jasmin -> RE: Sloboda izbora - odgojno/obrazovne ustanove (3.9.2011 8:45:29)
|
IZVORNA PORUKA: MarinaDK IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: MarinaDK IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Galicia Bolje da su uveli strane jezike umjesto vjeronauke i kulture/etike. Od stranih jezika mozes profitirati kasnije u zivotu a od supljaka, slabo. Prioriteti u skolstvu nikako nisu postaljeni na pravo mjesto. Sta koga briga, dal se neko dijete dusevno ispunjava? Zar to na kraju krajeva nije posao roditelja a ne drzave? Ne znam otkuda nekome pravo da vjeru naziva supljakom???Dusevno ispunjenje je bitno isto koliko hrana,pice i odijevanje. Ja sam za vjeronauku i naravno da ju predaju strucne osobe,da se o vjeri govori shodno djetetovom shvatanju i uzrastu,a ne da se npr.sedmogodisnjak plasi stanjima smrti koje ne moze pojmiti i razumjeti.moralno poUkoliko se bude forsiralo nasanje,i bude usadjivano na pravilan nacin,veoma je za ocekivati da ce se smanjiti negativnosti u drustvu.Upravo smo preplavljeni drogama,alkoholom,agresivnoscu i td jer je vjera postala nebitna u nasim drustvima.Uostalom,jedan je to cas u sedmici,nista opterecavajuce,a dovoljno da dijete poznaje osnovne stvari.I isto tako,ako je roditelj protiv,nek` mu se da pravo izbora.U vjeru svakako nema prisile :). Nikad se vjera kod nas nije vise forsirala nego ovih zadnjih godina i gledaj na sta smo dosli ... Ananas 3 km za volju nije velik put .... Evo ja to prvi put cujem/citam.Koliko su samo roditelji morali da se zalazu da brat dobije dozvolu za dzumu...jedan u nizu primjera.I ne znam nijednog poboznog covjeka da pije,da se drogira i sl. Daj Jasmin molim te , sta ba prvi put citas i cujes , ne pricaj bezveze kome se grade dzamije i crkve i kakva silna forsiranja se desavaju kod nas , prica je mnogo drukcija moja drugarica zivi od toga u Sarajevu a koliko ih takvih ima .... Puni kafici za bajram i bozic ....Treba oci drzati otvorene cijelo vrijeme a ne zmiriti Curo draga,najprije da ti bude jasno da ne pricam bezveze vec s ubjedjenjem u ono o cemu pisem.Je li za tebe forsisanje vjere znaci gradnja dzamije i istovremena zabrana da obavis molitvu???Marina duso,trebas znati da se od vjere ne zivi,sve da mi rodjena majka tako tvrdi.I to sto su kafici puni za bajram isto je znak da se vjera ne forsira,vec se forsira ono sto joj kontrira,tu se samo doda koja vjerska rijec,u ovom slucaju bajram.Musliman koji slijedi naredbe Stvoritelja ne moze puniti kafice i opijati se za bajram,a da istovremeno veze nema sta znaci bajram(skoro smo imali priliku vidjeti slucaj djevojke).
|
|
|
|