Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
bebice, mi smo s godinu bili bez pelene, ali nismo obavezno bili suhi ja se sjecam i prica o ispadanju kakice, koja se omakla, onako na sred cilima bice prije da je mamama bilo zgodnije stavljati cesto dijete na tutu, nego otkuhavati pelene mi smo sad na pauzi oko toga, aimao je fini naviku jutarnjeg kakanja u tutu...nemam kad, ugl nisam ujutru kuci s njim..tenutno mi je ovako lakse...u poduhvat tute i skidanja pelena krecemo na proljece/ljeto,kad me ne bude bilo strah prehlada od cestog omicanja
Bebice nemoj se ni ti opterecivati previse tim ni sta ko kaze ni sta procitas. Moja dzse krila iza ormara kauca da kaki od 8 mjeseci al to nije znacilo da nije spremna na tutu ubrzo. meni je cak to i pomoglčo jer je tim sakrivanjem naucila kontrolisati kad hoce da kaki pa sam joj onda cosak zamjenila tutom tj stavila tutu u taj cosak. na pocetku b sjela obucena a onda sam ja pocela letiti da jje skinem. Kaku smo tako vezali za tutu bas rano taman u tom periodu sa 13-14 mjeseci al pisu nije ... pa sam joj iza drugg rodjjendana skinul a pelenu i pustila je 7 dana bez pele . bilo je svega al naucila se brzo s tim da sam je bas dugo morala naopminjati .
ovaj mali sasd ima 10 mjeseci i kako on uvijek kaki ko sat iza dorucka ja ga stavim na tutu i on obavi sve... sad je naucio kad sjede stenje pa kako god. a i piski vrlo cesto. neko kaze rano al ja mu samo stvaram naviku ne bih ga prije 2 godine nikad nesto previse forsirala ako nije spreman sam bas jasno.
mp mene najvise nervira sto ima milion misljenja, i sto se malo bojim da dijete ne bude u peleni preko 2god
pa bih na vrijeme da reagujem al vidim da je kod nas samo kontraefekat JER NE KAKI U ISTO VRIJEME ima tvrdju stolicu, onda blokira kad je stavim na tutu i onda mi krivo na mene ako je mucim
cak lakse piski u tutu nego sto kaki
ja A obavezno stavljam na tutu pred spavanje i gledamo crtani..jutros je sam trazio tutu da kaki (tako trazi ponekad sam u zadnje vrijeme) ..inace ja sam rano dijete stavila na tutu..nikad nije pravio probleme oko sjedenja na istoj..njemu ne smeta sto ga prekinem ako krene kakanje, cak zajedno trcimo po tutu, onda on sjedne i ja ga ostavim na miru..kad sam ja s njim on se jako rijetko ukaki u pelenu, kad ga neko drugi cuva onda cesce..u zadnje vrijeme ponekad sam trazi i to samo da kaki..vec par dana idemo i na solju i skonto je skoro uvijek piski i onda pustimo vodu njemu je sad 17 mj..ja ga nisam nikad nesto tjerala da sjedi na silu..ako nece ne mora, ali uglavnom sjedne bez problema..malo je bilo teze kad se ustabilio s hodanjem da ga nagovorim da sjedne, tad smo malo i pauzirali s tutom..ja sam rano krenula s ciljem da ga samo naviknem na sjedenje na tuti i to mi je uspjelo
Ja mislim da djecu ne treba ni na sta prisiljavati. Pa, ne moraju koristiti tutu ako ne znaju / ne mogu. Mi smo preskocili tutu. Pokusavali, nudili, donosili, pokazivali... Tuta nam je bila ukras u dnevnoj sobi. Moj sin nikad nije mogao da sjedi na tuti. Shvatila sam da mu ne odgovora, pa nisam pravila problem. I u dva obdanista su mi rekli da ne mora ako ne moze. Ovdje kazu da djeca tesko mogu da kontrolisu pipi i aa do trece godine. I tako je i bilo kod nas. Kad je vec imao tri godine i mjesec lil dva, poceo je koristiti solju. I pelenu smo ostavili u roku jedne sedmice. Tutu smo preskocili.
Bebice, ne bih je ni ja ometala kad krene da kaki...i mene kad bi neko omeo, stala bih u pola posla i vjerovatno ne bih nastavila, samo sebi problem napravila Možeš je stavljati par puta u toku dana, npr. poslije spavanja će ti vjerovatno piškiti u tutu...na taj način će skontati za što tuta služi a i tebi neće stvarati neki pritisak, pa kad bude vrijeme za skidanje pelene bit će lakše.
Ja sam već pisala na ovoj temi da sam J. na tutu počela stavljati oko godine, u početku poslije a zatim i prije spavanja. Cijelo ljeto smo luftali guzu, i mislim da se nije ukakio od 18 mjeseca(stavljala sam ga uvijek poslije jela i obavio bi to ako može). Pravo odvikavanje smo počeli poslije operacije (tad je desetak dana morao nositi pelene i svaki put sam mu ih morali skinuti da kaki a ponekad bi tražio i da piški), imao je 19 i po mjeseci. Nije nam teško bilo jer smo od ranije bili upoznati s tutom i samo smo ga ustvari trebali naviknuti da traži uvijek kad hoće piškiti. Iako se i sad zna desiti da se zaigra pa cupka, cupka, čak i malo pišne u gaćice pa onda traži, u većini slučajeva traži na vrijeme i za piškit. (21 i po mjesec mu je sad)
Sad razmišljam o ukidanju noćne pelene. Bio je već petnaestak dana uzastopno suh i taman kad sam pomislila da mu je skinem, pelena puna ujutro . I sad se bojim i pokušati. Primijetila sam da ako ga ispišam prije mog lijeganja u krevet (ovo u slučaju ako se provrti pa ga onako bunovnog ispišam), ostaje suh do jutra. Ako ne, pelena bude upišana. Ne traži tutu u toku noći osim u slučaju da je skroz budan.
Moja mala Henica je prestala koristiti tutu sa godinu dana.kupila sam joj tutu koja svira kada se izvrsi nuzda i mislim da je sa tom tutom bila odusevljena pa je stalno trazila tuta i sjedila dok e zavrsi.Ali i sad joj koristim pelenu po noci jer se zna upiskiti tokom noci.Ne treba djecu previse forsirati jer mogu dobiti strah od tute
ovaj mali sasd ima 10 mjeseci i kako on uvijek kaki ko sat iza dorucka ja ga stavim na tutu i on obavi sve... sad je naucio kad sjede stenje pa kako god. a i piski vrlo cesto. neko kaze rano al ja mu samo stvaram naviku ne bih ga prije 2 godine nikad nesto previse forsirala ako nije spreman sam bas jasno.
I mi smo Emina poceli oko 10og mjeseca stavljati, ali nakon dnevnog spavanja, jer bi uvijek popiskio MM kad bi ga presvlacio i kupio mu tutu ne stavljamo ga bas svaki dan i bas uvijek, ali stavljamo ga sad cesce, on se kaki svako jutro kad se probudi tako ako uspijemo prije ga staviti na tutu, on ce to obaviti, isto je poslije dnevnog spavanja, ako se ne pokaki svaki put onda se barem popiski. ni mi ne zelimo forsirati, ali smo htjeli stvarati mu naviku da se ,,upozna,, s tutom
s dolaskom ljeta planiramo ga malo vise drzati bez pelene i pokusati s tutom i vise, pa vidjecemo ...
1. Da li ste odmah prvi dan stavili dijete na dnevno spavanje bez pelene, ili ste ipak zadrzali pelenu dok dijete spava tih 2 sata? 2. Kada ste poceli izlaziti vani, jeste li stavljale pelenu? I kako se ponasati kada hoce da piski u prodavnici, parku, dok se vozimo (ne mogu stvoriti tutu iste sekunde)?
1. Da li ste odmah prvi dan stavili dijete na dnevno spavanje bez pelene, ili ste ipak zadrzali pelenu dok dijete spava tih 2 sata? 2. Kada ste poceli izlaziti vani, jeste li stavljale pelenu? I kako se ponasati kada hoce da piski u prodavnici, parku, dok se vozimo (ne mogu stvoriti tutu iste sekunde)?
mi smo odmah skinuli sve. al bilo je ljeto. doduse, sigurno imate dobro grijanje pa se ne brini. drugo, kupili smo gacice za odvikavanje (dm ili cm market) pa smo to obalcili kad smo isli napolje ili za spavane. znam da smo nekoliko pouta stavili i pelenu navece al ne znam zasto. moza kad nismo imali cistih gacica za odvikavanje. treba im dugo da se osuse. prva 2-3 dana gledaj da budete sto vise u kuci. kasnije, neka piski prije nego sto krenete i trcite do najblizeg wc-a kad bude htio piskiti jedno vrijeme cete morati nositi rezervnu garderobicu.
Zenice treba mi par savjeta ! Mi sutra aBd krecemu na intenzivni trening zvani tuta, i bila bih jako zahvalna ako bi mi neka odgovrika na par mojih pitanja :
Prvo da zaželim sreću i da što mirnije i suhlje prođe taj period odvikavanja
A 1. ja nisam nikad, ali i danas ga odmah ispišavam čim se probudi (nekad je to nakon pola, nakon 1,5 ili čak dva sata spavanja). Poslije toga ponovo nastaviti spavati.
2. Nisam mu stavljala pelenu vani, bilo je i nezgoda. Ako ima wc u blizini, odvedem ga tamo. Ako ne, onda nađemo neko sklonuto mjesto i ispišam ga tu. Ono što je meni olakšalo stvari jesu čašice za jednokratnu upotrebu. Nosila sam i nosim ih uvijek na javnim mjestima, ispišam ga, mokraću u šolju a čašu bacim u kantu za smeće.
Sretno i tebi i drugu
Jednog suncanog, proljetnog dana; mama je u zagrljaj dobila svoga sina (29.04.2011.)
Mama je rodila sebi svoju mirisnu ruzu (19.09.2013.)
Zenice treba mi par savjeta ! Mi sutra aBd krecemu na intenzivni trening zvani tuta, i bila bih jako zahvalna ako bi mi neka odgovrika na par mojih pitanja :
Prvo da zaželim sreću i da što mirnije i suhlje prođe taj period odvikavanja
A 1. ja nisam nikad, ali i danas ga odmah ispišavam čim se probudi (nekad je to nakon pola, nakon 1,5 ili čak dva sata spavanja). Poslije toga ponovo nastaviti spavati.
2. Nisam mu stavljala pelenu vani, bilo je i nezgoda. Ako ima wc u blizini, odvedem ga tamo. Ako ne, onda nađemo neko sklonuto mjesto i ispišam ga tu. Ono što je meni olakšalo stvari jesu čašice za jednokratnu upotrebu. Nosila sam i nosim ih uvijek na javnim mjestima, ispišam ga, mokraću u šolju a čašu bacim u kantu za smeće.
Sretno i tebi i drugu
i ajs asam svog znala tako u po noci voditi da piski. on onako spava al piski stojeci
Mi smo odmah sve skinuli, kad je spavao, ja sam ispid stavljala onu musemu, par puta je bilo nezgoda i onda se pocei buditi suh. A vwni smo takodje isli bez pelena s tim da sam ga x puta presvukla u autu, u wc u trznim centru i sl zati sto bi se upiskio.
Odmah sam stavila spavati bez pelene. Ali prije spavanja tuta obavezno i naravno bez pica prije spavanja.
Vani isto bez pelene, ma trcali smo iza grma, bilo je svakakvih situacija. Tuta trening je trajao oko 10 dana, ali nakon toga je super sve shvatila. Sretno. I nas to ceka ponovo za par mjeseci.
Ja cu sutra aBd ovo dnevno spavanje probati bez pelene, imam onu nepropusnu navlaku pa cu je staviti na madrac. I hvala na ideji za case, sto kazes to je bas prakticno
Samo ti stavi ti ispod, moj cim je skuzio da mu to sto bude mokar remeti san, prestao je obavljati nuzdu u snu.
mala_sa, ja sam odmah sve skinula i više joj nisam vraćala pelenu. imala je manje od 2 godine i sve je bilo gotovo za 4 dana. ni noćna, ni ona za poslijepodnevno spavanje nisu bile u upotrebi. Nisam joj stavljala pelenu ni kada idemo vani. nije se nikada ušiplila. imaš u baby centu onu putnu tutu sa kesama ako ti je mrsko nositi tutu. ta putna se rasklopi i dobiješ nastavk za šolju. pravo korisna stvar. sretno i želim ti da ne izgubiš živce
I upravu je sporty, smanjiti tecnost pred spavanje i probaj ku uvesti rutinu da prije spqvanja ide na tutu. Mi smo govorili svaku noc - hocemo spavatu? Hocemo. E hajde prvo da piskimo, pa onda. I on je to usvojio kao naviku.
Mi smo na duze relaicje vani stavljali pelenu, a i nocnu nismo odmah ukinuli. Dugo je njoj nocna pelena bila puna i nisam imala namjeru nista forsirati. Sve je nekako spontano proslo.
mala_sa, ja sam odmah sve skinula i više joj nisam vraćala pelenu. imala je manje od 2 godine i sve je bilo gotovo za 4 dana. ni noćna, ni ona za poslijepodnevno spavanje nisu bile u upotrebi. Nisam joj stavljala pelenu ni kada idemo vani. nije se nikada ušiplila. imaš u baby centu onu putnu tutu sa kesama ako ti je mrsko nositi tutu. ta putna se rasklopi i dobiješ nastavk za šolju. pravo korisna stvar. sretno i želim ti da ne izgubiš živce
Blago tebi, moja se i piskila i kakila po kuci i svuda
Mene je odvikavanje osijedilo, pa jesmo sigurno mjesec dana to savladavali. Ko da je bilo prije sto godina, a prosle godine u .ova doba tek poceli, jest se lako na rahatluk navici.