Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Drage moje, malo ste mi dale vjetar u krila da i mi bacimo te pelene jednom za svagda... samo da je dočekati taj godišnji pa da se i ja posvetim 100%. Mislim da ću se i ja opredijeliti za ovu varijantu skidanja i noćnih pelena odmah, no brine me što moja kćerka ide u krevet sa svojom čašom vode koju pijucka sve dok ne zaspe... a to znači i pune pelene ujutro. Nekad se zna desiti da ni pelene ne mogu sve upiti. Valjda će sve to morati biti ukinuto u isto vrijeme, i voda i pelene...
Eh da to punošenje tečnoti tokom noći je svakkao potrebno ukinuti... sad nisma sigurna kako...jer ja nisma to niti jednoj priuštila pa nemama iskustav...la vskako iskoristi godišnji za to...
Moja Emana je skoro 17 mjeseci stara i nezna pricati,,tek po nku rijec ponovi al ne tecno i dva puta je kakila na wc solji,,,,i pljesce sama sebi i dere se i govori da je "takila",,ej ja sva sretna,,ma vristala sam po kuci od dragosti isto da je "taka"od zlata ,,,mada ja licno mislim da je jos mala da bi znala redovna biti na wc,,,piski svaki put na wc kad je stavim.Cekacu da joj se priblizi drugi rodendan pa budem je ucila i da probrblja dobro
Zvecka, vjeruj da i mnogo mlađa djeca znaju korisitti i tražiti tutu/wc. Ja stalno pričam (možda sam i dosadna), moja je curica znala tražiti tutu i da piški i da kaki, sa godinu i 2-3 mjeseca... al' kad je krenula u vrtić ja tu "nauku" stavim u drugi plan, dok se ne navikne na vrtić... i ona u kratkom roku sve zaboravi!!! Sad nam je mnogo teže da se vratimo na ono staro!
Mi smo od sinoc definitivno bez nocne pelene. Nisam ga budila tokom noci, cesto ga opipavala, suh, spava kao top
Nekad oko 5 se probudio i po obicaju trazi malo mlijeka, ustala, donjela mu nepunih 100 ml jer znam da je zedan a inace drugo nista ne pije tokom noci, popio i nakon toga ga pitam hoce li piskiti, kaze da hoce, piskio, nastavio spavati do 8, probudio se suh i odmah sve obavio na tuti.
Ja polako postajem ocajna...vec je velika cura ( 2god i 9 mjeseci) ali nece da skine pelenu nema sanse. Kad ugleda da joj prinosim gacice zakocene se...(vec smo par puta pokusali i kad se upiski u gacice trauma !!!)...kupili smo dodatak na WC solji da i to pokusamo... ali sta mi vrijedi kad nece bez pelene nista
Ja polako postajem ocajna...vec je velika cura ( 2god i 9 mjeseci) ali nece da skine pelenu nema sanse. Kad ugleda da joj prinosim gacice zakocene se...(vec smo par puta pokusali i kad se upiski u gacice trauma !!!)...kupili smo dodatak na WC solji da i to pokusamo... ali sta mi vrijedi kad nece bez pelene nista
Daja-sa, zao mi je kada vidim koliko se mame opterecuju i sekiraju kada djeca nece na tutu i bez pelene. Nemoj ocajavati, bez brige, nijedno nije u skolu sa pelenama pa nece ni tvoja curica.
Vidim da su nam djeca u par dana rodjena Moj djecak je odnedavno bez pelene. Tacnije od prije 15 tak dana. Nikada prije ga na tutu stavljala nisam jer nakon jednog pokusaja poslije njegovog vristanja i plakanja odustala sa. Prije 15 tak dana sam sakrila pelene i rekla da baba i mama vis nemaju para za pampers jer moraju biciklo mu kupiti da se voza u parku i da moramo kucu kupiti . Obukla mu gacice. Nije htio piskiti puna 3 sata. Na tutu nece, odvedem ga u kadu, skinem i pustim vodu da tece. Poceo je piskiti, gledao je i smijao se jer jos nikada nije vidio kako se piski. Svidjelo mu se. Svaki sat vremena sam ga nudila da piski. U tutu i dalje nece, ali u kadu jedva ceka. I sve tako tri dana. Piskio je i kakio u kadi ali se i navikao i ukapirao da moze bez pelene. Nakon tri dana kada je trazio da ide u kadu obaviti nuzdu rekla sam da se baba ljuti i da to ne smijemo raditi. Ponudila mu tutu i gotovo. Obavio nuzdu, hoce sam da prospe u solju - moze, da pusti vodu - moze, da pere sam ruke- ma sve moze. Za sedam dana gotovo. Jednom se upiskio u gacice u kuci, dva puta vani u parku. Pelenu vise nikada nismo vratili. Nakon 15 dana, tacnije od sinoc i nocnu smo skinuli. Nema vise pelena Fatih zauvijek
Najbitnije da budes smirena, da je ne silis, ako jednom pelenu skines da je ne vracas nikako. Vjeruj mi i ja sam mislila kako ce do skole nositi pelenu koliko je tvrdoglav bio po tom pitanju, koliko tecnosti pije da ce sve biti haos po kuci. Mnogo je lakse nego mislimo, bitno da budes ustrajna, smirena i da imas dovoljno vesova za presvlacenje, i da se upiski, i ukaki nema veze samo joj fino objasnjavaj i ne kudi i vidjeces kako se rutina lako stice
Da se i mi javimo, nismo već nekoliko dana. Do juče smo imali i dalje identične probleme još nekoliko epizoda muke, plakanja, vrištanja, drhtanja i td. Budući da sam na netu našla da sirup Portalak daje rezultat povećanjem doze, postupila sam po objašnjenju neke dr. (čitajući njeno pojašnjenje o djelovanju sirupa) i rizikovala tako što sam sa 2 kafene kašike prešla na 2 supene, slijedeći dan na 3. Prekjuče, tokom posljednjeg mukotrpnog pokušaja 2x smo mu pokušali staviti Prolax čepić istraumirao se tako je vrištao da se čak i zacehnuo..... Uglavnom, tu noć nakon sirupa, čepića, supe, kamilice, kompota, jogurta i više ni sama ne znam čega, mm i ja smo se, na kraju dogovorili da ignorišemo njegov plač (duša mi se kidala ) on je sam u dnevnom boravku uspio Ujutro je u vrtiću uredno tražio tutu da to obavi da bi, isti dan, poslijepodne opet to obavio u gačice Večeras kaže: mama daj B tutu da kaki Stavim ga na tutu i kontam ma ništa od toga...... Nakon 1 min. diže se dijete - pogledam u tutu kad tamo ..... Prosto ne mogu da vjerujem da je konačno sve iza nas, hB!!!!! Nakon obavljenog samo ponavlja neće mami tavi tepic (neće mama stavit čepić ). Da li ga je trauma od čepića ili ipak sirup ili ko zna šta, navelo da se konačno opusti, ja zaista ne znam......samo znam da je jedno groznoooo iskustvo iza nas..... Prošlo je hB! Hvala svima, da ne nabrajam, moglaa bih koga izostaviti, na savjetima, podršci, saosjećanju!! Hvala vam!
i da samo da kažem da u našem slučaju ide tako lagano, bez problema Ja sam nisam se ovom nadala, peti dan smo bez pelene i uvijek lijepo traži tutu izgleda da samo treba prepoznati kad je dijete spremno sretno svima, znam da je navikavanje na tutu stresno, ja sam bila prije donošenja odluke o skidanju pelene u behutu a sada sam jako sretna
< Poruku je uredio veeseelaa -- 24.6.2011 0:05:49 >
Vesela bravo za Ajsicu, slobodno joj za par dana skini i nocnu
Mi smo 15 dana nakon dnevne skinuli i nocnu iako je bila svaki put mokra nakon budjenja. Valjda je maleni osjecao pelenu pa je i piskio preko noci. Cim smo je skinuli piski tokom noci jednom ili tek ujutru. Ne budim ga. Ako se sam probudi ponudim ga ako hoce. Veceras se nije se budio da piski, nije trazio mlijeko, spavao od 21 do 07 i 30, suh, nakon budjenja popio flasicu mlijeka i trazio tutu. Uglavnom mnogo lakse nego smo ocekivali, misija odvikavanja od pampersa zavrsena. Svi sretni i ponosni sto vise nismo beba
ja sam svoju bebu vec pocela uciti,ali idemo sad na more - pa ne znam da li da i po plazi vucaram tutu ili da prekinem ucenje (ona je jos mala pa jos ne zna ni traziti-samo svaki put kad je stavim piski)
mi smo bez pelene par dana, cak i na dnevnom spavanju. E sinoc sam ga ostavila bez nocne, ali kad sam ga kontrolisala nocas bio se upiskio pa sam mu je stavila, nema veze dok jos do kraja nauci kontrolisati samo nije mi jos kakio bez pelne, tj kad je isao van sam mu stavljala pelenu i obicno se tada i pokaki, prvi put sinoc je isao bez pelene van i nije nista uradio :) nadam se za par dana da ce sve biti super
Majo a koliko maleni ima godina? ja čim sam skinula pelenu i vani izlazimo bez nje, e sad zna se da se ne možemo dugo sadržavati Skoro smo vani bili 2-3 sata a tuta je bila u gepeku hahahha i odemo do Škafe i taman na kasi a ona navalila "hoće Ajša piški" i upiški se al šta da se radi, do mene je U postupku odvikavanja više od 1-1,5 sat ne bi trebalo ostajati na mjestima gdje dijete nema mogućnost korištenja tute
Ja cu uzeti godisnji i pokusati s tutom,samo nekako on kao da nije spreman,uopce nema osjecaj,a od tute bjezi...Sad ne znam da li da ga nazor silim ili d pustim jos malo,mada sad ce nam 2 godine
ma preko dana ga je mama izvodila pa mu oblacila, jutros cu ga ja izvesti i necu mu obuci, nema vise pelene preko dana :) a tutu ponesi na plazu, sta ima veze, svakako hiljadu skula nosamo pa moze i tuta stati :)
Moja se napokon riješila pelena.Mislila sam da je bilo nemoguće.Desetak dana nakon što je naučila bez dnevnih pokušala sam bez noćnih jer se budila suha od kako je počelo odvikavanje.I evo do sad je super prošlo.Pošto traži vode tokom noći svaki put je pitam hoće li piškiti.Do sad je 2 puta piškila po noći u tutu.
Odvikavanje je krenulo tako što sam joj umjesto običnih Babylove pelena kupila one što se navlače kao gaće tj. Babylove Windelslips.I mislim da je imalo super efekta jer sam joj govorila da nema pelene nego gaćice a ona bi mi rekla imam pelene a ja opet "vidiš kako nisi legla na krevet da ti ih stavim,nisu to pelene"
Ja cu uzeti godisnji i pokusati s tutom,samo nekako on kao da nije spreman,uopce nema osjecaj,a od tute bjezi...Sad ne znam da li da ga nazor silim ili d pustim jos malo,mada sad ce nam 2 godine
svako dijete je individualno, bolje ne forsirati, vec kad bude spreman ici ce
Ovo je super...bebe su nam baš velike... daja_sa žao mi je što se dijete muči ali pokušaj sada za početak kupiti pelene gaćice...one pampers predviđene kao da su gage... pa recimo d apokušate da to bude fol da s eponekada skine i ide na tutu ili šolju... eh da pokušajte otići u kupovinu pa nema izabere 1 gage da kupi koje će čuvati d ane upiški Sretno
Ma smao skidajte pelene...joj akko je meni drago kad čujem da su svi na putu ka tome.... valjda mi dozlogrdile ove pelenske godine pa mi milo i radi drugih
ponesi tutu...i ja sma hanaid prve godine nosila tutu na plažu...jer smo prije mora na mjesec dana skinule pelenu...kad ona traži staviš je...bome je moja i kakila i pikila i da ti kažem i lakše je sa tutom na plaži nego da ih vodiš u toalet neki javni ili da se vraćaš u aprtaman
tek kad poneseš tutu skontaš da nisis jedina...počneš primjećivati tute raji sa malom djecom ipod ležaljki oko torbi itd
Da se i mi prijavimo u klub-odvikavanje od pelena ili privakavanja na tutu Ja bih imala jaku želju da tu misiju ovo ljeto završimo, ali moje želje su jedno... , Moj E ima 19mj i nikako neće da sjedi na tuti, valjda ga žulja ali evo nekoliko dana kad dođem s posla skinem mu pelenu i jučer je prvi put se uhvatio za cunu i kaze tuta a ja se šokirala od sreće naravno i dok sam donijela sve je već bilo obavljeno u gaće, ali nema veze. Bitno mi je da je skontao za što uopšte služi... . Tako da se čvrsto nadam da ćemo uspjeti, a ako i neuspijemo Bože moj, nemogu ništa na silu
V. sam jucer skinula pelenu, prije popodnevnog spavanja...nije se upiskio na spavanju, piskio je u tutu kad se probudio...ja ga nudim svakih 1,5-2h, ne piski svaki put, nekad sjedimo i po 15 minuta na tuti...cini mi se da bi mogao i duze izdrzati, mozda da mu nudim na 2,5-3sata Koliki vi pravite razmak? Mi smo odmah skinuli i nocnu, nije se sinoc upiskio, jutros je to uredno obavio na tutu...nema placa, malkice negodovanja, ali nista sto crtic ne rjesava maloprije se popiskio na parket i dok sam ja ocistila pokakio u gacice ...objasnila sam mu da to ne ide tako, pa cemo vidjeti kako dalje...dala sam nam probni rok dva mjeseca, u tom periodu sve je dopusteno, a nadam se uspjehu..zasad sam zadovoljna