Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
zasto sam ja mislila da je tvoja cruica odavno bez pelena...ocito sam polupala loncice
ma kakvi, mi nikad nismo ni bili blizu, eto meni nešto juče puče film i skidoh joj pelenu ma sve oni kontaju, mislim da kad dijete napuni 2,5 godine više nema čekanja Moja kći još povisoka pa svi kontaju da je starija i svima čudno da koristi pelenu, e neće nas više niko zezati
ja samo da javim da sam zvanično mama bez pelena već 15 dana...nema ih nigdje u kući ni za nedaj Bože i one koje sam ostavila tipa da mi u šetnji negdje ne zaplače sam je poklonila mlađoj rodici...
Ono što sma iz ovoga iskustav naučila pa da podjelim je sljedeće...
1. kad oslučimo skinuti pelenu nema je ni danju ni noću...ne traba djecu buniti time...ima noćnih pokrivala da se zaštiti madrac a sve ostalo je perivo mada mi na moje čuđenje niti jedan noćno belaj nismo imale.. 2. u slučaju porble sa stolicom koji smo i mi imale mama je prije svega ujutro kašiku malsinovog ulja bebi dala da popije...ako beba luva i stiska maslinovo to potjera kda -tad pa bar je ne bioli... 3. u sluajnu dnevnih nestašluka pišanja u gaćice...samo odvesti dijete da smao kupi gaće koje želi...mi kupili hello kity naravno...nebi ta popiškila kitiku nema šanse...eleme psihološki efekat al uspješan
i tako ...naredne sedmice će 5 godinica kako violeti pazar podižem...baš mi ono žao al od mene neće zadugo više ni marke vijdeti ne smao violeta već bilo koji porizvođač pelena
1. kad oslučimo skinuti pelenu nema je ni danju ni noću...ne traba djecu buniti time...ima noćnih pokrivala da se zaštiti madrac a sve ostalo je perivo mada mi na moje čuđenje niti jedan noćno belaj nismo imale.. 2. u slučaju porble sa stolicom koji smo i mi imale mama je prije svega ujutro kašiku malsinovog ulja bebi dala da popije...ako beba luva i stiska maslinovo to potjera kda -tad pa bar je ne bioli... 3. u sluajnu dnevnih nestašluka pišanja u gaćice...samo odvesti dijete da smao kupi gaće koje želi...mi kupili hello kity naravno...nebi ta popiškila kitiku nema šanse...eleme psihološki efekat al uspješan
i tako ...naredne sedmice će 5 godinica kako violeti pazar podižem...baš mi ono žao al od mene neće zadugo više ni marke vijdeti ne smao violeta već bilo koji porizvođač pelena
S boldiranim se u potpunosti slažem! Jedino, ne bih i nisam pokrivala madrac nikakvim plastikama i slično. Mi smo skinuli pelenu sa 23 mjeseca, a nikada nije bilo nikakvih problema. Čestitke velikoj ciri Farah, a i mami!:)
ni ja nisma stavljala platiku niti najlon...u sklučaju znojenja bilo me trsha neke reakcije na bubrege i tome slično... ja sma nabavila pamučnu porstirku koja je imala ispod kao tanju spižvu, opšila je gumom i stavila na madrac...slično štep deki sve i da se upiškila ona bi se pobudila i ja bih brzo regirala u spašavanju porodiranja mokraće na madrac
al nismo imale taj problem
moja S je skinula pelenicu jos prosle godine, imala je svega 18 mj. mi smo iskoristile ljetne dane i za nekih 10 tak dana naucile obavljati sve na tutu glavna stvar je definitivno ovo sto Hanady napisa: nema pelena ni danju ni nocu, ni u parku, gostima.. piskice beby svuda i dozivjecete nervni slom svaki put kad u spavacoj ili bilo gdje drugo ugazite u lokvicu nakon 5 dana price o tuti strpljenja, dobre volje i nema da fali
ja samo da javim da sam zvanično mama bez pelena već 15 dana...nema ih nigdje u kući ni za nedaj Bože .. ...naredne sedmice će 5 godinica kako violeti pazar podižem...baš mi ono žao al od mene neće zadugo više ni marke vijdeti ne smao violeta već bilo koji porizvođač pelena
cestitam mama, u tvojoj kuci nema vise beba
Ja imam jos dva mjeseca do ove 5 godisnjice kupovine pelena
kad oslučimo skinuti pelenu nema je ni danju ni noću...ne traba djecu buniti time...ima noćnih pokrivala da se zaštiti madrac a sve ostalo je perivo mada mi na moje čuđenje niti jedan noćno belaj nismo imale..
pa kako ću ovo??? morala bi ustajati često da provjeravam jel mokra aujutru ranim na posao
starijem sinu sam stavljala nocnu pelenu jos izvjesno vrijeme poslije skidanja dnevne,dok nisam upratila da je par noci osvanuo suhe pelene. a i malom cu isto...ipak volim da sve ide prirodnim tokom.
kad oslučimo skinuti pelenu nema je ni danju ni noću...ne traba djecu buniti time...ima noćnih pokrivala da se zaštiti madrac a sve ostalo je perivo mada mi na moje čuđenje niti jedan noćno belaj nismo imale..
pa kako ću ovo??? morala bi ustajati često da provjeravam jel mokra aujutru ranim na posao
vesela,
ja sam probala ovu varijantu i desilo mi se da se jednu noć tri puta upiškio u krevet, a između toga ja još tri puta ustajala da ga budim da piški, i piškio je. Znači, ja nisam spavala, a na kraju sam i njega namučila, budeći ga zbog tute i presvlačenja. Ja sam odustala od pokušaja dok se ne bude budio suve pelene, mada zaista ne znam šta se dešava sa njegovim metabolizmom u toku noći, jer pelena bude ujutro prepuna-kao da po cijelu noć piški. I kad će doći u fazu da to prestane raditi????
uopšte nemaš potrebe ustajati... naime nama se čini da su one bebe ali vjeruj nisu uopšte...i one reagiraju kao i mi u slučaju da se upiški ona će se porbuditi i lijepo te dozvati da te o istom obavjesti.
Ono što je bitno za ovaj stadij je sljedeć... voditi računa o vremenu, količini i izboru tečnosti koju dijete unosi....
Ako je dijete bilo više vani, ako je bilo dosta toplo i ako je pilo u popodnevnim satima više tečnosti lako s emože desiti da se upiški navečer ali zato treba dozirati u popodnevnim satima isto...
tako da nakon ručka u periodu od 17 do 20 časova u zavisnoti kada beba ide spavati vodi računa koliko je popila, dali je to standardni unos trečnosti ili je nečim ''presaugala'' pa je obavezno pozovi na tutu prije lijeganja u krevet...kad se popiški tada ide spavati.
nama se nije ddesilo niti jedna noćna zavrzlama...
sa ostavljenjem pelene samo je zbunjuješ...ona je zrela za skidanje ako već koristi tutu...kombinacija tute i pelene vodi te u djetetov osjećj da to tako treba i smao pordužavate nosanje pelene...
Moja je farah laka ko pero sada...stvarno zamišljam po ovoj vrzućini d ajoj je pelena na guzi nebi joj lako bilo...zato živjela hrabrost i pametnice...skidajet im pelene žene dok je ljeta
ona zaspe u gaćicama a onda joj ja metnem pelenu da ona i ne skonta a ujutru joj onako sanjivoj kažem "sada da skinemo gaćice i idemo na tutu" tako da ona svo vrijeme konta da je bila u gaćicama neznam, bojim se da me neće probuditi pa da će ostati mokra sve dok sama to ne uvidim Probaću preko vikenda
Da li da se i ja usudim na ovaj korak....? Teta je cak i po 10ak puta stavlja na tutu, nekad obavi sve, nekad samo sjedi i pregleda crtani .... Ne bjezi od tute, voli, nekad je trazi sama ali ne obavi nista, nego samo sjedi ali po meni to +
nijedno dijete nije isto...svako je osoba za sebe. naucno je dokazano da su djevojcice malo "naprednije" od djecaka iako su istog uzrasta. cuda se ne desavaju preko noci. ne trazite od svog djeteta previse u startu jer se moze pojaviti kontraefekat.
vesela pokušaj...ako ništa sada je ljeto...sve i da se umokri nije to količina mokraće niti zima da njoj nešto bude... ja bih smao hrabro... vjeruj moja farah je totalno nezrela bila u odnosu na hanadi u ovome periodu a eto prije s erješila pelene nego njena starija sestra što je...
Lady ...upoznavanje je super...ja sad pametujem a nisma imala hrabrosti prvom djetetu skinuti haman do 3 rođendana...al da vam kažem sad se kajem... da sma bila pametna ko što nisma ma ja bih njih ko pipi sa 18 mjeseci bez pelene ostavila...ja rahatluka Tito dragi
Kao sto smo vec pisali mi smo uspjesno i vrlo brzo skinuli dnevnu pelenu, nema je ni na spavanju, ma sve je brzo i lako islo, prva dva tri dana dok se ne uhoda i dijete i mama onda bude sve za 5. Nocnu jos imamo, jednu noc skinula mu, postavila zastitu ispod posteljine, pokusala ga podici oko 1 iza ponoci da piski, ma kakvi, n moze dijete da stoji, sve govori necu mama, pusti me da spavam, onda se probudio i zatrazio malo mlijeka (oko 100 ml), nista tokom noci ne pije osim te kolicine bez koje ne moze. Nije htio ustati a meni ga bilo zao da ga na zor dizem i tjeram da piski kada nece.
Od veceras sam rijesila ici drugom taktikom pustiti ga da spava i cekati i opipavati ga kad se upiski, mozda ako osjeti nelagodu par noci zaredom sam ce traziti da piski ili ce cekati do ujutru :) Nekako mi bez veze dizati dijete, prekidati san usred noci kako bi piskio. Mozda na taj nacin djeca prepuste tu odgovornost mami tokom noci pa uvijek ocekuju da ih mama budi, mozda grijesim ali ipak cu cekati da osjeti nelagodu mokrog vesa malo pa ce mu dosaditi i ukapirati sta mu je ciniti, ili mamu zvati da ide na pisanje ili cekati jutro
nijedno dijete nije isto...svako je osoba za sebe. naucno je dokazano da su djevojcice malo "naprednije" od djecaka iako su istog uzrasta. cuda se ne desavaju preko noci. ne trazite od svog djeteta previse u startu jer se moze pojaviti kontraefekat.
Ako je ovo upuceno meni, Lana je "na tuti" vec vise od 6mj....znaci svaki dan je teta stavlja bar po 10 puta....
Kao sto smo vec pisali mi smo uspjesno i vrlo brzo skinuli dnevnu pelenu, nema je ni na spavanju, ma sve je brzo i lako islo, prva dva tri dana dok se ne uhoda i dijete i mama onda bude sve za 5. Nocnu jos imamo, jednu noc skinula mu, postavila zastitu ispod posteljine, pokusala ga podici oko 1 iza ponoci da piski, ma kakvi, n moze dijete da stoji, sve govori necu mama, pusti me da spavam, onda se probudio i zatrazio malo mlijeka (oko 100 ml), nista tokom noci ne pije osim te kolicine bez koje ne moze. Nije htio ustati a meni ga bilo zao da ga na zor dizem i tjeram da piski kada nece.
Od veceras sam rijesila ici drugom taktikom pustiti ga da spava i cekati i opipavati ga kad se upiski, mozda ako osjeti nelagodu par noci zaredom sam ce traziti da piski ili ce cekati do ujutru :) Nekako mi bez veze dizati dijete, prekidati san usred noci kako bi piskio. Mozda na taj nacin djeca prepuste tu odgovornost mami tokom noci pa uvijek ocekuju da ih mama budi, mozda grijesim ali ipak cu cekati da osjeti nelagodu mokrog vesa malo pa ce mu dosaditi i ukapirati sta mu je ciniti, ili mamu zvati da ide na pisanje ili cekati jutro
Eh samo d akežm... nakon jedno 6 dana imali smo gozbu kod kuće...i moja cura je mimo mog znanja dobila veliku šaču kokakole... nebi vjerovale u 4 ujutro ona zove mam, babo pikim... suprug skočio i stavio je na tutu dijete lijepo piškilo i vratilo se spavat...meni je to udno bilo a opet sam bila sretna...ne kažem da će sva djeca isto ali eto kažem čuda su moguća
I još jedna pričica... Bile smo jedan dan popodne u šetnju možda nakon 8-9 dana bez pelenei pile kafu u domu mladih na skenderiji... dok smo došle do fisa...ona kaže mama pikim...ja u šoku...šta sad nemama tutu, nemama ništa...reko idemo u BBi u WC...uđemo tamo a ona neće na šolju...plače i traži tutu...ja fino iz tašne izvadim jednu pelenu koju sam ponijela...ona čučne a ja rukom pridržala joj pelenu ipod suknjice i gaga...i oan se popiškila...satavila pelenu i bacila smaa u kantu...
od tada neće ni to...nego trpi...pa čeka mjesto koje joj se dopada da pišlki...
ja sam sretna presretna...kod mene nema pelene ni bebe da zamotavaju po kući
ma Farah mi je legendica, super pa ste rijesile to na vrijeme, uh jeste meni drago onih 50 tak km svaki mjesec, da sam Bog do ranije ali do mene je meni bilo lakse, tek sada vidim da smo se i prije pola god mogli rijesiti. I nocna nece biti problem, osjecam to ali vise volim da ga ne budim dok sam ne ukapira da treba nocu traziti kada ga natjera. Imamo jos svega dvije pelene u kuci, ali cvrsto od veceras i nocnu rijesavamo
Moj mediću 5 godina ja pelene kupujem...rodila mlađu a starija nije bila skinuta...2 sam mjeseca za obe kupovala...u trenutku pomislih život mi s evso na mjenjane pelena i pranje guzice nečije... e reko dože dan da ja uđem u tržni centar i ne odem prva na rafu sa palenama sa željom da su taja dna na sniženju kako rekoh tako i bi....
Mašalah rekla sam i sestri i zaovi nosat ću vam dijete na ramenilma 24 sata al nemojte da vam na pamet padne d ame koja zamoli das pormjenim pelenu i uzmeme je u ruke
Moj mediću 5 godina ja pelene kupujem...rodila mlađu a starija nije bila skinuta...2 sam mjeseca za obe kupovala...u trenutku pomislih život mi s evso na mjenjane pelena i pranje guzice nečije... e reko dože dan da ja uđem u tržni centar i ne odem prva na rafu sa palenama sa željom da su taja dna na sniženju kako rekoh tako i bi....
Mašalah rekla sam i sestri i zaovi nosat ću vam dijete na ramenilma 24 sata al nemojte da vam na pamet padne d ame koja zamoli das pormjenim pelenu i uzmeme je u ruke
ona zaspe u gaćicama a onda joj ja metnem pelenu da ona i ne skonta a ujutru joj onako sanjivoj kažem "sada da skinemo gaćice i idemo na tutu" tako da ona svo vrijeme konta da je bila u gaćicama neznam, bojim se da me neće probuditi pa da će ostati mokra sve dok sama to ne uvidim Probaću preko vikenda [/quote
Mi oavdno ne nosimo pelene ali nekad nasm se omakne u noći jer nema šanse da N probudi. Ležati će mokar ali se neće probuditi. I nema teorije da ga mi podignemo i odvedemo da piški. E to je onda skandal. I kako smo imali goste on je krišom popio 2 sokića na slamku, znala sam da će se upiškiti. Stavim mu pelenu preko pidžamice (kad je zaspao) i u neka doba je skinem i onda ga probudim ...a joj...vidi što si upiškio gaćiće. Znači ne nosimo pelene duugooooo više od 1,5 god ali nekad(1 u mjesec) jednostavno stavim preko pidžamice jer znam da me ujuetru čeka spremanje za vrtić i nemam kad skidati posteljinu.
ja sam probala ovu varijantu i desilo mi se da se jednu noć tri puta upiškio u krevet, a između toga ja još tri puta ustajala da ga budim da piški, i piškio je. Znači, ja nisam spavala, a na kraju sam i njega namučila, budeći ga zbog tute i presvlačenja. Ja sam odustala od pokušaja dok se ne bude budio suve pelene, mada zaista ne znam šta se dešava sa njegovim metabolizmom u toku noći, jer pelena bude ujutro prepuna-kao da po cijelu noć piški. I kad će doći u fazu da to prestane raditi????
i kod mene je ovako,još imamo noćnu pelenu iako ne nosi po danu,smatrala sam da nije spreman na skidanje te pelene jer svako jutro bude prepuna iako se uvijek prije spavanja popiški u tutu a po noći ne pije ništa,čak ni vodu.otkud mu onda toliko tekućine u peleni