leonora
|
Gift znam da je lako reći nemoj se sekirati, a nije lako to sprovesti u djelo, i sama sam prošla kroz to i vjeruj mi da se ne vrijedi unaprijed puno brinuti i nervirati... Ja sam radila kvardiple test-koji je navodno još napredniji od tripla-mjeri 4 vrijednosti ,kad sam bila 14+6 nedelja i sve vrijednosti su bile ok osim tog istog alfa feto proteina koji je kod mene bio jakooooooo nizak, evo maloprije pogledah u nalaz 13.8, zamisli. Doktorica mi je odmah kad je vidjela poslala na amniocentezu, uh, kad nisam tad poludjela od brige, neću nikad... Niska vrijednost alfafetoproteina može da ukazuje na Downov sindrom, što se ne može 100% isključiti ultrazvukom, već samo amniocentezom, koju i uradih i hvala Bogu dobih dobar nalaz, da je beba zdrava. Zašto mi je bila takva nenormalna vrijednost afp nisam saznala i neću vjerovatno, tako da ti ti nalazi što vadimo i ne govore ništa tačno, stotine su primjera i na forumu, tako da se ne brini, još kod tebe se da vidjeti ultrazvukom ukoliko ne daj Bože postoje neki nedostaci uslijed visokog afp-a, a kad je rečeno da ti je sve ok na uz-kičma i ostalo, mislim da nema razloga za brigu. Ja sam prije tih testova iz krvi radila i 4d ultrazvuk i nalaz je bio super, da bi nekoliko dana poslije kad uradih i kvardiple iz krvi dočekao taj šokkkk. Moja doktorica šalje da se radi taj test sve oko 30 godina pa na dalje i meni je kao mogući rizik u uputnici stajalo- godine, a 29 sam imala tad, a oni me tretirali kao da sam baka, haha. Na kraju krajeva, ne vidim ni svrhu rađenja tih nalaza, zbog svog iskustva, a sama sam i prije trudnoće i čim sam ostala trudna htjela uraditi sve što treba da vidim je li sve ok, ali kad uradiš nalaz i nešto ne bude ok, a onda ti kažu ne mora to ništa značiti, nije to sigurno, zapitam se zašto se onda to i radi, nema logike. Samo pozitivno, ja vjerujem da je i kod tebe sve u najboljem redu. Stefania sretan roćkas ti želim, i sve najbolje... uskoro stiže bebach, tvoj najljepši ovogodišnji dar...
|