|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Postepeni prirodni prestanak dojenja
16.3.2011 23:19:06   
teacher75

IZVORNA PORUKA: leona81

mi dojimo ujutru kad ustanemo, pa kad se uspavljujemo popodne i kad se uspavljujemo navecer...nekad bude jos jedan podoj ali u pravilu su tri dnevno...pocela je da spava cijelu noc ili se eventualno probudi u 5 30 i to bude 4 podoj...uskoro abd krece u vrtic pa cemo izbaciti jedan podoj popodnevni. da li je moguce ovim tempom prestati dojiti za 2 mjeseca? s obzirom da je dojila po cijeli dan i noc u mjesec dana smo ucinili puno sto se tice dojenja, i sto se tice odbijanja druge hrane sad jede fino i pocela je spavati po cijelu noc ili se jednom budi...

mozete, kod nas je islo tako nekako, tim tempom, ukines joj ovaj mjesec jos jedan po jedan podoj, i na kraju zadnji mjesec ostane samo na jednom

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 351
17.3.2011 12:49:34   
Lejla Ka

mi dojimo ujutru kad ustanemo, pa kad se uspavljujemo popodne i kad se uspavljujemo navecer...nekad bude jos jedan podoj ali u pravilu su tri dnevno...pocela je da spava cijelu noc ili se eventualno probudi u 5 30 i to bude 4 podoj...uskoro abd krece u vrtic pa cemo izbaciti jedan podoj popodnevni. da li je moguce ovim tempom prestati dojiti za 2 mjeseca? s obzirom da je dojila po cijeli dan i noc u mjesec dana smo ucinili puno sto se tice dojenja, i sto se tice odbijanja druge hrane sad jede fino i pocela je spavati po cijelu noc ili se jednom budi...

Ovo je pitanje u domenu natprirodnih mogućnosti. To ti niko ne može reći. Možda prestane sutra, možda za 6 mjeseci.

Ti predpostavljam želiš prestati. Mislim da bi polako trebali potražiti neki modus drugačijeg uspavljivanja. Jer bebi sad zapravo dojenje koristi da se umiri i utone u san. A to je neka navika koja može jako dugo trajati, i djete bi trebalo naučiti neki drugi način uvođenja u san da bi odustalo od dojenja.
Možete probati promjeniti položaj, ili prostoriju, ili nešto što je uobičajena rutina, ići u pravcu da joj dojenje ne bude sasvim ugodno da dojeći zaspe.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 352
17.3.2011 13:13:18   
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Ovo je pitanje u domenu natprirodnih mogućnosti. To ti niko ne može reći. Možda prestane sutra, možda za 6 mjeseci.

Ti predpostavljam želiš prestati. Mislim da bi polako trebali potražiti neki modus drugačijeg uspavljivanja. Jer bebi sad zapravo dojenje koristi da se umiri i utone u san. A to je neka navika koja može jako dugo trajati, i djete bi trebalo naučiti neki drugi način uvođenja u san da bi odustalo od dojenja.
Možete probati promjeniti položaj, ili prostoriju, ili nešto što je uobičajena rutina, ići u pravcu da joj dojenje ne bude sasvim ugodno da dojeći zaspe.

Lejla, sjećam se da je meni ovaj tvoj savjet - promjena rutrine pri uspavljivanju,  nekako bio od ključne pomoći, i bebi i meni, da prestanemo dojiti.

26.02.1995. Anja, prva najveća ljubav!
25.11.2008. Ema, mamina šarmerka!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 353
17.3.2011 16:06:39   
Lejla Ka
Mala su djeca jako osjetljiva na rutinu. Ona je vole. A naročito su važne rutine umirivanja, pogotovo uspavljivanja. Ne mora to biti neka duga rutina sa puno stvari, dovoljno je to da će bebu mama presvući i dati joj da doji u nekom udobnom položaju za zaspati. Čim krene presvlačenje beba zna šta se sprema i organizam se na to priprema. Ako se nešto promjeni beba želi da se vrati na staro. U tom slučaju se "nudi" kompromis tipa "ići ćemo u spavaću, ali tamo nema dojenja" ili "spustit ću te u ležeći položaj i pokriti, ali tada nema dojenja" ili tako nešto. To se naravno komunicira radnjama i signalima, i svaka mama najbolje zna šta je to što bi se bebi moglo promjeniti i kakav "kompromis" ponuditi.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu bebbe RR)
Neposredna veza do poruke: 354
18.3.2011 0:16:05   
leona81
ona moze zaspati bez mene tj da je neko drugi uspava ali kad mene vidi ne moze bez dojenja, bas agresivno reaguje ako joj ne dam, tako je bilo sa svim podojima pa smo nekako dogurali na ovaj broj, nadam se da ce se situacija promijeniti kad krene u vrtic...

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 355
18.3.2011 9:35:44   
sheri
imam ja jedno pitanjceuser posted image , naime vec 5 noci smo se uspavali bez dojenja, jedino je dojila na dnevno spavanje kad ide, a jucer nije ciojeli dan dojila uopce. mislim da smo polako to prestali.a li meni su malo nadosle grudi, nije puno, ne boli me, ali s obzirom da sam imala mastitis sad me toga strah ko nicega, sta da radim? da diram tj.da izmuzam, ili ostavim ovako kako  jest? pliz odgovoriteuser posted image

Nora-21.06.2009. :)

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 356
18.3.2011 9:55:49   
Lejla Ka
Sheri nemoj dirati još. Ako nije previše nabreklo ili ako ne boli nemoj ništa dirati. Ako je to to, možeš nježno prepipati dojke da vidiš da slučajno nema neka kvrgica negdje. Ako nema, nemoj ništa dirati. Reaguj samo na kvrge i na veliku nabreknutost uz bol. Čak i tad izdoji samo minimalno da pritisak popusti. Ako ništa od toga do sad ne bi išlo dalje, to će se samo smiriti, i bolje ne dirati.

I sama sam mastitičarka i poznajem strah, ali mi bar znamo na šta da skačemo i kako da riješimo. Budi na oprezu, ali nemoj forsirati neko djelovanje.

Ako bude problema stavljaj hladne obloge i obloge od kupusa. Možeš i sada, ako si u mogućnosti stavljati hladne obloge.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sheri)
Neposredna veza do poruke: 357
18.3.2011 10:11:32   
marinčii
sheri nemoj dirati još ako ti baš nisu baš grudi skroz tvrde,evo ja sam super prošla možda sam dvaput masirala jer sam napipiala male kvržice i evo sutra će biti 2 tjedna kako ne doji i meni su grudi uredu još osjetim nekad koju kvržicu izmasiram i bude dobro,a i ja sam imala 3 puta mastitis i baš sam brinula i evo sve je prošlo ok,

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 358
18.3.2011 10:12:46   
chuci
moja baš postepeno sama prestaje da doji. kad je u januaru prestala da doji tokom noći svelo se to na jedno dojenje prije spavanja, i obe bi podojila.
i to jedno dojenje je sama smanjivala, ja sam joj davala dok je tražila. onda je počela na preskok dan doji dan ne doji, što je meni super odgovaralo, da se mlijeko postepeno smanji. prvi dan kad je preskočila, napunile se dojke, otežale, drugi dan dojila, kad je opet sutradan preskočila nisu bile toliko napunjene.
helem ja sam joj davala možda zadnjih 10tak dana tako dan dojila dan nije. onda je dva dana preskočila, pa treći dojila.

bili kod mm roditelja i svekrva pita doji li još, ma reko dan doji dan ne doji, evo i dva preskočila. kaže svekrva ma ne smije onda dojiti pokvareno mlijeko, starinska priča fazoni, ma reko smije, čitala sam ja, to se prerađuje i tako.
samo mi treba da mi i lejla ka potvrdi da joj smijem dati da doji ako koji dan preskoči. ako više ne bude tražila ja neću ni davati, ali ako zatraži da joj malo dam da joj dojenje ne završi u suzama kako je počelo (samo sam ja plakala user posted image ).
hvala

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 359
18.3.2011 10:18:13   
marinčii
chuchi  ma naravno da smije,Matej je meni pauzirao po 3 dana i onda bi opet kreno dojiti i ja uopće nisam kontala da ne bi smio dojiti,a bome niko mi to nikad nije reko da se mlijeko može pokvariti,niti bi ja slušala i da je user posted image

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 360
18.3.2011 10:23:24   
chuci
ma znam
i čitala sam i ja par puta kako je lejla ka objašnjavala to sa prerađivanjem mlijeka, ali eto reko da mi potvrdi da smije dojiti

ma i mene strah opet mastitisa, samo se pipkam user posted image da me ko vidi reći će luda ova pipka se po sisama

nešto joj žuta stolica zadnja dva dana a zadnji put je dojila preksinoć i to je bilo nakon tri dana pa me zato i malo strah

a možda je i od tikvice i supe što sam joj pravila

(odgovor članu marinčii)
Neposredna veza do poruke: 361
18.3.2011 10:40:27   
Lejla Ka
Hajmo opet user posted image Dojke nisu tetrapak! Mlijeko koje se proizvede je u apsolutno sterilnim uslovima, i nakon nekog vremena se razgrađuje, proizvodi se novo, ali sporije i manje, i sve tako dok ne prestane proizvodnja. U bilo kojem trenutku te pauze dojenja dijete može opet dojiti jer se mlijeko u dojkama ne može pokvariti i to nije ono mlijeko od prije 3, 10, mjesec dana. Samo je količina manja.

Pa samo pomislite šta bi sa vama bilo da kad dijete prestane dojiti i ono mlijeko se još po malo proizvodi, ali se gomila od ranije, a onda se još i pokvari. Svaka bi žena nakon prestanka dojenja morala ili piti antibiotike ili umrjeti. Naše tijelo nije samodestruktivno, ono je savršeni mehanizam koji ima svoje odbrambene procese.

Znači po prestanku dojenja mlijeko se i dalje proizvodi, i to dosta dugo, zavisno od trajanja dojilačkog staža, i zavisno da li je dojenje prošlo kroz fazu uspostave i krenulo svojim prirodnim tokom. Mlijeko se ne nagomilava u dojkama neprestano, ako se po malo proizvodi i ta proizvodnja polako opada ono mlijeko od prije se apsorbuje u organizmu, zamjenjuju ga nove još manje količine i sve tako do konačnog prestanka proizvodnje i konačnog resorbovanja svog mlijeka iz žlijezda i kanalića.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 362
18.3.2011 10:59:54   
chuci
hvala lejla ka

čitala sma da si ti i prije ovo pisala, ali uglavnom je bilo upućeno ženama koje ne doje više nikako, te si im govorila da mogu izdojiti ako im je napeto ali da nema potrebe izdojiti ''svo'' mlijeko jer se ono ne kvari. nisam upatila da je neko dojio nako nekoliko dana pauze, iako vjerovatno ima još takvih
hvala puno još jednom

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 363
18.3.2011 11:06:42   
Lejla Ka
Važan je princip proizvodnje koji ne dozvoljava da se mlijeko pokvari. I kad prestaneš skroz, i kad beba traži poslije 15 dana (ako nije neka forsirana pauza za vrijeme koje izdajaš da zadržiš produkciju) može slobodno odmah dojiti bez nekog "izdajanja prvog mlijeka" ili sličnih savjeta. Jer to nije ono isto mlijeko od prije 15 dana. Samo će ga biti puno manje. A kad bi beba nakon te pauze ponovo povećala broj podoja vremenom bi se i proizvodnja povećala prema bebinim potrebama. Ništa u dojenju i čitavom tom procesu laktacije nije konstanta, stalno se nešto mjenja, i za to je proces tome i prilagođen.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 364
18.3.2011 11:47:04   
lost
Evo i nas na ovoj temi user posted image
Naime počinjem raditi u maju i tada će moja M imati tačno 11 mjeseci... Pošto nemam nikoga da je čuva moram je dati u jaslice... Ona još doji mada je sad broj podoja znatno manji nego prije, ipak cica je ključna kod uspavljivanja ili tješenja kad je uznemirena... Ona jede i čvrstu hranu sasvim solidno jedino  ne pije tečnost tj. vrlo slabo, i to samo vodu, sokiće i čajeve neće... Problem je veći jer neće da pije iz bočice, pa sam sada kupila bočicu kao s kljunom ali gumenim pa je pokušavam naučiti da pije iz toga jer se bojim kako će u jaslicama pitiuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Znači želim da prestanem dojiti do povratka na posao ali mislim da je to nemoguće user posted image ... Što se tiče uspavljivanja ona može zaspati kad je nosam i pjevam joj ali se u većini slučajeva prvo isplače(suze ko kruškeuser posted image ) i onda zaspi ili kad je neko drugi isto tako nosa ali kad ja nisam tu...
U toku noći se budi dva puta da doji i tada joj moram dati cicu jer cucle neće i ne postoji način da je drugačije smirim jer onda baš poludiuser posted image
Molim vas žene za savjete user posted image user posted image user posted image

Don''t be sad because of people. They will all die!!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 365
18.3.2011 12:05:33   
Lejla Ka
Ako kruti obroci mogu pokriti period dok je u jaslicama zašto želiš prestati u potpunosti?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu lost)
Neposredna veza do poruke: 366
18.3.2011 13:12:39   
sheri

Sheri nemoj dirati još. Ako nije previše nabreklo ili ako ne boli nemoj ništa dirati. Ako je to to, možeš nježno prepipati dojke da vidiš da slučajno nema neka kvrgica negdje. Ako nema, nemoj ništa dirati. Reaguj samo na kvrge i na veliku nabreknutost uz bol. Čak i tad izdoji samo minimalno da pritisak popusti. Ako ništa od toga do sad ne bi išlo dalje, to će se samo smiriti, i bolje ne dirati.

I sama sam mastitičarka i poznajem strah, ali mi bar znamo na šta da skačemo i kako da riješimo. Budi na oprezu, ali nemoj forsirati neko djelovanje.

Ako bude problema stavljaj hladne obloge i obloge od kupusa. Možeš i sada, ako si u mogućnosti stavljati hladne obloge.

e hvala na odgovoru! nisam napipala jos nista, nema kvrzica, ne boli nista, osim sto mi grudi izgledaju kao da imam silikone i bas bih voljela da uvijek ostanu ovakveuser posted image user posted image user posted image user posted image
nadam se da nece biti problema, odnosno da ce mi jedini problem biti sto ce ipak morati ispuhati a nece ostati ovakveuser posted image user posted image user posted image moram se malo salitiuser posted image
marinci, i tebi hvala!user posted image

Nora-21.06.2009. :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 367
18.3.2011 17:28:34   
lost

Ako kruti obroci mogu pokriti period dok je u jaslicama zašto želiš prestati u potpunosti?

Mislim da bi tako bilo lakše objema user posted image
Ja radim u smjeni, znači 12h dnevnu, pa sutradan 12h noćnu pa onda dva dana odmaram i čini mi se komplikovano sve to ukomponovati... Kako da ne doji 12h pa onda opet da doji, nekako mi to sve to konfuzno...
Zato mislim da bi bilo jednostavnije da prestanemo, pa da fino može da zaspi i bez sike i naravno kruti obroci sada mogu zamijeniti dojenje u potpunosti. Dojenje je sada trenutno samo za uspavljivanje i noćno dojenje user posted image

Don''t be sad because of people. They will all die!!

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 368
18.3.2011 20:11:42   
Lejla Ka
Lost, u vašem slučaju bi svakako trebalo odvojiti dojenje od uspavljivanja, i pronaći način uspavljivanja bez dojenja. Što se ostalog dojenja tiće, ako želiš, ono se može dosta jednostavno održati tako da beba doji kad poželi dok si tu, ne mora biti ograničena rasporedom. 12-satna pauza ne predstavlja neki problem, dojke će se prilagoditi.

Ti ćeš ipak najbolje znati šta ti je praktično i izvedivo u vašoj situaciji . Sretno!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu lost)
Neposredna veza do poruke: 369
26.3.2011 20:46:13   
niki83
I mi se odjavljujemo sa spiska dojenackih parova... skoro 18 lijepih mjeseci, i prekrasan kraj, bez tuznih osjecanja, postepeni prirodan prestanak dojenja 
ovo bih pozeljela svakoj majci, a narocito svakoj user posted image

N&N

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 370
26.3.2011 22:11:25   
teacher75

IZVORNA PORUKA: niki83

I mi se odjavljujemo sa spiska dojenackih parova... skoro 18 lijepih mjeseci, i prekrasan kraj, bez tuznih osjecanja, postepeni prirodan prestanak dojenja 
ovo bih pozeljela svakoj majci, a narocito svakoj user posted image

divno, bas mi je drago da ni vi niste imale nikakvih posljedica, postepeni prestanak je zakonuser posted image user posted image user posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 371
27.3.2011 12:10:16   
niki83
 naravno user posted image
hvala Bogu bez problema...doduse tako smo i pocele, bez narocitih problema user posted image

N&N

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 372
27.3.2011 14:50:29   
Atarka
Kod nas je bio nagli neprirodni prestanak dojenja user posted image . Pokusali smo i sa ovim postepenim, medjutim bezuspjesno. Bili smo dosli u fazu da mi nije dao da jedem jer eto on hoce da doji, ili kad pricam s muzem, on hoce paznju i od ljubomore me odvlaci u drugu sobu da doji. Odlucila sam da to prekinem, jer nije bilo druge. Hvala Bogu, uspjeli smo. On je to jako dobro podnio. Kad idemo na spavanje, vazno mu je samo da sam kraj njega, da se nasloni na mene, malo pjevamo i pricamo i on zaspe. Ujutro popije punu flasu mlijeka, a i pred spavanje. Ponekad mu padne na pamet sika pa me pipka po majici i govori "Kaka" user posted image .
Nisam imala vecih problema sa grudima, morala sam izdajati prvih dana, da bi se samo od sebe pocelo smanjivati. Sad su se jadne ispuhale user posted image

30.09.2009

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 373
8.4.2011 16:52:28   
mala86
ja mislim da smo i mi gotovi user posted image

prvo smo prestali po danu,pa smo se prestali uspavljivat s njom,pa smo bili samo na jednom dojenju,sad smo mislim skroz gotovi-noc je prosla bez sikenja user posted image

imamo 18.5 mjeseciuser posted image user posted image user posted image user posted image

drago mi je,hvala Bogu zbog takvog prestanka,jer ja nemam nikakvih problema,mada ce mi nedostajat nekad ti trenutci,gledat u njegove poluzatvorene okice, slusat ono mljackanje od zadovoljstva user posted image ,ili kad mm kaze-eh prikljucio se user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Dijete uvijek može odraslog naučiti trima stvarima:
Da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi

moje sunce 19.09.2009 ¦ ¦

(odgovor članu Atarka)
Neposredna veza do poruke: 374
8.4.2011 16:58:32   
chuci
mislim da i mi možemo reći da smo završili
zadnji put je dojila 31.3., a predzadnji 21.3., nije više ni tražila. a ovaj zadnji put nije plaho ni dojila, više je bio neki ćejf i koji guc.

meni je drago što je ovo prošlo bez stresa za nju i mene. jednostavno je sve rjeđe tražila, ja nisam nudila i to je bilo to

(odgovor članu mala86)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *