Lejla Ka
|
Ana, ne postoji nikaka garancija da će beba uz adaptiranu formulu prije spavanja išta bolje spavati. Da li koristite dudu varalicu? Ja sam savjetnica za dojenje, i ja ne bih nikad savjetovala da se bebi, koja je dojena 11 mjeseci, dakle imala veliku sreću u današnje vrijeme da izbjegne hranjenje adaptiranom formulom, sada u samom finišu uvede ta hemija. To što se vraćaš na posao nije apsolutno nikakav razlog da pređete na formulu. Ovi vaši dnevni obroci mogu jako fino, uz fermentirane mliječne proizvode (jogurt, mladi sir) pokriti period dok mame nema, a dojenje se nastaviti kad se mama vrati. Nakon 12 mjeseci, bebi se postepeno može uvesti i punomasno kravlje mlijeko (ako nije već pokazalo alergiju prema tome). Adaptirana formula je nešto što se koristi u iznimnim slučajevima (na žalost danas se vrlo često koristi, tako da se potpuno izgubilo iz vida njena prvotna namjena-spašavanje života novorođenčadi u ekstremnim situacijama kad djete ostane bez izvora jedine normalne prehrane za sebe), a ne nešto što beba koja je imala sreću da bude dojena, treba da konzumira. Tako da Ana, ja tebi savjetujem da se držite dojenja i ubuduće. E sad, što se tiće ukidanja podoja tokom ovog perioda kad ćeš biti na poslu, a kako vidim, većinski su za uspavljivanje, mislim da bi trebala pokušati, ako si u mogućnosti, da onaj ko će bebu čuvati, ili neko drugi osim tebe, pokuša uspavati bebu, dok joj ti na neko vrijeme prije nestaneš iz vidokruga (kao da te nema). To naravno ne treba biti prisila, treba pokušati lagano, negodovanje rješavati nekim nježnim umirujućim metodama, a ako baš ne bude išlo, prekinuti pokušaj, pa ćemo tražiti neke nove ideje. U tom slučaju bi bilo dobro za početak promjeniti nešto u rutini uspavljivanja dojenjem, prostoriju, položaj u kojem se doji, da ne bude kao i uvijek. Molim te javi šta ti od ponuđenih savjeta zvuči izvedivo, i u opće kako ti se čine?