Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: mube nemam posebnog azloga za prestanak dojenja,jedino zelim da ga naucim na flasicu jer imam osjecaj da mu nije dovoljno mog mlijeka a ni cvrste hrane,precesto se budi u toku noci pa sam mislila da ce biti sitiji ako bude pio i flasicu... Ja uvijek kažem da je prava grehota djetetu beskrajno sretnom da se hrani jedinom hranom koja je normalna za njega, mlijekom njegove majke, uvesti AD ikako u ishranu. AD je hemija, napravljena da se preguraju ekstremne situacije kad prehrana majčinim mlijekom nije moguća. To je mlijeko krave, hemijski obrađeno da liči na ljudsko, pa kao takvo bude bliže čovjekovoj bebi nego kravinoj bebi. Ali ono samo liči na mamino, ali zapravo nije ni blizu. Najblaže nus pojave su problemi sa stolicom, slijede drugi poremećaji probave, a dugoročne posljedice se tek istražuju. AD bi zaista trebalo koristiti samo kao posljednju opciju kad ishrana ljudskim mlijekom nije moguća, i koristiti ga ograničeno vrijeme (po mogućnosti). AD se jako sporo vari u bebinom želudcu, jako ga opterećuje, i zato bebe poslije AD-a duže spavaju, i duže su site ( ovo češće važi za male bebe, vi već izlazite iz te kategorije). Slikovito, to ti izgleda kao da se neko ko se stalno hranio zdravo odjednom pojede kilo masne janjetine sa ražnja. Ima slučajeva kad su bebe uz AD prije spavanja počele spavati cijelu noć, ali ima isti broj onih koje nisu, i nastavile su se buditi i tražiti da jedu u toku noći (što podrazumjeva znatno više posla oko pripremanja bočice, nego jednostavno dojenje), tako da ti uvođenje AD pred spavanje ne garantuje duže spavanje. Ovo ti naročito govorim jer ste vi već u periodu kad se učešće krute dohrane stalno povećava, i što imaš mogućnost da umjesto dojenja neke obroke zamjeniš krutom hranom. U tom smijeru i pitanje: da li dohranjuješ bebu krutm hranom, i kako, te kako beba prihvata hranjenje kašićicom? Kao što sam ti rekla, tvoja je beba već sposobna da krene učiti piti iz kljunašica (flašica sa plastičnim nastavkom, koji nije kao duda na flašici, i iz čaše (najbolje početi sa šoljicom za kafu), tako da ti flašica u principu ne treba i nema potrebe da bebu učiš na nju ( a vjeruj da je i zdravije za razvoj zuba). Još bih ti postavila neka pitanja. Zašto misliš da bebi nije dovoljno tvog mlijeka? Da li beba daje neke znake nervoze, traži češće da doji ili nešto treće? Da li si kući sa bebom ili ideš na posao?