bebbe RR
|
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Bebbe, ja bih ti preporučila da ako planiraš prestati do drugog rođendana kao prvo kreneš na ta uspavljivanja dojenjem i polako razdvojiš dojenje od uspavljivanja. Postoji li i jedno spavanje za koje nije potrebno dojenje? Da li bebu u slučaju tvog odsustva može uspavati neko drugi? Na koji način (položaj, ambijent) se uspavljujete dojeći? Još jedan savjet da bi sve prošlo što bezbolnije po oboje, nemoj vam postavljat strog vremenski rok. Ovo u smislu, da ti odlučiš da želiš prestati dojiti, i polako kreneš prema tome, ali da ne postaviš sebi neki konkretan datum do kojeg se to "mora" desiti jer ako neki korak na putu bude težak, i oduži se samo sebi stvaraš nepotrebno opterećenje. Znači odlučiš (ili si već odlučila) da je vrijeme da se polako prestane, i ideš korak po korak, a svakom koraku ostavljaš koliko je god potrebno vremena da se stabilizuje. Neke će te korake proći brže neke sporije nego očekuješ, zato su strogi vremenski rokovi opterećenje. Nema veze i ako beba bude dojila i koji mjesec preko druge godine, dojenje ne poznaje pojam vremena, važno nam je da to proteće bez trauma, i sile. Hvala, Lejla, za savjete. Ovako - Emu ne može uspavati niko osim mene. Uveče, naravno, ako je umorna, a mene nema, što se je desilo neka dva puta, zaspi sama, ali po danu jedino u autu ili na mojoj siki. Odemo u sobu, legnemo na krevet, ona siki i zaspi. i to je to... Neću žuriti, vidjeću kako će ići. Danas sam jje prvi put uspjela ubijediti da, kada je tražila siku, uzme malo čaja i pije. Kod nas je problem da je podoja nebrojeno - kada god Emi padne na pamet. Ako smo puno kući, to je često. Ako smo vani, zna proći cijeli dan bez sike, pogotovo ako zaspi u autu. Vidjećemo... Hvala još jednom... Danas, definitivno, krećemo u prestajanje. Mislim da je bilo dovoljno. A vjerujem da ćemo razviti druge načine da se mazimo.