Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
mame pomoc javila mi se marijana koja sad ne moze na net ..zabrinuta je pravo...nikola se razbolio..visoka temp.+ proljeva nekoliko...nije joj se dala spustiti..davala je poaracetamol i tusirala..obloge stavljala..ali ona je rasla na 39,5...u panici je u roku sat vremena dala i paracetamol a kako je tura rasla nakon toga vise od pola lupocet cepica..sad je tura 36,3..naglo je pala...strah ju je sad da nije pretjerala, iako mislim da je sve to ok obzirom da je nikoli skoro 13 mjeseci i da moze cio lupocet staviti....pita sto se moze desiti i sto da radi..help sto da joj odgovorim...iako s am joj rekla d a pazi na razmake između sirupa te da ga tusira i oblogice stavlja te da pije...sve ona to zna..ali sto se sad moze desiti nakon ove komb. paracetamola+ cepica u roku sat vremena...ili ce temp.skociti ili pasti..
Mislim da Nikola smije dobiti tu dozu... Nista strasno, ja bi joj preporucila neka izmjeri ponovo... Mozda nije dobro drzao toplomjer, jos ako je onaj digitalni on je nama znao pokazati i 35 a onaj na zivu 36 Zao mi je sto Nikola ima turu, mislim da je mama reagirala ispravno Tko zna gdje bi otisla da nije kod 39, 5 stavila cepic... Mirnu noc
znam u kakvim je mukama....zelim da sto prije prodje tura a da nam se mama sto manje brine....
ja ne znam odgovor, ali znam da sam pazila na davanje sredstava za skidanje ture, samo sto nama nista nije pomoglo osim dalsy-a ni cepici ni paracetamol....
a ako se tako tesko skida tura, da nije virus trodnevni kao kod nas
Marijannice ne sikiraj nece mu nista biti samo nek pije dosta tecnosti nego zeno ujutro ti kupi voltaren supp jer nama paracetamol ne pomaze kod tolike temp.nista a za proljev enterofuril zakon...Prenesite joj da nista ne brine za cepic i sirup
marijana i nikola su imali tesku noc, tura se nije dala spustiti..vodila ga jutros doktoru...ono ko sve u redu, nije grlo crveno,sumnjaju na neku upalu i dali im da vade nalaze tek ujutro....no marijana nije imala mira , jer tura i danas ko luda skakala , pa ga je odvela veceras na pedijatriju da ne ceka opet noc, tamo im izvadili nalaze crveno upaljeno grlo, crp 40 i leukociti povecani,.dali im antibiotik...e sad cekam da mi javi kako je tura sada
i ona zahvaljuje na podrsci svima tura mu je visoka..ona iscrpljena ..nema proljev...ali treba cekati da antibiotik pocne djelovati mya- eto ja mislim da je i sreca sto je i otisla veceras na pedijatriju..ko bi docekao jutro..sad barem je valjda malo mirnija kad zna sto je...ma on i andrej idu zajedno u vrtic..haaraju virusi...i mi smo imali nedavno ovako..samo nas prije pustilo
Drage moje, mi se ponekad borimo sa temp. pa evo i sad. Armin ima upalu pluca. Prvo, vazno reci ne samo koliko je temp. nego i kako je izmjerena. Mi uvijek mjerimo temp. u guzi. U guzi je nesto veca normalna. Doktor mi je u petak ponovio da je oko 37,5 ° C mjerena u guzi normalna temp. Paracetamol se ne smije davati ponovo dok ne prodje 6 sati. Burezi i/ili jetra mogu se ostetiti. Ovdje doktori propisuju jos Ibuprofen (Lijek se tacno zove Nurofen) u kombinaciji sa Paracetamolom. Onda se smije dati naizmjenicno Paracetamol i Ibuprofen svaka tri sata, jer ova dva lijeka imaju razlicit sastav i na taj nacin izmedju svaka dva Paracetamola odnosno Ibuprofena prodje 6 sati. Vise od toga se ne smije davati. Dodatno se mogu jos stavljati obloge na nogice, ali nikakve obloge se ne stavljaju ako se dijete trese (hladno mu je) i ako su mu nogice hladne. U tom slicaju utoplite dijete i dezurajte da ne bude utopljeno kad groznica prodje i postane mu vruce. "Njemacki" nacin stavljanja obloga bio mi je efikasniji puno od "bosanskog".
sve smo mi to draga vec pisale na ovim stranicama prije...o nacinu kombinacije ljekova ..zao m,i je sto se i vi mucite s upalom.p , drzite se...hajd opisi taj njemacki nacin stavljanja obloga
Ma, razlicit je od onoga sto sam ja cula i vidjela u Bosni, ali mozda neke od vas bas tako stavljaju obloge. Dakle, ako nogice nisu hladne, stave se krpe umocene u vodu sobne temp. u koju je dodano malo sirceta (ovo je isto kao kod nas). Krpe se stave na dio noge izmedju koljena i clanka (to mi je bilo novo). Onda se to sve umota suhim peskirima i dobro utopli, npr. za manju djecu mogu posluziti vunene carape za odrasle. Vazno je da obloge budu pripijene uz nogu, a ne labave. Tako se drzi najduze pola sata, obloge se skinu pa se onda nogice dobro posuse. Kroz pola sata se stavljanje obloga moze ponoviti.
Sorry da nisam vidjela da ste vec razgovarale o kombinaciji lijekova. Samo da dodam da razmak izmedju dva paracetamola zavisi od doze (najbolje procitati uputstvo na kraju krajeva).
Svim malenim sa temperaturom zelim brz oporavak. Odoh sada svom sinu dati antibiotik. To sam cekala....
< Poruku je uredio Idina mama -- 17.11.2010 0:33:10 >
kod virusnih infekcija povećavaju se leukociti a crp se ne povećava (ili dolazi do blagog povećanja) dok kod bakterijskih infekcija uvijek raste i crp i leukociti međutim crp nije specifičan i raste kod svih upalnih stanja organizma kod virusne infekcije može naknadno doći i do bakterijske infekcija zbog oslabljenog imuniteta, pa to može biti razlog porasta crp
kod virusnih bolesti leukociti obicno padaju, obicno su nizi , dok kod bakterijskih su u porastu, a CRP je do 50 obicno kod virusnih, dok kod bakterijskih je iznad 50.Kod trodnevne groznice su obicno nesto nize vrijednosti L, rijetko su povisene
jutros mi andreju jendo oko malo crveno...ma hajde kontam mozda je sinoc od kupanja i sampona....u roku nekoliko s ati vidim nateklo i pocelo krmeljiti, uhhhh konjuktivitis opet....s tim da mi ima neki cudan osim po genitalijama vec nekoliko dana...i mi pravac dezurnom pedijatru, jer necu d a cekam d a mi se konjuktivitis prisiri na sve ...dakle u pravu s am bila blagi pocetak konjuktivitisa- tobrex opet...pelenski osip -advantan kreme neka, sad cu provjerit sto je..mislim da je kortikosteroid ....i kad smo dosli kuci temperatura skocila i to odmah na 39,4...uhhh poludit cu..pa prije malo vise od mjesec dana nam s e ovako isto desilo ...evo dala ssam mu panadol baby koji nam prosli put nije djelovao..ali evo sad mu je temp.pala, caj je malo i jeo, popio caja i zaspao..preznojava se.. nastavit cu na 4 sata davati panadol..strah me one visoke od prosli put ture....neznam vise sto je..idu nam kutnjaci i kaze dr. sve je to vrtic, i stalno je pitam za taj slajm koji povremeno osjetim, ono ima ga nema ga svako malo, jer i nosic stalno pomalo radi od kad smo u vrticu ..ma ako ako osjetim bilo sto idem sama traziti da vadim nalaze i briseve ..naravno da koristimo sve nase fine recepte odvade..za nos, slajm, turu..ali izgleda da ova adaptacija na vrtic i viruse mora proci....ipak nismo mi bili bolezljivi..osim onog zadnji put, i one strasne reakcije na vakcinu kod koje se isto javio konjuktivitis..i poneke male beznacajne ture..tako da opet ne smijem nista ni govoriti
oh..hhvala felix, sreca ovaj je put panadol djelovao..evo ga paja i preznojava se..iako nam je u stanu 22 stupnja i on lagano obucen...ma samo nek ne ide na onu proslu od 40 toga se bojim....uhhhh sreca pa sam jucer sve poradila, i sredila, te jutros rucak spremila i za sutra..tako da se mogu samo njemu posvetiti..a i mm je puno bolje pa mi moze malo pomoci s rukom
ivancice, bas mi je zao ali moramo to izdrzati i gotovo... moj je djecak u cetvrtak dosao sa crvenim kolutovima ispod ociju, ja se uspanicila, ali proslo je..mama kaze da je moglo i od nespavanja da se desi..a, slabo je spavao prethodnu noc... naucila sam ga da ne dira rukama oci, ali tvoj je bebara jos.. ljubim vas...da to prodje sto prije
oh..hhvala felix, sreca ovaj je put panadol djelovao..evo ga paja i preznojava se..iako nam je u stanu 22 stupnja i on lagano obucen...ma samo nek ne ide na onu proslu od 40 toga se bojim....uhhhh sreca pa sam jucer sve poradila, i sredila, te jutros rucak spremila i za sutra..tako da se mogu samo njemu posvetiti..a i mm je puno bolje pa mi moze malo pomoci s rukom
ma nece nebrini samo ga prati s turom ....ja turu bas mrzimmmm bude sav nervozan i samo ga nosam ....tako da znam kako vam je..... Bit ce bolje abd.otidji ti povadi mu sve nalaze da znas vise na cemu si,samo neznam zasto vam se tako cesto vraca konjuktivitis ???
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.