Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Vakcinu koja ide sa 18 mjeseci treba primiti do drugog rođendana, e sad ako se kasni sa mmr onda ne znam da li se pomjera rok i za ovu poslije Najlakši način ti je da nazoveš i pitaš
Reki su mi kad smo primali MMR da je bitno samo da je izmedju te dvije 30 dana, ali sad vise nisam sigurna. Danas cu zvati da pitam.
Vakcina sa 18 mjeseci se mora primiti samo prije drugog rodjendana,a sto se tice reakcije,ne bi je trebalo biti,samo mozda taj dan,ali treba staviti odmah malo obloge i dati djetetu kasikicu paracetamola i bice ok,mislim da je rijetko reakcija na ovu vakcinu
Zvala sam, treba se primiti do 2. rodjendana, tako da cemo sutra to obaviti, aBd. Pitala sam da li se smije ako je antibiotik pio prosle sedmice, kazu da je ok. Vise i to da rijesimo pa onda nema nista do 4,5
ne znam gdje da postavim ovo pitanje, jer nije MPR vakcina, nego druga u pitanju, ali da ne otvaram novu temu, postaviću ovdje pitanje moja beba je u utorak primila dvije vakcine u nogu i u ruku (di-te-per, polio i hemofilus influenze, samo ne znam gdje je šta primila) kad sam poslije provjeravala, samo je na nozi imala malu modricu i tu sam joj mazala hepatrombinom (bunila se protiv hladne obloge) i skoro se povuklo, međutim večeras nakon kupanja vidim i na ruci ne zacrvenilo i namažem joj hepatrombinom i pri mazanju otkrijem da je jako tvrdo, pa me strah jel se resorbovalo, što je tvrdo, , hoće li proći
pa evo 7 sreća post da prođe valja će... vještice proći će... nemoj brinuti sve se to spsorbovalo kako treba...ne diraj i ne barći...malo oblogice od stajaće vode i prođe brzo za 2 dana kod nas je porlazilo
ja imam u sriejdu prvu vakcinu tj. moj mali a muz mi nije tu pa me panika hvata , zanm da ce biti nemiran bojim se kako ce reagovati kako cu ja to izmajstorisati jojjj nespava mi se koliko na to mislim nadam se da ce biti sve ok
hvala, smirile ste me malo sad ću pratiti hoće li se smanjiti sad mi krivo kako nisam ranije primjetila inače nisam dizala nikakvu paniku oko vakcine, ok, beba se isplače da je čuje cijeli DZ, ali to je normalno, poslije malo jeca u snu, ali šta ćeš, mora primiti vakcinu. ali me ovo baš zabrinulo
ma mirkice mila pa nemoj tako... vakcinacija je vakcinacija... beba kad osjeti ubod zaplače...al nemoj se uspaničiti...fino podigni dijete malo izmazi pa kerni oblačiti da idete kući... svaka beba plače, pa beba je a kući oblogice ništa posbeno...uzmeš vaticu staviš lao da navlaži stajćom vodom iz posudice i staviš na mjesto uboda i gotovo promjeniš malo, daš paracetamola pola kašikice odmah kući kad dođete da nema nervoze i plakanj od bola i eto.... pa mila ako budeš nervozna on će biti još nervozniji zato mama hrabro da bi i dječak hrabar bio
Nama se to desilo prije dvije sedmice na zadnjoj DiTePer revakcinaciji, ma bilo je velicine ljesnjaka to otvrdnuce a iznad crvena koza, mislim da je mala kolicina vakcine dospjela u misic pa izazvala lokalnu reakciju, inace se treba dati u potkozno masno tkivo. I to otvrdnuce je trajalo skoro sedam dana, zapravo, i sada ga ima, kao pola zrna rize pod kozom. Mi imamo onu vrecicu sa gelom sto se stavlja u hladnjak, pa smo to drzali na ramenu. Crvenilo se povuklo za dva tri dana. Prati boli li je rukica, da li je normalno pomjera ili place ako vi radite rukicom i da nije mjesto uboda prevruce.
ja imam u sriejdu prvu vakcinu tj. moj mali a muz mi nije tu pa me panika hvata , zanm da ce biti nemiran bojim se kako ce reagovati kako cu ja to izmajstorisati jojjj nespava mi se koliko na to mislim nadam se da ce biti sve ok
Mirkice nemoj da te panika hvata, bice to dobro aBg, oblogice od prokuhale stajace vode stavi i mijenjaj, panadol i bice sve ok, zelimo da sve u srijedu prodje lako i brzo, znam da je frka kada si sama, mi smo uz vas
Nama se to desilo prije dvije sedmice na zadnjoj DiTePer revakcinaciji, ma bilo je velicine ljesnjaka to otvrdnuce a iznad crvena koza, mislim da je mala kolicina vakcine dospjela u misic pa izazvala lokalnu reakciju, inace se treba dati u potkozno masno tkivo. I to otvrdnuce je trajalo skoro sedam dana, zapravo, i sada ga ima, kao pola zrna rize pod kozom. Mi imamo onu vrecicu sa gelom sto se stavlja u hladnjak, pa smo to drzali na ramenu. Crvenilo se povuklo za dva tri dana. Prati boli li je rukica, da li je normalno pomjera ili place ako vi radite rukicom i da nije mjesto uboda prevruce.
e upravo imam osjećaj da joj je u mišiću lagano sam joj namazala hepatrombinom i nije se bunila i nije toplo staviću joj sutra hladnu oblogu, jer je sad zaspala i opet hepatrombin (onja najslabiji koristim, sa najmanje IJ, ne znam sad napamet koliko) nadam se da će biti ok hvala
mi smo prije 9 dana primili prve vakcine. DKTP-Hib i Pneu. primila je u obje nogice, a jedna je bila koktel. flasteri su joj bas cvrsto bili zaljepljeni pa sam joj tek sutra dan skinula kada sam je kupala. i samo je 2 dana bilo tvrdo na mjestu gdje je ubodena. doktorica mi je rekla da nista ne mazem i ne stavljam nikakve obloge, vec mogu da izmasiram ako zelim. pa sa ja njoj masirala, ali nije se bunila da je boli. a super ih je hvala Bogu podnjela. nije bila nervozna niti je imala turu. plakala je samo kad je ubola i cim sam je uzela prestala je da place. nadam se Mirkice da cete i vi ovako dobro proci kao i mi.
Ako moze jedan savjet, Keni ce 22.11. biti godina, a za vakcinu je narucen 23.11. Kod nas u Lukavcu je prije 2 dana umrla jedna bebica i kazu da je od vakcine (navodno joj istekao rok trajanja), ali nista nije jos potvrdjeno. Koliko ja smijem cekati sa ovom vakcinom (do kada je Keno ne mora primiti), jer ga ne zelim voditi na vakcinu dok se ovo ne razjasni?
Mi,idemo abd.u janurau na ovu vakc.od 18mjes.jel je tko primio jel ona gora od ove sa 12mjes.ili isto je to sve ???? Imal,reakcije od nje kakve??
felix to nije ista vakcina kao mrp, moj nije imao nikakvu reakciju na tu vakcinu sa 18 mjeseci i inace ne bi trebalo biti reakcije na tu vakcinu
hvala mila na odg.srce si bas mi laknu,kad vidim da nema reakcije od nje hb.na svaku smo vakc.skoro imali reakciju najgora je bila ova sa 12mjes. al neka smo,ju rijesili .
Ako moze jedan savjet, Keni ce 22.11. biti godina, a za vakcinu je narucen 23.11. Kod nas u Lukavcu je prije 2 dana umrla jedna bebica i kazu da je od vakcine (navodno joj istekao rok trajanja), ali nista nije jos potvrdjeno. Koliko ja smijem cekati sa ovom vakcinom (do kada je Keno ne mora primiti), jer ga ne zelim voditi na vakcinu dok se ovo ne razjasni?
ma ne mora biti rok trajanja bog zna sta oni nasoj djeci daju treba ovo dobro ispitat a ne da se suti pa onda kazu nijedan nije slucaj bio u mojoj 30godisnjoj praksi...zato sto se zataskava...pa svake godine bude bar jedan slucaj, ili mozda taj postotak nije dovoljan da se pocne pricati o ovome? svakom je njegovo dijete jedino i najbitnije a njima je je jedno u milion slucajeva...molim te javljaj nam ako sta saznas o ovome...pozz
Draga Leona mene je bas uhvatila panika. Najgore je sto sad gradom kruzi milion prica, te da su bebici (rahmet joj dusi) dali duplu dozu, druga prica je da je vakcini istekao rok.... ma da poludis. I sto je najgore, samo su nas lokalni internet portal i sarajevo x objavili ovu vijest, ostali sute ko zaliveni, bas sto ti kazes kao da pokusavaju nesto zataskati
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
vakcinacija fatimica09
Interesuje me šta mislite koliko je sigurna vakcinacija i kakav je vaš stav općenito o tome? Nakon svega što sam prošla sa svojom bebicom ja sam sada prestravljena pri pomisli na moguće komplikacije vakcine, a opet i ne vakcinisati hmmmm....
za (70%)
protiv (30%)
Broj svih glasova: 152
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!