Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Zna li neko koliko se smije "kasniti" sa ovom MRP koja se prima sa 1 godinom? Moja bebi ima 15 mjeseci, ali posto jos nema tih famoznih 10kg ja je nisam jos vodila. Kontam da ne zakasnim, ali opet to je 1. doza te vakcine pa reko ne moze se valjda zakasniti. Inace je mene bilo jako starh one DiTePer jer poznajem dijete koje je imalo alergijsku reakciju na istu
Hajde eto, imamo jos fore. Samo da ne zakasnim sada, kad smo vec sve do sada primili... Ona je inace skoro sve vakcine kasnije primila, jer je mrsavica prava. tako je npr. prvu dozu DiTePer i Polio primila sa 6 mjeseci.
mi cemo kasniti sa mmr jer je nasa zakazana za bozic, 25.12...pa kontam moze cekati do januara, februara?
nego znam da nema puno slucajeva sa problemima nakon te vakcine kod nas, ali ja licno znam za nekoliko nakon dtp...uostalom kako znati da li su neki problemi nastali od vakcine ili od necega drugog ako se jave kasnije a ne odmah?...mene samo interesuje sto je mmr ukinuta u hrvatskoj, i u nekim drugim zemljama u eu a kod nas se najnormalnije djeca vakcinisu...zasto ako nije potrebno tj veca steta nego korist?
Mi smo je primili sa 16,5 mj. Ništa dr. nije pitala, zašto nismo došli ranije. Ja se nisam usudila ranije ga odvesti Rekla nam da su moguće reakcije između 14 i 21 dana u vidu temp., osipa ili uvećanja žlijezda. Danas je 17 dan od vakcine. Sad za sad sve ide super, nadam se da će tako i ostati.
Moja kćerka je trebala revakcinaciju primiti sa 6 god. Međutim u tom periodu (prije 2 god.) je bila nestašica ove vakcine pa su trebali doći i u školi dati djeci vakcinu. To se nije nikad desilo. Godinu iza toga sam je vodila pa opet nisu mogli dati, nije je bilo. Nakon toga je više nisam vodila.... Sad ona ima 8 god. i još nije primila ovu vakcinu. Čitajući razne tekstove vezane za MMR pročitala sam da je ova vakcina dosta važna za djevojčice (sterilitet, trudnoća.......) Da li smo mi i previše zakasnili na ovu vakcinu
Ma bice to aBd u redu. Moja starija kcerka hvala Bogu nije imala nikakve reakcije ni na jednu vakcinu, a ni mladja nije na ove do sada ( cak ni temp, nervoza i sl), pa se nadam da ce tako biti i sa tom groznom MPR
E na ovo 2. pitanje ti ne znam odgovor, najbolje je da pitas pedijatra. A mislim i u slucaju da ste zakasnile, da moze da primi ponovo onu 1. dozu, pa opet nekada 2. Jer znam da sam negdje citala, kao tu vakcinu su kasnije uveli, pa djeca koja je nisu primila kao bebe to pocnu od skole i sl. Pitaj dr u svakom slucaju
Ma bice to aBd u redu. Moja starija kcerka hvala Bogu nije imala nikakve reakcije ni na jednu vakcinu, a ni mladja nije na ove do sada ( cak ni temp, nervoza i sl), pa se nadam da ce tako biti i sa tom groznom MPR
E da baš tako ni B nije ni nervozan hB!!! A tako sam se plašila... Hvala ti na odg., tako sam i mislila, moguće da će opet primiti sve nanovo.... Zvat' ću ih u pon. Vama sretno sa ovom vakcinom, biće to dobro, vidjet ćeš
Jedno pitanje. Uma je u prosli ponedeljak primila mrp...dakle sedmi dan i evo danas osmi...su joj se pojavile tackice po kokari. Nikada nismo imali ovakve vrste osip...mislite li da moze biti reakcija na vakcinu?
Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima, postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći
Ma gledala sam onu temu sa osipom..ali..vidim da se mogu javiti kao reakcije specificne "urtikarije" na ovu vakcinu....a nisamo nikada ove vrste imali problem...pa rekod da priupitam.
eh nisam cula za ovo mi i sad kuburimo s osipom moram joj vaditi nalaze a vec 2 jutra ne uspjevam
Pa ne bi je vodila jos doktoru...ne ide mi se u zonu virusa....ja je inace mazem mustelom vitaminskom kremom...ali sada sam joj napravila kamilicu i vodu...da je malo operem, pa cu staviti djeciji puder....bas mi se ne ide doktoru.
Pa ne bi je vodila jos doktoru...ne ide mi se u zonu virusa....ja je inace mazem mustelom vitaminskom kremom...ali sada sam joj napravila kamilicu i vodu...da je malo operem, pa cu staviti djeciji puder....bas mi se ne ide doktoru.
joj ja sam sve probala i vodila je 2 puta jednom dobili neku mast i smirilo se a drugi put nam nije dala nista nego haj ako se ne smiri dati urin na analizu bas sam bjesna al nju nista ne boli niti joj smeta pa me to tjesi
Ma nesto mi znas ona "unutrasnja" suha da je od vakcine... Mislim ne idem sada logikom...da se sve treba vezati za vakcinu...ali mi eto suha ne da mira.
sad ste i mene zadeverale ...A. mi vec mjesecima ima osip po butinama...nije crveno...samo kao sicusne bubuljice..sve se pokusavam sjetiti koliko mu je to vec dugo
Pa ja kad sam svoju pitala o reakcijama..ona je rekla da je sve to individualno, ali zajednicko im je da se javljaju 7-9 dan od primanja vakcine......ma...nemaju pojma...procitala sam citavu ovu temu..i svakoj je drugacije rekao doktor i svako dijete (koje je imalo reakciju) imalo je razlicite nus pojave.
milslim da sam ja ti negdje stavila link o nuspojavama priorixa..sad ne znam koja je u vas bila vrsta mmr vakcine..ali mi smo pratec spisak imali ih dosta..a doktori sute i ne pricaju ouno o njima, a brate i ne vode racuna, njima je sve om i normalno....a moze joj osip biti od bilo cega, moj se a. svakoi malo dolje ospe, ja namazem s bepanten masti nakon kupanja....pa nakon svakog presvlacenja ili bepantenom ili niveoom- s cinkom bas ono protiv osipa..i za cas prođe...kod nas ti bepanten mast sve lijeci..gdje god vidim osip ja natrackam
Mislim da treba 6 mjeseci poslije primanja 1. doze. Nama je dr rekla da na tu 1. dodjemo sa 18 mjeseci, kada je do sada nije primila, da onda dodjemo kada joj bude 18 mjeseci
Vakcinu koja ide sa 18 mjeseci treba primiti do drugog rođendana, e sad ako se kasni sa mmr onda ne znam da li se pomjera rok i za ovu poslije Najlakši način ti je da nazoveš i pitaš
Je li znate do kada nije kasno primiti ovu vakcinu sto ide sa 18 mjeseci? Mi kasnili s MMR, pa evo nikako da primimo ovu sto ide s 18 mjeseci, a blizi nam se 2. rodjendan.
mora se primiti do drugog rođendana inace ide sve ponovo ovako su meni rekli