|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  269 270 [271] 272 273   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
29.10.2010 15:44:16   
selina

IZVORNA PORUKA: tinchita

Drage moje...
Nemam vremena da čitam sve postove, a planiram sutra Vanji dati žumance. Kako st vi i s čim kombinirale i u kojoj količini ?Mene je jaaaako strah, pošto on ima AD, zato ću sutra je mm kod kuće, pa ako bi bilo neke reakcije, a mene uhvati panika!

Dosada smo ustanovili da mu smeta jedino banana!
I imam još jedno pitanje, možda će vam se učiniti glupo, ali eto, ja sam laik po tom pitanju..nedavno smo mu uveli jogurt, zatim abc sir. Nije imao nikakvih reakcija: Je"l to sad znači da nije alergičan na mlijeko ili...
Unaprijed zahvalana!

mila ja sam ti mojoj maloj zumance dala prvi put sa krompir pire i stavila u to malo abc sira a sad ga vec mjesam u svasta nesto a ti ako neces sa krompirom mozes i sa jogurtom pomijesati pa polagano vidjet ces da li ce biti reakcije mada ne bi trebalo biti ako je te bas toliko strah pocni od jedne cetvrtine pa sutra opet i tako ja sam odmah dala pola i nije bilo nikakae lose reakcije uglavnom sretno

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 6751
29.10.2010 22:50:14   
lekica83
tinchita evo i moj recept za zumance user posted image JA sam ga dodala u kuhano povrce i onda sve izblendala. Najcesce ga dajem sa spinatom, znaci obarim spinat, malo ga proprzim na maslinovom ulju i mlijeku i onda to ide u blender i dodam zumance. S obzirom da mi nismo imali nikakve alergije ja sam pocela odmah sa pola zumanca, ali vidim da bebi ima AD pa mozda pocnes sa cetvrtinom ili mozda i osminom,cisto iz predostroznosti. Pa onda polako povecavaj kolicinu.
Ono sto sam citala vezano za jogurt, sir i mllijeko je to da ne mora da znaci da beba nece biti alergicna na mlijeko ako jede sir i jogurt. Valjda se preradom mlijeka da bi se dobio jogurt ili sir nesto gubi tj to nesto sto je alergeno. Nakon mnogo citanja za i protiv ja sam sebi uzela ovo pravilo kao prihvatljivo a to je da bebe od 7og mjeseca mogu piti mlijeko ali 200 ml od sedmog mjeseca dnevno , 300 ml od osmog mjeseca dnevno. Mi pijemo mlijeko iz tetrapaka, uzimamo Tuzlansko od 3,5 posto mlijecne masti i Dukatovo ono sa sedam vitamina.
Selina, kako si, ljubi nam Melinu punoooooooooooo

Nase blago je zasjalo u maminom narucju 03.01.2010.

(odgovor članu selina)
Neposredna veza do poruke: 6752
30.10.2010 0:22:12   
bebac2
IZVORNA PORUKA: tinchita

Drage moje...
Nemam vremena da čitam sve postove, a planiram sutra Vanji dati žumance. Kako st vi i s čim kombinirale i u kojoj količini ?Mene je jaaaako strah, pošto on ima AD, zato ću sutra je mm kod kuće, pa ako bi bilo neke reakcije, a mene uhvati panika!

Dosada smo ustanovili da mu smeta jedino banana!
I imam još jedno pitanje, možda će vam se učiniti glupo, ali eto, ja sam laik po tom pitanju..nedavno smo mu uveli jogurt, zatim abc sir. Nije imao nikakvih reakcija: Je"l to sad znači da nije alergičan na mlijeko ili...
Unaprijed zahvalana!

moj bebac je probao žumance sa punih deset mjeseci. cetvrtinu mu pomijesala sa povrcem i nije bilo reakcije. sada ima 11 i po mjeseci a mlijeko jos nismo probali i nemamo namjeru bar jos mjesec-dva, jer i on ima AD pa smo oprezni. medjutim, mi do sada nismo ustanovili da mu bilo sta od hrane smeta

dva djecaka,.2006. i 2009.

(odgovor članu tinchita)
Neposredna veza do poruke: 6753
30.10.2010 8:55:53   
tinchita
Hvala vam puno na odgovorima user posted image user posted image user posted image user posted image !
Odlučila sam da ćemo početi s osminom, pa polako povećavati i pratiti reakcije! Bebac2 i ja sam čekala tih 10 mjeseci, sutra ih puni!
To što se tiče mlijeka je i mene mučilo, mislim da je jogurt oslobođen laktoze, a to je ono što najčešće izaziva alergiju a za sir ne znam! Krećemo u akciju istraživanja!
No, nije nam frka, jer ne namjeravam mu davati mlijeko bar dok ne napuni godinu!
Vanja još doji + ad!

Hvala još jednom user posted image !

V 31.12.2009.
A 19.9.2013.

(odgovor članu bebac2)
Neposredna veza do poruke: 6754
30.10.2010 10:51:22   
ivanam28
drage moje,

evo da i ja kazem nesto na ovu temu..naime, ja sam dosta rano ubacila voce i povrce svom bebacu jer mu dojenje pa cak ni adaptirano mlijeko nije bilo dosta.od 7 mjeseca sam uvela:
1. jutarnji podoj
2. slani dorucak (zumanjce sa pavlakom,jogurtom,hljebom, popara,pura sa jogurtom,makaroni sa mlijekom i pavlakom itd)
3. voce
4. rucak (kombinacije povrca,teletine,piletine,znaci tikvica,mrkva,karfiol,brokula,krompir,riza,spinat,telece i pilece supice,corbice..) cak sam i grah (vodu sa hljebom),boraniju i grasak davala
5. voce (jabuka)
6. vecera cokolino,sutlija,medolino,razljevak:)))
u frizideru mi uvijek mora biti mlijeko,jogurt i mileram,mladi sir,jer mu u svu hranu stavljam.

imam super recept za corbu,em je mm obozava a i filip:
izrendati manju glavicu luka,2-3 mrkve (rendati), 1 tikvica (na kockice), korjen persuna (na kockice),list persuna,korjen celera (na kockice) dinstati oko 20-30 minuta da sve omeksa.dodati kasiku brasna promijesati i doliti vode u serpu (do vrha ili pola serpe zavisi koliko treba).kuhati jos pola sata.dodati zacine (zbog beba malo),pred kraj dodati kasiku pavlake.
ovu corbu ja filipu redovno pravim,puna je vitamina,ispasiram povrce,dodam hljeb i jos malo pavlake,jogurtic i super rucak.poslusajte me necete pozaliti.

Nas mali princ Filip Noa dosao na svijet 13.01.2010
Prva dva zubica dobio sa 3,5 mjeseca sada ih ima 8:))
06.01.2011 maleni andjelak PROHODAO:))))))

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 6755
30.10.2010 15:39:17   
amela2208
caoo svima
Evo imam par pitanja pa nek mi odgovori ko zna
1. kad se smije davat kivi bebi?
2. kako dajete mandarinu bebi? Ova moja curica  hoce samo sok i ne umije da progune onu kozicu
3. nedje sam citala da nije zdravo da se przi spinat i da se gubi Fe iz njega ako se przi. Ja recimo malo prokuham, isjeckam  i malo uprzim na maslinovom ulju. sad ako to nije zdravo kako praviti spinat a ada ne gubi Fe

Sara&Mohammad

(odgovor članu ivanam28)
Neposredna veza do poruke: 6756
30.10.2010 15:59:59   
Honey3
amela sto se kivija tice ja ti stvarno neznam,ja jos nisam davala Esmi,
mandarinu ona jede onako po rijeznjic i super joj ide iako ima 2 zubica a ti mozes Sari nozem fino isjeci na sitnije komadice ili joj pokusati oguliti onu kozicu a spinat mozes kuhati malo u vodi pa odliti vodu,onda stavis malo mlijeka i putera(ili maslinovo ulje) u to i opet neka kuha dok mlijeko skoro svo ne  ispari,ja sam tako pravila Esmi,negdje u casopisu sam to procitala,ja sam u to i malo hljeba stavljalauser posted image

Moj muž je pametniji od mene. Bolje se on oženio, nego što sam se ja udala. :))))

(odgovor članu amela2208)
Neposredna veza do poruke: 6757
30.10.2010 19:44:29   
amela2208
zaho hvalauser posted image ja sam sinoc joj dala zalogaj dva kivija  pa se sjetih da nism nidje vidjela da ga neko spominjuuser posted image user posted image user posted image

Sara&Mohammad

(odgovor članu Honey3)
Neposredna veza do poruke: 6758
1.11.2010 19:00:19   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: ana08

U dilemi sam kako da rasporedim obroke i šta da dajem devetomjesečnoj bebi koja je izgubila volju da jede kupovne kašice. Ranije sam mu za doručak i večeru kombinovala voće sa HIPP kašicama ali izgleda da su mu dosadile a i nalazi su ukazali na blagu anemiju (iako sam za ručak kuhala sve i svašta). Zbog toga sam odlučila da mu počnem davati "pravi" doručak ali ne znam šta bih za njega bilo prikladno osim žumanca, sira, milerama...
I kada vi dajete doručak? Odmah poslije buđenja ili kasnije? On inače obično doji nekada pred zoru, ustajemo oko 8. Da li tada, između 8 i 10 (kada ponovo odspava jedan sat) dati "konkretan" doručak ili samo voćni sok a oko podne doručak? Voljela bih znati kakva su vaša iskustva?

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 6759
1.11.2010 19:03:33   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: amela2208

zaho hvalauser posted image ja sam sinoc joj dala zalogaj dva kivija  pa se sjetih da nism nidje vidjela da ga neko spominjuuser posted image user posted image user posted image

draga amela super da bebi nije bilo ništa
ali kivi može kod male bebe izazavti strašnu alergiju...
već sam to spominjala da od poznanika maleni je završio u hitnoj samo što mu je otac prislonio kivi na usne...bebica je skroz otekla i u paničnom strahu su je prebacili u hitnu gdje je primila injekciju... oprez sa kivijem pogotovo kad melenih bebica user posted image
al opet kazem hB tvoja bebica je prošla bez posljedica

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 6760
1.11.2010 21:14:51   
irenaSA
Drage moje mnogo pozdrava bebcima i vama...
mi i dalje deremo krpu sa povrcem mada joj jos samo u njega nisam pocela mjesati voce...sir,pavlaka, jogurt...hljeb, pura, kifle...ma naprosto sve obozava osim mesa i povrca. Samo pojedeuser posted image proba dvije kasicice user posted image i nece...
Cak sam i malo solila i dodavala celer... ma jok...Mjesala sam i jabuku i mrkvu...
Ama da je sta ofalila nije hvb ima i vise od deset kila sa nepunih dvet mjeseci.Evo za koji dan cemo probati i jaje pa cu i njega da mjesam. Jeste li vi svojim bebama davale u ovom periodu svjez ili kuhani paradajz?

Sarah, mamina i tatina princeza stigla je na ovaj svijet 16.02.2010. godine
Dani, mamin i tatin princ stigao je na ovaj svijet 19.09.2014 .godine
Iza tuge vedrije je nebo...iza tuge čistija je duša...

Neposredna veza do poruke: 6761
1.11.2010 21:18:30   
aida.
i ja jos nisam davalu malcu paradajz..7 i po mjeseci mu je i bas se pitam kad user posted image

14.03.2010. :-) Erol

(odgovor članu irenaSA)
Neposredna veza do poruke: 6762
1.11.2010 23:57:55   
bebac2
mojoj bebi je 11 mjeseci i jos nije jeo svjezi paradajz, nego samo kuhani. ogulim i umiksam paradajz i onda ga dodam u vec skuhan krompir i piletinu, pa jos malo prokuham. moja beba ovo voli

dva djecaka,.2006. i 2009.

(odgovor članu aida.)
Neposredna veza do poruke: 6763
2.11.2010 8:30:32   
bebacha
Aida ja mu nebi ni davala paradajz dok ne pocne domaci

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu bebac2)
Neposredna veza do poruke: 6764
2.11.2010 8:35:05   
chuci
IZVORNA PORUKA: Visnja RR

U dilemi sam kako da rasporedim obroke i šta da dajem devetomjesečnoj bebi koja je izgubila volju da jede kupovne kašice. Ranije sam mu za doručak i večeru kombinovala voće sa HIPP kašicama ali izgleda da su mu dosadile a i nalazi su ukazali na blagu anemiju (iako sam za ručak kuhala sve i svašta). Zbog toga sam odlučila da mu počnem davati "pravi" doručak ali ne znam šta bih za njega bilo prikladno osim žumanca, sira, milerama...
I kada vi dajete doručak? Odmah poslije buđenja ili kasnije? On inače obično doji nekada pred zoru, ustajemo oko 8. Da li tada, između 8 i 10 (kada ponovo odspava jedan sat) dati "konkretan" doručak ili samo voćni sok a oko podne doručak? Voljela bih znati kakva su vaša iskustva?

Moja doručak jede kad ustane, nakon presvlačenja, prođe oko pola sata. Tako je radila i ranije, a i sada kada joj je 13 mjeseci. Nekako mi malo da mu je prvi obrok voćni sok, ja bi prvo davala doručak (žumance, sir, pavlaka, pura sa pavlakom, griz, amarant sa sirom ili voćem, proso sa voćem ili sirom) a kasnije kao međuobrok voćni sok ili voće (tako sam i davala kad sam joj uvela međuobrok). A ja ne kontam kak osi ti kombinirala voće sa hipp kašicom (jel sa voćnom ili mliječnom kašicom)?

Neposredna veza do poruke: 6765
2.11.2010 13:34:17   
graškograd
situacija:bebini nalazi na granici,blago anemična,nešto ne paše sa bojom krvnih zrnaca!
pedijatrica kaže pošto ja na ad da mu neće dati tablete,nego da ishranom popravimo krvnu sliku. kaže obavezno bebi dati žumance!!!BEBA ima 7 mjeseci!!!
pitanje:što će se dogoditi ako mu ga dam? znam da se žumance daje tek sa 10,11 mj.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 6766
2.11.2010 13:38:47   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: graškograd

situacija:bebini nalazi na granici,blago anemična,nešto ne paše sa bojom krvnih zrnaca!
pedijatrica kaže pošto ja na ad da mu neće dati tablete,nego da ishranom popravimo krvnu sliku. kaže obavezno bebi dati žumance!!!BEBA ima 7 mjeseci!!!
pitanje:što će se dogoditi ako mu ga dam? znam da se žumance daje tek sa 10,11 mj.

U brosuri koju je izdalo ministarstvo i koje nama pedijatri daju pise zumance ide u 8-om mjesecu i to po jedna osmina.Ali Idina maama je meni davala recepte u kojima se nalaze prosane pahuljice i kako ih davati (one su bogate zeljezom, pogledaj na kako vasa beba jede moja beba nije htjela da jede gustu hranu pa je to jela.a ti ako se usudjujes daj mu zumance.

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu graškograd)
Neposredna veza do poruke: 6767
2.11.2010 13:41:10   
amela2208
graskograd draga mozes slobodno dati zumance eto i DR ti je rekao, ja sam svojoj maloj pocela davati od 6-7 mjeseci.  Samo pazi jaje treba biti dobro skuvano.

Sara&Mohammad

(odgovor članu graškograd)
Neposredna veza do poruke: 6768
2.11.2010 13:51:02   
chuci
amarant je sitnijeg zrna od prosa u izvornom obliku a isto je jako bogat željezom. smije sa 6 mjeseci tako da nije probelm da ga daješ. ima ga kupiti u onoj prodavnici na 5 spratu bbi.

za žumance, negdje piše da može i sa 7 mjeseci, a negdje da ide tek sa 10-11. To znači a je do tebe hoćeš li dati. Zavisi ti i imate li alergija u porodici, kakvo je dosadašnje ponašanje pri uzimanju novih namirnica.

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 6769
2.11.2010 14:17:12   
Malenaoduvijek
imam super recept za corbu,em je mm obozava a i filip:
izrendati manju glavicu luka,2-3 mrkve (rendati), 1 tikvica (na kockice), korjen persuna (na kockice),list persuna,korjen celera (na kockice) dinstati oko 20-30 minuta da sve omeksa.dodati kasiku brasna promijesati i doliti vode u serpu (do vrha ili pola serpe zavisi koliko treba).kuhati jos pola sata.dodati zacine (zbog beba malo),pred kraj dodati kasiku pavlake.
ovu corbu ja filipu redovno pravim,puna je vitamina,ispasiram povrce,dodam hljeb i jos malo pavlake,jogurtic i super rucak.poslusajte me necete pozaliti.

ja ovako pravim corbicu samo na vodi od piletine ili koljenice i super je ukusna  a svi je volimo.ja jos dodam bulgur i ne stavljam jogurt ali to je to user posted image

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu ivanam28)
Neposredna veza do poruke: 6770
2.11.2010 14:59:07   
selina

IZVORNA PORUKA: amela2208

graskograd draga mozes slobodno dati zumance eto i DR ti je rekao, ja sam svojoj maloj pocela davati od 6-7 mjeseci.  Samo pazi jaje treba biti dobro skuvano.

potpisujem amelu graskograd i ja sam svojoj maloj dala sa sedam mjeseci po preporuci doktora kao vrjeme je to za
zumance i meso da ne bi bila anemicna da se to pocne davati zato nebrini ako ti nema u fameliji alergije vjerovatno nece ni ona imati neke, postepeno uvedi i to je!

Neposredna veza do poruke: 6771
2.11.2010 22:44:29   
Mammita
crveno meso i zitarice su ti najbogatiji zeljezom. plus poslije ili u toku jela dodaj nesto bogato C vitaminom, da poboljsa unos zeljeza. idina mama je napisala dosta recepata koji bi ti mogli pomoci.

(odgovor članu selina)
Neposredna veza do poruke: 6772
2.11.2010 23:11:44   
isabella
pozz da se malo pohvalim danas sam svojoj bebi prvi puta pravila kasicu od zitarica i svidja joj se sto je meni bas drago jer zitarice su izvor zeljeza

Naida 25.04.2010.g dusa moja

Priroda nije fer! Psima nije dala mogucnost da govore, dok neki ljudi odlicno laju.

(odgovor članu Mammita)
Neposredna veza do poruke: 6773
2.11.2010 23:35:28   
Anoniman
Vec sam pisala da moja user posted image nije htjela mlijeko da pije, ni u kom obliku pa smo sa nepuna cetiri mjeseca poceli sve "na kasiku", tako da smo po preporuci nutricioniste i pedijatra sve namirnice ranije uvodili. Sa sest i po smo prvi put zumance, ali su mi rekli cetiri puta nedjeljno meso, a tri puta zumance. Vise od tri puta niposto. Prvo jedna osmina jednu sedmicu (tri dana), zatim jedna cetvrtina sedmicu, pa zatim polovina, pa tek cetvrtu sedmicu cijelo.  

(odgovor članu isabella)
  Neposredna veza do poruke: 6774
2.11.2010 23:52:46   
nikita
IZVORNA PORUKA: Visnja RR

ovako je kod nas :
buđenje oko 9 -10h i tad popije 210 ml ad zatim oko 12 i pol mu dajem slano, kombiniram  povrce/ meso/zumanjac /tjestenina svaki dan nesto drugo , pa spava kad se probudi oko 3h dajem mu voce sa keksom, oko 5 i pol jede nestle 8 zitarica i kako i u to narendam nesto od voca , oko 7-8 ide boca i onda opet boca u snu oko 11h
Vecinom mu sve ja pravim, ako smo vani predvece dam mu hipp good night kasicu umjesto tih zitarica koje bi inace dala da smo u kuci. Izmedu obroka mu dam petiti keks da sam ruca, hipp sumsko voce caj i vodu ...
Jos uvijek ga hranim kao bebu a sad ce godina pa cu prosiriti jelovnik...Dala sam mu mandarine pa mu se sva guza osula i prestala sam mu davat. hB on hoce sve da jede, oci su mu gladne user posted image

Pokusaj mu umjesto tih kupovnih kasa, narednat ili izmisksat voce i dodat mljevenu plazmu, ona ima fin okus

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

Neposredna veza do poruke: 6775
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  269 270 [271] 272 273   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  269 270 [271] 272 273   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *