Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:10:35
Anoniman
Takodje mi kako smo poceli kravlje mlijeko konzumirati znam joj napraviti griz pa dodati voća u njega ili skuvam zumance u mlijeku, kao za kolače i dodam voća u to. Nadam se da sam bar malo pomogla
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:13:09
Neca xxx
Uh, JelenaT, super ideje si mi dala. Bas cu probati uljevak. A to konzerviranje voca nisam prije probala, a super je ideja. A probacemo i uljevak. Bas sam neki dan kontala kako i ona moze jesti uljevak, ali samo da bjelance izbacimo. Idem danas u dm da kupim tu tjesteninu. Pa cemo da papamo. Moja malecka takodje voli corbicu koju ja inace i nama pravim: izrendam mrkvu, krompir i sitno isjeckam karfiol. Sve to prodinstam na malo putera i dodam vode i kuham 20-ak minuta. Dodamo jos i pavlaku i bas se najedemo. Obrok i za nas i za nju.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:17:55
Anoniman
Lekice ja to po maminom starom receptu , ona kaze da je tako nama radila. Bitno je da je voće svježe i zdravo, sve se dobro opere, grožđe, šljive, trešnje, višnje sam cijele, smokve takodje cijele, a breskve, nektarine sam gulila i na komadiće isjeckala. Bitno je da su nove tegle, tj novi poklopci ne koristeni. poredas voca u teglu otprilike da ostane na vrhu dva-tri prsta praznog prostora, dodas na vrh kasike secera i prelijes hladnom vodom. Dobro zatvoris tegle, zatim u dublju serpu na dnu stavis neku staru krpu, cisto da tegle nisu na direktnoj vatri, naspes vode da predje preko poklopca teglih i stavis na vatru. kad provri voda ostavis jos jedno 15-ak minuta da vri na laganoj vatri. Tako ja pravim i zimnice, i znalo mi se desiti da po dvije tri godine moze da stoji i da se nista ne promijeni sadrzaj unutra kao da se tek pravilo. To mama moja zove kenzerviranje bez konzervansa
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:21:31
Anoniman
A secer se dodaje ne da bi bilo slatko, vec zbog vrenja i da moze duze stajati. Npr mi imamo jos tresanja sto sam u junu pravila i kao da su tek sada napravljenje, a cura ih obozava papati, a i mama
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:23:28
lekica83
uhh sto mrzim kad mi se ne posalje poruka uglavnom sad cu malo krace probacemo i supicu za rucak a i zumance kuhano u mlijeku to mi je isto dobra kombinacija, ostavim da se malo ohladi i dodam jos pahuljice ili neku vocku i eto dobog dorucka
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:28:42
Anoniman
Sto se tice supica i corbica to mi je najlakse, ubacim komadic nekog mesa i povrca sta mi se nadje pod rukom . kako smo poceli sa glutenom ako nema u supici tjestenine, krompira, rize, proso onda dodam jedan dvopek prilikom blendanja i moja cura popapa sve. kupovne kasice, posebno one povrćne nece ni da pomirise, voli maminu kuhinju
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:29:52
lekica83
jelenaT hvala, ovo cu bas da iskoristim, eh sad mi zao sto ovo prije nisam znala, moji imaju vikendicu u prirodi tako da imamo neprskano doomace grozdje, sljive, tresnje itd. pa sam ja to doduse zaledila, hajd reko opet bolje i tako nego da kupujem ono puno hemikalija ali ovo mi izgleda jos bolje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:36:40
lekica83
i kod nas je ist islucaj sa povrtnim kupovnim kasicama, ne voli ih, doduse ona je prava mala izjelica pa opet pojede kolko tolko ali pravi face mada joj ja to i ne dajem sem u nekim situacijama kad bas nisam u mogucnosti da joj skuham ja, npr kad smo na putu. Vocne kupovne kasice voli, ali meni nekako bezveze davati joj to kad sam u kuci s njom a voca nema kakvog nema, tako da joj ja to opet blendam i sjeckam. Mislim i da je to zdravije mnogo. Nisam sad bas prestroga, jede ona i cokolino pa i monte ponekad. Ali eto to su neki medjuobroci a sto se tice ovih glavnih obroka trudim se da je domace i zdravo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:40:41
lekica83
uh i samo da me neko ne shvati pogresno, gore u postu sam napisala "prestroga" nisam nista lose mislila pod tim, nego neke mame vise paze na ishranu svojih beba neke manje tj svako daje svojoj bebi ono sto misli da je najbolje za nju pa tako i ja. Moj je stav da moze ponekad i nesto slatko pojesti, JA licno sam veliki ljubitelj slatka pa eto dopustam i njoj ta mala zadovoljstva ponekad
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:41:00
Anoniman
Nisam ni ja za kupovno, hvala Bogu, Bog mi dao obje ruke pa mogu napraviti, ali kao sto kazes kad nismo kuci. Tako da i tada ako je vrijeme jesti povrće napravim pa ponesem. Pojede i kod mene monte, kockicu kinder cokoladice ali sve posle jela, umjesto obroka niposto. Jedemo i cokolino, ne cesto, ali pojede.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:43:08
Anoniman
dobro jutro mama malo starije bebe da vam upane na temu dorucak mi je u tom periodu bio najgori dio dohrane ne znam jeste li probale kupovati onaj mali dukatino mladi sir s vocem..moja beba ga je obozavala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 9:46:29
Anoniman
to nisam vidjela, je li bas sir ili jogurt? Idemo mi danas izgleda u kupovinu . meni je dorucak najgori i zbog ideja, a i zbog pravljenja jer mi imamo ranoranioca u kuci, svako jutro od pola pet, do pet na nogama , ja ne mogu sebi da dodjem a treba dorucak praviti
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 10:03:02
lekica83
izgleda cemo i i u kupovinu, i po suho voce i po ovaj vocni jogurt, ni ja ga do sada nisam vidila, al nisam ni znala da postoji mi smo jeli dukatino jogurt od marelice, mrkve i ne znam ima li sta jos u njemu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 11:19:09
Niina
Ama nisam se javila na ovu temu ne pamti....moje dijete vec 2mjeseca nece nista na kasiku...sve joj pravim zalogajcice i ona to rukama uzima...a ponekad dopusti i meni da joj dam par zalogaja...nemam pojma koliko pojede...ma uzas...kasiku sam joj davala to je tek ludilo...hrane posvuda...imal jos neko slican problem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 12:50:34
amela2208
Ko nam je to aktivan u zadnje vrijeme Niina moja S jede i na kasiku i male zalogajcice ali sve iz moje ruke. Nemoj me pogresno shvatit a sto si joj dozvolila da ona sama jede zar nije jos mala za to Tvoja mala N moze biti foto model od sad mashAllah joj bilo ko lutkica je
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 13:04:51
lekica83
Moja jede i na kasiku ali to joj ja dajem,ucim je i na viljusku par zalogajica ali i to od mene, ucim je da bude mirna i fino uzme zalogaj u usta ako je nesto sto moze na viljusku, a recimo keksic joj dam da sama stavi u usta, odkinem par komadica,stavim je na plahtu,komadice u njen tanjiric i dam joj da jede, tako da sve sto uprlja ostane na plahti i ide na pranje Dam joj i kasikicu cistu da se igra s njom,pa je ona stavlja u usta,naravno da ima bilo sta u njoj ne bi zavrsilo u ustima nego na podu ali eto bar da zna za sta sluzi kasika, mada se ona obraduje kao da jede nesto amela ljubi nam S.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.11.2010 23:56:59
selina
pozdrav zenice vidim pisete o tjestenini bez jaja a ja o tome nesto nisam ni razmisljala mislim znam da bebe nesmiju jesti bjelance najmanje do godinu li recimo kad sam ja jela makarone sa sirom ili tako nesto od tjestenine koja je naravno bila sa jajima davala sam i melini i hvala bogu dobro je podnijela mozda to i nije neki veliki postotak bjelanceta ipak je to sve preradjeno