Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Mi još nismo počeli koristiti umpicu-ne želimo sve dok ne budemo morali! Nisam bila kod Nade-dr, billi smo kod dr piritovića(po preporuci)dobili smo neku biljnu terapiju....vidjećemo šta će biti
Više radi utjehe pričam naše iskustvo. Moja je kči malo prije drugog rođendana dobila prvi astmatični napad. Terapija Ventolinom i to se smirilo. Međutim kod slijedećeg se počelo pričati o nekoj ozbiljnijoj terapiji, a kad su dva mjeseca iza drugog rođendana napadi zaredali svakih 15 dana uveden nam je Flixotide na babyhaler. Koristili smo ga godinu dana. Nama se pokazalo, uz sve uredne pric testove da nam je okidač virusna infekcija, svaka viroza je uzrokovala napad. U prvih 6 mjeseci korištenja došlo je čak i do pogoršanja situacije i preporučivano je i uvođenje još i Singulair-a. No srećom, odgovarajućeg još nije bilo na našem tržištu, a dok smo se mi smislili i premislili sve je krenulo na bolje. U drugih 6 mjeseci napadi su se smirili, preležali smo i par težih viroza bez napada. Nakon godinu dana, u toku ljeta polako smo, sve uz konsultacije i vodstvo njaše doktorice pulmologa, prestali koristiti Flikxotide. Sve se ovo dešavalo od 2 do 3,5 godine kčerkine starosti. Danas je ona zdrava skoro pa šestogodišnjakinja, astmatični napadi se ne vračaju. Povremeno ima suhi nadražujući kašalj ako je u blizini nečeg što joj smeta (npr. deka u smještaju na moru), ali nama ti alergeni i dalje nisu konkretizovani. Gušenja se, hvala Bogu, više ne vračaju.
< Poruku je uredio hanabanana -- 16.9.2010 14:07:00 >
s čime mazati ogrebotine i rane od udarca?mažem melemom ali to ništa ne pomaže
imaš mnogo opcija zavisi kakva je rana
ako je samo površinska ogrebotina: bepanthen plus krema koja istovremeno dezinficira i ubrzava zarastanje
ako se pojavi crvenilo ili iritacija: kamagel
ako želiš da se boriš protiv ožiljaka: jomelop E melem, dobar je i za zarastanje, ožiljke i opekotine
ako je dublja rana koja je krvarila: prvo dezinfekcija rane (hidrogen, Octenisept sprej, jod, razblaženi alkohol) a onda antibiotska mast ili prah (npr. Bivacin, Gentamicin)
ako se pojavi modrilo od udarca: mast koj sadrži heparin (Bostrombin, Hepan i sl) ali oprezno jer ne smije blizu oka i na otvorene rane i uvijek uzeti onaj sa slabijom koncentracijom (30 000 ij a ne 50 000 ij)
i kao što apotekarka reče može i Golderm mast koja ubrzava opravak kože nakon povreda i opekotina
Potreban mi je savjet...šta ponijeti/kupiti/nabaviti za osobu koja je u bolnici i prima kemoterapiju ( liječi se od leukemije)? Sta smije jesti, a sta ne? Slatkiše, sokove, novine...? Mi smo htjeli odnijeti laptop da prekrati vrijeme ali nam ne daju. Svaki savjet je dobrodosao
Nedi predpostavljam da ti je to za kolegu o kojem si pisala na temi leukemija znači ipak je tačna dijagnoza
ako je već počeo primati kemoterapiju moguće je da će mu se javiti mučnina, povraćanje i gađenje na hranu
nije loše da mu poneseš neke grickalice (bademi, slani štapići) jer mogu olakšati mučninu i lako su probavljivi, samo ne ništa masno tipa čipsa i sl.
naravno da je dobro da pije mnogo prirodnih sokova (cvekla, mrkva, jabuka), ali u početku vjerovatno neće moći, bar ne ona prva dva dana nakon primljene terapije, a poslije će mu se vratiti apetit, i tako u krug iz ciklusa u ciklus
kupi neke časopise i novine (zavisi za šta je zainteresovan) da bi mu vrijeme brže prošlo
Hvala taurus već sam pomislila da mi se niko neće javiti. Planirali smo neke časopise koji bi mu mogli biti zanimljivi ali eto nekako smo mislili bar napuniti kesu. Ne znam smijemo li nositi voće? Da li se na odjel uopće smije unositi nešto sto nije zapakovano?
Vidim da je tema aktuelna, pa da postavim ovdje pitanje, nadam se da je ok Malcu mi iza dvojke, na nepcu ali uz dvojku, raste izgleda zub Kad sam prvi put to vidjela mislila sam da mu je nešto zapalo , ali evo par dana kasnije, već je više probio špic i boli me dok ga dojim, a i on je strašno nervozan, predojio je cijelu noć, sinoć me nije pustio ni do toaleta, neće da jede, odnosno uzme zalogaj hrane, pa ispljune - to već dva dana. Juče je bio na vakcini, pa smo zamolili pedijatra da pogleda i pitali ima li potrebe za stomotološki pregled, on reče da ne bi bilo loše. A obzirom kako se od jučer ponaša, mislim da ga pravo muči, čak mu je kažiprst stalno u ustima na tom mjestu. Jeli imao iko sličnu situaciju i kojeg biste stomatologa preporučile. Hvala velika
ne znam da li se smije unositi nešto što nije upakovano, ovdje ne kontrolišu na ulazu, a ako i gledaju vi lijepo to upakujte i sakrijte da ne vide od voća jedino banane mogu duže stajati a dobre su za probavu, ostalo voće se brže kvari a i one kožice od voća (npr. grožđe) mogu izazvati mučninu bolje kupi voćni jogurt i to onaj sa LGG zbog crijeva a kesu dopuni sa slanim štapićima, ribicama, košpama za grickanje, bademima, a ako ne povraća možeš uzeti i neku čokoladicu sa žitaricama ili nešto iz kolekcije kinder čokolada za djecu jer su lako probavljive
taurus hvala jos jednom a kako sam skontala ti si iz Sarajeva a on lezi u Sarajevu na Kosevu znaci onda mozemo donijeti svasta niko nam nece vratiti. Hvala mnogo
Vidim da je tema aktuelna, pa da postavim ovdje pitanje, nadam se da je ok Malcu mi iza dvojke, na nepcu ali uz dvojku, raste izgleda zub Kad sam prvi put to vidjela mislila sam da mu je nešto zapalo , ali evo par dana kasnije, već je više probio špic i boli me dok ga dojim, a i on je strašno nervozan, predojio je cijelu noć, sinoć me nije pustio ni do toaleta, neće da jede, odnosno uzme zalogaj hrane, pa ispljune - to već dva dana. Juče je bio na vakcini, pa smo zamolili pedijatra da pogleda i pitali ima li potrebe za stomotološki pregled, on reče da ne bi bilo loše. A obzirom kako se od jučer ponaša, mislim da ga pravo muči, čak mu je kažiprst stalno u ustima na tom mjestu. Jeli imao iko sličnu situaciju i kojeg biste stomatologa preporučile. Hvala velika
please help
scarlett, ja sam imala slicnu uzbunu sa svojim djecakom prije par mjeseci, ali kod mene je bila lazna uzbuna, jer se ispostavilo da je to druga polovica cetvorke (jer su one velike i siroke). Uglavnom, tada sam kontaktirala poznanicu koja je stomatolog i ona mi je rekla da se to kod djece desava, da dovedu roditelji dijete od npr 5-6 godina sa duplom dvojkom i sl i izvade im je. To je kao moguce da je kao dupla klica van zubnog niza, a moguce je i da im nice redovan zub ali na pogresnom mjestu, ili nesto tako. Meni se cak javila tada jedna forumasica koja kaze da njen muz ima dva zuba iste vrste, znaci jedan unutra u nepcu a drugi u nizu. MOzes pogledati na temi Popravljanje mlijecnih zuba. Meni je stomatolog savjetovao da nista ne diramo, jer je beba mala, a tebi bi najbolje bilo da se konsultujes sa stomatologom, posto tvojoj bebi smeta.
Mom djecaku su propisane inhalacije na sest sati. Kako god okrenem trebala bih ga buditi u toku noci da je primi ali je svaka inhalacija za njega sok i bojim se da bi mi dijete dozivilo stres kada bih mu pokusala dati na spavanju ili ga probudila u toku noci. Da li bih smjela dati inhalacije u razmaku od pet sati?
ja mislim da ne bi..ja sam nedavno vodila Hennu naih 6 sati..stigle smo sat vremena prije jer mi je tako odgovaralo..a teta nas nije htjela inhalirati nego smo išle pojesti kolače dok prodje taj sat..kaže ne smije se....
Koka i po, izvini sto ne odgovaram direktno na tvoj post, ali nesto ne mogu. Kazi, koje inhaacije, ventolinom? Ujutro i navece propisane? Kako na 6 sati, bas i ne shvatam? Mislis, rekla vam da primate svakih 6 sati inhalacije?
inhalacije na svakih sest sati ventolin i dexazon (e sad ne znam jeli svih sest sa dexazonom) i hvala na trudu ,sad sam zvala pedicu i rekla je da mogu .
sorry, htjela sam reci da je moja malena isto rako primala, doduse u 2 je bio dex, a u ostale samo ventolin, i nije bio problem. Mi smo i kupili taj inahaltor, jer je 2x pokupila nesto dolje, dok smo cekali inhalacije. A maleni je izgleda bas bolestan Zao mi je. Zelim vam brzo ozdravljenje
IZVORNA PORUKA: koka i po
inhalacije na svakih sest sati ventolin i dexazon (e sad ne znam jeli svih sest sa dexazonom) i hvala na trudu ,sad sam zvala pedicu i rekla je da mogu .
Mislis, svih 4
< Poruku je uredio Trnoruzica -- 23.9.2010 15:04:07 >