|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Zene sa Hidzabom
28.7.2010 13:38:13   
aazra
Mislim da je trebala biti posebna tema o prijedlogu zakona kojim bi se zabranio "nikab".

Ali zabuna je nastala kada je neko postavio to ovdje jer je mislio da je riječ i o zabrani hidžaba...

Možda se ja ne razumijem u vjeru toliko i možda nisam vjerski dovoljno obrazovana ali stav Islamske zajednice u BiH gdje se kaže da se to "ne propagira niti smatra obaveznim" a koji sam dobila lično (dakle nije rekla - kazala) smatram relevantnim.

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1126
28.7.2010 13:45:48   
Saraya
Sara.at, hvala ti na ucescu u raspravi, volim otvorene ljude koji sve sto misle kazu "u lice"...

Jasmin, u pravu si kad si navela poredjenje sa hirurgom i automehanicarem, samo da napomenem da nijedna od nas nema pravo dagovori o vjeri, mozemo jedino navesti fetve ucenjaka, onih koji su to kompetentni.

Sto se nikaba tice, on nije moda nego vjerski propis. Normalno da bi svakoj bilo lakse da ima samo hidzab, da je ne gledaju kao babarogu, isto kao sto bi bilo lakse da ne mora misliti na namaz, na post, ovo ili ono. Ljudska dusa voli kad je slobodna, da nema nikakvih ogranicenja, da radi sta joj se prohtije, da uziva... To je zato sto je dusa stvorena za dzennet, a ne za dunjaluk i na dunjaluku ne moze osjetiti slast koju moze osjetiti u dzennetu, insallah. Medjutim, put do dzenneta je poplocan teskocama, i Allah, Slavljeni i Uzviseni, postavio nam je odredjena ogranicenja, bas zato sto nas je On stvorio i poznaje nase duse... Dok je put do dzehennema poplocan igrom i zabavom, lahkim zivotom, slobodnim izborom... Ali ta uzivanja su kratkotrajna i ogranicena... Svako ko je to probao nije osjetio istinsku slast, uvijek dusa hoce nesto vise...

(odgovor članu nata86)
Neposredna veza do poruke: 1127
28.7.2010 13:46:41   
malena27 RR
Zamolila bih vas da se drzite teme jer ste krenule u pogresnom smjeru.
Takodjer vas molim da spustite tenzije.

LP, RR tim user posted image

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 1128
28.7.2010 13:48:06   
sara.at
IZVORNA PORUKA: nata86

Problem i leži u tome što mnogi misle da su oni davanjem hatme upotpunili svoj iman,žalosno!
I nakon što završe s hatmom okače diplomu na zid,i to je to.A život žive mimo svih islamskih propisa,krše haman sve zabrane ali se brane onom standardnom "ja sam u srcu vjernik i to je bitno"  aa-haa

dragi Allah dz.s sve vidi i cuje... nebih htijela zenicama da umrljam ovu prelijepu temu, tako da cu ti samo da kazem kratko "ne sudi nikom,jer i tebi ce neko jednom da sudi" user posted image

Malena dusa 01.10.2009 melek i andjeo
Arian 23.08.2010g u 23:11h mamino i tatino veliko srce
Armin 22.07.2012 u 15:47 Nase maleno zlato

(odgovor članu nata86)
Neposredna veza do poruke: 1129
28.7.2010 13:52:20   
mamina princeza
mamine oči user posted image user posted image

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu sara.at)
Neposredna veza do poruke: 1130
28.7.2010 14:06:27   
aazra
IZVORNA PORUKA: sara.at

Problem i leži u tome što mnogi misle da su oni davanjem hatme upotpunili svoj iman,žalosno!
I nakon što završe s hatmom okače diplomu na zid,i to je to.A život žive mimo svih islamskih propisa,krše haman sve zabrane ali se brane onom standardnom "ja sam u srcu vjernik i to je bitno"  aa-haa

dragi Allah dz.s sve vidi i cuje... nebih htijela zenicama da umrljam ovu prelijepu temu, tako da cu ti samo da kazem kratko "ne sudi nikom,jer i tebi ce neko jednom da sudi" user posted image

Da ovo je stvarno...Ma ne zaslužuje čak ni komentar!!!
Hvala Allahu na svemu što mi je dao i hvala mojim roditeljima što su me naučili da poštujem i uvažavam druge, i samu sebe.

(odgovor članu sara.at)
Neposredna veza do poruke: 1131
28.7.2010 14:08:36   
nata86

Naravno,mila!  Svjesna sam ja toga! 
I nisam ni pokušala da sudim nekom,daleko od toga,nemam moć za to.user posted image

(odgovor članu sara.at)
Neposredna veza do poruke: 1132
28.7.2010 14:29:47   
frenkoza

Naravno,mila!  Svjesna sam ja toga! 
I nisam ni pokušala da sudim nekom,daleko od toga,nemam moć za to.user posted image

nata djelomicno se slazem s tobom.... covjek ne treba ostavljati propise i obaveze.... ali draga.... meni je osnovna vodilja - najvaznije je da sam u srcu vjernik.... jer dzaba mi se izgladnjivati... pregibati 5 puta dnevno.... nosati 100 marama.... ako to nije u srcu dzaba ti postovanje svih propisa.... tako da... nije uvijek crno-bijelo....

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu nata86)
Neposredna veza do poruke: 1133
28.7.2010 14:35:06   
Visnja RR
vratimo se temi "zena sa Hidzabom"

a politiku ostavite za neko drugo mjesto, molila bih user posted image

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 1134
28.7.2010 14:58:59   
radost82
selam svima, neko vrijeme sam na forumu i pratim i ovu temu al nikad da se ukljucim jer se ne osjecam bas kompetentno za mnoga pitanja o islamu, a ne nosim hidzab al eto osjetih potrebu da iznesem i svoju pricu, evo sad ce godina od kako se moj zivot promijenio, udala sam se za nekog ko nikad prije nije bio u vjeri i prije par godina Allah ga je uputio, kad smo se vjencali ja nisam klanjala, on me nije prisiljavao al je malo po malo u meni probudio zelju i onda sam i ja pocela, trudimo se da nas brak, zivot i svakodnevnicu uopste sto vise zivimo po Njegovim uputama,i da svoju djecu ako Bog da odgajamo u tom duhu,  nije lahko jer nam porodice ne zive tako, u stvari vrlo je malo ljudi oko nas koji nas podrzavaju i razumiju, i samim tim iskusenja su velika, ogromna, i ja ih ponekad vrlo tesko podnosimuser posted image , mm se trudi da mi olaksa, govori mi da je nagrada veca ako saburis  al dal je i zbog ovih hormona u trudnoci ja na svaku ruznu rijec oplacem, nikad me ljudi nisu optuzivali nizasto, nikad se nisam nikom zamjerila al sad sam nekako non stop kriva ljudima, shvatam da je to iskusenje al et nekad me bas, bas pogodi, eto necu vas zamarat samo osjetih potrebu

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 1135
28.7.2010 15:25:39   
jasmin

IZVORNA PORUKA: radost82

selam svima, neko vrijeme sam na forumu i pratim i ovu temu al nikad da se ukljucim jer se ne osjecam bas kompetentno za mnoga pitanja o islamu, a ne nosim hidzab al eto osjetih potrebu da iznesem i svoju pricu, evo sad ce godina od kako se moj zivot promijenio, udala sam se za nekog ko nikad prije nije bio u vjeri i prije par godina Allah ga je uputio, kad smo se vjencali ja nisam klanjala, on me nije prisiljavao al je malo po malo u meni probudio zelju i onda sam i ja pocela, trudimo se da nas brak, zivot i svakodnevnicu uopste sto vise zivimo po Njegovim uputama,i da svoju djecu ako Bog da odgajamo u tom duhu,  nije lahko jer nam porodice ne zive tako, u stvari vrlo je malo ljudi oko nas koji nas podrzavaju i razumiju, i samim tim iskusenja su velika, ogromna, i ja ih ponekad vrlo tesko podnosimuser posted image , mm se trudi da mi olaksa, govori mi da je nagrada veca ako saburis  al dal je i zbog ovih hormona u trudnoci ja na svaku ruznu rijec oplacem, nikad me ljudi nisu optuzivali nizasto, nikad se nisam nikom zamjerila al sad sam nekako non stop kriva ljudima, shvatam da je to iskusenje al et nekad me bas, bas pogodi, eto necu vas zamarat samo osjetih potrebu

Dobrodosla mila! Polahko draga,svi mi imamo nekad problema u porodicama zbog nacina zivota na koji zivimo.Nekome smeta praktikovanje vjere,nekome smeta drugacija seksualna orijentacija,nekome ovo,nekome ono...ali sve je to sastavni dio zivota.Mozda si sad zbog trudnoce vise osjetljiva,ali vremenom ces se navici da je zivot vjernika pun iskusenja,zato je nagrada za sabur neprocjenjivo velika.Samo ce strpljivi biti bez racuna nagradjeni.

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu radost82)
Neposredna veza do poruke: 1136
28.7.2010 19:24:58   
frenkoza
joj ovo vam moram ispricati... jucer sam se bas naljutila na jednu sestru, pokrivena je, zavrsila medresu, poslije i pedagogiju... muz joj je imam u jednoj sarajevskoj dzamiji.... i odjednom - paf.... zenska na fejsbuku postavlja pjesme od cece user posted image user posted image user posted image groooznooooo... cak 4-5 njenih pjesama.... ja sam se toliko iznervirala da sam je odmah izbrisala iz prijatelja.... mislim da se neko na uvrijedi... nek slusa svako sta mu je volja.... ne sudim ljude prema muzici koju slusaju... ali od nje to zaista nisam ocekivala.... stvarno sam se zgrozila....

zato sam napisala svoj prosli post.... zaista nekad ni mahrama, ni drugi propisi nisu dovoljni.... al sam se naljutila.... kontala sam da joj nesto napisem, da je upozorim da joj ne prilici.... al nisam od huje nista mogla.... samo sam je obrisala.... user posted image

"Postoji trenutak u zivotu zene u kome je svaka suza zlatna,trenutak kad sunce obasja dusu i nestane mraka.Trenutak kada znamo da mozemo,da smo istovremeno i nezne i jake,kad ugledamo dva oka najmilija,Trenutak kada postanemo majke"
10.11.2009.
30.0

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1137
28.7.2010 19:30:42   
Saraya
Radost82, mila, ma pusti ih neka pricaju, ti svaki put kad te povrijede, zamoli Allaha da ih uputi, vjeruj mi, doci ce vrijeme kad ce ti traziti halala... Imas svoj zivot, imaju svoj, ni ti nikome ne govoris sta da radi, ne bi trebali ni oni tebi da se petljaju...

Poslanika su kamenovali, ismijavali, proglasavali ludjakom, iznutrice deve mu stavljali na ledja dok je klanjao... ashabi- ponijeli najveci teret ove vjere, muceni od svoje porodice, ali nisu posustali niti su se svetili, nego kada su s ponosom usli u Mekku, oprostili su svima, da ih Allah nagradi... To je islam, moroljubiv, cist, ugodan...ali ljudi su puni predrasuda, o islamu uce sa televizije, iz novina, sa interneta... koji nerijetko izvrcu sliku o islamu...

Zato, zahvaljuj Allahu koji te uputio, a njima prastaj jer oni ne znaju kakva se ljepota krije u tvojim prsima... user posted image

Zelim ti najljepsih user posted image mjeseci i lagan porodjaj... user posted image

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 1138
28.7.2010 22:50:16   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: frenkoza

joj ovo vam moram ispricati... jucer sam se bas naljutila na jednu sestru, pokrivena je, zavrsila medresu, poslije i pedagogiju... muz joj je imam u jednoj sarajevskoj dzamiji.... i odjednom - paf.... zenska na fejsbuku postavlja pjesme od cece user posted image user posted image user posted image groooznooooo... cak 4-5 njenih pjesama.... ja sam se toliko iznervirala da sam je odmah izbrisala iz prijatelja.... mislim da se neko na uvrijedi... nek slusa svako sta mu je volja.... ne sudim ljude prema muzici koju slusaju... ali od nje to zaista nisam ocekivala.... stvarno sam se zgrozila....

zato sam napisala svoj prosli post.... zaista nekad ni mahrama, ni drugi propisi nisu dovoljni.... al sam se naljutila.... kontala sam da joj nesto napisem, da je upozorim da joj ne prilici.... al nisam od huje nista mogla.... samo sam je obrisala.... user posted image

Draga Frenkoza,malo sam iznenađena tvojom reakcijom,hajd što si se iznenadila uredu ali baš zgrozila....
ne znam...ja lično nemam profil na FB upravo iz tog razloga,znam da ljudi na nas pokrivene drukčije gledaju i očekivaju (subhanallah!) bezgriješna bića da budemo,ali i mi smo samo insani i imamo mane (govorim ovo općenito,ne mislim sad na tebe,da se ne uvrijediš).

Iskreno morala sam se nasmijati kad spomenu baš Cecu,i ja je rado slušam (dok sam bila cura više,sad inače slabije slušam muziku) sad...ne pjevam njene pjesme dok ulicom idem,jer znam da bi se svi okretali za mnom,baš zbog toga što mi je marama na glavi,a da sam ista ovakva kakva jesam ali bez marame ne bi niko ni primjetio,eto ja sam takva pa opet i marim šta će ko reći,ali ima osoba koje ne mare što je donekle i ispravnije kao npr.ta žena koju ti spomenu.
A moja Frenkoza,sve smo mi sestre muslimanke jednake pred Bogom i ono što ne priliči pokrivenoj ženi ne priliči vala ni onoj što nije pokrivena...čisto sumnjam da ona cijeli dan provede slušajuči Cecu i ne znači ako je sluša da joj je srce iskvareno...
A opet Allah zna najbolje kakav je ko...ja sam samo iznijela svoje mišljenje.

(odgovor članu frenkoza)
  Neposredna veza do poruke: 1139
28.7.2010 23:10:54   
frenkoza
potpuno se slazem s tobom gracanka... i ja slusam svakakvu muziku.... i kao sto sam rekla ne sudim ljude po tome.... ali ipak mislim da njoj zbog svega gore navedenog ne prilici da postavlja svakave nebuloze na svoj profil... ako me razumijes sta sam htjela reci.... ipak je ona zena jednog uglednog imama, pedagogica u skoli, pokrivena je...

od zena pod hidzabom se u nasoj sredini uvijek ocekuje vise.... i kod nas uvijek vazi ona: kad moze ona sto ne mogu ja.... kontas.... znaci to je neka vrsta odgovornosti.... niko nije bezgresan, kako si i rekla.... ali ipak.... preko nekih stvari zaista ne mogu preci.....

10.11.2009.
30.0

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 1140
29.7.2010 1:27:56   
moja barbika

< Poruku je uredio moja barbika -- 29.7.2010 1:34:45 >

(odgovor članu frenkoza)
Neposredna veza do poruke: 1141
29.7.2010 1:33:39   
moja barbika

Imam, mufessir el-Alusi rhm., kaže:

"Pjevanje je uhoda srca, kradljivac ljudskosti i razuma, kruži tminama srca i razotkriva njegove tajne. Čovjeka čini zamišljenim i rasplamsava pri njemu pohote, strasti, prostakluk i grubost. Vidjećeš nekog mirnog čovjeka, smirenog i razumnog, na kome se vide znaci imana i znanja, čiji je govor mudrost, a ćutnja ibret i pouka – kada počne slušati muziku razum i stid mu oslabe, ljudskotina i svjetlo mu ponestaje, odaje tajne koje je u sebi krio, i iz svjetla ćutnje i smirenosti prelazi u stanje galame, nesvijesti i tresanja kao da je džin postao. Možda će početi da pljeska rukama i da cupka po zemlji svojim nogama. Isto ovo i još više izaziva i alkohol! Islamska ulema se razilazi po pitanju šeri'atskog statusa pjesme (el-gina').

(odgovor članu moja barbika)
Neposredna veza do poruke: 1142
29.7.2010 12:22:02   
mila81
Selam drage moje, dugo me nije bilo na ovoj temi, i vidim da se plaho raspravljalo, "komentartisalo", ali sve je to dio grijesnog covjeka, da, onog istog covjeka kojim vlada nazalost najvise njegov nefs.
Jer, drage moje, mnoge od nas ovdje su pristalice raznih misljenja, raznih pravaca u Islamu, sto nas dakako vodi ka i razlicitom razmisljanju i raspravljanju o raznim temama, pa pustamo sebi za pravo da se potvrdjejemo raznim hadisima, a ponekad toliko daleko odemo da uzmemo sa bilo kojeg sajta i ajet, na nacin copy-paste.
Ja ovdje nikog ne zelim da vrijedjam, da li neko zna vise ili manje, da li je zavrsio samo hatmu, medresu, fakultet ili jos nesto vise, samo zelim naglasiti da je iman nesto najintimnije u covjeku, i da se on ne moze izmjeriti nikakvom spravom, i hvala Bogu dz.dzelaluhu sto je tako.
I znam da ima i onih, da kad ovo budu citale ce reci ma ja, lako je tako samo mirno ne raspravljati, jer ako se ne raspravlja onda se ne uci i ne nauci, ali znam i to da covjek toliko treba znati o vjeri da bi sebi dao za pravo raspravljati o mnogim problemima u pravnim skolama casne nam vjere,tema koje su doista razlicite.
To samo mozemo postici iznosenjem samo pozitivnih stavova, jer na taj nacin ne spominjuci negativne ih same zakljucujemouser posted image user posted image

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

Neposredna veza do poruke: 1143
29.7.2010 12:25:19   
mamine oci

IZVORNA PORUKA: mila81

Selam drage moje, dugo me nije bilo na ovoj temi, i vidim da se plaho raspravljalo, "komentartisalo", ali sve je to dio grijesnog covjeka, da, onog istog covjeka kojim vlada nazalost najvise njegov nefs.
Jer, drage moje, mnoge od nas ovdje su pristalice raznih misljenja, raznih pravaca u Islamu, sto nas dakako vodi ka i razlicitom razmisljanju i raspravljanju o raznim temama, pa pustamo sebi za pravo da se potvrdjejemo raznim hadisima, a ponekad toliko daleko odemo da uzmemo sa bilo kojeg sajta i ajet, na nacin copy-paste.
Ja ovdje nikog ne zelim da vrijedjam, da li neko zna vise ili manje, da li je zavrsio samo hatmu, medresu, fakultet ili jos nesto vise, samo zelim naglasiti da je iman nesto najintimnije u covjeku, i da se on ne moze izmjeriti nikakvom spravom, i hvala Bogu dz.dzelaluhu sto je tako.
I znam da ima i onih, da kad ovo budu citale ce reci ma ja, lako je tako samo mirno ne raspravljati, jer ako se ne raspravlja onda se ne uci i ne nauci, ali znam i to da covjek toliko treba znati o vjeri da bi sebi dao za pravo raspravljati o mnogim problemima u pravnim skolama casne nam vjere,tema koje su doista razlicite.
To samo mozemo postici iznosenjem samo pozitivnih stavova, jer na taj nacin ne spominjuci negativne ih same zakljucujemouser posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 1144
30.7.2010 10:59:56   
radost82
selam drage moje, jasmin,saraya hvala na lijepim rijecima podrske, dodje mi tako nekad tesko pa se pozalih vama ovdje, jer drugi tesko da razumiju... a i trudnoca utice na sve to, al ja hvala Allahu imam podrsku covjeka kog volim, Allah nas je obradovao i eto i bebu cekamo, tako da stvarno ne smijem bit nezahvalna, jer sve nam je od Njega, i vjerovatno mi tesko pada sto su to ljudi iz mog okruzenja, bliski, al sejtan zna gdje boli i cini sve da nas poljulja, zato je lijepo imati i vas drage sestre, nek vas Allah nagradi za ustrajnost, meni ste olaksale, i eto danas sam bolje, elhamdulillah, a sutra... Allah zna

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1145
30.7.2010 11:32:19   
mamine oci

IZVORNA PORUKA: radost82

selam drage moje, jasmin,saraya hvala na lijepim rijecima podrske, dodje mi tako nekad tesko pa se pozalih vama ovdje, jer drugi tesko da razumiju... a i trudnoca utice na sve to, al ja hvala Allahu imam podrsku covjeka kog volim, Allah nas je obradovao i eto i bebu cekamo, tako da stvarno ne smijem bit nezahvalna, jer sve nam je od Njega, i vjerovatno mi tesko pada sto su to ljudi iz mog okruzenja, bliski, al sejtan zna gdje boli i cini sve da nas poljulja, zato je lijepo imati i vas drage sestre, nek vas Allah nagradi za ustrajnost, meni ste olaksale, i eto danas sam bolje, elhamdulillah, a sutra... Allah zna

user posted image bice InsAllh sve dobro samo slusaj svoje srce

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

(odgovor članu radost82)
Neposredna veza do poruke: 1146
5.8.2010 19:29:36   
moja barbika
ZASTO DA SE POKRIJEM?

Ovo je dobro pitanje na koje postoji divan odgovor! Allah nam je naredio izvršavanje svega što je dobro za nas i zabranio nam izvršavanje svega što je loše za nas. Allah naređuje svakoj ženi muslimanki da se pokrije kada izlazi iz sigurnosti svoje kuće i kada je u prisutnosti muškaraca koji su joj strani. Znači pokrivanje je izvor velikog dobra za tebe -ženo muslimanko- iz mnogih razloga. Neki od tih razloga su:

1 .Stičes Allahovo zadovoljstvo. Pokoravaš se naredbama tvoga Gospodara pokrivajući se i time možes očekivati velike nagrade za uzvrat.

2 .Hidžab je Allahova zaštita tvoje prirodne ljepote. Previše si dragocjena da bi se “reklamirala” svakom muškarcu.

3 .Hidzab je Allahovo očuvanje tvoje čestitosti.

4 .Allah čisti tvoje srce i misao kroz pokrivanje.

5 .Allah kroz tvoj Hidžab uljepšava tvoj vanjski i unutarnji izgled. S vana tvoj hidzab reflektira nevinost, čistoću, skromnost, stidljivost, mir, zadovoljstvo i pokornost tvome Gospodaru. Iznutra kultiviraš isto.

6 .Allah kroz tvoj Hidžab daje definiciju tvojoj ženstvenosti. Ti si žena koja poštuje samu sebe. Allah hoće da te drugi poštuju, ali isto tako moraš i samu sebe da poštujes.

7 .Allah kroz hidžab uzdiže tvoj ponos. Kada te stran muškarac pogleda, on te poštuje jer vidi da poštujes samu sebe.

8 .Allah štiti tvoju čast 100% kroz pokrivanje. Muškarci te ne gledaju, ne prilaze ti i ne razgovaraju sa tobom na senzualan način. Naprotiv, oni te visoko uzdižu i to samo kroz jedan njihov pogled.

9 .Allah ti daje visok položaj kroz hidžab. Uzdignuta si a ne ponižena jer si pokrivena a ne gola.

10 .Allah demonstrira tvoju jednakost žene muslimanke kroz Hidžab. Tvoj Gospodar ti je dao jednaku vrijednost kao i muškarcu, i daje ti dom predivnih prava i slobode. A ti očitavas zahvalnost ovih unikatnih prava kroz tvoje pokrivanje.

11 .Allah definira tvoju ulogu žene muslimanke kroz Hidžab. Ti si ustvari neko sa važnim odgovornostima. Ti si reflekcija aktivne a ne besposlene žene. Pokazuješ svoju direkciju i svoj cilj kroz pokrivanje. Ti si žena koju ljudi shvataju ozbiljno.

12 .Allah objašnjava tvoju nezavisnost kroz pokrivanje. Ti daješ čisto do znanja da si pokorna sluga Najvišeg Gospodara. Ne pokoravaš se nikome drugom i ne pratiš ni jedan drugi put. Nisi rob nijednom muškarcu, niti si rob ni jednoj naciji. Ti si slobodna i neovisna od ljudsko -stvorenih sistema.

13 .Allah ti daje slobodu kretanja i izražaja kroz pokrivanje. Omogućeno ti je da se krećes i komuniciraš bez straha da će te neko maltretirati. Tvoj hidžab daje ti neobičnu sigurnost.

14 .Allah želi, o ženo muslimanko, da te ljudi tretiraju sa ljubaznošću. A upravo hidžab dovodi do toga da se muškarci prema tebi najbolje ponašaju.

15 .Allah želi da sačuva tvoju ljepotu samo za jednog muškarca -tvoga muža-.

16 .Allah ti pomaže u uživanju uspješnog braka kroz pokrivanje. Zbog toga što rezerviraš svoju ljepotu samo za svoga muža, njegova ljubav prema tebi raste, on te više i više cijeni i poštuje.Tako da tvoj hidžab vodi prema uspješnom i dugotrajnom braku.

17 .Allah dovodi do mira i stabiliteta u društvu-kroz tvoj hidžab! Da, ovo je zaista tačno! Muškarci ne dovode društvo u propast kroz ilegalne (vanbracne) veze, jer ih pogled na tebe -zeno muslimanko-smiruje. Kada te pogleda,muškarac se osjeća smireno, a ne kao da je stavljen na kušnju. Znači žena muslimanka koja se pokriva je počasćena, a ne obečašćena, časna, a ne ponižena, oslobođena, a ne zarobljena,čista, a ne uprljana, nezavisna,a ne rob, zaštićena, a ne prepuštena samoj sebi, poštovana, a ne ismijavana,sigurna,a ne nesigurna, pokorna, a ne velika griješnica, zastićeni biser, a ne gledana kao prostitutka….. Draga sestro muslimanko! Pođi sa nama prema kapijama Dženneta! Ispuni svoje obaveze prema Allahu, obuci svoj ukras-svoj hidžab, i požuri prema Džennetu radeći samo dobro. Dosad se sigurno slažes da pokrivanje sadrži puno beneficija -mora biti- jer Allah nam naređuje samo ono što je dobro…. i vjeruj mi sestro, dobro je pokoravati se tvome Gospodaru……. “Njih nagrada u Gospodara njihova čeka: edenski vrtovi kroz koje će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će Njime biti zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga.” (Sura Al-Bayyinah, 8 )

(odgovor članu Saraya)
Neposredna veza do poruke: 1147
6.8.2010 11:36:19   
moja barbika
Molitva žene koja nije propisno pokrivena  
Pitanje:

Ako je žena koja ne nosi hidjâb prinuđena klanjati ili ako njen hidjâb nije u skladu sa šerijatom (shari`ah), na primjer ako je dio njene kose ili kože otkriven iz nekog razloga, kakav je sud po tom pitanju?

Odgovor:

Prvo je neophodno shvatiti da je hidjâb obaveza ženama. Nije im dozvoljeno odbojno i bezvoljno ponašanje prema hidjâbu. Ukoliko nastupi vrijeme namaza a žena nije propisno odjevena ili pokrivena, za ovu situaciju u slijedećim slučajevima važi:

Ako ne nosi hidjâb ili nije propisno pokrivena zbog okolnosti koje su je natjerale da bude u tom stanju, onda neka tako klanja. Namaz će joj biti priznat i ovo joj neće biti grijeh. Ovo je zasnovano na Allâhovoj izjavi: “Allâh ni jednu osobu ne opterećuje preko mogućnosti njene.” [1].

Allâh također kaže: “Allaha se bojte koliko god možete, i slušajte i pokoravajte se.” [2]

Međutim, ukoliko žena ne nosi hidjâb ili nije propisno pokrivena vlastitim izborom, na primjer ako slijedi običaje naroda ili modu, a manjkom hidjâba se misli na otkriveno lice i šake, onda je njen namaz ispravan, ali čini grijeh ako to radi u prisustvu muškaraca koji joj nisu mahrem.

Ako povrh toga (svojim izborom) otkriva ruke, dio kose i tako dalje, nije joj dozvoljeno tako klanjati. Ako klanja u tom stanju, namaz joj nije ispravan. Ona tako čini dva grijeha:

1. Grijeh jer nije propisno pokrivena.
2. Grijeh jer klanja u tom stanju.

Neposredna veza do poruke: 1148
7.8.2010 16:42:22   
mamine oci
user posted image

user posted image
user posted image
user posted image

Haris 28.10.1999
Fatih 25.01.2008
Iman 13.01.2013

Neposredna veza do poruke: 1149
8.8.2010 0:00:25   
scarlett
Zanima me da li je unošenje brašna, soli, kafe, šečera i sl. radi nafake prvo u stan ili kuću pri useljenju običaj ili vjerski propis. Nisam vidjela nigdje da je propis, a evo čujem od dosta osoba da to tako treba user posted image user posted image user posted image

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu mamine oci)
Neposredna veza do poruke: 1150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  44 45 [46] 47 48   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *