Lejla Ka
|
Draga lekica83, ja ću ti iskreno izanalizirati vašu situaciju, bez ikakve loše namjere, nemoj shvatiti kao kritiku. Samo ću pokušati da ti što bolje objasnim. Negdje oko 3. mjeseca dešava sa skok u razvoju, ne znam koliko si upoznata sa tim pojmom. O tome se dosta pisalo, ako ne znaš o čemu se radi pročitak post od Amrino na ovoj temi http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm Ono što si ti opisala su tipični simptomi. Dakle, kod skoka bebi naglo raste potreba za količinom hrane. Zato beba traži često da doji, i često nije zadovoljna količinom koju dobije za jedan podoj (makar i iz obje dojke). Jedini način da se poveća proizvodnja u tom periodu je da majka strpljivo doji, bez vremenskog rasporeda, na svaki bebin zahtjev, bez ograničenja trajanja podoja. Vjeruj, majke taj period opisuju kao " visi mi na siki". Veliki autoritet dojenja, dr. Jack Newman preporučuje dojenje jedne dojke do potpunog pražnjenja uz kompresije, zatim prebacivanje na drugu dojku, pa njeno također poptpuno pražnjenje na isti način. Ako bebi ni to nije dovoljno, beba se vraća na prvu dojku, koja je već proizvela nove količine mlijeka. Kako dojke znaju da je potrebno povećati proizvodnju mlijeka? Kad dojka proizvodi dovoljno za jedan podoj, nakon posisane količine u njoj ostaje nekih 20% rezerve. Kada beba počne dojiti i tu rezervu, znači, kad beba posisa "svo" mlijeko (mlijeko se neprestano luči), organizam dobije signal da bebi nije dovoljno ono što se do tad proizvodilo. I tad dojke počinju proizvoditi sve više (postepeno) dok u dojkama opet ne počne ostajati ne posisano onih 20%. To se zove princip ponude i potražnje, a ja sam ti gore opisala način kako se on reguliše. Sokovi u razvoju su doba intenzivnog fizičkog i psihičkog razvoja. U tom periodu su bebe nervoznije, razdražljivije, slabije spavaju, traže više tjelesnog kontakta i sigurnosti (naravno, ne svaka beba na isti način). Tako da ni svako plakanje ni nervoza ne znače automatski glad. Onog trenutka kad si dala AD, i kad si uvela dodatnu prehranu, beba je postala zadovoljna, ti joj nisi davala dojiti, i dojke su pauze bez dojenja shvatile tako da u tom periodu ne treba više mlijeka nego što ima, i počele su proizvoditi manje. Negdje oko 3. mjeseca se dešava još jedna veoma važna stvar. Računa se, da ako majka i beba uspješno doje, do potpune "uspostave" dojenja dolazi negje oko 3. mjeseca bebinog života. Tad se gube početni problemi, beba je već naučila dobro uhvatiti bradavicu i efikasno dojiti. Tada se dešava i potpuna stabilizacija gore navedene ponude i potražnje. Znači dojke počinju proizvoditi samo onoliko koliko bebi treba, bez prepunjavanja, bez frcanja, bez ne potrebnih viškova. Majke opisuju da su im dojke sada meke, kao prazne, da poslije podoja mogu iscjediti tek po koju kap. E to je zapravo ono što se i treba dogoditi, da se višak ne bi bez potrebe proizvodio, a ostajao ne iskorišten, a majčino tijelo bespotrebno trošilo resurse i energiju. Uvođenje nekih dodataka u toku skokova u razvoju (vode, čaja, AD), hranjenje prema vremenskom rasporedu, ograničavanje trajanja podoja je velika zamka. Sve to onemogučava majčinom tijelu da dobije odgovarajuće signale za potrebne količine, potražnju. Majka ne proizvodi istu količinu mlijeka čitav dojenački staž. Ništa u vezi dojenja nije konstantno. Majčino mlijeko se maltene svakog trenutka prilagođava bebinim potrebama, i količinom i sastavom. Po meni, uvođenje flašice AD-a je bila startna greška, s tim da ne znam na koji si način dojila između 3. i 4. mjeseca (broj podoja, dojenje na zahtjev, dodavanje vode ili čaja, upotreba dude ili flašice). Ostale koje su slijedile išle su standardno. Povećanje dodataka, a zbog toga smanjenje broja podoja. Naravno da možeš i sada povećati broj podoja. Jedino je važno da beba još uvijek zna dojiti (a pošto vi dojite sa tim nema problema). Bebi je sada 6 mjeseci. Dohrana bi trebala sada tek krenuti. Moj bi ti savjet bio slijedeći: kao prvo, što se tiće podoja zaboravi vrijeme, prije svakog obroka (AD, kruti obrok) ponudi dojenje. Pusti bebu neka doji proizvoljno dugo. Kad beba odustane, ako nije zadovoljna ti daj obrok koji je na redu. Kažeš da beba i nakon podoja obje dojke ponovo traži da jede nakon sat i po. A mene zanima šta tebe spriječava da joj daš dojiti opet nakon sat i po? Majčino mlijeko je lako probavljivo, i potpuno iskoristivo, i računa se da se probavi baš za taj famozni sat i po. Bebe u početku traže dojiti svako malo, nekad se čini da doje besprekidno. To nije ništa ne normalno. A nije nenormalno da beba od 6 mjeseci doji svakih sat i po. Dakle vremenski raspored podoja i vremensko ograničavanje podoja je POGREŠAN savjet! Da li si ti gladna svaki dan tačno u 3 sata? Znači, ako želiš povećati udio majčinog mlijeka u ishrani svoje bebe, nudi dojenje prije svakog drugog obroka. Ako to krene, počni smanjivati količine AD-a po obroku. U daljnjem toku, ja preporučujem da se koncentrišeš na dva obroka krute hrane, a da ostatak postepeno izbaciš i zamjeniš dojenjem. Ovo neće ići brzo, neće možda ni uspjeti od prve. Najvažnija mi je tvoja želja, odlučnost, i strpljenje. I zaboravi gledati na sat. Beba ni dojke ne znaju za vrijeme. Ja sam tu da probamo zajedno, pitaj dalje šta god te zanima.