|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
8.7.2010 10:16:43   
Anidae
bebacha Znam ja to, tj pretpostavljam, jer bila sam po bolnicama, svi su nekako grubi, rutinski ona infuzija, ona prica tek radi reda, uzas... Na to sam manje vise spremna da me niko od njih nece maziti niti pricati sa mnom o mojim strahovima... Samo me obraduj pa mi reci da ti u toku lezanja u bolnici mlijeko nije prestalo jer da mi se to desi zato sto ja npr. nemogu ustati iz kreveta ili nemogu podojiti dijete zbog rane i sl. pa ja bi poludila... dakle, maltene da i ne probam dojiti na neki nacin user posted image

Mama i tata ocekuju svoga djecaka polovinom avgusta...
Prezivjeli smo sve i svasta i dogurali do 8.-og mjeseca :)

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 376
8.7.2010 10:22:04   
bebacha
ja sam se porodila u 21 i 15 a bebu dobila tek u pola 7 ujutru.kad sam pitala zasto mi ne donose bebu,njihov odg je bio da ce donijet kad stignu,bebu su cjelu noc plakale.taj isti dan sam izasla kuci a mlijeko mi je poslo nadolazit sutrradan.i brzo se nadoslo i uspostavili smo pravo dojenje.imala sam srece sto sam kod kuce pa sam mogla i pit caj za dojilje i sve ono sto nebi mogla u porodilistu.

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 377
8.7.2010 10:38:03   
niki83
ma nema tu brige, mlijeko tek treba da nadodje u tih nekih 3-5 dana, ali nikako i da odmah stane, to je nemoguce...a sto se tice unosa tecnosti, sve se to normalno moze i u porodilistu..ja sa recimo znala da od soka breskve nadolazi mlijeko i mm mi je poslao 2-3 litra, taj prvi dan ionako nisam nista mogla jesti, ali sam pila taj sok i sutradan pojela supicu, a odmah poslije poroda (2 sata) kad su mi donijeli bebu i stisli bradavicu krenuo je kolostrum, na moje cudjenje, jer sam mislila da necu imati mozda mlijeka odmah, ali ce doci nakon nekog vremenauser posted image ...kazem vam cudila sam se i zahvaljivala Bogu dragom na tom savrsenstvu koje je stvorio...da poslije poroda automatski krene i hrana za bebu, ma samo Bogom dato...

N&N

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 378
8.7.2010 11:41:29   
Anidae
Naravno, informisana sam da znam da je sto kazu prva sedmica ustvari sedmica uhodavanja, kako sa svim drugim tako i s dojenjem user posted image A sta onda beba jede kad se rodi user posted image user posted image user posted image Joj, ja ko svoja nena, samo da mi dijete nije gladno user posted image user posted image user posted image
niki Upravu si kako je to Bog zaista stvorio, da nema boljeg sastava za dijete od majcinog mlijeka, pa da krene mlijeko u isti cas kad se porodis i druge stvari... To je zaista interesantno a u svakom slucaju treba iskoristiti, dijete je najmanji problem nego ga mi sebi iskomplikujemo ovom modernizacijom... Hocemo flasicu pa ustaj u po noci,pravi,grij, mjeri temp,ovako uvijek manje-vise isti sastav,ista temp i ne moras prati "flasicu" user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 379
8.7.2010 12:53:18   
Lejla Ka
ja sa recimo znala da od soka breskve nadolazi mlijeko i mm mi je poslao 2-3 litra, taj prvi dan ionako nisam nista mogla jesti, ali sam pila taj sok i sutradan pojela supicu, a odmah poslije poroda (2 sata) kad su mi donijeli bebu i stisli bradavicu krenuo je kolostrum, na moje cudjenje, jer sam mislila da necu imati mozda mlijeka odmah

Ja sam tri dana poslije carskog bila na infuziji. Dakle, bez vode, bez hrane, bez soka od breskve :), mlijeka, i ostalih stvari "od kojih nadolazi mlijeko". I mlijeko mi je nadošlo nakon malo više od 24 sata. Lučenje mlijeka počinje pod utjecajem hormona i bebinom stimulacijom bradavice. Prvi put se to dešava nešto kasnije 4. do 6. (nekad i 7.) dan nakon poroda, svaki slijedeći porod ranije (jer dojke već znaju šta da rade). Mlijeko nadolazi i gladnim majkama iz Afrike. Za nadolazak mlijeka nije presudna ishrana majke (njena je ishrana bitna za majčino zdravlje i oporavak) već je presudna majčina opuštenost, koja dolazi od samopouzdanja i osječaja sigurnosti i povjerenja u sposobnosti svog tijela, i beba na dojci, neograničeno i neometano.
Kolostrum u dojkama već postoji kad se beba rodi. Nekim majkama curi u trudnoći, neke ga nikad ne vide, ali on je tu!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 380
8.7.2010 18:08:55   
Anidae
Lejla Ka To je zaista super vijest... ja sam prije par noci sanjala svog malisana kako doji i spava, fakat sam opterecena user posted image user posted image user posted image Kasnije ga sanjala kako spava u kreveticu, ja se nadvirujem iznad njega a on capce usnicama,ono kao da jos doji u snu user posted image kod mene vec ima po koja kap kolostruma i to me ohrabruje skroz user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 381
11.7.2010 11:23:51   
lekica83
Nadam se da ce mi neko moci pomoci posto vise stvarno ne znam sta da radim. Mojoj curici je sada 6 mjeseci i 8dana. Iz pocetka je dojila, bilo mlijeka u izobilju, stalno mi curilo i tako do pred kraj njenog 3eg mjeseca kada pocinju problemi, ona jede i ja osjetim kada mlijeko krene i obzirom da je halapljiva zasac pojede siku i onda vriska, ja je stavim na drugu i pojede i drugu i vriska i tako sve do 4g mjeseca kad sam vidjela da je izmedju 3eg i 4og mjeseca dobila samo 300 grama. Dr rekli to je ok, medjutim ja nisam bila zadovoljna a i beba mi je plakala vise nego sto je normalno za nju. s 4 i po mjeseca sam joj pocela da dajem ujutru po 1 flasicu AD mlijeka cca 120ml i pocela sam da uvodim po nekoliko kasikica voca. Onda je za 10tak dana dobila 250 grama. Sada smo vec uveli dorucak koji je povrce , u toku dana jos uzina voce i 2 flasice dnevno Ad mlijeka od po 160ml. E sad sto se tice dojenja to je u toku noci tj ujutru oko 4 pa onda druga sika oko 6. I jos jedno predvece tako oko 4 i druga vec oko pola 6 jer brzo ogladni jer sene najede. Ili nekad ako joj dam i jednu i drugu popodne ona to pojede. Pokusala sam i da dajem obje sike na svakih 8 sati pa da to budu tri podoja dnevno medjutim opet je gladan nakon sat i po sto jede tako da mislim da nemam dovoljno mlijeka a i nakon njenog podoja kada pritisnem vidim samo malo kaplice mlijeka, nema da frca. Moje pitanje je kako povecati broj podoja tj kako povecati proizvodnju mlijeka. Moja ishrana i ne daje neke rezultate, supa od koljenice, griz , mlijeko, sokovi , voda sve sam probala medjutim isto user posted image
Izvinite na dugom postu ali aam htjela da fino objasnim pa ako mi ko moze dati savjet bila bih neizmjerno zahvalna..

Nase blago je zasjalo u maminom narucju 03.01.2010.

(odgovor članu Anidae)
Neposredna veza do poruke: 382
11.7.2010 12:32:45   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: lekica83

Nadam se da ce mi neko moci pomoci posto vise stvarno ne znam sta da radim. Mojoj curici je sada 6 mjeseci i 8dana. Iz pocetka je dojila, bilo mlijeka u izobilju, stalno mi curilo i tako do pred kraj njenog 3eg mjeseca kada pocinju problemi, ona jede i ja osjetim kada mlijeko krene i obzirom da je halapljiva zasac pojede siku i onda vriska, ja je stavim na drugu i pojede i drugu i vriska i tako sve do 4g mjeseca kad sam vidjela da je izmedju 3eg i 4og mjeseca dobila samo 300 grama. Dr rekli to je ok, medjutim ja nisam bila zadovoljna a i beba mi je plakala vise nego sto je normalno za nju. s 4 i po mjeseca sam joj pocela da dajem ujutru po 1 flasicu AD mlijeka cca 120ml i pocela sam da uvodim po nekoliko kasikica voca. Onda je za 10tak dana dobila 250 grama. Sada smo vec uveli dorucak koji je povrce , u toku dana jos uzina voce i 2 flasice dnevno Ad mlijeka od po 160ml. E sad sto se tice dojenja to je u toku noci tj ujutru oko 4 pa onda druga sika oko 6. I jos jedno predvece tako oko 4 i druga vec oko pola 6 jer brzo ogladni jer sene najede. Ili nekad ako joj dam i jednu i drugu popodne ona to pojede. Pokusala sam i da dajem obje sike na svakih 8 sati pa da to budu tri podoja dnevno medjutim opet je gladan nakon sat i po sto jede tako da mislim da nemam dovoljno mlijeka a i nakon njenog podoja kada pritisnem vidim samo malo kaplice mlijeka, nema da frca. Moje pitanje je kako povecati broj podoja tj kako povecati proizvodnju mlijeka. Moja ishrana i ne daje neke rezultate, supa od koljenice, griz , mlijeko, sokovi , voda sve sam probala medjutim isto user posted image
Izvinite na dugom postu ali aam htjela da fino objasnim pa ako mi ko moze dati savjet bila bih neizmjerno zahvalna..

za bolju porizvodnju mlijeka savjetujem češće stavljanje na dojku...
a jako dobrao je uzumati Hipp čaj za dojilje

izvini ne mogu baš da se udubim u tvoj post...nekako sam smućena danas ali evo ima tema na kojoj imaš super savjeta kako povećati količinu mlijekaKLIK

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 383
11.7.2010 13:22:59   
Lejla Ka
Draga lekica83, ja ću ti iskreno izanalizirati vašu situaciju, bez ikakve loše namjere, nemoj shvatiti kao kritiku. Samo ću pokušati da ti što bolje objasnim.
Negdje oko 3. mjeseca dešava sa skok u razvoju, ne znam koliko si upoznata sa tim pojmom. O tome se dosta pisalo, ako ne znaš o čemu se radi pročitak post od Amrino na ovoj temi http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm
Ono što si ti opisala su tipični simptomi. Dakle, kod skoka bebi naglo raste potreba za količinom hrane. Zato beba traži često da doji, i često nije zadovoljna količinom koju dobije za jedan podoj (makar i iz obje dojke). Jedini način da se poveća proizvodnja u tom periodu je da majka strpljivo doji, bez vremenskog rasporeda, na svaki bebin zahtjev, bez ograničenja trajanja podoja. Vjeruj, majke taj period opisuju kao " visi mi na siki". Veliki autoritet dojenja, dr. Jack Newman preporučuje dojenje jedne dojke do potpunog pražnjenja uz kompresije, zatim prebacivanje na drugu dojku, pa njeno također poptpuno pražnjenje na isti način. Ako bebi ni to nije dovoljno, beba se vraća na prvu dojku, koja je već proizvela nove količine mlijeka.

Kako dojke znaju da je potrebno povećati proizvodnju mlijeka?
Kad dojka proizvodi dovoljno za jedan podoj, nakon posisane količine u njoj ostaje nekih 20% rezerve. Kada beba počne dojiti i tu rezervu, znači, kad beba posisa "svo" mlijeko (mlijeko se neprestano luči), organizam dobije signal da bebi nije dovoljno ono što se do tad proizvodilo. I tad dojke počinju proizvoditi sve više (postepeno) dok u dojkama opet ne počne ostajati ne posisano onih 20%. To se zove princip ponude i potražnje, a ja sam ti gore opisala način kako se on reguliše.

Sokovi u razvoju su doba intenzivnog fizičkog i psihičkog razvoja. U tom periodu su bebe nervoznije, razdražljivije, slabije spavaju, traže više tjelesnog kontakta i sigurnosti (naravno, ne svaka beba na isti način). Tako da ni svako plakanje ni nervoza ne znače automatski glad.

Onog trenutka kad si dala AD, i kad si uvela dodatnu prehranu, beba je postala zadovoljna, ti joj nisi davala dojiti, i dojke su pauze bez dojenja shvatile tako da u tom periodu ne treba više mlijeka nego što ima, i počele su proizvoditi manje.

Negdje oko 3. mjeseca se dešava još jedna veoma važna stvar. Računa se, da ako majka i beba uspješno doje, do potpune "uspostave" dojenja dolazi negje oko 3. mjeseca bebinog života. Tad se gube početni problemi, beba je već naučila dobro uhvatiti bradavicu i efikasno dojiti. Tada se dešava i potpuna stabilizacija gore navedene ponude i potražnje. Znači dojke počinju proizvoditi samo onoliko koliko bebi treba, bez prepunjavanja, bez frcanja, bez ne potrebnih viškova. Majke opisuju da su im dojke sada meke, kao prazne, da poslije podoja mogu iscjediti tek po koju kap. E to je zapravo ono što se i treba dogoditi, da se višak ne bi bez potrebe proizvodio, a ostajao ne iskorišten, a majčino tijelo bespotrebno trošilo resurse i energiju.

Uvođenje nekih dodataka u toku skokova u razvoju (vode, čaja, AD), hranjenje prema vremenskom rasporedu, ograničavanje trajanja podoja je velika zamka. Sve to onemogučava majčinom tijelu da dobije odgovarajuće signale za potrebne količine, potražnju.

Majka ne proizvodi istu količinu mlijeka čitav dojenački staž. Ništa u vezi dojenja nije konstantno. Majčino mlijeko se maltene svakog trenutka prilagođava bebinim potrebama, i količinom i sastavom.

Po meni, uvođenje flašice AD-a je bila startna greška, s tim da ne znam na koji si način dojila između 3. i 4. mjeseca (broj podoja, dojenje na zahtjev, dodavanje vode ili čaja, upotreba dude ili flašice). Ostale koje su slijedile išle su standardno. Povećanje dodataka, a zbog toga smanjenje broja podoja.

Naravno da možeš i sada povećati broj podoja. Jedino je važno da beba još uvijek zna dojiti (a pošto vi dojite sa tim nema problema). Bebi je sada 6 mjeseci. Dohrana bi trebala sada tek krenuti.
Moj bi ti savjet bio slijedeći: kao prvo, što se tiće podoja zaboravi vrijeme, prije svakog obroka (AD, kruti obrok) ponudi dojenje. Pusti bebu neka doji proizvoljno dugo. Kad beba odustane, ako nije zadovoljna ti daj obrok koji je na redu. Kažeš da beba i nakon podoja obje dojke ponovo traži da jede nakon sat i po. A mene zanima šta tebe spriječava da joj daš dojiti opet nakon sat i po? Majčino mlijeko je lako probavljivo, i potpuno iskoristivo, i računa se da se probavi baš za taj famozni sat i po. Bebe u početku traže dojiti svako malo, nekad se čini da doje besprekidno. To nije ništa ne normalno. A nije nenormalno da beba od 6 mjeseci doji svakih sat i po. Dakle vremenski raspored podoja i vremensko ograničavanje podoja je POGREŠAN savjet! Da li si ti gladna svaki dan tačno u 3 sata?

Znači, ako želiš povećati udio majčinog mlijeka u ishrani svoje bebe, nudi dojenje prije svakog drugog obroka. Ako to krene, počni smanjivati količine AD-a po obroku. U daljnjem toku, ja preporučujem da se koncentrišeš na dva obroka krute hrane, a da ostatak postepeno izbaciš i zamjeniš dojenjem.

Ovo neće ići brzo, neće možda ni uspjeti od prve. Najvažnija mi je tvoja želja, odlučnost, i strpljenje. I zaboravi gledati na sat. Beba ni dojke ne znaju za vrijeme.

Ja sam tu da probamo zajedno, pitaj dalje šta god te zanima.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 384
11.7.2010 20:30:31   
lekica83
Hanady RR hvala mnogo i pijem ja taj caj od samog pocetka dojenja user posted image , napravim pola litra dnevno i to pijem u toku dana a procitacu i temu koju si predlozila..
Lejla Ka takodje mnogo hvala na objasnjenju e sad da te jos bolje upoznam sa mojom situacijom. Znam dosta o skokovima u razvoju i zato sam izmedju treceg i cetvrtog mjeseca bebu samo dojila, znaci nisam joj davala ni caj ni vodu nego na zahtjev, sam je dojila, tako sam radila od njenog rodjenja i bila je stalno na siki ali mi to nije smetalo jer sam i u toku trudnoce bila ubijedjena da zelim da dojim. Problem mi je bio kada je izmedju treceg i cetvrtog mjeseca doslo do malog povecanja u tezini a dojila sam je stalno, znaci svakih sat i po do dva i tako i po noci. Jedino tek kada zaspe odspavala bi tri sata u komadu a onda sve na dva sata budjenje. E jos ne znam da li to ima veze ali ona jede jako malo, znaci po nekoliko minuta na svakoj siki i radila sam i to da sam je vracala po nekoliko puta s jedne na drugu pa opet na prvu pa na drugu. To se sve desavalo u toku tog treceg i cetvrtog mjeseca jer je poslije podoja i dalje kenkala a u toku podoja tj nakon tih nekoliko minuta intenzivnog dojenja odmakla bi se pa zavristala pa ponovo na siku pa se odmakne pa ponovo na siku povuce jednom ili dva puta i tako sve. Ja sam je onda dizala da podrigne, pa je smirivala, pricala joj pa ponovo vracala da jede ali bi ona odmah opet pocela tako da place i ide glavom tamo ovamo. Probala sam i da u toku dojenja budemo same u sobi da se opustimo u tisini, pa onda uz laganu muziku pa uz moje tepanje i tako neke varijacije ali svaki put se isto desavalo a to je da zavrsetak dojenja je uvijek plac. E to je ono sto je mene bunilo i sto je trajalo preko mjesec dana a kako je ona rodjena sa malom prodjajnom tezinom od 2600 a onda je dobijala preko kilograma za mjesec dana i onda odjednom tako nagli pad ja sam se strasno uplasila i pogrijesila dajuci joj flasicu.
E sad sto se tice dojenja koje je vremenski odredjeno, ma to sam ja pokusala reko da napravim neke razmake ne bi li mi mlijeko nadoslo a kao sto sam rekla uvijek sam dojila na zahtjev. Znaci jos jednom da ponovim tek sa 4 puna mjeseca i e znam tacno koliko dana sam bebi prvi put dala flasicu a do tada samo je dojila i nista vise.
U sustini meni ne predstavlja problem ni da je dojim svaki sat, ja sam tu samo za nju a sve ostalo moze da ceka user posted image samo sam imala osjecaj da nema dovoljno mlijeka i da mi je gladna, vjerovatno samo moja panika, i eto zeznula sam samu sebe. Ona i dan danas kad doji to traje tih nekoliko minuta i nakon toga opet plac i okrece glavu, to se ne desava u noci nego samo po danu.
Nesto sam razmisljala da postupno smanjujem kolicinu Ad mlijeka koje joj dajem prije nego ga skroz ukinem pa da tako i dam vremena dojkama da ponovo proizvedu dovoljnu kolicinu mlijeka. Sta mislis o tome ?
Jos jednom mnogo hvala

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 385
11.7.2010 20:39:11   
hanabanana
Nakon šest mjeseci  dojenja mlijeko više ne frca na sve strane, i to je sasvim normalno.
Ne znam zašto si se ti zabrinula zbog malog prirasta ako ti je ljekar rekao da je sve ok. Naime, nisu bitni samo grami koje dijete dobije, bitni su i omjer glave i visina. Te tri mjere pokazuju napredak bebe.

Ja sam čitavo vrijeme dojenja dijete dojila na zahtjev.
Sa tri mjeseca je bolje spavala nego sa devet mjeseci, ali ja sam je dojila.

Tebi će biti teško odmah ukinuti bocu, ali smanjuj količinu, i onda prestani da nudiš. Čemu nudjenje AD ako dijete i dalje doji.
Ja bi ukinulo AD da sam na tvom mjestu.
Ako misliš da dijete dobija malo mlijeka ( tvoga ) radije joj u toku dana napravi mliječnu kašiku koju ćeš dati na kašiku. Imaju one koje se rade sa vodom ( u kojima se već nalazi AD mlijeko u prahu ) ili ih radi sa AD mlijekom.
Ostalo doji.

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 386
11.7.2010 22:54:49   
lekica83
Kod mene mlijeko jos uvijek frca iz jedne ili dvije rupice prije dojenja user posted image user posted image a nakon dojenja samo par kapljica izadje sto je pretpostavljam i normalno.
MA sve ja to kontam, doduse kad sam bila kod Dr samo su je izvagali a nisu mjerili glavicu nikad, a duzinu mozda jednom ili dva puta u toku 6 mjeseci i jedini komentar na to kada sam ja rekla za mali dobitak na tezini je bio pa ne moze vise dobijati jer sad je ona velika beba i 300 grama je normalno a ja sam gledajuci neke okvire vidjela da je normalan dobitak oko 600 grama za njen uzrast Doduse ja sam ionako gledala samo na tezinu a ne ostale parametre a kako je ona znala za dvadeset i koji dan dobiti preko 1 kg ovo mi je bas bio pravi sok. A s obzirom da se to sastalo zajedno s njenim placem tokom svakog dojenja ja sam pomislila kako jednostavno nemam dovoljno mlijeka iako se to protivilo svemu sto sam do tada citala o dojenju ali reko izgleda da sam ja izuzetak.
Citavu trudnocu sam se veselila dojenju i na kraju je to ispalo tesko i za mene i za bebu jer onaj lijepi osjecaj mira i spokoja bi trajao svega par minuta a ostatak dojenja je smirivanje bebe i pokusavanje da uzme jos koji gutljaj. Cijelo vrijeme mene buni taj njen plac jer ako je skok u razvoju citala sam da on obicno traje nekoliko dana dok se ponovo ne upostavi ponuda i potraznja a kod nas njen plac traje od njenog treceg mjeseca ako ne i malo ranije.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 387
12.7.2010 0:04:35   
idacha
opet jaaaaaa... sta cu, kada mi je ovo jedina prilika da dobijem neke konkretne odgovore..
Lejla_ k moje oci su opet uprte u tebe :)
Naime, poznato je da vec duze vrijeme izdajam mlijeko i dajem Imranu preko flasice.. obzirom da mi je lijeva ''hanuma'', kako ti kazes, jos uvijek u statusu quo, mozda 10 ml uspijem da izmuzem, ja i dalje forsiram da mi lijevu sisa.. pustim ga da vuce na prazno, kad je raspolozen, da ne zaboravi siku.. hB, sa tim bar nemam problema, jer je moj mali smrdo prava poguzija, tako da sve sto mu ponudim, nadje nacin da brzo ''povuce''.. neki dan sam mu pokusala dati desnu, da vidim hoce li boliti.. pojeo je citavu i, nazalost, bol se opet javila.. tako da sam skontala da moram ovako izmuzavat dok skroz ne zaraste, pa onda aBd opet poceti sa ''direktnim dojenjem'',..
ujutro idem po nalaze brisa bradavive i mlijeka, pa cu znati kako i sta dalje..
helem, sad me muci nesto drugo.. do danas sam uspijevala da izmuzem po 150-180 ml za svaki obrok Imranu, a to je 4 puta na dan.. jednom sam mu davala Ad.. danas mi se primjetno smanjilo mlijeko.. citav da uspijevam da izmuzem samo  po cca 80-100 ml.. to mi je premalo.. danas sam sebi napravila 3 l domace supe i kompota i pojela po litru svega, i nista.. ne osjecam da mi nadolazi mlijeko, kao sto je do juce znalo.. je li moguce da je u pitanju samo ''los dan''? strah me da se mlijeko polako ne pocne smanjivati zbog izdajanja, jer nikada nisam uspjela isprazniti dojku pumpicom, kao sto je to znao moj Imran dojenjem... ne znam sta da radim, nisam pametna upste... svim silama se trudim da zadrzim mlijeko, pa nece mi valjda sada, poslije svega, poceti da se smanjuje?!?!?!?!?!
kazi mi nesto pamtno, pleaseeeeeeeee
velika pusa

21.04.2010. rodila se moja ljubav, moj zivot, moje sve...Imran moj..
28.06.2011. docekasmo drugog princa.... :)

(odgovor članu lekica83)
Neposredna veza do poruke: 388
12.7.2010 8:06:47   
Sulty
LejlaKA, samo da te obavjestim da je Vegica dobila 200 g u posljednjih sedam dana user posted image user posted image . Doduse, dan i po sam izdajala nakon podoja i davala joj to, ali onda su mi grudi pocele pucati a i u savjetu s tobom prestala sam. Dr. i dalje predlaze da izdajam, ali ja ne izdajam. Mislis li ti da je to u redu? Hvala ti puno na savjetima...

Mama rodila svoju sjajnu zvijezdu 22.05.2010., a najmirisljaviji cvjetic 26.07.2012.

(odgovor članu idacha)
Neposredna veza do poruke: 389
12.7.2010 10:18:43   
Lejla Ka
Ups, puno posla na sabahu 
Znači po redu:

Lekica83, izuzetno mi je drago da čujem majku koja doji po PS-u
Ovo što opisuješ je više nego odlično, znači sve prave stvari, nemam zamjerke. Jedini je tu izgleda problem beba. Majka naravno prvo posumnja u sebe, i količine mlijeka, i da je beba gladno. To je normalno. Vjeruj mi da sam i ja nakon mjeseci vrlo uspješnog i mirnog dojenja znala posumnjati.
Mali prirast težine u onom periodu između 3.-4. mjeseca je takođe mogao biti posljedica skoka, bez obzira na količinu mlijeka.
Jesi li u tom periodu nešto promjenila u vašim redovnim dnevnim navikama, možda počela da na neko vrijeme ostavljaš bebu na čuvanje, ili ste uvele neku novu naviku u dnevni ritam?
Koliko je beba dobila na težini kad si joj počela davati dohranu?

Što se tiće nekog režima za povećanje udjela dojenja, ja bih za sami početak savjetovala da počneš nuditi podoj prije svakog obroka. Znači, kad je "termin" za AD ti ponudiš prvo dojku. Isto tako prije obroka krute hrane, a za standardne podoje nudiš svakako. Neka beba doji koliko hoće, ti pokušaj svojim metodama da produžiš podoj koliko je god moguće (ne znam da li si pokušavala kompresije), ali bez većih frustracija. Kad više ne bude htjela dojiti ponudiš flašicu ili krutu hranu. Ako bi ovo krenulo, beba bi sama počela smanjivati količine dohrane, a tvoje tjelo bi osjetilo povećanu potrebu za mlijekom. Za početak probaj tako. Ako ne bi išlo, probat ćemo nešto drugo.

Za proizvodnju mlijeka najvažnije je da beba sisa. Što se tiće tvoje ishrane, ona je važna tebi, da nadoknadiš ono što se troši kod proizvodnje mlijeka, prvenstveno tekućina, onda vitamini, masti, proteini. Na produkciju mlijeka bi ishrana negativno uticala samo u ekstremnim slučajevima gladi ili dehidracije. Bitno je da se hraniš redovno i što zdravije.

Mislim da kod vas nije problem količina mlijeka, već dosta nestrpljiva beba Međutim, starije bebe znaju dovoljno podojiti i za 5 minuta, tako da to nije neka odrednica količine pojedenog.

Neke majke imaju sporiji refleks otpuštanja mlijeka, pa kad prođe onaj prvi, beba treba duže sisati da bi mlijeko ponovno počelo teći. Možda je to kod vas slučaj, a beba je nestrpljiva. Da li ti osjetiš kad mlijeko krene samo, obično je to osječaj trnaca kroz jednu ili obje bradavice?
Na ovaj refleks jako utiće psihičko stanje majke za vrijeme dojenja, majka treba da je što opuštenija, bez nervoze i ometanja.

Lekice samo naprijed, čini mi se da imaš dosta znanja, i možda ti navodim stvari koje već znaš. Mislim da nema nekih većih problema, samo je potrebno strpljenje i upornost.

Idacha i ja s nestrpljenjem očekujem nalaze. Međutim, nemoj se iznenaditi ako ne pokažu ništa konkretno.

Kad osjetiš bol, kakva je, u smislu lokacije (ograničena samo na neko područje, ili u većem dijelu dojke), oštra ili tupa, probadajuća ili traje duže. Da li si možda primjetila izgled bradavica nakon podoja (da li promjeni boju, možda pobjeli)?

Kažu da izadjanje nikad nije pokazatelj količine proizvodnje (ja nisam izdajala na duge staze, pa nemam iskustvo). Ovako ću ti sad nalupati moguće razloge, ti vidi nalaziš li se u nekim: za uspješno izdajanje je važno poznavanje vlastite uspješne tehnike (no mislim da ti nemaš sa tim problema), važna je opuštenost (ako si možda ograničena vremenski u trenutku izdajanja, ili si ga shvatila kako rutinu, pa odeš misliti na nešto što nije najprijatnije, ili te zabrinjava to iznenadno smanjenje pa ti to stvara frustraciju i strah). Kratkotrajni pad produkcije mlijeka se zna desiti u PMS-u (možda još nisi dobila menstruaciju iza poroda, ali možda slijedi, osjećaš li neke druge simptome?). Ovo se brzo reguliše nakon početka krvarenja. Jeste li izmjenili nešto u uobičajenom dnevnom ritmu (navike, broj podoja, trajanje...). Javi pa da vidimo šta dalje.
Beba i dalje doji, niste samo na izdajanju tako da dojke i dalje dobivaju onu stimulaciju koju ne može simulirati izdajalica. Mlijeko neće nestati, ne sekiraj se.

Salty, mislim da je u redu, više nego u redu. Doji na svaki bebin kme i opusti se. Nema te izdajalice kao što je beba, a ni jedna izdajalica bradavicama ne pruža odgovarajuću temperaturnu i taktilnu stimulaciju kao dojenje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Sulty)
Neposredna veza do poruke: 390
12.7.2010 11:17:51   
chuci
 ja sam sebe ubijedila da imam  mlijeka i nema druge.
i moja je beba dojena na zahtjev, a taj zahtjev je od rođenja bio na neka tri sata razmaka i meni je odgovaralo tako. onda je sa tri sata naglo smanjila na dva sata razmaka između dojenja, a broj noćnih podoja sa dva prešao na tri, pa četiri, pa pet, ali Bože moj, šta se može.
Ja sam sebe cijelo vrijeme ubjeđivala da će se mlijeka proizvesti više ako ona bude dojila više i nisam posustala kad su me nagovarali na flašicu jednom dnevno (bolje će ti spavati user posted image ). I moja beba je jedno vrijeme vrištala u toku podoja, prekidala i odmicala se, ali hB to je prošlo. Mislim da je najbitnije psihiško stanje majke, a to je i lejla ka spominjala.

Da se ne sikiraš moja beba ima sada gotovo 10 mjeseci, i jede i dalje svaka dva sata. Sad je neke obroke dojenja zamijenila čvrstom hranom, ali nekada zna poslije obroka odmah da traži da doji, i podoji sve iz jedne sike, ali ja joj dajem kada želi. Samo prati svoju bebu i njene zahtjeve i tvoje tijelo će slijediti. Već su ti iskusnije žene dale svjete kako da izbaciš AD, ja sam samo htjela da ti dam potporu da vidiš da ima sličnih beba.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 391
12.7.2010 13:02:08   
Lejla Ka
chuci, to je to! user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 392
12.7.2010 16:56:02   
sminkica
Veliki pozdrav svima :)
Imam jedan veliki problem i molila bih iskusne mame za pomoć.
Nakon što sam se porodila i mlijeko uspješno nadošlo počeli smo sa dojenjem. Dojila sam sa velikim zadovoljstvo i dok sam imala ragade. Mali je bio zadovoljan i ja sam samim tim bila sretna (njemu je 6 sedmica). Od 4-te sedmice imamo problem - poruča sve iz jedne i onda vriska, prebacim ga na drugu i kad i tu poruča opet vriska. Odlučim ja tokom par dana jedan obrok izdajati da vidim koliko cirka ima i na vlastito zaprepaštenje ugledam svega 50 ml iz obje (tokom tog testnog perioda). Pokušavala sam dojiti bez prestanka ali mi dijete nikad nije sito - na kraju se umori, zagladni, i iako se silno trudi ne navuče sebi dovoljno. Već sam obišla tri različita pedijatra - jedan kaže da dodam dohranu, drugi da dojim bez prestanka a treći da između dva podoja mora proći tri sata inače mlijeko ne nadođe kako treba. Hvala svima unaprijed.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 393
12.7.2010 17:34:07   
chuci
ukratko
ne možeš ti izdojiti koliko beba pojede u jednom obroku. drugačije to ide kad beba siše a drugačije kad izdajalica izdaja.
kad beba izdoji jednu i drugu, ti je opet vrati na prvu i sve tako. još se vi štelite iako je prošlo 6 sedmica još se nije uspostavila ponuda potražnja. Ako uključiš AD smanjiće se količina tvog mlijeka. i ne trebaju tri sata da se proizvede mlijeko u jednoj siki.

meni nema logike da beba vrišti ako je pojela dvije sike. ako to nije dovoljno ona će tražiti ubrzo da jede. logično mi je da beba vrišti od gladi ako nije jela sat, dva kako koja beba ogladni. ali ako je imalo jela ona bi se zadovoljila u smislu da neće vrištati od gladi. mislim da vrištanje ima drugi uzrok a ne glad. možda beba pojede ono mlijeko koje samo krene pa kad dođe da vuče, neće pa zato plače. ali to ne znači da je gladna, ili da nema mlijeka. NE ODUSTAJ od isključivog dojenja.

kad imadneš vremena pročitaj priče o dojenju, pa ćeš vidjeti da je većina majki odustala od dojenja jer su mislile da nemaju mlijeka a ustvari je bio u pitanju jedan od skokova u razvoju. vjerovatno je i kod vas onaj skok od 6 sedmica nastupio ranije, ionako je to okvirni termin.

i još nešto. ne znam koliko si imala ragade ni kako su ti gadne bile, ali svaka ti čast što si čak i tada uživala u dojenju. meni je dok sam ih imala to bio samo posao koji se mora odraditi.user posted image

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu sminkica)
Neposredna veza do poruke: 394
12.7.2010 17:37:26   
lekica83
Evo mene opet :)
Ne znam da smo ista posebno mijenjali u periodu od 3eg do 4og mjeseca, nisam je nikome ostavljala, uvijek je svugdje vodim sa sobom bas zbog dojenja. E jedino jesmo tada malo vise poceli da izlazimo napolje u setnje s kolicima koje je ona u vecini slucaja prespavala. Znaci kod kuce po danu skroz malo spava a vani zna odspavati i po 3 sata u komadu i cim dodjemo kuci odmah je budnjenje i dojenje. E ovako ide porast tezine:
Rodila se sa 2600, nakon osam dana spala na 2250, zatim kada je imala:
1 mjesec i 1 dan, tezina 3350,
2 mjeseca i 6 dana, tezina 4750,
3 mjeseca i 11 dana, tezina 5600,
4 mjeseca i 7 dana, tezina 5900(do sada je bilo samo dojenje a poslije jos po 1 flasica ad mlijeka od 120 ml dnevno i nekoliko kasikica voca)
4 mjeseca i 16 dana, tezina 6150( Ad mlijeko se povecalo na 160ml jedan puta dnevno a uveli smo nekoliko vrsta voca i povrca, tj jedna uzina dnevno)
6 mjeseci , tezina 6800 ( ovdje je na prije petnaestak dana pocela dva puta dnevno da pije flasicu i jos uvijek jedna uzina voca ili povrca dnevno)
I ja takodje misllim da je nas problem njena nestrpljivost i halapljivost jer ona kad tek uhvati siku mene zna i da zaboli kolko jako povuce ali cim joj ne krene odmah opet pocinje ljutnja i onda je ja smirujem jer osjetim kada krene mlijeko i to se ne desi odmah nego mora vuci a posto ona to odbija onda to vremenski smirivanje i dojenje traje po nekoliko minuta do ne krene mlijeko i onda intenzivno doji par minuta i opet plac i okretanje od dojke pa opet prema dojci povuce nekoliko puta pa opet okretanje i plakanje i tako ukrug. Ja osjetim taj prvi refleks otpustanja ali kasnije nista ne osjetim i ne znam nakon kolko vremena je normanlo da ga osjetim ali eto kao sto rekoh ja se prvo malo s njom pomucim pa onda krene mlijeko ali ne osjetim to svaki put. Ako cesce dojim onda ne osjetim ali mozda zato sto se i ne desi jer kad cesce dojim ona bude jos nervoznija i nece da doji nego odma place pa se vjerovatno i meni onda teze opustiti a mozda vjerovatno u glavi mislim kako nema mlijeka pa se brinem i ne mogu da se opustim. Valja mi poraditi na tome.
Jutros smo umjesto flasice provele citavo jutro lezeci na krevetu i igrajuci se pa je dojila skoro stalno onako usput.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 395
12.7.2010 19:23:24   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: sminkica
na vlastito zaprepaštenje ugledam svega 50 ml iz obje

Draga, za prvo izdajanje ovoje pravi uspjeh user posted image
Količina izdojenog mlijeka nije nikakvo mjerilo koliko tvoje dojke proizvode. To je samo mjerilo koliko ti možeš izdojiti. Izdajanje je tehnika koja se u či, i na koju se dojke prilagođavaju. Neke majke za čitav (kod nekih zaista podug) dojenački staž ne uspiju izdojiti ni za jedan pošten obrok. Dakle, to koliko si izdojila nema nikakve veze. Budi svjesna jedne činjenice, ne postoji pouzdan način da izmjeriš koliko se mlijeka nalazi u tvojim dojkama, koliko se proizvodi i koliko beba popije po podoju. Jedini mjerodavan pokazatelj je bebino napredovanje. Ako beba uredno napreduje, ima 5-6 upiškenih pelena i 2-3 stolice na dan, onda je sa količinama podojenog mlijeka sve OK.
Ljudima je lakše gledati sve kroz mjere, ali kod beba to ne ide tako, a vjeruj mi da je znatno lakše ne razmišljati o mililitrima i minutama.

Oko 6. sedmice (+/-) se dešava skok u razvoju (post od Amrino na temi http://www.ringeraja.ba/forum/Skokovi_u_razvoju/m_429526/tm.htm). Jedini način da se on, po pitanju dojenja, kvalitetno i uspješno prevaziđe je "neprekidno" dojenje. Bez vremenskog rasporeda i bez vremenskog ograničenja podoja. Na svako bebino kme nudi se dojka. Najprije se nudi jedna dojka, nakon što ju beba posisa do kraja (dojka je potpuno mekana, beba sisa dugo brzim pokretima bez da prvi puzu za gutanje duže vremena (3-4 minute od prilike)) ako nije zadovoljna, nudi se druga dojka. Ako se u tom podoju isprazni i druga dojka, a beba još nije zadovoljna vraća se na prvu dojku. Ovo se može ponoviti par puta. Vrlo je važno da se dojka efikasno isprazni tokom podoja jer jedino tako dobiva odgovarajući signal da je potrebno povećati proizvodnju.
Efikasnom pražnjenju pomažu kompresije dojke. One se rade na slijedeći način: Beba se stavlja na dojku i pušta da doji. Bebe prvo sisaju kratkim povlačenjima, brze frekvencije, a onda kad mlijeko krene (dođe do refleksa otpuštanja mlijeka) počinju da povlače sporije, i prave pauze u pokretima brade da bi progutale mlijeko koje im puni usta. Kad mlijeko prestane samo teći, opet počinje brzo i kratko sisanje, nakon toga opet pijenje itd. Neke bebe se unervoze već nakon prvog refleksa otpuštanja, i ne da im se sisati ponovo. Majka cijelom šakom ruke na strani na kojoj doji, između palca i ostatka prstiju obuhvati dojku što bliže prsnom košu. Kad beba prestane da pije (sporo povlačenje sa pauzama za gutanje) i počinje brzo sisanje majka stisne dojku (ne treba prste spuštati niz dojku, samo držati pritisak) i potjera mlijeko van, posmatra da li će beba početi da pije. Pritisak drži dok beba ne počne da pije, tad otpusti pritisak i čeka da beba počne piti samostalno. Kad ponovo prestane piti, majka ponavlja pritisak. Ovo se radi sve dok beba uspijeva pitu uz kompresije. Kad majka primjeti da se ni uz kompresije ne dolazi do perioda pijenja, beba se pušta da doji još neko kraće vrijeme i onda joj se nudi druga dojka ako želi. Ovo se ponavlja i na drugoj dojci.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu sminkica)
Neposredna veza do poruke: 396
12.7.2010 20:10:07   
scarlett
IZVORNA PORUKA: sminkica

..., drugi da dojim bez prestanka a treći da između dva podoja mora proći tri sata inače mlijeko ne nadođe kako treba. ..

Eh, ovo pitanje već odavno hoću da postavim. Nadam se da ću ga znati postaviti pravilno. Meni je također patronažna rekla ovo isto, kada sam se žalila da moj tada skoro dvomjesečni dječak i dan i noć doji, maltene bez prestanka. Kao tako mlijeko ne može nadoći ako je beba stalno na siki.

Meni to nije bilo nikako jasno, ja sam time čak pomislila da beba blokira sisanjem nastanak novog mlijeka, al eto čitajući sve ove tema, nisam poslušala i još par sedmica nakon toga dojili smo bez skoro bez prestanka - bilo je stvarno iscrpljujuće, ali nakon toga dojili smo u sve većim razmacima i evo sad mu je skoro 11 mjeseci i dalje je dojenje hrana nr.1

Htjela bih još ovdje navesti, pošto vidim da se pojedine ženice brinu zbog male količine mlijeka pri izdajanju, moj primjer. Ja sam po dolasku iz bolnice mogla izdojiti i po 120 ml, mislim da je toliko mjera male aventove flašice.
A sada recimo nema šanse iz obe da izdojim ni 20 ml, a sad je bebi puno veći. Znači ima tu mnogo faktora, kada je riječ o količini mlijeka.

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu sminkica)
Neposredna veza do poruke: 397
12.7.2010 20:14:54   
scarlett
Nedavno je i pedijatrica mojoj prijateljici savjetovala da doji 5-mjesečnu bebu svaka tri sata, jer mora imati red i  iz istog razloga (prije mlijeko ne može nadoći). Meni ovo stvarno nije jasno, ako se mlijeko stalno proizvodi, kakve su ovo teorije user posted image

"Ne hodaj po zemlji nadmeno, jer zemlju ne možeš probiti ni planine u visini dostići."

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 398
12.7.2010 20:43:42   
Lejla Ka
Nakucala sam brdo i pritisla poništi user posted image
U kratko, mlijeko se konstantno luči. Količina i brzina je regulisana količinom koju beba pojede i brzinom kojom beba traži da opet doji. Kad beba ne doji, i kad mlijeko ne istiće iz bradavice ono se akumulira u žlijezdama i kanalićima. Ali se i tada proizvodi.
Regulacija ponude prema potražnji je stalan proces i stalno se mjenja prema onome što beba zahtjeva.

Ako je beba dojila svakih 1,5 sat, a onda napravite pauzu od tri sata, ima da vam nadođe pravo. Ali ako nastavite tako hraniti bebu za 24-72 sata će dojke nakon 3 sata biti isto pune kao prije poslije 1,5 sat. Nadam se da je ovaj opis bio dovoljno slikovit.

Svaka intervencija u režimu ishrane bebe koju inicira majka mora biti jako spora i postepena, i ja je ne bih nikad preporučila. Naročito bih istakla negativan uticaj na dojenje tzv. "uobročavanja" isključivo dojene bebe do 6. mjeseca. A bilo kakve intervencije ovog tipa u periodu uspostave dojenja, nekih prvih 3 mjeseca, kad regulacija ponude i potražnje traje najduže, i kad je veoma osjetljiva mogu ozbiljno ugroziti dojenje.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu scarlett)
Neposredna veza do poruke: 399
12.7.2010 21:00:38   
scarlett
Hvala Lejla, ma ja sam i mislila da je to ovako, pa smo zato i uspjeli uspješno dojiti, ali ne bih to znala ovako objasniti kao ti, moram isprintati ovaj odgovor da mogu pokazivati user posted image

Hvala u svakom slučaju, ali ja fakat ne razumijem zašto naši med. radnici često daju ovakve preporuke user posted image  

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Dali se vasi djecaci diraju po cuni
slavuj

Moj troipogodisnjak non-stop dira cunu i nikako da prestane. Pokusavala sam na razne nacine da ga odvratim ali neuspjeva. Ne boli ga ,ne svrbi,nalazi ok. Higjena na nivou. Voljela bih ako je neka imala sl. situaciju da mi napise kako je rijesila. hvala

Da (82%)

Ne (18%)

Broj svih glasova: 134

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *