Lejla Ka
|
Bebe na početku u prosjeku izgube do 10% svoje porođajne težine (za tvoju bebu bi to značilo kao da je izgubila 370g). Uzmimo da je izgubila makar 100g (jer bez obzira na sve bebe izgube na težini što zbog početka ishrane, što zbog izbacivanja mekonija i drugih tvari po porođaju), to znači da je za mjesec dobila najmanje 500g. A to je sasvim dobro. Ja lično ne vidim razloga za brigu, ni nekog posebnog problema, osim normane majčinske brige. Ako budeš bebu dojila na zahtjev (koji ti se sad može činiti prečest), i budeš se trudila da tokom podoja maksimalno isprazni dojku, ja ne vidim potrebe za izdajanjem poslije podoja. Jer tvoja beba prema onom što kažeš za prljave pelene dobiva sasvim dovoljno mlijeka, i onog masnog, jer beba koja je gladna nema stolicu (s tim da nakon 6 sedmica, isključivo dojene bebe znaju nemati stolicu i po nekoliko dana, i to je sasvim normalna pojava). Probaj slijediti one moje gore savjete, jer sad vam je zaista važan period da se dojenje pravilno uspostavi. I svaka i najmanja smetnja sa strane, kao što je flašica ili duda, dodavanje dohrane umjesto tvog mlijeka, može vas ubaciti u začarani krug problema, koji se daju rješavati, ali ih je naravno ljepše izbječi. Ja mislim da ti za sad radiš sve kako treba, opusti se i posveti bebi u potpunosti. Znam da ti trenutno izgleda kako ti se sve svelo na hranjenje i presvlačenje, a da druge majke imaju slobodnog vremena na pretek. Međutim, to nije tako. I majka (roditelji) i beba se najmanje prva 3 mjeseca prilagođavaju, roditelji na novonastalu situaciju, a beba na život u vanjskom svijetu, za koji je realno po svemu još nezrela i majka joj je neophodna, za hranu, za toplinu, za sigurnost. Salty, ja vjerujem da ste na dobrom putu. Ako ti opet bude trebalo bilo šta, slobodno pitaj, možeš i na pp. Uživajte!