jasmin
|
IZVORNA PORUKA: mila81 Sellam drage moje, ja sam vec nekoliko na forumu, ne javljam se puno na ovoj temi iz razloga da vidim u kakvom i kojem smjeru odlazi, jer kad je nesto novo ili se prihvati ili ne. Hvala Allahu dz.š. pa se tema uokvirila i ide nekim normalnim tokom, kojim bi i trebala ici. Naime i ja sam zena sa hidzabom, koji nosim 14. i po godina, a imam 29., dakle pola svog zivota. Odrasla sam u poboznoj familiji koji su i islamski obrazovani, ali kako je neko pomenuo, vrlo fleksibilnoj i prema nama djeci su se ponasali "kako mi odlucimo". Takav pristup djeci je u nekim slucajevima poguban, u drugim odgovarajuci, sve zavisi od prethodnog vaspitanja i usadjivanja u njima dobre temelje vrijednosti. Ovo je po mom misljenju, ne mora da sam u pravu. Ali i od ovako fleksibilnih roditelja od nas cetvero, troje je zavrsilo vjerske skole. Poslije osnovne skole upisujem medresu, kao prva generacija novopazarske medrese. To je bilo jedno veliko iskustvo. Prolazici kroz sve to kao pokusni kunici, sve novo se oprobavalo na nama. Ali hvala Bogu sve je se sa hajrom zavrsilo. Zatim dolazim u Sarajevo upisujem Fakultet islamskih nauka, teoloski smjer....zavrsavam, upisujem postiplomski, udaja, radjanje djece, brak, zivot... Sa danasnje distance, kroz moj zivot, moje skolovanje, kroz hidzab, shvatila sam, po meni jednu bitnu sustinu, a to je da ja ustvari ne bi drugacije ni umjela zivjeti. Moja mahrama nije sustina, ali krije bitnu sustinu, to je moj stit koji me stiti od onoga sto slijedi, daje snagu kad vise ne mogu, brani od izazova i iskusenja razne vrste. Ali, bitno je i ne praviti od vjere ni hidzaba nikakvu FAMU, jer to je ipak nesto u covjeku najintimnije, nesto samo njegovo, i kako god se pojedinac sa tim nosio i ponasao to je njegovo, drugi to ne bi trebali komentirati,jer to bi isto bilo kao da mi pokrivene komentiramu neciju nosnju, frizuru, da li radi to sto radi, zasto , kako. A ni otkrivene ne bi trebala komentirati kako i sto se neko pokriva, oblaci, ponasa, jer to je nepotrebno. Ovdje smo da se upoznajemo, druzimo, sirimo vidike, sestrimo, da nam ovaj zivot koji je vrlo kratak potrosimo u nesto korisno, razlicito, jer prihvatiti nekoga bez predrasuda je vrlina i vrijednost... Oprostite na duzini, ali sam kroz ovo javljanje htjela poslati jednu poruku, ali da se niko ne nadje uvrijedjen niti prozvan, jer to mi nije namjera, namjera mi je da se samo pruzi jedna okvirna sloboda misljenja koja nikoga ne bi uvrijedila... We alejkumu sselam,draga. Odusevio me tvoj osvrt na ono sto si istakla kao korisno u ovom kratkom zivotu.Hvala ti sto si se ukljucila. Zaista je prekrivac kojim prekrivam svoje tijelo dio mene,i to veliki dio mene bez cega bih ja bila totalno `krnjava` licnost.Nesto je sto me ispunjava i osjecam se toliko zadovoljno da bih pozeljela ovaj osjecaj svakoj zeni na svijetu.To nimalo ne umanjuje sve osobine koje su pozitivne,naprotiv,uljepsava ih i nadopunjuje.A ono sto je negativno,pa ljudi smo,grijesimo,i da mi ne grijesimo,Allah bi nas zamijenio narodom koji grijesi.Svaki sin Ademov grijesi,a najbolji grijesnici su oni koji se puno kaju.