Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Helo, Moje sunce malo ima 13 i po mjeseci, kad je imao 6 mjeseci bili smo u Sanasi.... i osunetili su ga. Dobio je totalnu anesteziju i sve ukupno je trajalo 10 minuta. Plakao je samo dok nije dobio da doji...., jer je bio gladan, ne smiju jesti prije anestezije. Kad smo došli kući sve je bilo ok popodne sam mu skinula zavoj i sve je prošlo za dan. Tako da ti toplo preporučujem Sanasu i totalnu anesteziju.. Sretno
Evo vratili smo se beban plače još uvijek .Bitno je da je sve hB u redu prošlo samo što se jako teško budio iz anestezije.Anestaziolog kaže da je najvjerovatnije bio prehlađen pa ima šlajma.Puno je kašljao ali nije ništa iskašljao.Ja sam ko luda plakala kad sam ga vidjela onako uspavanog poslije anestezije .
You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦
Ev i mi da se stuspasimo... I mi smo jucer recnuli cunanu... Jučer smo se napatili pravo, bebac je preplakao ciiiiiiitav dan....hem još gosti navalili sve jedno za drugim....katastrofa. Nama je sunet radjen pod lokalnom amestezijom i dobro je sve prošlo...je da smo plakali i da smo imali dost sukrvice al danas smo masallah...sutra nam je kontrola i ja mislim da ne bi trebalo biti problema... Vjerujte, starijeg sina sam sunetila u istoj dobi prije 7 god i sve je prošlo ok pa se i ne sjećam procedure...al sad sam se istravila ziva...valjda čovjek stariji i iskusniji pa vise kontas i razmisljas...sinoć niam ni spavala jer sam stalno provjeravala da nema slučajno krvi,i hB sve ok...a sa starij sinom sam spavala ko top jer se definitivno ne sjećam pa skoro ničega sem mjesta i vremena...kako sam mogla biti tako cool, stvarNo mi nije jasno.... Puse od mene i mojih pisonjica...
sunet se radi pod lokalnom ili opstom anestezijom (volja roditelja)...meni su rekli (ovo sam boldirala da ne budem napadnuta), da je rizik apsolutno isti!!! u oba slucaja ces potpisati papir tvoje saglasnosti....
mom bebachu su radili sunet pod opstom i moja prijateljica je bila s njim koja je haman pa doktor objasnjavala mi je citav proces, sta anesteziolog radi a sta doktor...
mi smo dobili na papiru sve kako se ponasati nakon suneta....
1.dati cepic po potrebi (Voltaren)...mi smo ga dali pred spavanje da ima koliko toliko laksi san i da ga manje boli jer je premoren bio...
2. kad dodjemo kuci, nakon 3 sata zavoj oko cune dobro natopiti kamilicom i polako ga skinuti (ne smije se zavoj drazti vise od 5 sati da ne uraste u cundaricu jer je teze skinuti i moze doci do krvarenja)
3. kad se zavoj skine, pelenu namazati kremom (dobro namazati), i to kremom kojom uobicajeno mazes guzu (mi smo pavlovicevu)
4. prvi dan nista ne kvasiti
5. od drugog dana cunu prati toplom prokuhanom vodom 2-3 puta dnevno, posusiti sterilnom gazom (tapkati) i dobrooo nakapati kantarionovim uljem.
6. ukoliko dodje do otoka stavljati obloge 3% acidi borici (na sterilni gazu) i drazati je tako do slijedeceg presvalcenja pelene
7. na cuni se stvara nesto kao smedje ili bjelicasto i to je sasvim normalno i kako dani prolaze do spada i prolazi....
valjda sam ti bar malo pomogla....
Evo i mene malo na ovoj temi...juče sam razgovarala sa prijateljicom koja ima sina od 8 mj,i ona i muž ga planiraju idući mjesec sunetiti,ali...kod nekog hodže koji se tim bavi.Ostala sam otvorenih usta,jer sam mislila da to više niko ne radi na taj način,bez ikakve anestezije,ali oni su smireni kao to traje svega možda minut i on je mali,zaboraviće...Ne znam,meni opet žao malenog,rekla sam im da su svi moji poznanici svoju djecu sunetili pod anestezijom,bar lokalnom,ali oni tvrde da je bolje ovako i navodno brže zarasta. Zanima me ima li koja žena da je svoje dijete sunetila na taj način i da li je bila zadovoljna?Bila bih zahvalna da podijeli svoje iskustvo!
Draga mi smo radili bez anestezije,ali smo imali 2.5 mjeseca i radi se laserom,puno je brze od klasicnog obrezivanja.Bas je brzo sve zavrseno.Radili smo na klinici.I ne bih kod hodze....kakvog hodze?Jel strucan,ovlasten?
mi smo radili sa lokalkom i nije bilo strasno... jeste plakao ali je prestao cim je sve zavrseno i cim sam ga uzela u narucje... odmah sam mu dala sikanu i ubrzo je zaspao... kad se probudio bio je kao da se nista nije ni dogodilo... ali vi opet znate koliko mozete podnijeti da vasa bebica place...
slazem se dadada... ipak totalka je totalka... opasno je za odraslog covjeka a ne za dijete... ja da nisam vidjela svojim ocima, ne bih vjerovala... zato i jesam ovoliko zapela za lokalnu i jesam zapela da sunet nije strasan... svojim ocima sam gledala da dijete place zbog toga sto ZNA i OSJECA da mu NEKO radi NESTO oko cundare... a to nije niti otac niti majka... i stvarno, NIJE PLAKAO dok je dr. radio posao nego JE PLAKAO samo kada bi asistent polio vodom da ociste krv... dr. mi je objasnio da place zato sto je voda hladna a krv vrela pa osjeti taj kontrast... ne zato sto ga boli, jer ne boli ga odnosno ne osjeti bol od lokalne...
Ja sam svoju obadvojici sinova radila sunet sa lokalnom anestezijom.Sa starijim niko nije ni bio unutra od nas uafatili nas na foru.Mi otisli da zakazemo termin kad nama sestra govori ako je djete zdravo sad ima slobodan termin ako hocete dr je slobodan...mi pristanemo ...samo mu iz prstica izvade krv da vide vrijeme krvarenje i pravac na sto.Malo je plaka dok su mu radili cim su zavrsili i mi usli on je prestao. A sa mladjim sinom moj babo je bio sa njim ma djete nije ni zucnulo dok su mu davali lokalnu tad je malo zaplakao i to je sve bilo... Moje misljenje je da nema potrebe da se djete uspavljuje jer je to po meni rutinski zahvat...Sretno kako se god ko odluci
jos samo da se ja odlucim kad cemo ...a nikako...sve nesto odgadjam, a znam da je bolje sto je mladji
Mislim da je dosta lakše ili kad je dijete skroz malo ili kad ima oko 1, 1,5 god. Mi smo u najgorem periodu, kad je B imao 9 mj. Niti hoda, niti puže, morali smo ga nosati i to samo u određenom položaju al eto prođe, 2,3 dana i gotovo. Mi smo pod likalnom anestezijom radili. I ja sam za da je to "rutinski" zahvat i nema potrebe za općom. Stvarno nema potrebe!
i daj bogati, nek se javi odrastao muškarac ili dječak koji priča pa neka kaže kako i šta je osjećao dok su mu radili sunet pod lokalnom anestezijom, a ne da "vidovite džemile" rasprostiru grah i govore šta su bebe u tom trenutku osjećale
Pa dobro, ti si za opštu anesteziju, neke od nas za lokalnu.... i šta sad? Nećemo valjda polemisati oko anestezije! Neka svako radi sa svojim djetetom ono šta misli da je najbolje za njega.
naravno svako ima pravo na svoje mišljenje vezano za anesteziju, ali ja sam koliko vidim u ovom postu i napisala da je moje mišljenje da nema potrrebe da mame pričaju kako to dijete ne boli bla, bla, bla, niko od nas ne zna kako im je, to je slično da dođu muškarci na naš forum i kažu , pa znate: žene ustvari porođaj ne boli, al mi hvala bogu imamo jezike pa ćemo da kažemo, a bebe nemaju pa mogu samo plakati. kad vadim zub dobijem anesteziju pa me bogme opet boli
ja sam isto u nedumici bas zbog toga sto je moj Cici vec veliki djecak....i sve zna..pa samo kada pomislim kako se hvatao noge kada vidi mene i usisivac i baby vac kada je bio prehladjen..a sta bi tek bilo kada bi ga onako povalili u lezeci polozaj lokalna: 1. trauma - lezeci polozaj i vec vriska, onda trauma broj 2. davanje lokalne anestezije, trauma br. 3 -cap carap, trauma br. 4. - prvi piš..itd..to su mi argumenti protiv lokalne...
opsta: 1. trauma - vriska kada ga povalim da lezi, masku nece ni skontati jer ce misliti da je neka igracka i pocece je lizati vjerovatno i pada u bandak ...2. trauma budjenje i faca "odkud ja ovdje", i3. trauma prvi piš.....
ako mi je sta promaklo od ovih trauma neka me neko ispravi pliz jer fakat zelim da znam svaki trenutak kada ce plakati tj. kada ce ga boljeti ili ce plakati od straha i novih ljudi i situacija....sve mi je to bitno jer ovaj moj sve pamti i onda mi je belaj pelenu mu promjeniti i usi ocistiti jer cim mu prilazim sa nekom aparaturom i pomagalima, on ima strah i gotovo....
Ja znam da je D zaspao plačući i isto se tako probudio plačući .Kad smo došli kući plakao je jedno sat vremena..a mi smo ga nosali i ljuljali...i onda je zaspao.Kada se probudio bio je nasmijan ....i tako sve do skidanja zavoja i prve piše ...onda je opet plakao...ali se brzo smirio i isto tako zaspao ali mi tu prvu noć nismo stavljali pelenu....dugo do nekih 1 sat...i kad je baš čvrsto zaspao onda sam stavila pelenu.Svaki novi dan blo je sve lakše i lakše...plakao je samo kada je piškio i to jako kratko. Ja bih ti još preporučila da ne budeš tu kad se bude budio iz anestezije....jer je mene to potreslao...pošto je D teško disao i kašljao i baš je ružno izgledao...dok se nije probudio.Anesteziolog mi je rekao da je to normalno ali đaba ja sam inače paničar veliki. Pusa dječaku i želimo mu da sve brzo i što bezbolnije prođe.
Drage moje citam vasa iskustva i vec razmisljam o tom cinu sunecenja i vec mi se srce kida moram priznati, mada se jos nisam ni porodila... Medjutim, bas zbog tog uznavanja djece i ja sam za da se to uradi sto prije odnosno dok je dijete jos u pelenama... I sama sam isla na operacije i znam da svaka rana boli najvise drugog dana poslije operacije, tad je izludjivanje, ali prodje zestoki bol najkasnije za 3 dana, ukoliko nema komplikacija naravno... Ja licno bi svoju bebu odvela na sunet dakle sto prije, ako moze i s pola godine, jer znam primjer mog rodjaka koga su osunetili u vrijeme kad je dijete jadno tek prohodalo... I cim se probudio iz anestezije poceo hodati, saginjati se pa se ocito uvredjivao u ranu svaki puta, tako da je plakao 3 dana maltene bez prestanka, cim manji pokret napravi... Hodao je u dugoj kosulji,bez gaca, piskio na tutu vec uveliko ali se fakat napatio... Imam i primjer komsije malog koji je na sunet otisao s 5 i po godina i koji i dan danas prepricava sunecenje kao svoju najvecu traumu (sad mu je oko 6 i po godina)... Stalno napominje i nesto ga asocira na taj cin tako da vjerujem da to nece nikad zaboraviti Rodjak je bio pod totalnom anestezijom i danas je to veliki momak koji nema ama bas nikakvih posljedica od toga, komsija mali, kud je vec bio postar (za sunet) kud je radio pod lokalnom pa eto kazem, i dan danas sve prepricava i bojim se nekad da nema traumu od toga
Slažem se,mislim da je najbolje do 6 mj obaviti sunet,dok je dijete manje,a i čula sam (sad ne znam koliko je to tačno) da je bolje dok dijete ne počne jesti hranu,dok samo doji iz razloga što je urin tad još "blag" pa ne peče prilikom mokrenja. Moja rodica je sina od 3 mj osunetila pod lokalnom anestezijom,i kaže da bi tako svima preporučila,sve super prošlo,bebi i sam od sebe bio miran,puno spavao,pa tako i kad se osunetio,kao da ništa nije bilo.
Ja nasrecu imam iskustva s djecom malo starijeg uzrasta jer uvijek je po jedno raslo jos uz mene tj. cuvala sma dosta tudje djece... Ne volim dakle nikom pametovati jer nisam jos majka ali uvijek prenosim tudja iskustva za koja mislim da su ok ili nisu... Kad se polemisalo o anesteziji kosto i rekoh suvislo je pricati da dijete od 4-5 godina ne uspavljujes skroz jer lokalna je manje stetna... Da, manje stetna za mozak ali meni je bilo 20 godina, operisala sam dojku pod lokalnom anestezijom i dan-danas se sjecam svakog ispiranja i reza i svakog opcenito detalja s operacije koja je takodje trajala kratko, svega 15-20 minuta Evo bas kao sto sto gracanka napisa, zena je to ucinila s 3 mjeseca, dijete tad ionako place po 10 sati dnevno, ionako ga non-stop nosas, hranis, presvlacis,a i dokazano je (u psihologiji) da se kod djece do prve godine mozak tako brzo razvija da se sva sjecanja zaboravljaju... Dakle, male su sanse da ce sunet s lokalnom anestezijom ostaviti posljedice na djetetov mozak u ovom periodu, dok se totalna do godine koliko ja znam i ne preporucuje, iz istog razloga: razvoja mozga
To niko i nije poredio, ja samo kazem da djeci koja su vec postarija odlicno pamte sta su im "cike" uradile sa cunom (citiram malog djecaka) dakle to je trauma za dijete, a totalna anestezija ima svoja pravila po kojima se daje, tezina,godine, i neznam vec sta sve ne, nisam doktor U svakom slucaju, i dalje stojim iza tvrdnje da dijetetu do godine dana uradjen sunet pod lokalnom anestezijom je mnogo zdraviji za djeciji mozak i ostavlja manje traume nego ga kasnije, iz nekog razloga, morati uspavati sa opstom jer drukcije nebi islo
Izvinjavam se sto ovako upadam, znam da je to po vasoj religiji obicaj ili mozda bolje receno zakon(jos jednom se izvinjavam, nadam se da nikog ne vredjam), ali sta se desava ako roditelji odbiju sunet?
Izvinjavam se sto ovako upadam, znam da je to po vasoj religiji obicaj ili mozda bolje receno zakon(jos jednom se izvinjavam, nadam se da nikog ne vredjam), ali sta se desava ako roditelji odbiju sunet?
nemaju oni kome odbiti sunet...mogu da ga ne izvše i o tome će biti pitani nakon ovozemaljskog života. To nije zakon ovozemaljski ali jeste vjerski ostavljeno u svetoj knjizi (Kuranu)...tamo nema izbora ako hoćeš ili nećeš jer ako se prihavtiš Islama kao vjere sve ti lijepo piše šta treba i kako obaviti.
Draga novosadjanka ne vrijeđaš nikoga slobodno pitaj. Hanady ti je već rekla da je to u vjeri tako propisano ali niko nikoga ne može natjerati. Ja bih samo da dodam da to ima i medicinske razloge jer se ispod kožice zadržavaju bakterije iz urina i može doći do upale. Moja prijateljica koja je inače katolkinja morala je osunetiti svog dječaka jer je sa mjesec dana beba dobila takvu infekciju kožice da je stalno curio gnoj i svako uriniranje je bilo praćen strašnim plačem. Ljekari su rekli da se beba odmah mora osunetiti i da nema drugog rješenja.
Pored vjerskog dijela, postoje i odredjeni medicinski aspekti gdje se sunet preporucuje jer isti se radi i u bolnicama... Poznajem par primjera infekcija i slicnog gdje su i sami doktori i pedijatri preporucili sunet... Prema tome, za mene, i sa vjerskog i medicinskog aspekta, ne vidim svrhu odbijanja istog, jer malen je procenat onih kojima je to naskodilo a vise onih koji su kasnije imali problema jer je "roditeljima bilo zao da ga sunete"... Evo ja sam jutros bas pricala s muzem, i on je isto rekao da bi bilo dobro to obaviti do pola godine da ne patimo dijete kasnije... I kao odrastao muskarac (koji je vjerovatno na tu temu pricao s drugim muskarcima) kaze mi kako je njima osunecenima higijena u kasnijim godinama jednostavna i isto to zeli za svog sina...I rekao mi je abd on ce ga voditi ako treba samo da se to obavi sto prije dok je beba mala, da se kasnije ne presijecamo svi skupa
ja sam na nekoj od ranijih stranica vec pisala, ja sma dijete sunetila ali ne uopste iz vjerskih razloga, vec kao preventivu zdravstvenih. znam dosta muskih (moj rodjak, prijatelja vise) koji su to morali raditi od osnovne skole pa do toga kad su imali 20 godina i vise jer su dobili infekciju i kad su ispricali svoja iskustva same upale to je uzas, a i kad se osunete u tim godinama je tesko zato sam to uradila kad je maleni imao sedam mjeseci, a i sam pregled za sunet je otkrio anomaliju koju nebi otkrili dok nebi bilo kasno za operaciju da nije bilo bas tog pregleda
Dosla sam na ovu temu da bi dobila informacije o tome gdje su pojedine mame obavile sunet tj gdje su odvele svoje bebe... Ja sam iz Tuzle pa me zanima... Da li je najbolja opcija da se to obavi u bolnici, da li se placa i sl.... Eto molim za info da se unaprijed raspitam pa da i to planiram akobogda... I pitanje (malo van teme) za pojedine mame, cula sam takodje da se ta kozica kod djecaka mora redovno cistiti a mene hoce fraz od toga da strefi Nadam se da to patronazna ili neko vec objasni jer bojim se da ne povrijedim dijete nedaj Boze jer nemogu ga sunetiti bas cim se rodi da bi svoje strahove izlijecila
Kad sam prvog sina rodila htela sam da ga obrezem (izvinjavam se na tom izrazu, tako se kod nas kaze). To je u Novosadskoj bolnici prosto nemoguca misija. Trazili su mi saglasnost neonantologa, urologa, anesteziologa sam trebala da nadjem...frka! Prosto mi je neverovatno sta su sve trazili! Te zasto to hocu, koje sam veroispovesti, pa to je rizik...Koliko ja zanam i Muslimani i Jevreji rade sunet. I na zapadu je veoma cest. Nije mi jasno zasto je kod nas to toliki problem. Kada sam rodila drugog sina, pitala sam mog ginekologa koji me je i poradjao da me uputi i dobila sam neocekivam odgovor: Mani se toga.
Sad moj stariji sin ima 3, 5g najmladji 11 meseci. Pa mi je zanimljivo da procitam vasa iskustva jer cu verovatno na jesen poceti kod nekog privatnih urologa u N.Sadu da se raspitujem.
Nikada nisu imalo problema sa infekcijama. Mozda je razlog taj sto im ja kada su vrucine svaki 2,3 dan stavim po par kapi povidon joda. Svako vece posle kupanja povlacim kozicu i nisam imala problema, da kucnem u drvo.
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.