Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 12:56:08
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA:sardine
Da izbjegnem one lude znakove. Nadam se da ne misli na konzervirane. To ne bih davala ni u kom slučaju. Ako misli na svee, neto ne mogu da se sjetim tačno, no prvo ide bijela riba, a plava neto kasnije (e sad, ja sam Bosanka, ne znam u koju boju ribe spadaju sardine , ali znam razvit jufku za pitu )
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 15:10:42
gvendolina
skorpija ne znam da li je do genetike,moguce jer sam i ja ranije bila jako mrsava,kao i svi u mojoj porodici Ali Ajdin je u svemu na mm,a njega ima masala, kud se po mrsavosti dade na mamu najbolje bi bilo negdje izmedju
mi jos nismo probali ribu,ali namjeravam mu dati svjezu ne iz konzerve.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 20:53:18
Mya_81 RR
Reallove, svasta moze biti...ali pricekaj da to crvenilo prodje pa mu probaj opet dati malo jer mozda i nije od toga...
Ja kad sam Minji prvi put dala zumanjce pojavio joj se osip po stomaku...kad je proslo opet sam joj dala i osipa nije bilo tako da nemam pojma od cega je bio, ali se vise sva sreca nije vracao...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 21:36:19
lilith
natasa,svaka je drugacija...450 g je sasvim dovoljno i ne znam zasto mislis da je premalo...sa 7 mjueseci su mu dva obroka sasvim dovoljna...kljukajuci bebu kad nije gladna i sa prevelikom kolicinom dovodis u opasnost od razvaljivanja zeluca a to vodi pravo u debljanje sto nije zdravo...mani se tablica,tvoj bebac ima normalnu tezinu...mojoj je 10 mjeseci i ima 8 kg i 70cm,a uopste nije mrsava i normalno jede...
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 21:48:28
mama Nataša
Joj, hvala vam cure ba sam danas nevesela zbog ovog.
Mi od starta kuburimo s prirastom teine i uvijek je bilo oko pola kile na mjesec ali dok je samo dojio, pa onda stagnacija, pa AD dodavali i trudili se iz petnih ila da se vratimo samo na dojenje... Nekako sam mislila da će biti vie kilica od "konkretne" hrane, očito ne ide to ba onako kako sam ja mislila...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 25.3.2010 21:58:17
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lilith
natasa,svaka je drugacija...450 g je sasvim dovoljno i ne znam zasto mislis da je premalo...sa 7 mjueseci su mu dva obroka sasvim dovoljna...kljukajuci bebu kad nije gladna i sa prevelikom kolicinom dovodis u opasnost od razvaljivanja zeluca a to vodi pravo u debljanje sto nije zdravo...mani se tablica,tvoj bebac ima normalnu tezinu...mojoj je 10 mjeseci i ima 8 kg i 70cm,a uopste nije mrsava i normalno jede...
a ja mislila moj A.mrsav mi imamo 8.5 mjes.i 8740gr. Mama je zadovoljna hb.samo neka je zdrav lako je udebljat guzove ljubimo vas.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2010 7:47:07
lilith
IZVORNA PORUKA: fe''x
IZVORNA PORUKA: ''''th
natasa,svaka<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/duda.g'f"> je drugac'ja...450 g je sasv'm dovo'jno ' ne znam zasto m's''s da je prema'o...sa 7 mjuesec' su mu dva obroka sasv'm dovo'jna...k'jukajuc' bebu kad n'je g'adna ' sa preve''kom ko''c'nom dovod's u opasnost od razva'j'vanja ze'uca a to vod' pravo u deb'janje sto n'je zdravo...man' se tab''ca,tvoj bebac 'ma norma'nu tez'nu...mojoj je 10 mjesec' ' 'ma 8 kg ' 70cm,a uopste n'je mrsava ' norma'no jede...
a ja m's'''a moj A.mrsav<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf''es/sm''ey/sm''ey9.g'f"> m' 'mamo 8.5 mjes.' 8740gr. Mama je zadovo'jna hb.samo neka je zdrav 'ako je udeb'jat guzove<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf''es/sm''ey/sm''ey36.g'f"> 'jub'mo vas.
heheh felix ja se ne opterecujem...ona uopste nije mrsava,normalno jede i kao sto kazes bitno je zdravlje...ja joj kuham domace kasice,pazim sta jede i ne vagam je ...ovo smo slucajno nedavno bili u gostima i stavili je na vagu...
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2010 15:55:00
lavić Simba
E mene ovo moje djete izludi ... da vam pocnem od pocetka sada ce mu 6 mj i pije Hipp1 ima 2 mj medjutim nikad nece popiti hapu dok ga ne uspavam(moram ga uninati pa onda )a i tada zna zezati!Iz flasice cak nece ni sokic nego mu dajem kasikicom dok je budan,kao i kamilicu...Nikad ne popije vise od 100ml mlijeka ali mi pojede oko 650ml(To su kao 3 obroka od 210ml kako pise na upustvu Hippove hape) u 24h od toga 2 puta ustajem navece jer pojede malo i onda valjda brzo ogladni !pocela sam mu davati i vocne kasise i od povrca i pojede mi po pola teglice dnevno i jedne i dr.,onda iscjedim mu jabuku, pa mu malo dam karfiola(propasiram) kao i krompira sa mlijekom...Jeli njemu dovoljno ovo mlijeka sto pije i KAKO da ga naucim drugacije na ovu flasicu POMOZITE
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 26.3.2010 16:16:07
Anoniman
IZVORNA PORUKA: lav'' S'mba
E mene ovo moje djete 'zlud'<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/sm'ley19.g'f"> ... da vam pocnem od pocetka sada ce mu 6 mj ' p'je H'pp1 'ma 2 mj medjut'm n'kad nece pop't' hapu dok ga ne uspavam(moram ga un'nat' pa onda<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/sm'ley19.g'f"> )a ' tada zna zezat'!Iz flas'ce cak nece n' sok'c nego mu dajem kas'k'com dok je budan,kao ' kam'l'cu...N'kad ne pop'je v'se od 100ml ml'jeka al' m' pojede oko 650ml(To su kao 3 obroka od 210ml kako p'se na upustvu H'ppove hape) u 24h od toga 2 puta ustajem navece jer pojede malo ' onda valjda brzo ogladn'<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/sm'ley13.g'f"> !pocela sam mu davat' ' vocne kas'se ' od povrca ' pojede m' po pola tegl'ce dnevno ' jedne ' dr.,onda 'scjed'm mu jabuku, pa mu malo dam karf'ola(propas'ram) kao ' kromp'ra sa ml'jekom...Jel' njemu dovoljno ovo ml'jeka sto p'je ' KAKO da ga nauc'm drugac'je na ovu flas'cu<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/sm'ley19.g'f"> POMOZITE<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/upf'les/sm'ley/bravo.g'f">
heheh dobro dosla u klub tvrdoglave djece .I kod nas je tako od rodjenja nece da pije kad je budan ma nema sanse nema sta nisam radila .Cekala da ogladni,flasu prosipala sat za satom ma nece i nece dok nezaspi bio se naucio cim 3 sat za hapu on sam zaspi i jede kad zaspi i ustane za pola sat da ,da draga tako je meni sve .Evo sad nam je 8,5mjes.al tu naviku i dalje drzimo al ja vise neberem brige stim bas mi je svejedno uhodalismo se i mirna bosna Sad pije na 4,5sat kad zaspe nahranim ga popije oko 170ml do 150ml kako kad u medju vremenu jede i gh takodje al to gledajuci radi Neznam sta da ti kazem,samo da znas da sam sve probala al nista nepali jednostavno tako naucio i nema druge al ja sam se uhodala stim,i nebrinem Jer popije fino kad zaspi i dosta Naleti njemu nekad pa pije i gledajuci al to je jednom ili dva puta u mjesecu heheh al u dani rijetkost a u noci kad se budio popije gledajuci 170ml Sta sam muke suza prolila zbog nejela al et hb.sad je dobro
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2010 10:27:47
niki83
IZVORNA PORUKA: mama Nataša
M' smo danas b''' na vaganju ' za mjesec dana dob''' samo 450 grama 'ako ma'' jede dva obroka na dan uz dojenje<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/sm''ey13.g'f">
Sad sa pun'h 7 mjesec' 'mamo samo 7.450<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/sm''ey13.g'f"> <'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/sm''ey13.g'f"> <'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/sm''ey13.g'f">
Ima '' ko kakvu 'deju za tagod ka'or'čn'je da mu ma'o podeb'jam dohranu??? Je' b' b''o 'suv'e rano da mu se uvede ' treć' obrok krute hrane????
JA mu 'nače dajem voće sa r'om a povrće da pa'entom, m's'''a sam da je to so''dno po jač'n' ' ka'or'čnost' a' negdje sam ofa'''a<'mg src="http://www.r'ngeraja.ba/forum/sm''eys/sm''ey13.g'f">
Da ga ma'o podeb'jam sa AD????
draga mama natasa hajde mi molim te objasni i daj jedan primjer kako pravis ovo povrce s palentom..moja N nece nista od povrca..ne znam vise kako da probam..pa mi ovo zazvucalo zanimljivo s palentom..hvala unaprijed
a za kg se ne sikiraj..i mi smo iste, evo sa 6 mjeseci imamo 7kg, a vec 2 mjeseca dobijamo samo 400 ili 500 g
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.3.2010 21:43:37
mama Nataša
Felix, ipak si me zamijenila s nekim, moj je mali rođen na vrijeme, 3850 tezak, 54 dug. Mislila sam da će starijeg usiti za glavu jer je stariji toliki bio sa tri mjeseca kad vidi vraga!
Al kad malo bolje skontam, on tako kvalitetno puni pelene pa valjda ne bih trebala da brigam...
Niki, ja ti ovako to pravim: kad se isjeckano povrće skuha u vodi onda dodam kaiku ili dvije pure i kuham jo 5 minuta, poklopim i ostavim da se hladi lagano taman dok podoj zavrsi bude i povrce spremno. Ja to njemu ismiksam stapnim mikserom al znam nekad i kasikom da izgnjecim sto jest bolje za bebu da osjeti mrvice a ne jednolicnu masu al meni ipak ovako lakse, sta cu...
Bitno je da ima dovljno vode da ne bude pregusta kasica
Ja sam zadnjih dana kuhala zajedno pola tikvice, komad mrkve, komad celera i par cvjetica brokule, al mu od jutros dajem razdvojeno ne bi li skontao da ima i razlicitih okusa, tako da smo jutros jeli mrkvu sa rizom, pa jabuku sa keksom a popodne tikvicu sa purom.
Jesam pomogla???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.3.2010 12:20:53
marinčii
reallove i kod mene isto evo M je 8 ipo mjeseci ma moda svega dva puta da je pojeo povrće i to sam morala po sat vremena oko njega biti i zabavljat ga na sve načine i opet se na svaku licu mrtio,ma ja vie nemam ideja ta i kako mu davat jest ne moe samo voće jest
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2010 13:54:58
snijeg
Drage moje, evo mene sa novim pitalicama Mi super ručkimo, voće (jabuka, kruka, banana, breskva, marelica), povrće (krompir, brokule, mrkva, tikvica), meso(piletina, teletina, a probali i janjetinu), supice (pileće, teleće), itarice (ria, kukuruz, proso) ma sve tamanimo, a jo uvijek i dojimo...eh sad me zanima kada ste počele davati mliječne proizvode i ta konkretno?? Pahuljici će sad 8 mjeseci i mislim da je vrijeme da uvedemo neto novo, ta da dajem jogurt, pavlaku, sir?? Jel ima neto posebno za bebe ili dajem ovo to i mi jedemo? Pomagajte ovo mi je novina Unaprijed zahvaljujem....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2010 14:15:36
snijeg
Reallove hvala na odgovoru, a reci mi jel mu to pomjea s drugom hranom ili daje solo?? Ja bi njoj dala malo mladog sira i domaće pavlake, ne znam da li smijem, a maksuz bila na pijaci zbog toga....uh Boe mili ili je ipak bolje da kupim u radnji ovu prerađenu nazovi pavlaku
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2010 14:21:15
Lejla Ka
Mi smo prvo krenuli sa jogurtom (prvo se uvode fermentirani proizvodi jer se tako u mlijeku smanjuje nivo bjelančevina koje mogu biti alergeni). Najidealnije bi bilo da bebama napravite domaći jogurt od prokuhanog kravljeg mlijeka (ako imate mogućnost nabavke svjezeg mlijeka od neke tete (ili čike ) koja ima kravu. Slijedeća opcija je da uzmete ono kratkotrajno mlijeko u najlon kesama, prokuhate ga, pa od takvog napravite jogurt. Nakon toga ide solucija da date kupovni jogurt. Zasto sam ja ovo ovako iskomplikovala? Zato sto danas u trgovinama ni mlijeko ni jogurt u dvije flase od istog proizvođača nije isti. A ni ispravan rok trajanja vise nije nikakav garant. Moj sin koji je uredno bio prihvatio jogurt i mladi sir imao je veoma jaku alergijsku reakciju na Dukatov LGG, a i njega je konzumirao prije. Jedino objasnjenje je da u mlijeku od kojeg ga proizvode, od raznih dobavljača, ima i raznih alergenih sastojaka, koji se onda pojave u krajnjem proizvodu. Moj sin danas opet uredno konzumira mlijeko i njegove prerađevine, i nije alergičan na mlijeko kao takvo. Ali sad izbjegavam sto je moguće vise da dajem kupovne proizvode. Nakon jogurta se uvodi mladi sir, a čisto kravlje mlijeko se ne preporučuje do navrsene godine dana, kad se počinje uvoditi polako, najprije razrjeđeno.
Proizvodnja jogurta u domaćoj radinosti je iznimno jednostavna: Mlijeko prokuhate, skinete sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Kad je dostiglo temperaturu da je na dodir vrelo ali da ipak ne opeče (ja skinem kajmak) u njega dodate starter (to je zapravo manja količina jogurta) koji predhodno malo razblazite sa mlijekom. Sve to lijepo promjesate, a posudu onda poklopite, zamotate u dva sloja kuhinjskih krpa i pustite 6-8 sati da stoji na sobnoj temperaturi (a najbolje preko noči). Omjer mlijeka i startera po kojem ja radim je na pola litra mlijeka 2/3 oljice za crnu kafu jogurta (počnete sa kupovnim, a kasnije ostavljate svoj jogurt). Ja kiselim u većoj tegli jer mi je to dovoljna količina za nekih 5-6 dana i praktično je za staviti u friider. Za djecu se koristi mlijeko sa najvećim postotkom mliječne masti.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.3.2010 14:21:30
marinčii
snijeg jha bi ipak dala ovu prerađenu prbvi puta to je sigurno sigurno,ja jo nisam davala nita od tih mliječni proizvoda planiram probati kad navri 9 mjeseci