|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pocetnica u dohrani!
20.2.2010 22:13:41   
mama Nataša
Ima li iko od vas situaciju kao što je naša?

Moj mali se doslovno baca na kašiku! Ali sam sad u dilemi - koliko količinski uopšte smijem da mu dajem???

Tek mu prije par dana uvela jabuku, prvi dan samo dvije kašike, drugi dan dva puta po pola jabuke.
Jučer mu dadoh i dvije kašičice riže sa pola jabuke, danas isto.

Ja ne vidim na njemu neke loše reakcije, normalno kaki, najviše se zatvora bojim...

Ispade da smo odmah uveli dva obroka, jel to previše? Da usporimo malo???

veliki dječak 16.10.2004.
i mali dječak 16.08.2009.

(odgovor članu Sonja)
Neposredna veza do poruke: 426
20.2.2010 23:01:49   
škorpija
ma ako hoće da jede znači da je spreman za dohranu user posted image i ja bih mu dala. kad smo mi počeli sa dohranom sa 5 mjeseci bebi nije bio spreman i sve je jezikom gurao hranu van, tako da sma odustala i pokušala ponovo za 2 sedmice. tako da mislim da nijje puno 2 obroka ali da se ipak pridržavaš kalendara dohrane po pitanju anmirnica

Ajdin 22.4.2009. - čojkić :-))))

Alina 20. 2. 2016 - maća :)

(odgovor članu mama Nataša)
Neposredna veza do poruke: 427
3.3.2010 13:15:53   
niki83
IZVORNA PORUKA: škorpija

ma ako hoće da jede znači da je spreman za dohranu user posted image i ja bih mu dala. kad smo mi počeli sa dohranom sa 5 mjeseci bebi nije bio spreman i sve je jezikom gurao hranu van, tako da sma odustala i pokušala ponovo za 2 sedmice.

skorpija i kako je tvoj user posted image prihvatio hranu nakon 2 sedmice pauze? je li bila ista reakcija ili je vec pomalo gutao?

N&N

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 428
3.3.2010 13:30:22   
chuci
Ako neko ima vremena molila bih vas iskusnije mame da mi odgovorite barem na neka od pitanja:
-Jel se bebi daje skuhana mrkva ili može i svježa?

-Znam za pravilo da se barem tri dana daje ista hrana. Jel to važi samo na početku dohrane, ili i kasnije kada već bude svašta jela? Npr uvedem joj po tri dana nekih 5-6 namirnica, i tada već mogu kombinovati. Kada htjednem novu namirnicu da uvedem jel je mogu dati odmah u kombinaciji sa nekom od već provjerenih?

-Kako se pravi krompir bebi? I kad se smije davati? u dosta kalendara sam vidjela da smije odmah po uvođenju dohrane, a negdje sam vidjela da smije tek sa 7 mjeseci.

-Kad se počinje davati hrana dva puta dnevno? Na letku koji mi je dala dr piše da se na početku dohrana daje malo nakon dojenja, a ne odmah umjesto obroka, ali ne piše koliko puta dnevno. Odnosno piše u vrijeme glavnih obroka ali ja ne bih odmah da dajem više puta dnevno.

-Dokada se djetetu daje dohrana nakon dojenja, odnosno kada se počinje davati prvo čvrsta hrana pa onda dojenje?

Eto to je sve zasada a biće sigurno još pitanja.
Izvinite što ja ovako, šta ću kad ja moram sve unaprijed znati.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu škorpija)
Neposredna veza do poruke: 429
3.3.2010 13:43:07   
niki83
eh super chuci ako ti mame budu odgovarale..to ce sve vrijediti i za nas user posted image mi smo malo mladje od vas 

N&N

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 430
3.3.2010 13:43:47   
Anoniman
chuci
Ja nisam bas pratila te kalendare ,,opet ti znas svoje i na tebi je ciji ces savjet prihvatit.
Ja sam davala mrkvu skuhanu sa povrcem,recimo brokula,cvetaca ,,riza...
Kropir sam kuhala ,i davala piru znaci na maslacu.
Mrkvu sam i svjezu ogulim izrendam i iscjedim kao sokic sa jabukom.
Nisam daval 3,4 dana jedno te isto ako ce joj sta biti bit ce odma ned Bog znaciuser posted image tako,bar ja mislim i tako sam radila
Vecinom,sam ispocetka uzimala kasice od voca povrca pa sam pomalo dok sam se uhodala pocela ja praviti.
Sa 6,5mjes.sam uvodila po 2.obrokaGH.
Sada nam je 8mjes.ima 3obroka gh.i 5 flase.
Davala,sam GH.umjesto flase znaci,prije flase dam GH.pa nakon 2,5sata Flasu..
user posted image ...

(odgovor članu chuci)
  Neposredna veza do poruke: 431
3.3.2010 13:47:05   
chuci
hvala felix ali kako si mu recimo prvi put dala krompir. čini mi se da ne smije odmah maslac da se daje.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 432
3.3.2010 13:54:08   
Anoniman
to sam najzadnje davalauser posted image
Iskreno nesecam se,nadam se da nezamjeris i da ceti reci majka koja je i kad je pocela krompir davati.
Pa nemoras to,daj povrce .Mrkvu,brokulu cvjetacu ,to sve skuhas i izblendas i njammm.
Jesil joj ista dosad davala???
I jel dojis ili???
Imas vocni kasica ja sam to davala i danas dan uzimam obozava ih imas raznoraznih.user posted image

(odgovor članu chuci)
  Neposredna veza do poruke: 433
3.3.2010 13:59:26   
chuci
dosada je samo dojila, a počeli smo prošle sedmice prvo dva dana rižine pahuljice sa mojim mlijekom a onda 4 dana jabuku. ne pljuje hranu, nego fino uzima i jede.
ma to su još tako male količine, po jedna dvije pune kafene kašike. jela je i mrkvu, kuhanu. sljedeću sam kontala bananu. nema problema ni sa stolicom, ni zatvora ni ništa hB

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 434
3.3.2010 14:05:09   
Anoniman
eh,super da dojis masllah drago mi je tako je i kod nas bilo uopcetku dohrane po kasika dvije .A sada smo vec veci i jedemo bolje.
Polako samo,sve ce ona papat kad jod ojaca a ti i dojis hb.
Moze banana zasto ne ja sam sa 4mjes.davala i voli je...

(odgovor članu chuci)
  Neposredna veza do poruke: 435
3.3.2010 14:06:05   
snijeg
IZVORNA PORUKA: chuci

hvala felix ali kako si mu recimo prvi put dala krompir. čini mi se da ne smije odmah maslac da se daje.

Ja sam svojoj pahuljici dala krompir prvi put prije 2 dana (sa nepunih sedam mjeseci), iskuhala ga i u blender dodala malo vode na kojoj se krompir kuhao dok se fino ne izblenda, pojela bez problema, čak sa oduševljenjem, danas sam joj dodal i malo mrkve u krompir i mašala potamanila sve  user posted image user posted image

P.S. Vidi mene, ja počela sa dohranom prije mjesec dana i već glumim "vrlog znalca", a kad se sjetim kakv mi je to bauk bio - grrrrrrr user posted image user posted image

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 436
3.3.2010 14:10:13   
niki83
hheheh snijeg ja malo prije gore vislje citam tvoj post da ti to izgleda kao SF, a vidi se sada.. eh sada je nama tako..hiljadu kako i zasto???

N&N

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 437
3.3.2010 14:19:09   
snijeg
IZVORNA PORUKA: niki83

hheheh snijeg ja malo prije gore vislje citam tvoj post da ti to izgleda kao SF, a vidi se sada.. eh sada je nama tako..hiljadu kako i zasto???

user posted image user posted image user posted image user posted image

Znam kako vam je, zato pitajte jer ima žena (hvala Bogu) koje će odgovoriti na to hiljadu zašto i samo polako, svaka od nas je prošla fazu u kojoj ste vi sada user posted image , meni su one pomogle i još uvijek pomažu...

"Počinje na svijetu da biva previše bučno i fabrično, premalo ima duhovnog spokojstva."

Dostojevski

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 438
3.3.2010 14:21:06   
chuci
eh snijeg tamam neko svjež da ga malo peglam.
hajde mi molim te napiši šta si ti svojoj bebici davala redom i koliko dana.
kad si počela miješati po dvije vrste hrane. jesi li već uvela drugi obrok.
kad misliš početi prvo davati hranu, pa onda podoj (ako dojiš).

hvala ti puno. i ne moraš odmah odgovoriti ako nemaš vremena. može bilo kad.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 439
3.3.2010 14:28:32   
megi
pozzz mamama, nisam ni ja nesto iskusna ali eto mi pomalo ruckimo vec 2,5 mjeseca

ja sam skoro odmah na pocetku uvela krompir, mozda ga moja cura zato i najvise voli od sve hrane, skuhala ga i izgnjecila sa vodom u kojoj se kuhao, vi ga naravno mozete i izblendati
samo moja curka nije htjela povrce ako joj ga skroz izmiksam, tako da ja sve dobro skuham i izgnjecim viljuskom
a sto se tice hrane i dojenja, mi smo sve donedavno dojili kao da ne jedemo u medjuvremenu jer su obroci bili manje, tek je odnedavno pocela da jedno dojenje zamjeni hranom, znaci ako doji u 2 sata u 4 ili pola pet jede cvrstu hranu, onda opet za sat i po 2 kako kad trazi da doji

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 440
3.3.2010 14:32:15   
chuci
megi jel joj ti daješ dva obroka, i kad si počela?

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 441
3.3.2010 14:32:44   
niki83
ja mislim da je tu do bebe kad ce pojiesti dovoljnu kolicinu da zamjeni jedan obrok dojenja, mislim da mi i ne mozemo bas uticati na to..
a megi jesi li odmah pocela davati hranu tako u poslijepodnevnim satima? jer ja nekako mislim da najkasnije do podne trebam dati GH da je ne bi mucio stomacic

N&N

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 442
3.3.2010 14:36:08   
snijeg
IZVORNA PORUKA: chuci

eh snijeg tamam neko svjež da ga malo peglam.
hajde mi molim te napiši šta si ti svojoj bebici davala redom i koliko dana.
kad si počela miješati po dvije vrste hrane. jesi li već uvela drugi obrok.
kad misliš početi prvo davati hranu, pa onda podoj (ako dojiš).

hvala ti puno. i ne moraš odmah odgovoriti ako nemaš vremena. može bilo kad.

Eh, hajmo redom, dojila sam je do 6. mjeseci pa smo počeli s jabukom, davala poslije podoja tri dana, onda uvela rižu, pa davala tri dana, pa onda kukuruz, pa mrkvu, pa banana, sve po tri dana, negdje sa 6,5 mjeseci počela mješati hranu (mrkva + jabuka; kukuruz + riža; riža + mrkva itd...), drugi obrok sam uvela prije dva dana i sad voće jedemo u 12, a povrće ili žitarice ili mix u 18 h, s tim kad uvodim novu hranu obavezno je dajem u 12h , da mogu za, nedaj Bože, alergije posmatrati bebicu. A kod mene ti je specifična situacija, pahuljica je stvarno odlično (hvala Bogu) prihvatila dohranu, tako da je ona sama izbacila podoj u 12 h i uopće neće da doji poslije obroka, ako joj dam prije obroka onda neće gustu hranu...eh sad je isto počela da radi i sa ovim obrokom u 18h (razgovarala sam sa pedijatricom i potvrdila mi je da je to ok, a ja počinjem raditi za par mjeseci pa joj svakako moram polako izbacivati dnevne obroke, ostavit ću dojenje za ujutro i navece). Dakle naš raspored:
08 h - podoj
10 - podoj
12 - voće (ili pokus sa novom namirnicom)
14- podoj
16-podoj
18 - povrće ili žitarice
20 - podoj i u toku noći kako joj ceif, nekad tri puta, nekad svaka 2 sata user posted image
Eto u zadnjih 7 dana isprobala je šljivu i krompir - oduševljena je sa oboje, ovdje mislim na suhe šljive, koje iskuham dajem joj kompot da pije, a njih izblendam zajedno sa jabukom i ona to sve potamani user posted image
Ako šta preskočih, ti pitaj.....

< Poruku je uredio snijeg -- 3.3.2010 14:38:35 >

Dostojevski

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 443
3.3.2010 14:36:37   
megi
mi smo poceli sa vocnim obrokom oko podne i samo smo to jedno vrijeme jeli
onda smo postepeno uvodili povrtni obrok poslijepodne najcesce kad i mi rucamo
ali ako joj uvodim neku novu namirnicu onda dam prijepodne da vidim hoce li biti kakve reakcije
naravno svak sam odluci kad ce sta davati, dosta mama ujutro daje povrce a voce poslijepodne,

mrvica nas obradovala 26.juna 2009.
seka stigla 13.aprila 2012.

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 444
3.3.2010 14:46:39   
chuci
snijeg kako i koji si joj davala kukuruz, i ja bih to dala nisam znala da se smije. nema ga nigdje u tablicama.

i kod mene je specifična situacija, nema reda u vremenu dnevnih obroka. jede svaka najčešće dva sata, ali zavisi kako po noći jede nekad joj prvi obrok nije u 9 u koliko ustaje.
dosada sam joj davala ''dohranu'' pola sata nakon podoja. to je nekad između pola 11 i 12, zavisi kad jede.
ona meni po noći jede svaku noć 4 ili 5 puta (a prije je jela po dva puta, ah lijepa vremenauser posted image ) ali ne jede u isto vrijeme uvijek.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 445
3.3.2010 14:53:17   
niki83
snijeg u kojem obliku dajes kukuruz? zaledjeni skuhas ili?

N&N

(odgovor članu megi)
Neposredna veza do poruke: 446
3.3.2010 14:53:34   
snijeg
Imaš Nestle pakovanje kukuruz i riža (ja sam kupovala u DM-u, ali imaš u svim većim maerketima), bebice to super prihvate, pročitaj temu žitarice na forumu, imaš super objašnjenja i savjeta naših forumašica...

Dostojevski

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 447
3.3.2010 14:59:05   
niki83
hheehhe znaci u tom smislu???!! sorry user posted image
jesi li pod tim podrazumjevala i rizu? ja sam npr. uzela hipp baby rice i babylove proso..

N&N

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 448
3.3.2010 15:00:29   
snijeg
Yes, to je to  user posted image user posted image user posted image  

Dostojevski

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 449
3.3.2010 15:05:46   
chuci
ja kontala baš kukuruz

vidi se da sam početnik u ovome

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu snijeg)
Neposredna veza do poruke: 450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *