Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
evo i mi pocele sa dohranom pa imam pitanje. lani ce uskoro 5,5mj. probali smo kuhanu pasiranu jabuku 2 dana i danas kuhanu pasiranu mrkvicu. inace uspjesno dojimo i fino napredujemo pa nisam htjela da uvodim nista do sad. vidim da svi spominju rizine pahuljice na pocetku dohrane pa me zanima kako se to priprema. posto dojim, ne bih da uzimam AD, pa me zanima da li se moze pripremiti sa vodom ili na neki drugi nacin i od kojeg proizvodjaca da uzmem...josj edno pitanje: na koji nacin da pripremim rizu sad u pocetku?
Pošto dojiš uredno, nema potrebe za AD-om, slobodno ga izbjegavaj. Sve što praviš bebi možeš praviti na vodi. Ako želiš koristiti kupovne pahuljice traži one koje se pripremaju sa mlijekom, jer te ne sadrže AD, a možeš ih naravno pripremiti sa vodom, ili dodati u neko kuhano povrće da dobiješ gustinu. Ja bih nekako na početku krenula sa namirnicama koje u praviliu ne zatvaraju, jabuka, tikvica. Mrkva, banana, riža imaju običaj da stvore zatvor, naročito bebama na početku dohrane, sa probavom ne naviklom na takvu ishranu. Na početku može ići i rijeđe propremljenja palenta bez glutena (u DM-u postoji gluten frai), no postoje i nove preporuke prema kojima se isključivo dojenoj djeci gluten može dati i ranije (dakle može im se dati i palenta koja nije isključivbo bez glutena, no ja bih sa pšenicom ipak pričekala)
Moje bebe koje sada imaju 13 mjeseci jedu apsolutno sve podijeljeno u pet/sest obroka dnevno samo zato sto sam im hranu uvodila "po redu",tj. po redu uvodjena namirnica kako koji mjesec starosti dolazi.Ti si prvo pocela sa vocem dok sam ja prvo uvela kuhanu mrkvu,pa krompir a nakon sedam dana jabuku i ostalo voce.Takodjer sam pocela sa 5,5 mjeseci i zbog toga te pohvaljujem jer nisi zurila sa uvodjenjem cvrste hrane.Od zitarica sam prvo davala rizu i kukuruz a sa ostalim sam sacekala do 7.5 mjeseci,otprilike.Rizu sam pravila sama i to tako sto je dobro iskuham te je ispasiram kroz cjediljku.Izlazit ce ti gusta kasa koju mozes mijesati sa vocem ili povrcem.Kukuruz sam davala gotovi i to Lino kukuruz,a kasnije palentu.Posto ne zelis uvoditi drugo mlijeko ono se moze praviti s vodom.Nadam se da cu ti pomoci
hvala na savjetima, evo poceli smo prije 8 dana i do sad smo probali kuhanu i pasiranu jabuku, mrkvu i tikvicu (po 2-3 dana svako) i jednom sam pomijesala jabuku i mrkvu. sve je dobro podnijela. jednom sam joj malo iscijedila soka od jabuke. nije imala zatvor. porcija se postepeno povecava i vec guta puno lakse i brze. planiram sutra uvesti bananu, a nakon banane krompir pire. mozda u medjuvremenu napravim i tu kasu od rize, a onda imamo jos u planu palentu i mjesavine gore navedenog. ako ima neko ideju, neki zanimljiv recept za ovaj pocetak neka napise, dobro bi mi dosao
Teacherice ja sam Ajsi u dm-u kupila kasu od prosa.Napravim taj proso pa u njega stavim izblendanu kuhanu vocku.I bude bas super. Ja takođe pravim i griz i u njega takođe stavim kuhano i izblendano voce ili povrce.Mi smo poceli i sa supicama napravljenim na mesnoj vodi i sa tjesteninom.Ona hB sve papa
ne znam, mene je strah da uvodim nesto na svoju ruku, ipak su te tabele pravili nutricionisti i oni znaju sta je dobro a sta nije za male zeluce i crijeva nasih beba. ne bih se bas igrala sa tim stvarima, pa da poslije bude problema. mislim, ne treba sad bas slijepo sve pratiti, i te tabele se razlikuju od jedne do druge, al ipak ne bih u 6.mjesecu uvodila nesto sto preporucuju tek u 9. valjda su imali razlog za to
Ma i ja sam se bojala ali onda skontam da cika Hipp pravi kasice od piletine za bebe od 4.mjeseca.Onda one kasice sa keksom za laku noc,tako da sam se pravo opustila i pocela svasta nesto uvoditi.Uz to sve naravno i dalje ide dojenje
Ma i ja sam se bojala ali onda skontam da cika Hipp pravi kasice od piletine za bebe od 4.mjeseca.Onda one kasice sa keksom za laku noc,tako da sam se pravo opustila i pocela svasta nesto uvoditi.Uz to sve naravno i dalje ide dojenje
ja cu nastojati da izbjegavam te kupovne kasice sto je vise moguce i da sama pripremam dok mogu. kad ne budem imala vremena, onda cu uzeti te kupovne. ne zuri mi se nigdje, ima citav zivot pred sobom akobogda da proba razne vrste hrane, ne bih da joj razvalim zeludac. evo mi smo tek poceli sa skoro 5.5mj. a neki pocnu vec sa 3-4. meni to nije palo napamet, fino dojim i lana fino napreduje, hvala bogu, zasto experimentisati
Vjeruj, moguće je potpuno bez kupovnih kaica. Ja sam i za put pripremala svoje, uvijek moe za jedan obrok napraviti neku slabokvarljivu kombinaciju (npr. tikva+mrkva+ria), a voće uvijek ima putnu bananu, kad je sezona i odgovarajući uzrast kruka, kajsija, samo ih strue kaićicom.. Kčeri sam jednom dala neku kaicu sa mladim sirom i sva se osula po guzi. Jo sam jednom probla neku koja je sadravala paradajz i djete je to glatko odbilo. Sinu nisam nikad ponudila ni jednu slanu, u par navrata voćnu, no njemu, kad je konačno počeo da prihvata dohranu (negdje iza 8. mjeseca) vrlo brzo količina jedne veće teglice nije bila dovoljna.
ja cu nastojati da izbjegavam te kupovne kasice sto je vise moguce i da sama pripremam dok mogu. kad ne budem imala vremena, onda cu uzeti te kupovne. ne zuri mi se nigdje, ima citav zivot pred sobom akobogda da proba razne vrste hrane, ne bih da joj razvalim zeludac. evo mi smo tek poceli sa skoro 5.5mj. a neki pocnu vec sa 3-4. meni to nije palo napamet, fino dojim i lana fino napreduje, hvala bogu, zasto experimentisati
Ne dajem ni ja kupovne kasice.Proso se kupuje u kutiji i pravi se kao griz.Ne pada mi napamet davati bebi kupovnu kasiku od mesa.Mogu misliti kakve sve konzervanse sadrzi.
mi smo probali jabukicu, krusku, bananu, mrkvu i babyrice...obrok nam se povecao i sve bolje jedemo...pili smo i sok od jabuke i vodu od rize...proso sam vidjela u dm/u a kako pravite puru? ima neka posebna palenta ili?
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
Ja sam navratila na temu smao da pitam za misljenje: dakle, maleni ima 7.5 mjeseci, doji, teta koja ga cuva na flasicu mu daje moje izdojeno mlijeko kad god on to hoce, a uz to mu daje ujutru i popodne nadohranu. ujutro je kasica od voca (banane, kruske, jabuke, suhe sljive, sljive-to je probo do sada) i pomjesa mu to sa rizinim pahuljicama, a posljepodne je obrok od povrca na mesnoj vodi (iskuham pilece filete a ona u toj vodi kuha povrce i izmiksa sve na kraju- krompir, mrkvu, blitvu, tikvicu, ove sedmice uvodimo karfiol). Moje pitanje je da li mu je ovo dovoljno? Kada se uvodi treci obrok? I sta ce biti taj treci obrok? Sada ima dva; jedan slatki jedan slani, a kad bude treci, kakav ce on biti? Joj glava mi bruji od pitanja i sve se bojim da ne pogrjesim, da ce mu biti losa krvna slika, da ne dobija dovoljno vitamina, minerala, hranjivih tvari, s druge strane, mali od rodjenja ima problema sa stomacicem (na mene je) uvjek ga muce vjetrovi, imo je grceve strasne, pa me strah da mu nekom namirnicom ne naskodim...
pretpostavljam da sve djelimo iste strahove
ena23 evo nama će uskoro 9 mjeseci i jo pokuavamo uvesti taj treći obrok al M je ba teak to se tiče hrane tako da mi to ba ne ide,nama je pedijatar rekao da bi s 8 mjeseci kao trebao imati 3 obroka čvrste hrane ,slatki ,povrtno-mesni i itarice
Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.
ja sam kupila nestle rizu i kukuruz i rizu pa me zanima na koji nacin ih mijesate sa vocem, donosno povrcem? ne bih koristila mlijeko jer dojim, mislila sam dodati vode umjesto mlijeka. koji omjer ide, buduci da smo na samom pocetku dohrane i do sad smo jeli pomalo: jabuku, mrkvu, tikvicu i bananu. namjeravamo jos jedan period ne uvoditi nista novo od voca i povrca, pa me zanima na koji nacin da ovo kombinujemo sa tim rizinim i kukuruznim pahiljicama
Ja sam navratila na temu smao da pitam za misljenje: dakle, maleni ima 7.5 mjeseci, doji, teta koja ga cuva na flasicu mu daje moje izdojeno mlijeko kad god on to hoce, a uz to mu daje ujutru i popodne nadohranu. ujutro je kasica od voca (banane, kruske, jabuke, suhe sljive, sljive-to je probo do sada) i pomjesa mu to sa rizinim pahuljicama, a posljepodne je obrok od povrca na mesnoj vodi (iskuham pilece filete a ona u toj vodi kuha povrce i izmiksa sve na kraju- krompir, mrkvu, blitvu, tikvicu, ove sedmice uvodimo karfiol). Moje pitanje je da li mu je ovo dovoljno? Kada se uvodi treci obrok? I sta ce biti taj treci obrok? Sada ima dva; jedan slatki jedan slani, a kad bude treci, kakav ce on biti? Joj glava mi bruji od pitanja i sve se bojim da ne pogrjesim, da ce mu biti losa krvna slika, da ne dobija dovoljno vitamina, minerala, hranjivih tvari, s druge strane, mali od rodjenja ima problema sa stomacicem (na mene je) uvjek ga muce vjetrovi, imo je grceve strasne, pa me strah da mu nekom namirnicom ne naskodim...
pretpostavljam da sve djelimo iste strahove
Ena moja beba ima 6 mjeseci ali ja njoj kao treci tj vecernji obrok cu davati griz malo poseceren.Ona to pravo voli ali joj to ponkada dam umjesto rucka,tako da sam skontala to uvesti kao redovni obrok ze nekih mjesec dana.Mozes u taj griz izblendati i bananu.To je neki moj prijedlog.
Ena, ja nekad dam dva slana i jedan vocni obrok, a nekad imamo dva vocna i jedan slani (vise se trudim da slano prevagne)...kao treci mu mozes davati vocni jogurt (u obicni jogurt umijesas voce i zasta bude ukusno ili mozes davati nesto sa svjezim kravljim sirom i pavlakom, recimo puru ili tako nesto, a mi jedemo kruh pa joj nekad to stavim jer nije ljubitelj pure).
Kad su u pitanju zitarice, mozes kupiti zobene pahuljice i/ili psenicne klice i navecer ih natopiti u soku od jabuke ili vode i staviti u frizider da omeksaju fino da ih mogu jesti i to se onda ujutro stavi u vocni jogurt ili vocnu kasicu.
secer je za tako malu bebu nepotreban,a sam griz nema neku vrijednost...mada griz mozes kuhati na vodi od voca i na ad...ja ga koristim u slanim i slatkim kasicama,ali nikada samog vec kao dodatak povrcu ili vocu ena kad pravis mesne supice mozes komotno uzeti pileca krila,masnija su a i ima nesto u krilima(sada sam zaboravila sta) zbog cega je pileca supa ljekovita...ogulis kozicu i to je to
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
danas sam se iznenadila koliko je lana pojela i pored redovnog dojenja. prvo je jutros pojela skoro sitavu izgnjecenu bananu sa malo vodice, a za rucak sam skuhala trecinu tikvice i jednu manju mrkvu, ispasirala pa to pomijesala sa rizinim pahuljicama (2 cajne kasike)koje sam razmutila sa malo svog izdojenog mlijeka i vodicom iz povrca. pojela je vecinu!
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.