Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.1.2010 15:25:30
emma.L
Dano i Anushka, baš ste u problemima s njima . Samo se nadam da će brzo proći. Ema je u petak jela dva puta po gomilu one leće što sam spominjala- prvi put probamo i mislim da će uskoro biti opet. U subotu je dva puta jela pileću juhu, pa uštipaka sa sirom, pa dukatino i malo banane za užinu, ali sve bez nekog reda pošto smo bili na planini, a tada ni mi nemamo baš neki red (stalno jedemo, hehe). Jučer je doručkovala karamelino, ručaka malo pavlake i kruha i zasladila dukatinom, a za večeru juhica s kosti i kruh udrobljen, a nakon toga pola mojih zobenih pahuljica (sve sam mislila neće jer joj je teško žvakati, ali vraga eto nje, stala u red). Sada je nama baš problem pojesti nešto mimo obroka, jer odmah ide i traži i onda izgubi red. Pa se krijemo od nje . Danas sam zadala doručak puter i kruh sa monte drinkom, ručak je špinat+krompir+kuhano jaje, užina svježa jabuka i šljive iz kompota, a večera pura sa mladim sirom i kajmakom. Bože, samo podrži ovaj tempo. Još uvijek stoje one dvije flašice aptamila.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.1.2010 15:53:47
Anushka
e moja emma.L dugo ovo i traje mogu ti reci, jeste da se tjesim da je hvala Bogu zdrav i rumen i veseo ali opet me strah kad vidim da jede ko vrabac:( Dano i nas zubi jos ne pustaju na miru, evo izgleda izbija i trojka, nasiljila se opasno, em sto nema reda u izbijanju em sto u ovih mjesec i po izbila 4 kutnjaka i jedan ipo sjekutic.. zao mi ga bas bude, od muke sve glavom lupa od sta stigne pa mu dam mrkvu zaledjenu da grize a on ko cuko se nastima i glodje li glodje
danas - karamelino - 4 kasikice aptamil pa opet aptamil pa malo lepine od cevapa supu - 1,5 kasiku eno je procijedila na kraju u flasicu - nece tjesteninu i povrce iz supe - izbacio tj rukicama sa jezika skinuo!?.. do kraja dana planiram opet ovu supicu nuditi, a za uvece evo skuhala griz napokon da se ne izjalovi i umijesat cu mu bananu i krusku pa cemo vidjeti...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 25.1.2010 17:13:07
dana3
I danas corak-odvela ga na pregled i vaganje i ima 10650gr a za ova tri mjeseca dobio samo 300 gr . danaas popio hape negdje oko pola 2, 250 ml i to je sve sto je do sada pojeo, ja ludim
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 26.1.2010 19:13:02
Anushka
danas: griz od sinoc prespavao je veceru pa je doruckovao a poslije i uzinovao - ukupno dvije porcije i odusevila sam se! u medjuvremenu je popio samo caj od kamilice onda je pojeo 1,5 stapic tacnije cesao zubice pa je ko eto pojeo to sto mu je zapalo, pa popio flasicu aptamila pojeo mozda kolicinu jedne kockice cokolade - euroblok cokolade i 1/5 kifle onda cijelu snitu bavarskog hljeba sa sjemenkama raznoraznim i sirnim namazom i jedan monte i sad spava, i bit ce nocas aptamil i aptamil...
opet su desni prokrvarile malo dok je grizao pocoya.. supu nije htio ni juce ni danas.. a ni vocni frape koji sam ja popila.. ali kako gricka hladnu mrkvu, sav se umiri i glodje je ma unisti je kutnjacima ali nece da je proguta, ako odlomi komadic skine rukicama sa jezika i opet glodje li glodje.. dano, ne znam sta bi ti rekla je li malo ili dovoljno 300 gr dobro je da raste, da ide naprijed i da je zdrav, puno sporije rastu poslije prvog rodjendana, i smanji im se apetit i manje dobijaju na tezini, pa nemoj ocekivati puno, al opet mene je strah vagati ovog mog upravo zbog toga.. sigurno znam da ne ide na silu.. ali i da nemamo strpljenja bez granica.. uhh.. al izdrzo je mujo i gore
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 8:29:35
dana3
Anushka-ova zadnja dva mjeseca je krivulja tezine ispod prosjecne za njegov uzrast. On nece ni kruha suhog vise, samo flasa i od juce pocela sam da mu stavljam keks u flasu sa hapom , cak ni danonino nece.
Juce na fflasi zivio i to jednoj od 330 ml na cijeli dan i vodi
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 13:42:03
Anoniman
-doručak mladi sir pojeo punu zdjelicu -za ručak planiramo pileću supicu pošto ima problema sa tvrdom stolicom te nam je ona obavezna i kompot od suhih šljiva. Inače imam problem sa supama kad dajem na kašikicu on očekuje da žvače pa ga to zezne i brzo odustane... pokušavala sam na slamčicu opet ne ide jedino kad udrobim hljeba onda jede fino. - večera čokolino
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 14:11:27
w.pooh
aaaa Breskva evo i tebe na ovoj temi
Kod nas danas u obdaništu: -doručak:kakao i kriška sa margarinom -ručak: piletina i riža a za užinu ne vidjeh šta im je Kad dođemo kući odmah hoće da jede i to sam, nema šanse da ga ja nahranim ali hB svakim danom je sve bolji i skroz malo hrane prospe tako da je kod kuće za ručak njegova omiljena čorbica malo bijelog luka, piletina, mrkva, brokula, karfiol, peršun i malo fidelina za supu a večera kako kad možda večeras bude htio voćni jogurt
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 14:17:31
Skvo RR
Od kada ja nisam pisala.....
E, ovako
Juce/ Dorucak- Karamelino Uzina- Mandarine Rucak- dzuvec Uzina II- vocni jogurt Vecera- Hljeb i zdenka Ono poslije vecere- pola zivotinjskog carstva, mandarine Spavanje- flasica aptamila
Danas
Dorucak- Jaje i pavlaka Uzina- voce (nisam jos ispitala koje) Rucak- kuhana dzigerica i kelj Uzina II- monte Vecera- vidjet cemo Spavanje- Aptamil
I cajaaaa, soka, malo vode....
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 17:08:53
Amela V.
Evo i mene da vam se pozalim (opet)... vise ni sama ne znam sta da radim. Moja Ajlica nece nista novo da proba, ma nema sanse. Cim vidi nesto novo na tanjiru, odmah je NE i NE, glavu okrece i nece ni da proba. Juce joj izrendam jabuku, u to stavim bananu i malo mljevenog keksa, ni sama ne znam kako je uspjela pojesti 2 male kasicice, da vam ne pricam o facama koje je pravila.... na kraju sam ja to sve pojela, bas je bilo ukusno... a njoj sam dala gotovu vocnu kasicu, isto banana i jabuka sa zitaricam i sve je u slast pojela pa zar su te kasice ukusnije od svjezeg voca... ni sama ne znam sta cu s njom. Jaje smo opet probali i OPET bezuspjesno, nece ga nikako... kod nas se sve vrti u krug uglavnom, za dorucak je prvo dojenje, poslije se pojede obicno neki lino (cokolino, frutolino ili keksolino), za rucak bude ili mijesano povrce sa pietinom riza za mesom, nekad u to dodam sira malo, uzina je obicno neki vocni jogurt ili keksi, a vecera nam je najveci problem, kako kad. Uz to je dojenje 4 puta na dan, obicno kad treba da zaspi, dojenje je obavezno. Danas idem da kupim pastrmku, pa cu probati opet da joj dam... Eto tako, uglavnom njena doktorica je zadovoljna kako napreduje, radili smo nalaze krvi, super su, nije anemicna, sto je najbitnije.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 17:18:27
Anushka
a sta se male raje prijavilo! super! Breskva dobrodosla nam i odmah te pitam je li mu dajes sam sir bez icega? meni nesto prejak sir da mu dam samog da jede a sve se vodim pravilo da treba da ima zitnomlijecni obrok tj dam mu hljeb uz sir.. iako je zadnje vrijeme pravilo daj mu sta bilo samo da pojede.. danas malo bolji dan hvala Bogu!
bavarski hljeb (sa sjemenkama) i sirni namaz malo soka od breskve i jabuke bili vani i kad smo se vratili plakao kako je gladan bio - ponudim mu umiksanu bananu sa malo kivija i pojede prvu kasiku i vise ni da okusi, a krokodilske suze kako je gladan pa je pojeo malo griza sa kakaom i onda aptamil i spavanje po budjenju par zalogaja bataka pecenog u rerni kad smo se vratili sa druge setnje ogladnila guza i pojeo je pola bataka i dosta rize na pilecem temeljcu, sve peceno u rerni, zalijevao cajem od kamilice vecera je ovaj griz sa kakaom
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 20:22:28
dana3
Jedino sto jedemo je keks sa mlijekom pomjesan sa hapom zbog vitamina, a umiksam i babanu i dodam meda, emma.L ja sam van pameti ali nece da pridje kasiki, pokusala sma i na silu da guram ali place i pljuje i opet nista postigla nisam. Izgleda dok zubici ne niknu a kako Anushka kaze nigdje veze sa rastom ,koji stigne tako izbija, trenutno 4 odjednom 3 kutna i jedan sjekutic,desni otecene, uzas
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 22:05:56
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Anushka
a sta se male raje prijavilo! super! Breskva dobrodosla nam i odmah te pitam je li mu dajes sam sir bez icega?
Hvala...Dajem sa hljebom al on više pojede bez... sam melja i trpa u usta, ne može on čekat da mu ja dam zalogaj...i čim ustane ujutro istog momenta ja njemu moram obezbjedit da on jede ...
Dano ja se nadam da će ta faza kod vas brzo proći...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 27.1.2010 22:58:41
mamma mumi
Drage moje mene dugo nije bilo ovdje, jer nemam sta da pisem,mada vas redovno citam. Imamo isti problem kao vecina vas, nece da jede. mislim jede on puding, cokoladice, monte, ali voce i povrce ma nikako. Od slanog jede jedino hljeb i pavlaku ili neki sirni namaz.brinem se , dobar je, zivahan, ali me strah da mi ne postane anemičan. Veceras sam ga pustila da ogladni pravo i smazo je sve a pravila sam mu jabuka, slatko od jagoda sa plazma keksom. znam da mu zubici rastu, ali me brine sto oono sve sto je jeo do sada , sada odbija. Meso, jaja ma ni nacrtana, pravila grah, samo ispljune, pokusala samo vodu od graha sa hljebom, ma ni to nece. nadam se da ce se popraviti situacija.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 9:11:02
emma.L
Mene malo zbunjuje to što puno mama uspije djeci dati nekoliko flašica, pa dvije užine, pa doručak + ručak + večeru . Mi imamo ujutro flašicu, pa onda doručak, pa ručak, jednu užinu i večeru. I opet ako se malo poremeti pa duže spava, slabo jede jer nema dovoljno razmaka između obroka da ogladni. Danas nam je plazma i kakao, ručak je rižoto sa mljevenim mesom, užina je kruška i grožđice (voli grožđice, pa sam sretna- dajem joj i poslije večere da gricka radi željeza), a večeru ćemo smisliti- možda da joj odledim pileću juhu i počastim je jer nije oduševljena ovom rižom . A sinoć smo bili na rođendanu i jela je i tortu (sama viljuškom i rukama ) i smoki i štapiće i sok pila. Inače joj još ne dajem zašećerene sokove i kad pravim kompot, ako ispadne ljutkast dodam meda, a ne šećer, ali ponekad nam sve izmakne kontroli i pustim je da uživa.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 9:13:45
Anoniman
Mamice... moja curica uskoro puni godinu dana. Pije Hipp 3 i Hipp noćni obrok. Koliko dugo ste vi svojoj djeci davale mliječne obroke ujutro i navečer? Kad ste ih zamijenili običnim mlijekom?
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 9:18:25
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: pingpong
Mamice... moja curica uskoro puni godinu dana. Pije Hipp 3 i Hipp noćni obrok. Koliko dugo ste vi svojoj djeci davale mliječne obroke ujutro i navečer? Kad ste ih zamijenili običnim mlijekom?
Mi jos imamo mlijecne obroke, jutro obicno mlijeko (punomasno) sa nekim od lina i samo pred spavanje Aptamil 3 za uspavljivanje..... Uma nije fan obicnog mlijeka na flasicu, tako da je ne forsiram. Sada kupujem mala pakovanja aptamila, jer nam pravo dugo traje.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 9:24:34
w.pooh
Ja imam problem sa mlijekom koje neće da pije Dojio je 13 mjeseci i poslije toga mjesec dana nije htio ni okusiti mlijeko sada kad popije jednu flašicu dnevno ja sam presretna a pije punomasno obično mlijeko, znači pingpong od 15 mjeseci je počeo piti obično mlijeko
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 10:53:14
emma.L
Ja sam Emi zadržala Aptamil po 180 ml (nekada sve popije, nekad ne) ujutro i uvečer. Planiram do 18 mjeseci jer je obogaćen onim nekim vitaminima i mislim da je hranjiviji od mlijeka. Ali ako nemamo slučajno Aptamila, može i Meggle 3,2% MM pa joj dodam kašičicu meda unutra, ponekad i kakao. Pored te dvije flašice, ujutro je mliječni doručak- neki lino, griz, keks i mlijeko ili kakao uz neke mazalice. Dakle, ja baš pazim da dosta mliječnih proizvoda ima na meniju jer mislim da sva djeca dođu nekad u fazu kad ne žele piti mlijeko, pa rekoh, da napravimo zalihe .
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 11:01:33
Anoniman
Ja trenutno imam pileću, ma ništa posebno samo je skuham sa malo soli, maslinoog ulja (to dodajem u sve) ...Ma moj je voli svakako... Jesil dodavala luka to bi trebalo da neutralizira onaj njen miris. Danas ću probati dodati malo soka od mandarine kažu da se bolje veže željezo sa vitaminom C...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 13:54:28
emma.L
Breskva, ovo što ja pravim je puno luka izdinstanog, sa sjeckanom džigericom, kao saft. To zaista nije mogla jesti i nakon jedne face, nisam je ni tjerala. Pokušali smo dva puta, u razmacima, ali ne ide. Jedino nisam probala da joj napravim možda kao čorbicu sa palentom, jer čorbice će sve pojesti. Ali eto, nije mi palo na pamet da je skuham- što li sam ja mislila da se ona samo prži ? Probat ćemo.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 20:11:55
dana3
Pojeo komadic kruske oko 10 ujuro uzina:banana,breskva narendana sa malo zobenih pahuljica oko 5 pojeo pola tanjira graha udrobljenog kruha napio se vode sad spava a videjcemo hoce li biti jos sta za jelo
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 20:12:49
Anushka
danas: opet bavarski hljeb i sirni namaz, poslije malo smokija aptamil przeni karabataci mladi sir hljeb - fino jeo zalio vodom aptamil peceni batak i riza na pil temeljcu - ko i juce, i fino jeo, plus hljeb i sirni namaz zalio bioaktivom opet aptamil..
ganjali ga da proba domaceg pekmeza od jabuka, krusaka i sljiva sa mirodjijama al slabo, jedva jedan liz isto je prosla i banana a i jabuka.. ne voli ni dzemove marmelade ma nista vocno osim soka za sad a to mi bas i nije zamjena za voce ipak se tjesim jer je danas jeo mesa fino pa mi drago dobru ste mi ideju dali za dzigericu, ja je ne jedem i ne pravim skoro nikad al bi mogla ovih dana pokusati.. Breskva, ja rizolino nisam napravila nikad sam, bljutav mi i prazan nekako, dodavala sam ga u slane kasice dok je skroz mali bio al jedva potrosila jednu kutiju.. pingpong, isto kao i kod emma.L pije aptamil 3 i to oko 300 ml dnevno najmanje, a kako ne jede kako treba zna i po 600 ml u toku cijelog dana, i ko zna do kad ce, najmanje do 18 mjeseci ali je kravlje mlijeko poceo sa 6 mjeseci u linima puri grizu sutliji pireu itd rijetko kad mu dam kravlje da pije samo ako mi nestane aptamila a ne stignem kupiti:) a u toku dana uvijek ima i mlijecnih obroka tipa griza i lina, ili barem sira pavlake jogurta isl. Dojio je do 13 mjeseci i sam prestao, neki dan mu naumpalo pa na suho vukao dok je spavao, milica moja, nije htio odustati onako kroz san, i bas mi to nedostaje emma.l dok je manji bio i fino jeo imao je toliko obroka jer je jeo svakih 3 sata, sad je urnebes ali otprilike u istim intervalima jede /pije mlijeko. To ti izgleda kod nas ovako: oko 6 dorucak pa oko 9 flasica, oko podne vocni obrok koji je sad postao prvi rucak jer voce ne jede, oko 3 drugi rucak ili flasica zavisi kako je raspolozen, oko 5-6 druga uzina i onda vecera oko 8-9 ako je ne prespava sto je u zadnje vrijeme obicaj i popije aptamila oko 300 ml u toku noci mama mummi dobro dosla u klub nejedaca samo nek su zdravi a nama zelim dosta strpljenja dok ovo prodje! dano malo si me utjesila jer me ovaj nered u izbijanju zubica bas zabrinuo, do neki dan je imao samo jedinice i cetvorke, sad se foliramo i sa jednom dvojkom a stvarno nemam vise pojma sta ce sljedece izbiti..