Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 20:46:02
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Breskva
doručak -neuspjeli pokušaj rižolina -pa ću probati jaja -ručak kuhana džigerica (ja je mrzim al moje dijete je slasno pojede) -večera i sika
-večera supica, voćni jogurt, 1 maffin s pekmezom, sve zalio sokićem
Anushka vala upravu si rižolino je baš bezz ja ne znam što uopšte pokušajem kad moje dijete ne voli uopšte rižu ... Moj jede pekmez s hljebom, i sa kajmakom, i u kompotu, a jedna mi poznanica reče da stavlja u mlijeko probat ćemo i to umjesto šećera pošto moj neće ovo mlijeko nije mu slatko...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 28.1.2010 21:12:21
mamma mumi
drage moje ni danas nista bolja situacija, pravim hranu i bacam .nas meni za danas: Dorucak:jabuka, mljeveni keks(obogacen vitaminima) sa cimetom-pojeo sve uzina: flasica Hipp 3 200 ml pred spavanje Rucak: mislim pokusaj:napravila mu brokule,karfiol, mrkvu sa pavlakom izmiksala, samo 2 kasike probao i rukom mi poceo mahati kad bi htjel prinjeti kasiku. Onda smo mi rucali picu-domacu, i pojeo dva zalogaja, ali samo kore uzina:mini kroosana sa cokoladom-pojeo 1,5 Dojio, pijo vodu Vecera: cokoljesnik, pojeo pola mjere Flasica mlijeka od 200 ml pred spavanje i u njega sam stavila mjericu plazma keksa. I sada spava. Evo mislim sta cu sutra. Nisam pametna sta da mu pravim.meso, jaja nece, ma nista nece. Uh sto me sikira.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 29.1.2010 9:10:02
emma.L
Danas smo planirali za doručak griz sa medom i kakaom, ručak smo samo odmrznuli spremljenu leću, užina je kruška ili banana, a za večeru ćemo opet probati jaje- ovaj put bez ikakvih varijacija na temu, samo jaje na oko prženo na puteru. Sinoć smo večerali cijelu zdjelicu pileće juhe sa kruhom, zatim sira i kruha, kad je nestalo sira, nastavili s pavlakom (pojela je gomilu), poslije je pojela plazma keks, a onda su došli gosti i donijeli monte, pa je i to smlatila, na štetu aptamila (jedva 90 ml).
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 29.1.2010 9:37:31
dana3
Eno odvela ga u vrtic a nije jeo nista rucak je grah uzina je cokolino u vrticu ce dobiti i voce vecera ce bitilagana mlieka sa hapom i medom izmedju uzas jos uvijek Bravo za malu Emu
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 5:25:43
Anushka
kod nas ko malo bolje stanje pa da ne ureknem ne pisem
prekjuce: bavarski hljeb (sa raznoraznim sjemenkama) i sirni namaz ljesnjakcokolino cak 6 kasicica kasice od banane i jabuke sa malo naradzinog soka - prvi put od ko zna kad! sareni burek, 7-8 zalogaja a po povratku iz setnje samu mu opet isto ponudila uz mileram i najeli smo se ko veliki!!! aptamil i sok od iscijedjene naradze sa medom u toku dana
juce: karamelino isjekla mu komadice jabuke, banane i kivija jer je dan prije htio umiksano al se boji sokovnika pa da vidim ovako i nece naravno, ostavila na stolu i on sve redom na pod bacio jos uzeo kiwi da utrlja u tepih 2 kockice kinder cokolade - stapica i caj od kamilice ovaj put laneni hljeb sa sirnim namazom dva danonina od banane
zaspao u 4 i do jutros do 3 nije ustajao, pa smo vec imali dorucak oko pola 5 isto laneni hljeb sa sirom i popio jos mlijeka ceka nas griz sa malo kakaa rucak planirana je riza i spinat na mlijeku i riblji stapici njoke sa sirom veceras vidjet cemo kako cemo voce pokusati uvaliti danas..
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 10:45:21
Anoniman
Jučer smo jeli doručak- jaje s jogurtom i hljebom ručak-pileća supa, pogača u kajmaku sa mladim sirom mandarine čaj od kamilice zaslađen šećerom na prevaru-popio
večera- monte drink, izribana jabuka Napokon tvrdoj stolici je došao kraj ...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 12:21:47
Arko
Jučer smo jeli doručak- jaje s jogurtom i hljebom ručak-pileća supa, pogača u kajmaku sa mladim sirom mandarine čaj od kamilice zaslađen šećerom na prevaru-popio
Da nije ovdje malo previse proteina u ishrani? Nadam se da se neces naljutiti, ali i ja pitam posto i ne ynam koliko bas cesto cega davati?
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 13:43:59
Medić*
nakon budjenja mlijeko
za dorucak pileca supica od sinoc + caj kamilica s linunom
mali monte za uzinu
pred spavanje mlijeko
kada se probudi rucak vec gotov krompir corbica s spinatom i jajetom,jaja ne mirise nikako,pa im zavaravam trag u corbicama
posljepodne voce,narandza,kivi,jabuka pa sta bude htio
za veceru neke mazalice,puter ili sir s hljebom, mada kako cetvorke i trice probijaju sve manje hoce da zvace,proba i odmah izbaci,pa trazimo onda nesto tecnije,lina ili supe
mlijeko pred spavnje
puno tecnosti pijucka valjda mu lakse zubicima pa mu tako vode i caja nikad dosta
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 14:04:47
dana3
Niko tebe nece lincovati ali postoje proizvodi koji i jesu namjenjeni djeci sa navrsenih godinu dana kao sto i naslov kaze:ishrana beba od 12-18 mjeseci. sa navrenih godinu dana po pravili, djeca mogu da jedu sve sto i odrasli(Zivim u Svedskoj, tako mi je receno i tako radim ali to ne znaci da ce da pije kolu, jede kecap i sat ti ja znam da n nabrajam) Da se vrati temi: dorucak je kruh sa sjemenkama masirace,suncokreta i lana(uzeko komad i zvakao) rucak je sir sa istim kruhom uzina.malo ananasa a pio je i hapu u koju sam izmiksala petit keksa , bananu i med. spavanje trenutnoa vecera sto htjedne. skroz slabo i dalje jede
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 15:46:39
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Arko
Da nije ovdje malo previse proteina u ishrani? Nadam se da se neces naljutiti, ali i ja pitam posto i ne ynam koliko bas cesto cega davati?
Nisam ja uopše opterećena stim bitno mi je da jede, trudim se da jede domaće i da uvijek ima neku voćku u toku dana...Jogurt preferiram uvijek.
A što se tiče montea i sl. to je uvijek diskutabilna tema...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 20:11:39
Arko
Neee, mozda si me pogresno shvatila Nisam ni spomenula nit monte, nit ista. Cudno mi samo kako citav dan jede mlijecne proizvode, pa zato pitam, posto sam i ja u tim fazama, jel previse? Izvini
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 31.1.2010 22:36:28
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Arko
Neee, mozda si me pogresno shvatila Nisam ni spomenula nit monte, nit ista. Cudno mi samo kako citav dan jede mlijecne proizvode, pa zato pitam, posto sam i ja u tim fazama, jel previse? Izvini
Ja sam prozvana zbog Montea
Zene-mi kao sto rekosmo, dajemo djeci ono sto ce ih zasititi i sto vole akalendari ishrane i ostalo-to je u men epo strani.Vidim da ste se skoro pridruzile forumu pa da kazem da sam seceras dugi niz godina i vrlo dobro znam sta je "zdrava" ishrana.Stavljam pod navodnike jer nisu krave dzaba poludile tako da ni mesko ni mlijeko ni jaje ni povrce ni voce ama nisat na dunajluku vise zdravo
Dobro vi nama dosle a savjeta i primjera nikad nije dosta-samo pisite sta su vase bebe papale da prepisemo nekad
Juce kao bolji dan bio dorucak-cokolino rucak-povrce sa rizom i puretinom(kupila)pola tegle one velike jabuka i mrkva-grickao vecera-kruh s sjemenkama i povlaka sok narandza, mrkva, jabuka pred spavanje 150 ml mlijeka sa hapom
Danas: dorucak-namaz-dva zalogaja rucak je u vrticu vecera-jaje medjuobrok je voce ili danonono jogurt mlijeko
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 1.2.2010 10:32:59
Anoniman
Dana ne dajem med nisam još nešto me strah...Ma bio mi je bolestan a pisala sam na dr. temi da mu je sirup ceclor izazvao negativne reakcije...pa ponovo dr. sirup, injekcija i tako da je uslijedila i tvrda stolica... Nisam prozvala nikog nego primjetit ćete kada se priča o ishrani na svim temama dođe do rasprava po meni ne potrebnih a pogotov kad je u pitanju monte. Svaka majka misli da radi dobro za svoje dijete. Ja lično priuštim to zadovoljstvo djetetu jednom u 2 sedmice. Inače sam protivnik grickalica, sokića, salama i sl...tako da sam rekla da je to diskutabilno jer se može danima pisat o tome.
Jučer smo jeli: doručak-makarone s kajmakom dojenje ručak-burek jeo na dva puta jabuka dojenje večera-plazma udrobljena u mlijeko bezbroj puta dojenje
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 1.2.2010 13:21:11
Medić*
Sto se tice tvrde stolice i mi muku mucimo par dana, kad god neki zubic treba probiti tvrda stolica bebca muci, neko nam rece sok od ananasa i narandze, pa evo juce i danas manj problem.
doruckovali kacamak s jogurtom, za uziu jeo pola banane i klementinu.
pred spavanje mlijeko
evo kuhamo pilecu jetru s krompirom i lukom
poslijepodne voce i neki integ keksic
za veceru makarone u paradajz pireu
mlijeko i spavanje
caj s medom i dosta vode tokom dana i griskanje neskvik kuglica
drage moje zna li neka kako se pravi cicvara .i da li djeci od 16 mj dajete musli i koji i na koji nacin
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 1.2.2010 14:03:20
dana3
cicvaru znam da su zene nalazile recep na coolinarki pa vidi tamo a nisam jos davala musli jer ima suhog voca koje bude tvrdo i onda smao vadi rukicma sve.dajem drugo sto ej predvidjeno za bebe njegovog uzrasta.kad s epomijesa sa vodim ili mlijekm bude kao gusta kasa poput griza
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 1.2.2010 22:02:30
mamma mumi
Drage moje mi i dalje muku mučimo sa hranom. Vidim neko spomenu previse mlijecnih proizvoda, pa moj tarik zivi na tome, i dalje odbija sve. Neznam dokad ce ova faza trajati. Ovih dana sam imala i problem, znam da nije za ovu temu direktno ali i jeste vezan. Naime ovih dana se cesto rukicom hvatao za "crvica" kako ga mi zovemo ,pomislih upala mokracnih kanala, nema temp, veseo, ali se cesto s plačem budio i uradim urin, on uredan, ali pokaze da ima kristala amorfnog urata i konsultujem pedijatra-nefrologa, ona me prvo pita sta jede, jer ako jede dosta kako, cokolino , mesa tada s ti kristali javljaju i znaju da bole pri prolasku kroz kanale. a upravo to i jedemo ovih dana, tipa cokoljesnik, nestle kako zitarice, monte i sl. jer nece drugo da jede. Sada sam u pravoj dilemi sta da mu dajem Eto podijelih svama i ovo iskustvo, pa nek znate i na to da mislite. Nadam se da mi moderator nece zamjeriti sto sam to na ovoj temi napisala. Nas meni danas: dorucak:mm napravio jabuku sa cokolinom( nakav njegov miks), ma ni okusiti. Rucak: tikvice, karfiol, kompir i mrkva-zapekla u rerni sa kukurzunim brasnom i jajima-uzeo par zalogaja, uz naravno sirni namaz uzina: banana-polovina Vecera:miks jabuke, plazma keksa i cimeta-pojeo vise od pola Pio caj od brusnice.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 2.2.2010 10:15:18
dana3
mama mumi neka si ti nama rekla za to da znamo. Moj se sin bas zadao u nejedenje tako da jutros nije doruckovao.pokusaj danonino vocnog jogurta ali nista rucak je riza i riba sto cisto sumnjam da ce jesti(vrtic) imace medjuobrok hapu vecera je punjene paprike za nas pa i za njega(jedna manja)
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 2.2.2010 11:08:18
Anoniman
Mi smo jutos imali puru sa jogurtom za divno čudo pojeo sve ručak čorbica (iskuhano meso junetine, krompir, mrkva, malo vegete) mandarine, kompt i dojenje obavezno večera skuhana jabuka, šljiva, sa plazma kesom
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 2.2.2010 12:06:24
Medić*
Odmah nakon budjenja mlijeko, za dorucak jaje sa sirom - 5 kasikica jedva, nisam ga htjela tjerati i ganjati po stanu,sjela da popijem kafu ko fol ljuta na na njega, on sve oko mene ko maca se umiljava , kad vide da mu se ne smijem uze krusku sa stola i poce traziti da jede, pola smazao ostatak bacio, za rucak pilece supica s povrcem, povrce izvadili, zakuhali tjesteninu, nadam se da ce jesti kasnije ce dobiti hiip breskvu strasno je voli, za veceru od povrca iz supe (mrkva,luk,krompir i malo cvekle) napravicemo pire s malo kajmaka pred spavanje mlijeko
u toku dana caj s limunom,voda,sokic od mandarine i narandze
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 2.2.2010 21:50:59
mamma mumi
Drage moje uspijela sam pregurati dan bez coko i kako proizvoda, a i danas je hvala Bogu bolje jeo. dorucak: vajkrem sa povrcem i margarin, po kasiku sa hljebom Uzina: banana-pola Rucak: iskuhala piletinu sa karfiolom, mrkvom, brokulom, bijelim i crvenim likum i tikvicama-pa povrce izmiksala, stavila pavlake i pojeo 5-6 kasika Uzina: jogurt od borovnica-pojeo sve Vecera: ostatak od rucka: pojeo vise od pola Potom mlijeko 200 ml i spavanc. preko dana caj od brusnice
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 3.2.2010 10:22:53
Daja_sa
Odavno se nismo javljali...ali vas redovno citamo . I mi smo u toj nekoj fazi slabog ruckanja...jedan dan ovako drugi dan onako... Opet sam u potrazi za nekim novim receptima...necim drugacijim i evo u jednoj zanimljivoj knjizici nadjem ideju za dorucak :
Skuhati povrce ( brokulu, karfiol, krompiric, tikvicu, mrkvicu) ispasirati dodati jedno jaje i malo soli i kratko ispeci na puteru ( kao mali ustipci)...Uz ovo je jela mladi sir sa pavlakom...najela se kao velika njam njam i mama je probala.
Uzina je danonino malina i banana Rucak: Fasirano meso sa domacim pilavom Uzina: Kivi i banana Vecera: Griz sa kakaom... I pred spavanje flasica mlijeka...
Cim nadjem nesto novo pisem recepte opet
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 3.2.2010 11:02:36
emma.L
U ponedjeljak smo imali za doručak puru sa maslacem, mladim sirom i pavlakom. Ručak je bio grah sa suhim mesom, ali smo morali izmiksati jer je ljuspice skupljala i izbacivala iz usta. Večera nam je bio plazma keks u kakaou sa bananom, a užina prutić kinder čokolade.
Jučer doručak dvije šnite (doduše bez korice, ali svejedno mi se čini puno) sa puterom i domaćim pekmezom i kakao na slamčicu. Ručak blitva, komadić lešo junetine skuhano i smiksano, pa smo u to dodali malo riže, malo bijelog luka i kruha. Kasno se probudila pa smo spojili užinu i večeru - pola kruške i pola jabuke iz kompota, jedan petit keks i par zalogaja kruha s pavlakom.
Danas je doručak isti kao i jučer, sad kad dođe iz šetnje ostatak čorbice od blitve od jučer. Poslije buđenja imamo juneću juhu s povrćem, a večeras opet voće iz kompota.
U fazi smo super jela , ali čini se da opet neki zubić počinje zezati, pa vidjet ćemo.