Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
potpisujem sve sto si rekla ...imam malu opasku nije samo u drzavnim institucijama tako,ista je stvar i kod privatnika i pogotovo u nvo...
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
danas sam dobila info da kanton nema para...te da ce naknadu dobijati od kantona za samo 3 mjeseca, zanima me dal neko ima vise informacija o ovome i dal je to tacno....s obzirom da moja firma nece isplacivati mi nista na porodiljskom.....ova info me je sokirala...
zanima me dal neka od vas ima info, da bilo gdje u zakonu pise da je poslodavac duzan isplacivati mi razliku iz razloga sto je moja firma iz Slo, imaju samo predstavnistvo u BiH te koriste svaku "rupu" ako im ide u prilog vode se zakonom iz BiH, a ako im odgovara onda se vode zakonom iz Slo
Mama 2009 sto se tice zakonske obaveze poslodavca on nije duzan da ti isplacuje nista za vrijeme porodiljskog odsustva, i duzan je da dozvoli odsustvo godinu dana. Neke drzavne firme isplacuju punu platu, a privatnici uglavnom koriste te rupe u zakonu. Ja takodje radim u privatnoj firmi i imam dogovor sa svojim poslodavcem da ako se vratim nakon pola godine porodiljskog da ce mi biti uplacivana razlika do pune plate. Ukoliko bih iskoristila punu godinu porodiljskog ne bi mi bilo nista doplaceno.
Uglavnom o svemu se dogovaras sa svojim poslodavcem.
mama nije duzan isplacivati razliku, u zakonu bas pise da moze isplacivati ako je u mogucnosti, znaci niko ga ne tjera, a pogotovo sada krza i on bez pardona moze reci nismo u mogucnosti i to je to, nazalost ali tako je..
evo malo šetam po ovoj temi i vidm ima određenioh pitanja koja se tiču naknade od grada tzv. 13 plate. na nju pravo ostavruju porodilje koje žive na području 4 gradske opštine što znači da ilidža nije u sklopu istog te porodilje sa ilidže ne ostavruju ovo pravo.
sve one koje dobiju rješenj u toku mjeseca naknadu mogu očekivati kada ona redovno stiže svima naredni mjesec. Znači one koje su dobile u decembru rješenje naknadu čekaju sa nama od 11. do 15. janura. Prije su naknade bile tačne 10-11 u mjesecu a sada znaju kasniti čak i do 18-tog. Sretno.
pozdrav drage mame, ja sma nova ovdje na forumu, zaposlenica sam državne institucije u HNŽ, te idem na porodiljno za kojih dva mjeseca, jako me interesira pitanje promjene Zakona o plaćama u institucijama BiH i jako me obradovalo što očito postoji neka šansa da se pokrene to pitanje. kao što znate HNŽ ne uplaćuje ništa svojim porodiljama pa za mene vrijedi onaj minimalac određene općim kolektivnim ugovorom koji iznosi 360 KM.
i iskreno se nadam da će se nešto promjeniti jer stvarno nije pošteno da nam najljepše trenutke u životu(rođenje naših bebica) kvari financijska situacija, ja se trudim da ne razmišljam o tome ali opet..................... tužba protiv poslodavca kod mene ne dolazi u obzir, jer se poslije godinu dana treba vratiti na isto radno mjesto te bih bila na crnoj listi.Definitivno!!!
mia 27 i ja radim u drzavnoj firmi i imam 360 km...ne znam malo koja firma da plati i od sebe...Kazu sto se djeca ne radjaju a sto oni bolje ne placaju ali eto Boze zdravlja
danas sam dobila info da kanton nema para...te da ce naknadu dobijati od kantona za samo 3 mjeseca, zanima me dal neko ima vise informacija o ovome i dal je to tacno....s obzirom da moja firma nece isplacivati mi nista na porodiljskom.....ova info me je sokirala...
Drage zenice zaposlene u institucijama bih uspjela sam naći na netu ovaj podatak sa sjednice predstavničkog doma pa ga kopiram u cjelini : Ad. 16. Specijalni izvještaj ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva Nakon uvodnih napomena predsjedavajućeg, u raspravi su učestvovali: Bakir Izetbegović, Milorad Živković, Mirjana Malić, Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Momčilo Novaković, Husein Nanić, a zatim se Domu obratila ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur. Prilikom glasanja „za“ je bilo 26 poslanika (iz Federacije BiH 24, iz Republike Srpske dva), „protiv“ osam i dva „suzdržana“. Zbog nedovoljne entitetske većine, predsjedavajući je odmah proveo usaglašavanje. Kolegij nije postigao saglasnost. U drugom krugu „za“ je bilo 28 poslanika, „protiv“ 10 (iz Republike Srpske), „suzdržanih“ nije bilo. Predsjedavajući je konstatirao da Specijalni izvještaj ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva nije usvojen. Nakon izjašnjavanja o Izvještaju, Dom je, s 28 glasova „za“ (iz Federacije BiH 17, iz Republike Srpske 11), bez glasova „protiv“ i osam „suzdržanih“, usvojio prijedlog zaključka koji je u raspravi iznio Milorad Živković. Zaključak glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana, u saradnji s Uredom ombudsmena za ljudska prava BiH, nađe pravni put, u skladu sa Ustavom BiH i relevantnim zakonskim rješenjima, a koji bi omogućio ostvarivanje prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva ženama zaposlenim u institucijama BiH.“ sjednica od 22.07.2009.godine Ako ko zna nešto više neka se javi zajedno smo jače. pozz
danas je 06.01.2010. pa logicno bi bilo pitati od kad oni racunaju da im je rok 30 dana
Od rođenja bebama je potrebna ljubav i pažnja, a njihovim ro
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.