|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Porodiljska naknada
16.12.2009 13:09:29   
lilith
bio i kod mene(opcina centar) 416...znaci smanjili su naknade...cccc kako ih nije stid

Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 1326
16.12.2009 18:24:20   
teacher75
zna li neko od kojeg do kojeg datuma se obracunava naknada, jel od 1. do 30./31.? danas sam dobila prvu naknadu za nepuna 2 mjeseca koliko sam na porodiljskom i po mojoj racunici (ukoliko obracunavaju od 1. do 31. u mjesecu) fali otprilike 100km!

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 1327
16.12.2009 18:31:40   
teacher75
ako na rjesenju stoji 430 a platili su nam 416 onda svi imamo pravo da ih tuzimo, jer po zakonu nam MORAJU isplatiti kako stoji u rjesenju!

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 1328
16.12.2009 23:04:14   
neki
IZVORNA PORUKA: teacher75

ako na rjesenju stoji 430 a platili su nam 416 onda svi imamo pravo da ih tuzimo, jer po zakonu nam MORAJU isplatiti kako stoji u rjesenju!

U rjesenju ne pise toliko uopste...
A kad smo dobijale po 468KM i sl. sto se onda nisi bunilauser posted image user posted image user posted image user posted image

Neposredna veza do poruke: 1329
16.12.2009 23:08:42   
teacher75
u mom rjesenju pise 430, a ja sam tek sad dobila 1. naknadu, da je 468 ne bih se sigurno bunila, i to sam za skoro 2 mjeseca (skoro citav oktobar i cijeli novembar) dobila samo 626 km pa mi nista vise nije jasno

(odgovor članu neki)
Neposredna veza do poruke: 1330
16.12.2009 23:10:46   
neki
E ne znam stvarno,raspitaj se u opstini...Sretnouser posted image

Neposredna veza do poruke: 1331
17.12.2009 8:53:05   
mamin Emil
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image meni jos nisu donijeli 120 KM .

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 1332
17.12.2009 11:04:09   
superstar24
e drage moje..ja sam jucer dobila 416 (smanjenu) a danas od grada 220, pa mi nije jasno zar od grada nije 13 naknada (primila jucer cetvrtu od kantona)??? ima li neko koju info kako to ide od Grada

djeca su vojska najjaca...

(odgovor članu mamin Emil)
Neposredna veza do poruke: 1333
17.12.2009 12:19:05   
mamin Emil
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image dobila sam 120 KM Novo Sarajevo ! I tako eto zavrsila sam sa 12naknada i 13 tom od kantona hvala im , mada se sa ovom dvanaestom nikad neponovilo ,drage moje mame sretno vam i zelim Vam ugodne praznike!!!!

(odgovor članu lilith)
Neposredna veza do poruke: 1334
17.12.2009 16:57:46   
vila
pozdrav drage moje, vidim da ste vi zajedno sa zadnjom primile ovu naknadu od grada. ja sam zadnju naknadu od kantona primila prije mjesec dana a od grada jos nista. cak ni postara ne vidjam danima da ga pitam zna li on ista. cak sumnjam da i on nije sta zabusurio. proslu naknadu je nosio sa sobom 7 dana dok mu nisam trazila nije mi ni dao. pa tako ako je neka mama iz n.sarajeva primila ovu naknadu od grada, da mi javi. hvala.

Neposredna veza do poruke: 1335
17.12.2009 17:00:24   
muby
pitanje:
Da li se naknada od grada odnosi i na opstinu ilidza?
I da li se dobije samo kao 13-ta ili dodatno u decembru bez obzira koliko je rainijih naknada isplaceno?

HARIS, 9.8.2009.

(odgovor članu vila)
Neposredna veza do poruke: 1336
17.12.2009 19:56:38   
superstar24
molim vas ako neko zna da mi kaze jel ova naknada od grada ide samo jedan mjesec ili svaki mjesec (u postini su rekli da ide kao 13 naknada ali mi je to cudno jer je meni dosla ovaj mjesec, iako sam se porodila u augustu)

hvalaaa

djeca su vojska najjaca...

(odgovor članu muby)
Neposredna veza do poruke: 1337
17.12.2009 20:55:41   
RICI
za porodilje zaposlene u institucijama bih možda ipak ima nade, naime prema informaciji kojom raspolažem ombdusmeni za ljudska prava su napravili prigovor o stanju i diskriminirajućem odnosu prema porodiljama zaposlenim u institucijama bih. Čitav spis fino obrađen je poslan na odbor za unutarnju politiku vijeća ministara tamo je razmatran i treba da se uvrsti u jednu od slijedećih sjednica vijeća ministara. Po preporuci odnosno zaključku ombdusmena oni traže izjednačavanje naknada za porodilje u institucijama bih kao i preporuku da se i entitetski zakoni usaglase i da porodilje imaju isti tretman na čitavom području države bih. pratim i izvještavam vas o toku ovoog problema.sad sve zavisi od toga da li će špirić ovaj predmet staviti u svoju "duboku ladicu" pa da nikad ne ugleda svjetlo dana ili će ipak pustiti na sjednicu pa da bude velike šanse da sve ode na parlament i bude ispravljena nepravda. Ostaje da čekamo i vidimo šta će se desiti.

Samo nam je ljubav potrebna.........

Prvorodjeni mamin zivot
14.03.2002. godine
Drugorodjena mamina srecica
06.04.2011. godine

(odgovor članu superstar24)
Neposredna veza do poruke: 1338
17.12.2009 23:43:00   
DM

IZVORNA PORUKA: mamin Emil

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image meni jos nisu donijeli 120 KM .

Ma ni meniuser posted image user posted image user posted image

Čim želja prestane biti želja,
čim minu čežnja, ni slasti više nema!

Neposredna veza do poruke: 1339
18.12.2009 19:47:51   
leona81
dobila sam rjesenje za samo 9 dana:) bravo za opstinu centar, kad pare da ocekujem?

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

(odgovor članu DM)
Neposredna veza do poruke: 1340
18.12.2009 19:52:42   
teacher75
leona 81, ocekuj pare najvjerovatnije tek u februaru, jer obicno kasni 2 mjeseca

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 1341
18.12.2009 20:42:03   
Nadja08
pare će otprilike za tri mjeseca nakon rješenja. barem je tako kod mene bilo.
ja sam prošle godine rješenje dobila u novembru, a prvu isplatu u februaru. tada je i sve ono što je bilo dospjelo do tada isplaćeno retroaktivno.
ja sam upravo završila sa primanjem naknada. ova 13. naknada je od gradske uprave kao pomoć porodiljama. baš sam se iznenadila kad sam je ugledala, iako sam čula ranije za nju.

(odgovor članu leona81)
Neposredna veza do poruke: 1342
18.12.2009 21:27:07   
teacher75
ja sam predala krajem oktobra i dobila sada u decembru, znaci kasnila mi je 2 mjeseca

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 1343
18.12.2009 23:17:25   
leona81
hvala puno

29.04.2013-29.10.2013...184 days
For every day, I miss you. For every hour, I need you. For every minute, I feel you. Forever, I love you...

Neposredna veza do poruke: 1344
18.12.2009 23:29:32   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: leona81

dobila sam rjesenje za samo 9 dana:) bravo za opstinu centar, kad pare da ocekujem?

Ja sam prvu naknadu dobila tacno 25 dana nakon rješenja...

(odgovor članu leona81)
  Neposredna veza do poruke: 1345
18.12.2009 23:50:50   
lanugo

IZVORNA PORUKA: RICI

za porodilje zaposlene u institucijama bih možda ipak ima nade, naime prema informaciji kojom raspolažem ombdusmeni za ljudska prava su napravili prigovor o stanju i diskriminirajućem odnosu prema porodiljama zaposlenim u institucijama bih. Čitav spis fino obrađen je poslan na odbor za unutarnju politiku vijeća ministara tamo je razmatran i treba da se uvrsti u jednu od slijedećih sjednica vijeća ministara. Po preporuci odnosno zaključku ombdusmena oni traže izjednačavanje naknada za porodilje u institucijama bih kao i preporuku da se i entitetski zakoni usaglase i da porodilje imaju isti tretman na čitavom području države bih. pratim i izvještavam vas o toku ovoog problema.sad sve zavisi od toga da li će špirić ovaj predmet staviti u svoju "duboku ladicu" pa da nikad ne ugleda svjetlo dana ili će ipak pustiti na sjednicu pa da bude velike šanse da sve ode na parlament i bude ispravljena nepravda. Ostaje da čekamo i vidimo šta će se desiti.

draga rici i ostale federalne nesretnice zaposlene u institucijama BiH -sumnjam da će od od te preporuke ombudsmena nešto biti. To je već jednom bilo na vijeću ministara, pa su u julu donijeli onu sramotnu odluku o naknadi u visini minimalne satnice zagarantovane općim kolektivnim ugovorom. Ali ja imam jednu dobru vijest u koju polažem više nade. Ja i kolegica koja će ovih dana aBd na porodiljskouser posted image smo ljetos bile vrijedne. Pronašle smo zastupnika tj. zastupnicu u državnom parlamentu- gđu.Malić Mirjanu koja nas je saslušala i pokazala puno razumijevanje za probleme u kojim se nalazimo i obećala podršku. nakon toga smo ja i kolegica pripremile jedan, nadam se vrlo dobar i argumentovan ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI ZAKONA i proslijedili gđi.Malić koja je se zaista potrudila i pronašla dovoljan broj zastupnika spremnih da potpišu ovaj zahtjev, te je isti proslijeđen na Ustavni sud. predmet je u radu, zahtjev je sadržavao i prijedlog za donošenje privremene mjere-taj prijedlog je odbijen, ali njega smo i stavili samo da bi se predmet što brže uzeo u rad. eto tako...mi se zaista nadamo da će se ta diskriminirajuća odredba ocjeniti neustavnom, i to po više osnova, za što smo navelli zaista jake argumente i potkrijepili ih obimnom zakonskom regulativom iz ove oblasti. Ukoliko se i u Ustavni sud ne umješa politika, a što je moguće i u ovom slučaju, mislim da imamo jako dobre šanse.
To nam je zaista uzelo jako puno snage i vremena, ali nadam se da će se isplatiti, ako ne nama, onda barem nekim budućim federalnim porodiljama zaposlenim u državnim institucijama.

potrebno je i aktivno djelovati a ne samo kukati, pa ako neko ima još nekih prijedloga javite se. zajedno smo jači. ako mogu svi tražiti svoja prava u ovoj državi, valjda se i mi trudnice i porodilje možemo nekako organizirati, pa ako treba hajdemo i mi organizirati neke protesteuser posted image

(odgovor članu RICI)
Neposredna veza do poruke: 1346
19.12.2009 21:22:31   
RICI
dobre vijest, lanugo na dobrom ste putu, u oktobru prošle godine skupili smo veliki broj potpisa sa zahtjevom za izmjenu člana zakona koji se odnosi na porodiljske naknade, ali gosp. Živković je to lijepo oborio na parlamentu, prošlo i komisiju i stavljeno na dnevni red, raspravljalo se o tome imam zapisnik o tome ali uzalud. Čovjek ima argument "prema entitetskim zakonima se ta oblast reguliše. Dobro su i ombdusmeni posao odradili al ja isto ne vjerujem da će ugledati svjetlo dana na sjednici vijeća, a da bude izglasano na vijeću onda bi otišlo u parlament i imali bi velike šanse to izmjeniti, SDP, Stranka za BiH SDA i HDZ bi glasali za izmjene tako da bi to prošlo. Vidjećemo uglavnom ako ti nije problem izvještavaj nas o ovom problemu da smo u toku. Sretno i pozz

Samo nam je ljubav potrebna.........

Prvorodjeni mamin zivot
14.03.2002. godine
Drugorodjena mamina srecica
06.04.2011. godine

(odgovor članu lanugo)
Neposredna veza do poruke: 1347
20.12.2009 0:42:47   
lanugo
čitali smo i mi taj zapisnik i shvatili da nema šanse da se nešto promjeni redovnom zakonskom procedurom jer ove iz RS-a to ne interesuje, smatraju da je to problem samo federacije.Zbog toga smo shvatile da je jedini način obaranja zakona taj da ga Ustavni sud ocjeni neustavnim, i naloži hitnu izmjenu. Problem je što ta procedura uzima vremena, ali to je jedini mogući način, budući da na parlamentu padaju i "važniji" zakoni od ovoga. Sad, ja i prijateljica smo razmatrale da li je potrebno malo medijski dići pritisak oko toga ili ne. Za sad nismo baš pametne. Mi smo razgovarale i sa jednom zastupnicom iz SDP-a koja je u kantonalnoj skupštini, ali je zaista upoznata dobro sa ovim našim problemon i federalnim zakonodavstvom, koje je zapravo i istinski problem svih porodilja u federaciji. I ona je izrazila spremnost da pomogne, ali trebalo bi oformiti neku radnu grupu, tj. neku kritičnu masu žena da se udružimo i aktivno poradimo na ovom problemu i to na svim frontovima. Mi smo krenule od Ustavnog suda, ali je potrebno djelovati i preko medija, politike , razno-raznih udruženja koja troše pare za neke nebulozne projekte, a ne bave se ovim istinskim problemom-npr. -Agencija za ravnopravnost polova i razni centri koji se vole nazivati gender centri, itd.

Rici i sve ostale zainteresirane mame, trudnice , javite se ako imate vremena i volje da se ovim aktivno, ali zaista aktivno pozabavimo, jer se ništa neće rješiti ako mi samo ovome razglabamo na forumima i kukamo.
Mojoj je bebi dva i pol mjeseca, već smo se prilično uhodali pa bih voljela ovo vrijeme dok sam na porodiljskom utrošiti na koristan način. Ima li neko kakvih prijedloga??? vidim da ovdje ima raznih, i neka se niko ne uvrijedi, pomalo glupih tema o kojima se raspravlja i gubi vrijeme koje možemo pametnije utrošiti i rješiti jedno istinski bitno pitanje.

(odgovor članu RICI)
Neposredna veza do poruke: 1348
20.12.2009 8:29:44   
Nadja08
Ja sam jedna od onih koje je "strefila" izmjena Zakona baš pred porodiljsko i cijelo sam vrijeme bila bez plate. I pored toga sam svom Ministarstvu, odmah nakon saznanja o tome, podnijela zahtjev da mi se odobri isplata razlike između plate i visine naknade, i čak dobila rješenje kojim mi se odobrava zahtjev, koje je postalo i pravomoćno, ali slavni BH trezor nije htio da postupi po tom rješenju.
Svakako bih svakome preporučila da napiše zahtjev u kojem će se pozvati na član 50. Zakona o radu u institucijama BiH, koji nije stavljen van snage donošenjem novog Zakona o plaćama i naknadama... Kako imam to rješenje, podigla sam tužbu da se postupi po njemu, ali to i dalje neće riješiti pitanje drugih porodilja, tako da sam spremna da se aktivno angažujem oko bilo čega što treba da se uradi da bi se ovo krajnje odvratno pitanje kojim se, pored svega kad beba dođe, trebamo baviti konačno i riješilo na način da smo sve zadovoljne.
Eto, računajte i na mene!

< Poruku je uredio Nadja08 -- 20.12.2009 8:30:31 >

(odgovor članu lanugo)
Neposredna veza do poruke: 1349
20.12.2009 23:19:38   
Jackie31
Drage mame, samo da se i ja javim i prijavimuser posted image
Prvo bih ako dozvolite, da nešto  primjetim.Ja sam kolegica od lanugo i nas dvije smo potrošile silne sate u angažmanu oko ovog pitanja u proteklih 5-6 mjeseci. Nažalost, od svih naših kolegica iz iste institucije, a koje su bile u istoj situaciji, nismo dobile nikakvu podršku osim riječi ohrabrenja i usmene podrške (čast amo nekima). Šta želim ovim zapravo da kažem? Ako budemo sjedile i čekale da nam neko nešto riješi, nikad se nikome neće ni riješiti. A evo ništa se ne rješava već 18 mjeseciuser posted image

Ovo je trenutnoj vlasti marginalno pitanje, a nama egzistencijalno. I ne samo to, nego smo žrtve dvostrukih standarda i to potpuno neosnovano.

Ja sam trenutno u "malom" distrojstvu jer mi je termin za nekih 7 dana, pa su mi misli posvuda. To znate i same kako jeuser posted image ali u svakom slučaju sam za sve nas tu aBd čim malo prođe sve ono što dolazi..

Uglavnom, nek se svaka od nas zapita šta ona može uraditi i na koji način rješenju problema doprinijeti. Sve mi imamo neko poznanstvo negdje i nekoga ko će nam bar malo pomoći. Sva sredstva su dozvoljena, naravno legalna user posted image i sve ideje su dobro došle. Lanugo i ja smo pravnice i dosta smo upućene u stanje propisa. Također smo u pravosuđu, pa je situacija kud i kamo za nas malo i povoljnija jer zakonski ne potpadamo pod status državnih službenika i pod primjenu ovog sramnog zakona, ali eto i na nas ga sasvim nezakonito primjenjuju.

Ako neka od vas ima nekih dilema šta uraditi na generalnom planu ili pojedinačnom, tu smo svakako. Bilo da nešto zajednički počnemo raditi ili da vam damo savjet, bar ono što mislimo da treba poznavajući dostupne mehanizme.  OVO PITANJE VJERUJTE NIKOGA NE TANGIRA OSIM NAS SAMIH!

Ono što smo mi razmatrale, pored ovih koraka koje smo preduzele, jeste da o ovome uputimo dopis svim relevantnim domaćim i međunarodnom organizacijama i NVO-ima u BiH sa zahtjevom da se pozabave ovim pitanjem. U tom dopisu će im se skrenuti pažnja šta je sve urađeno na ovom planu i kakav je rezultat.
Ukratko, pored Izvještaja državnog Ombudsmana, neregularonosti u isplatama naknada su primjetili i državni Ured za reviziju u svom zadnjem izvještaju i Visoko sudsko i tužilačko vijeće u svom mišljenju iz 2008. godine.

Također, velika većina u državnom parlamentu je na strani zakona i ZDRAVOG RAZUMA, što su dokazali potpisujući Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o platama. Mediji su ovo pratili dok je bilo aktuelno, u suštini ni mediji se ovim neće pozabaviti osim ukoliko nema nekih novih dešavanja. Sve što se do sada pričalo je već stara vijest i nije interesantno. Zato treba malo dići prašinu, ne dozvoljavajući da se na ovaj problem zaboravi.

Nažalost nas budućih majki i majki porodilja iz FBiH u državnim institucijama nema puno pa da se skupimo pred Parlamentom i zaprijetimo neredima, osim možda da im sa bebama dođemo pred kancelarije user posted image user posted image

No šalu na stranu, svaka od nas ima mogućnost tražiti pojedinačno ostvarivanje svog prava privatnim tužbama protiv poslodavaca. Ali priznaćete to je krajnje rješenje, uostalom tom rješenju se pribjegava tek kad se iscrpe sve druga sredstva, jer je taj korak težak i finansijski, a i nosi sa sobom određeni rizik od upadanja u nemilost kod poslodavca...

Sve vas pozdravljam do nekog narednog kontakta!

(odgovor članu Nadja08)
Neposredna veza do poruke: 1350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  52 53 [54] 55 56   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *