Jackie31
|
Drage mame, samo da se i ja javim i prijavim Prvo bih ako dozvolite, da nešto primjetim.Ja sam kolegica od lanugo i nas dvije smo potrošile silne sate u angažmanu oko ovog pitanja u proteklih 5-6 mjeseci. Nažalost, od svih naših kolegica iz iste institucije, a koje su bile u istoj situaciji, nismo dobile nikakvu podršku osim riječi ohrabrenja i usmene podrške (čast amo nekima). Šta želim ovim zapravo da kažem? Ako budemo sjedile i čekale da nam neko nešto riješi, nikad se nikome neće ni riješiti. A evo ništa se ne rješava već 18 mjeseci Ovo je trenutnoj vlasti marginalno pitanje, a nama egzistencijalno. I ne samo to, nego smo žrtve dvostrukih standarda i to potpuno neosnovano. Ja sam trenutno u "malom" distrojstvu jer mi je termin za nekih 7 dana, pa su mi misli posvuda. To znate i same kako je ali u svakom slučaju sam za sve nas tu aBd čim malo prođe sve ono što dolazi.. Uglavnom, nek se svaka od nas zapita šta ona može uraditi i na koji način rješenju problema doprinijeti. Sve mi imamo neko poznanstvo negdje i nekoga ko će nam bar malo pomoći. Sva sredstva su dozvoljena, naravno legalna i sve ideje su dobro došle. Lanugo i ja smo pravnice i dosta smo upućene u stanje propisa. Također smo u pravosuđu, pa je situacija kud i kamo za nas malo i povoljnija jer zakonski ne potpadamo pod status državnih službenika i pod primjenu ovog sramnog zakona, ali eto i na nas ga sasvim nezakonito primjenjuju. Ako neka od vas ima nekih dilema šta uraditi na generalnom planu ili pojedinačnom, tu smo svakako. Bilo da nešto zajednički počnemo raditi ili da vam damo savjet, bar ono što mislimo da treba poznavajući dostupne mehanizme. OVO PITANJE VJERUJTE NIKOGA NE TANGIRA OSIM NAS SAMIH! Ono što smo mi razmatrale, pored ovih koraka koje smo preduzele, jeste da o ovome uputimo dopis svim relevantnim domaćim i međunarodnom organizacijama i NVO-ima u BiH sa zahtjevom da se pozabave ovim pitanjem. U tom dopisu će im se skrenuti pažnja šta je sve urađeno na ovom planu i kakav je rezultat. Ukratko, pored Izvještaja državnog Ombudsmana, neregularonosti u isplatama naknada su primjetili i državni Ured za reviziju u svom zadnjem izvještaju i Visoko sudsko i tužilačko vijeće u svom mišljenju iz 2008. godine. Također, velika većina u državnom parlamentu je na strani zakona i ZDRAVOG RAZUMA, što su dokazali potpisujući Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o platama. Mediji su ovo pratili dok je bilo aktuelno, u suštini ni mediji se ovim neće pozabaviti osim ukoliko nema nekih novih dešavanja. Sve što se do sada pričalo je već stara vijest i nije interesantno. Zato treba malo dići prašinu, ne dozvoljavajući da se na ovaj problem zaboravi. Nažalost nas budućih majki i majki porodilja iz FBiH u državnim institucijama nema puno pa da se skupimo pred Parlamentom i zaprijetimo neredima, osim možda da im sa bebama dođemo pred kancelarije No šalu na stranu, svaka od nas ima mogućnost tražiti pojedinačno ostvarivanje svog prava privatnim tužbama protiv poslodavaca. Ali priznaćete to je krajnje rješenje, uostalom tom rješenju se pribjegava tek kad se iscrpe sve druga sredstva, jer je taj korak težak i finansijski, a i nosi sa sobom određeni rizik od upadanja u nemilost kod poslodavca... Sve vas pozdravljam do nekog narednog kontakta!
|