Bubana
|
IZVORNA PORUKA: sahara IZVORNA PORUKA: Bubana Za mame koje primaju samo o ovu mizeriju od kantona Jucer me kolegica zove i kaze mi da im je stigao dopis da ce nam poslodavac ispacivati razliku , tako da fakticki imamo punu platu n Je li ovo za drzavne institucije ili , molim te ako sta znas javi, bas me zanima, hvala! Sahara , mislim da se na to odnosi . Ja sam u prosvjeti , a do sad nismo imali nikakvih primanja osim ovo od Kantona. A buduci da mi je kolegica rekla da ce isplacivati retroaktivno porodiljama od 7. mjeseca 2009. pretpostavljam da se odnosi na drzavne institucije. IZVORNA PORUKA: RICI Drage zenice zaposlene u institucijama bih uspjela sam naći na netu ovaj podatak sa sjednice predstavničkog doma pa ga kopiram u cjelini : Ad. 16. Specijalni izvještaj ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva Nakon uvodnih napomena predsjedavajućeg, u raspravi su učestvovali: Bakir Izetbegović, Milorad Živković, Mirjana Malić, Sadik Ahmetović, Šefik Džaferović, Momčilo Novaković, Husein Nanić, a zatim se Domu obratila ombudsmen za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur. Prilikom glasanja „za" je bilo 26 poslanika (iz Federacije BiH 24, iz Republike Srpske dva), „protiv" osam i dva „suzdržana". Zbog nedovoljne entitetske većine, predsjedavajući je odmah proveo usaglašavanje. Kolegij nije postigao saglasnost. U drugom krugu „za" je bilo 28 poslanika, „protiv" 10 (iz Republike Srpske), „suzdržanih" nije bilo. Predsjedavajući je konstatirao da Specijalni izvještaj ombudsmena za ljudska prava BiH u vezi sa žalbama žena radi prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva nije usvojen. Nakon izjašnjavanja o Izvještaju, Dom je, s 28 glasova „za" (iz Federacije BiH 17, iz Republike Srpske 11), bez glasova „protiv" i osam „suzdržanih", usvojio prijedlog zaključka koji je u raspravi iznio Milorad Živković. Zaključak glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana, u saradnji s Uredom ombudsmena za ljudska prava BiH, nađe pravni put, u skladu sa Ustavom BiH i relevantnim zakonskim rješenjima, a koji bi omogućio ostvarivanje prava na naknade plaća za vrijeme porodiljskog odsustva ženama zaposlenim u institucijama BiH." sjednica od 22.07.2009.godine Ako ko zna nešto više neka se javi zajedno smo jače. pozz