Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2009 18:20:10
Mya_81 RR
Šta li si ti to načula, Poki naša?
I mi se samo vrtimo u krug, ali tako je to na početku...a ja sam čitala da su to za njih toliko novi okusi da jedu svaki dan isto ne bi im dosadilo
IZVORNA PORUKA: hanabanana Dobro si čula. Banana je jako dobra za stomak, i suprotno uvrijzenom misljenju jako je dobro da se konzumira i večernjim satima, poboljšava miran san.
Ovo me je sad utješilo jer mi već drugu večer papamo bananu....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2009 18:43:40
pocahontas
uh pa sta da ti kazem...mi smo tek danas probali piletinu tj. skuhana pileca prsa.vise je tu bilo vodice ali eto..a vidim neke mame u sesnaest daju meso, jaja, sireve, hljeb..pa cak daju djeci da grickaju komad hljeba ili keks..ja se ne usudim jer ima svega dva zuba-a da ne pricam sto na puru povraca..kod mog Cicija mora dakle, sve biti glat izblendano, inace se davi tj. pocinje da povraca...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2009 19:04:21
Mya_81 RR
Znam da ste vi od nas stariji, ali i M odmah dobije nagon na povraćanje čim ima i najsitnijih onih komadića od kojih joj sigurno ne bi bilo ništa tako da i ja to moram izblendati skroz....a te korice kruha daju sigurno zbog zuba, da malo trljaju desni...što se tiče mesa mi nećemo početi sigurno prije navršenog 7 mjeseca...uostalom, i ja znam djevojku koja svom bebaču od 3,5 mj. daje već voćne kašice i obično mlijeko, ali mene to nimalo ne brine jer ja znam šta radim, a mila i ti svakako znaš...svako naše dijete je posebno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.12.2009 14:47:37
Idina mama
Meso se daje gotovo odmah. Narocito crveno meso. Sa vitaminom C. Ucijedi se malo soka od jabuke, npr. Zbog zeljeza. Jedan obrok ima ovakav odnos: 100 gr povrca + 50 gr krompira + 20 gr nemasnog mesa + 15 ml svjeze iscjedjenog soka od jabuke ili narandze. Nakon kuhanja doda se 8-10 gr rafiniranog ulja. Ova je porcija prevelika za pocetak, pa se razdijeli u 2-3 porcije i moze se smrznuti. Ulje i sok dodati nakon odmrzavanja. Ako ne zelite odmah poceti sa mesom, moze se staviti 10 gr prosa ili zobi umjesto mesa. Ove zitarice sadrze zeljezo. Cekajuci do 7 mjeseca, dijete postaje anemicno, pa razmislite.
Mozete poceti samo sa povrcem jednu sedmicu, pa dodati krompir jednu sedmicu, pa onda meso ili zitarice.
Pogledajte temu: Beba anemicna i nemojte se tamo naci....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.12.2009 14:53:49
hanabanana
IZVORNA PORUKA: Idina mama
Cekajuci do 7 mjeseca, dijete postaje anemicno, pa razmislite.
Ovo je proizvoljno rečeno i netačno. o kojoj anemiji govoriš?? Dojena beba do 6 mjeseci je zaštičena od nedostatka željeza, a nakon toga beba može razviti sideropeničku anemiju ako ne unosi dovoljne količina željeza. Može ali i ne mora. U slučaju da je dijete hranjeno adaptiranim mlijekom, ono namijenjeno djeci od 6. mjeseca obogaćeno je željezom.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.12.2009 15:19:25
pocahontas
nama je krvna slika super, bas smo nedavno vadili nalaze a slazem se da dojena djeca ne mogu biti anemicna.... a sto se tice mese takodjer ne treba previse rano uvoditi jer pored one pozitivne strane (sadrzi zeljezo) postoji i ona negativna strana za bebine bubrege (sadrzi bjelancevine koje ih opterecuju)..ne treba zuriti..po tablicama se tek u 8 mjesecu uvodi bijelo meso...do tada samo mesna voda... a takodjer se ne preporucuje zaledjivati hranu koja je namjenjena bebi..ja nastojim sve svjeze pripremiti, bar sada dok ne radim i dok je bas mali....
< Poruku je uredio pocahontas -- 30.12.2009 15:20:17 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.12.2009 20:02:40
dafri
pocahontas moja ručka samo voće i to pola kašice,s povrćem još nismo krenuli jer voće nije još prihvatila,iza voća odmah popije 100-120 ml mlijeka,ne znam ni kad da počnem sa tim drugim obrokom Čime vi skroz izmiksate recimo jabuku,jer Una neće ni jedan trunčić kad ima,mikserom,blenderom ...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 10:17:32
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: pocahontas a takodjer se ne preporucuje zaledjivati hranu koja je namjenjena bebi..ja nastojim sve svjeze pripremiti, bar sada dok ne radim i dok je bas mali....
Sad me skroz zbuni
Mislim, nisam ni ja dosad ništa ledila, ali jesam planirala....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 10:45:12
lilith
sto se tice zaledjavanja hrane za bebu,meni juce peddijatrica(gordana iz omera maslica) rekla NE zaledjavanju hrane!samo svjeze za bebu...nisam pitala podrazumjeva li se tu voda od supice? sto se tice mesa,takodjer je rekla NE do 8 mjeseca,tako da se slazem sa hanom bananom...za ulje u hrani barem kada su dojena djeca u pitanju,sam protiv,sve dobiju majcinim mlijekom,a pogotovo ne u mesnoj supici i pripravcima sa mesom koji su masni sami po sebi
Tri najneobicnije rijeci Kada izgovaram rijec Buducnost, prvi slog već odlazi u proslost. Kada izgovaram rijec Tišina, narusavam je. Kada izgovaram rijec Nista, stvaram nesto sto se ne smjesta u bilo kakvo nepostojanje.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 11:55:34
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Mya_81
IZVORNA PORUKA: pocahontas a takodjer se ne preporucuje zaledjivati hranu koja je namjenjena bebi..ja nastojim sve svjeze pripremiti, bar sada dok ne radim i dok je bas mali....
Sad me skroz zbuni
Mislim, nisam ni ja dosad ništa ledila, ali jesam planirala....
Mya tako sam procitala a ima logike jer zamrzavanjem se unistavaju sve hranljive tvari i vitamini...mada, ja necu sada biti iskljuciva ali dok sam kuci sve mu svjeze pripremam..ali kada se pocne raditi Boze moj..moracu....pilecu supu i izblendanu piletinu sam mu zaledila u male posudice od urina iz apoteke i svaki dan vadim po jednu..valjda mu nece skoditi...ostalo, voce i povrce sve svjeze
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 14:27:05
reallove
Drage moje imam jedno pitanje...mi smo pomalo poceli sa gustom hranom..Emin jede voce i kasice za bebe,svidja mu se,jede,nemamo nikakvih problema hB...ali manje pije mlijeko 120-150 oko 4-5 puta na dan,jutros kada se probudio popio samo 80 ...sada neznam jeli to samo prolazna faza ili sta je...sto se tice guste hrane ima samo 1 obrok dnevno...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 14:38:32
Mya_81 RR
Marinčii, smiješ...ipak piše da se daje nakon 5 mjeseci...
Reallove, mislim da je to ipak faza...i nama se s vremena na vrijeme desi da ne popije svo mlijeko, ali nakon par dana se uvijek vrati u onu svoju staru rutinu...
Pokahontas, je li se to isključivo odnosi na gotov skuhan obrok?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 14:43:45
dana3
IZVORNA PORUKA: marinčii
jel ja smijem svom malenom kojem je 5 mjeseci i 3 tjedna dati ovu kašicu,na njoj piše da smije od 5 mjeseci al me buni to što sadrži gluten
marinci ja sma pisla jednom da u bebinu supu stavljam brasno a neko rece da to ond abude sirovo te ima glutena i bla bla da ne nabrajam .lijeposam tad ustala i na kasici koja je bila isto za bebe od 5 mjeseca pise d ssadrzi pojacivace okusa, gustin kukuruzni, brasno,aromu , biber, neke zacine i sad neko kaze kako se treba stroooooooooooogo paziti na kalendar ishrane-niti sma pratila niti pratim.Ono sto mom djeteu odgovara to i dajem i hvala Bogu ni nasta nije alergican a grahovu corbicu jedemo od 6 mjeseca.zdrav,prav ,jak i bez bolesti. slusaj svoj instinkt i prati djetetove potrebe
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 15:42:14
pocahontas
IZVORNA PORUKA: Mya_81
Marinčii, smiješ...ipak piše da se daje nakon 5 mjeseci...
Reallove, mislim da je to ipak faza...i nama se s vremena na vrijeme desi da ne popije svo mlijeko, ali nakon par dana se uvijek vrati u onu svoju staru rutinu...
Pokahontas, je li se to isključivo odnosi na gotov skuhan obrok?
Mya, ja sam cnegdje procitala da generalno nije preporucljivo davati bebama hranu (povrce i voce) koja je bila predhodno zamrznuta..e sad..ja se toga sad za sad drzim pa kupujem na pijaci vrlo male kolicine povrca i voca kako mi ne bi dugo stalaji i kako bih ih sto prije pojeo...kupila sam jako mali loncic i u njega isjeckma malo tikvice npr. malo blitve (par listova), malo celera, mrkvicu i to kuham..kada se to ispasira ili izblenda to bude mozda pola solje za bijelu kafu i on to sve pojede...nemam sta ni da zamrznem ....i tako svaki dan....sve bude gotovo brzo, nakon par minuta kuhanja pa mi nije naravno mrsko svaki dan isto ponavljati...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 17:14:41
škorpija
prije sam bebiju davala svježe povrće, ali sad uglavnom jede smrznuto ledo a voće je i dalje svježe. pa sad sigurno je zdravije nego da ga ne jede nikako, a ja mrzim hodati po tržnici
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 17:34:40
Mya_81 RR
Nedavno kad je snijeg napadao i kad je baš zazimilo kod nas na pijaci doslovno ništa nije ni bilo...jako malo tezgi i sve smrznuto, a ko zna na šta bi to ličilo kad bi se otopilo...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 18:49:47
Idina mama
Smrznuta hrana sadrzi vitamine. Nisu bas svi unisteni. Cak je bolje da se bebi da smrznuto voce ili povrce nego da se kupuje kad mu nije vrijeme. Mislim, npr. ljetno povrce u sred zime. Takvo povrce u nevakat sazrijeva u plastenicima (staklenicima) bez dovoljno sunca, pa cak i organski proizvedeno moze sadrzavati opasne nitrate. Kad su u pitanju banane i citrusi, u toku transporta bi propali da se ne naspricaju kojekakvim hemijama. Zato ih uvijek dobro operite da prilikom guljenja to smece ne prenesete rukama na voce. Dodatno, banani odsijecite vrhove, jer se tu krije najvise hemije. Inace, nisam nista rekla proizvoljno. Bas naprotiv. Meso u kolicini koju sam navela je ok cak i za bebu od napunjenog 4. mjeseca. Tacno je to za bjelancevine, ali bolje paziti da se ne daje mlijeko i/ili mlijecni proizvodi u prevelikim kolicinama ili prerano. Mlijeko pored bjelancevina sadrzi i minerale (natrijum) koji nisu ok za bebu. I hanabanana se u stvari slozila da treba bebi dati hranu koja sadrzi zeljezo. Razumijem da je tesko zamisliti da beba pojede meso, pa onda su zob ili proso odlicna zamjena. Ali i ta zamjena nije dovoljna za starije bebe. Izdinstajte 20 gr nemasnog mesa na niskoj temperaturi i sa vrlo malo vode. Vidjecete da se to smanji na oko 13-15 grama. Ulje se uvodi odmah nakon 2-3 sedmice iz dva razloga. (napomena: masnoca iz mesa nije dobra i treba koristiti nemasno meso). Ulje je neophodno radi probave. Preporucije se repicino. Sadrzi potrebne masne kiseline. Osim toga, beba treba puno energije, brzo raste i nemasna hrana nije dovoljna. Da li beba doji ili ne, nije vazno za uvodjenje ulja. Dohrana gustom hranom uvodi se radi toga sto samno mlieko nije vise dovoljno. Pogledajte npr. Hippovu kasicu za bebe od 4. mjeseca koje su predvidjene kao kompletan obrok i vidjecete da sadrze povrce, krompir, meso, ulje i vitamin C. Hipp ne bi smio trovati djecu. Kolicine su tacno kako sam navela. Medjutim, kazem ne morate tako hraniti bebicu. Uvijek mozete umijesati 10 gr prosa ili zobi (npr. hipp baby pahuljice) u kasicu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.12.2009 19:10:11
Idina mama
IZVORNA PORUKA: marinčii
jel ja smijem svom malenom kojem je 5 mjeseci i 3 tjedna dati ovu kašicu,na njoj piše da smije od 5 mjeseci al me buni to što sadrži gluten
Za gluten: dojene bebe smiju gluten prije 6. mjeseca (cak se preporucuje). Ali kako hoces. A kasica je ok. Ne mmogu dobro vidjeti koja je tacno. Cini mi se voce + zitarice i to je super. Narocito ako je zob (ovas - Hafer) ili proso (Hirse). Inace, zitno-vocne kasice su predvidjene kao medjuobrok ili vecera.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2010 9:09:04
reallove
Drage moje sta mislite o kasici jabuka,kruska i malo banane,smijem li to napraviti za Emin,za 7 dana punimo 5 mjeseci aBd..i jos nesto Emin je prije nekoliko dana popio svjeze cijeden sok od narandje,nista mu nije bilo
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2010 15:42:21
Dinkica
Dorucak:jabuka i kruska sa rizinim pahuljicama Rucak: sitno izrendan kupus dinstan na maslinovom ulju sa malo vode i dodatak mladi sir Vecera obicno bude pola banane Aptamil, voda a evo kuha se i kompot od sljiva
reallove, jabuku i krusku naravno da mozes davati, to je prvo voce, e sad banana je na mom kalendaru prekrizena do 1 godine sto mi je malo cudno jer se hipp kasice od 5 mjeseci prave sa bananom, ja sam je pocela davati tek sa 10 mjeseci pa ne znam sama odluci