Amelaa RR
|
Mud Cake Sastojci 1 1/2 solje jake kave 1/4 solje brandy(tko ne zeli ne mora stavljati) 150 g tamne cokolade 250 g maslaca 2 solje secera 2 solje brasna 1 zlicica sode bikarbone mali prstohvat soli 2 jaja lagano izmucena viljuskom 1 zlicica ekstrata od vanilije Ganache: 1 solja vrhnja 200 g tamne cokolade iskidane na komadice 1 zlicica maslaca Priprema Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 135*. Staviti kavu, brandy, cokoladu i maslac na paru ili na jako laganu vatru da se otope a kada je postalo sve glatka smijesa maknuti sa vatre i ostaviti desetak minuta da se malo ohladi. Lagano rashladjenu smijesu prebaciti u zdjelu od miksera. Prosijati brasno, sol i sodu te uz lagano mijesanje mikserom ( nije potrebana jaka brzina) postepeno dodavati suhe sastojke. Kada smo to izmijesali dodamo i dva jaja i vaniliju, promijesati da smijesa bude jednolica i izliti u kalup od 23-24 cm. Peci sat i pol vremena, a pecen kolac izvaditi, ostaviti nekoliko minuta u kalupu, a zarim kalup skinuti i hladiti na resetci. Ukrasiti po zelji i posluziti. Ja sam za ukras koristila cokoladni ganache. Na paru staviti vrhnje i cokoladu da se otope i kada je smijesa postala glatka dodamo i maslac, dobro izmijesamo i ostavimo sa strane da se dobro rashladi. nemojte kremu stavljati u frizider jer ce izgubiti sjaj. Kada je krema dobila dovoljnu gustinu za mazanje s njom namazemo cijelu tortu. Solje su velicine 250 ml. Na ovoj slici je dodana jos jedna krema, ovo zutkaste boje. To je krema Dulce de lecc potrebno: 1, 5 l mlijeka sa 3, 5 mliječne masti 1/2 kg šećera 5 vrećica vanilin šećera 125 gr maslaca 1 žličica sode bikarbone (može i bez nje, jer se ona dodaje da bi se dobila tamnija boja) Priprema Stavite mlijeko da se kuha na najslabijoj vatri, dodajte mu šećer, vanilin šećer i maslac.Kuhajte tako sve dok se ne počne zgušnjavati. (Ne znam točno koliko je to vremenski, no svakako nije manje od 2 sata, to varira valjda od jednog do drugog slučaja, kod mene je trajalo oko 2 sata, pretpostavljam da je u pitanju masnoća mlijeka,jačina vatre i slično..)Sad pazite, jer svako malo morate promiješati, pazite da ne iskipi. Probajte gustoću na ohlađenom tanjuriću, kao što se proba za marmeladu, ili pekmez.Kad se zgusnulo baš koliko vama odgovara, isključite vatru i dodajite sodu, kao da solite, pažljivo pomalo sipajući iz žličice i žustro miješajući da ne iskipi, jer ako to ne budete uradili imaš ćete kreme svuda okolo.Prespite u prikladne posude ili tegle. Posluživanje Maslac sam stavila iz jednog razloga, a to je da povećam mlijeku postotak mliječne masti, što mi je izuzetno uspjelo i vrlo se lijepo sjaji i kremast je skroz, vrlo sam zadovoljna. Od ove količine sastojaka ispalo mi je 1 puna tegla od 700 gr, i jedna manja tegla od 400 gr, nepuna.
< Poruku je uredio Ilhana -- 13.2.2010 21:58:24 >
_____________________________
1. ICSI Bahceci-Sarajevo 22.07.2013pocetak bockanja 04.11.2013 Beta 1:( 2. ICSI Bahceci-Sarajevo 26.06.2015 - Beta 73-80 biohem 3. 17.11.2015 Beta 0,1 4. 30.09.2016 Beta pozitivna 10.11.2016 Spontan 5. 2018 FETBahceci Beta pozitivna
|