chuci
|
dok beba spava (a kad bi drugo) da i ja napišem svoju priču sve je počelo oko 2 ujutro 21.09. mene probudilo, nešto me zabolilo u krstima. nakon malo vremena prestade i ja nakon wc-a (svi u 9-om mjesecu znaju zašto) nastavim spavati. malo kasnije ponovo me probudi boli opet malo u krstima, ali ja ništa ne kontam i nastavim spavati. i tako to išlo negdje do 4 sata ujutro kad me opet, probudi bol i ja kontam ovo opet nešto boli, da nisu trudovi, ali ne boli puno. pogledam na sat, i nastavim spavati. sljedeći bol u 4 i 20, sljedeći oko 20 do 5. ma reko izgleda trudovi i to na 20 minuta. hajd kontam super, i nastavim spavati. ujutro se mm i ja probudili, i ja njemu kažem mene nešto bolicka, mislim da su trudovi. e trebali ste vidjeti taj pogled, ono ko šta ćemo sad a iakolačio oči. kaže hajmo doktoru, ma neću reko, ne boli puno i veliki je razmak, šta ću bezveze ići. a taj dan njegov tetak trebao doći u novi stan da nešto radi, pa on morao da mu pomaže. ja trebala ići kod mame, jer je bio drugi dan bajrama, pa da nisam sama bezze. sreća pa smo dosta rodbine obišli prvi dan, a ostali su čekali treći dan bajrama zbog tih radova. i tako se mi spremimo, ja kod mame, njemu zaprijetim da ne govori nikom da imam trudove, a on u stan. i tako je mene bolilo čitav dan, po malo, na 10-15 minuta bolovi. niko nije skontao od mojih, osim brata, a i on je skontao jer je vidio da bilježim nešto u mobitel svako malo, pa pitao mm jel to počelo. helem mene malo jače svaki put zaboli i malo duže. prvo je bol trajao oko 5 sekundi, a sad su već trajali po pola minute, pa ona minutu. ovo je bilo oko ručka. tada ja kažem mojima da idem kući, kontam lakše mi je tamo (sreća pa je iznajmljeni stan u kojem smo živjeli, mama i moj novi stan sve u 5 minta šetnje udaljeno). ja kući, i upalim neki film, trpim trudove na nekih 7-8 minuta, traju oko minutu. nakon filma zovnem mm i kažem hajd ti fino dođi da budeš sa mnom, ne mogu više sama. šta ću kad sam ja maza. on ''otjerao'' tetka i odmah došao. onda mi je nekako bilo lakše, masirao mi leđa, napunio kadu toplom vodom i dopunjavao, stvarno manje boli u vodi , zapisivao trudove i govorio a hoćemo li sad doktoru. ja nisam htjela da idem reko bolje je što sam duže kući, lakše je. meni je samo bilo da ne moram ležati. najlakše je bilo na koljena i da mi on masira leđa. helem kad su trudovi bili na 3-4 minute i trajali oko 1,5 minutu ja krenem prema bolnici. to je bilo oko 9 i 30 navečer. javim doktoru situaciju (sam mi je dao br mobitela da ga nazovem ako mi nešto trebadne) on kaže hajte vi bolnicu, ja ću gore javiti da ste moj pacijent. u bolnicu Koševo stigli 10 do 10, dole me u prijenoj pregledali, kaže otvorena 3 cm, ostajete u bolnici, nek muž donese stvari. tu se presvukla, mužu dali moje stvari u kojima sam došla a ja gore na sprat. njemu nisu dali da uđe, naravno. on htio čekati na stepeništu a ja ga pošaljem da ide kod svojih koji žive blizu bolnice, reko neka te tamo. mene doktorica poslala u sobu, kaže ako možeš bolje hodaj, brže će to ići. ja kontam ako je za cijeli dan tek 3 cm, kad će ovih ostalih 7 nadoći. u sobi sa mnom samo još jedna žena. kaže nju ništa ne boli ali prokvarila, pa došla i to u tri ujutro (nekad kad je mene počelo boliti) dosadno joj kaže dugo je sama. helem tada dođe zla sestra i mene stavi na ctg, to mi je užas bio boli a moraš ležati. nekako sam ja pretrpila i odmah ustala da hodam poslije ctg-a. kad naiđe trud ja dišem kao na vježbama i naslonim ruke na koljena. stalno sam išla u wc, jer je tamo bio otvoren prozor a meni godio svjež zrak. zla sestra me ružila što hodam, iako je dr rekal da je bolje da hodam. negdje oko pola 12-12 dr me pregleda ponovo kaže 3-4 cm, i daju mi neku injekciju nisam upratila koju, ali mislim da je za otvaranje bila. helem ova moja cimerka nakon nekih pola sata kaže da počinje osjećati napone, a malo ranije je počelo i boliti (to joj je treće dijete) pa je odvedoše u salu, a ja ostala sama. helem i ja počeh osjećati napone, i zovnem zlu sestru kažem joj tako i tako, kaže ona otkud to . niđe veze pitanje. reko ne znam ali ja osjećam napone kao da mi se kaki. znam šta je napon, i vidim da se razlikuje od truda. dišem ja trud kako su rekli na vježbama, a napon isto. eto sestre nazad i mene isto odvedoše u salu. dr me pregleda kaže 5-6 cm, i prokine mi vodenjak. to je bilo oko 1 i 10. pregleda me ponovo za nekih 10 minuta i kaže 7-8 cm, zovne ona mog dr, jer joj je on tako rekao, i kaže meni ne brini brzo ćeš, samo prodii napone, dolazi tvoj dr za nekih 15-20 minuta. meni drago. najgore od svega je prodisavati napone, ali ja sam puhkala kao vozić. da se pohvalim nisam se derala ni ništa slično. helem dr je došao u 15 do 2, Ajša se rodila u 5 do 2, i to iz dva napona. sve sam slušala babicu i dr, ali su me ipak malo recnuli, imala sam 4 konca ali nije me bolilo to rezanje. najljepše je bilo kad sam je vidjela da se rodila, i pitala, šta je. a moje sreće kad su rekli da je curica. odmah su je stavili na moja prsa. pupčana vrpca joj je bila omotana oko vrata, ali nije bilo većih problema. imala 3900 grama, duga 53 cm. srećica moja mala, ima isti nosić kao mm, i malu crnu kosicu. kad su je izvagali i izmjerili opet su mi je vratili, a ja sam tada nazvala mm i rekla mu čuješ li je ljubavi, to je naša beba. on je odmah došao, i babica mu je iznijela da je vidi. toliko se zbunio kad je vidio, da je zaboravio da je slika, pa su ga nane ružile ujutro zbog toga. mene poslije odveli u box, nisam mogla spavati, slušala bebe kako plaču, i pitala se kad će meni moju donijeti. došla je ujutro, slatkica mamina. ručkala čitavih pola sata, a ja je gledala kako je samo mala i medena. moja cimerica iz sobe, je neih sat poslije mene stigla u isti box, pa smo se nastavile družiti. i ona je rodila curicu, isto sa crnom kosicom, samo je njena bila 2700, 47 duga. slikala je ja, jer sam ponijela aparat, pa kad je mm došao i donio mi doručak, dala sam mu aparat. moja mama je odmah izradila slike da može unukicu pokazati svima. mala frka je nastala, kad je dr rekao da mogu isti dan kući, ali babi se brzo organizovao. 24 sata trudova, ne previše bolnih, odmah zaboravljenih. jedna mala seka više u našoj familiji, 3900 grama više u našoj porodici, puno veselja više na svijetu.