Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ne spominjući vjerski razlog koji je kod nas bio presudan da osunetimo oba sina, ja bih sunećenje/obrezivanje jedostavno uporedila s vakcinacijom. Iako se ne mora desiti da dođe do bolesti ipak se djeca odmah po rođenju vakcinišu e tako i ovdje pa i ako se ne mora desiti da nastupe problemi zašto ih ne zaobići ako smo čak i sigurni da sunećenje nema nikakav kontraefekat koji se kod vakcinacije i može javiti. Hvala Bogu sad to hirurzi jako dobro odrade, barem smo mi imali lijepo iskustvo sve je bilo uredu bez ikakvih komplikacija i problema. Eto meni je ovo najjednostavnije poređenje. I po ko zna koji put savjet: Oni koji to planiraju uraditi, uradite to što ranije.
Nikad nisam bila za sunecenje/obrezivanje ako nije potrebno jer mislim da se i roditelji i dijete nepotrebno izlazu stresu. Pogotovo sto vidim u mojoj okolini da skoro pa svi sunete dijete, pa cak i oni koji nemaju direktne veze sa islamom, jet je to postala tradicija. Ipak se radi o tome da se jednoj osobi oduzuma dio tijela bez njegovog pristanka, oduzimanje individualnosti. Medjutim, kod Emila se kozica jos uvijek ne moze prevuci do kraja (valjda sam se dobro izrazila) pa je pedijatrica preporucila da uradimo sunecenje/obrezivanje i to mi je sasvim uredu. Samo sto jos nisam skupila hrabrosti, ma sva se najezim kad pomislim.
Juni, tvom Emilu zelim da se sto prije rijesi problem... I potpisujem tvoj post glede toga... A Aminad ne bih se bas slozila da se obrezivanje i vakcinacija mogu porediti... Po tome bi se djetetu odmah moglo izvaditi i slijepo crijevo, da bi se izbjegle komplikacije koje mogu nastupiti, a biti daleko opasnije od ovih s obrezivanjem...
U Americi se djeca sunete po rođenju, naime zakace im neki prstencic koji otpadne kad i stipalica na pupku otprilike. Nije presudna vjera, svima to rade iz higijenskih razloga! Malo drugacije izgleda nego kao sunet kod nas, ali svejedno skinu malo kozice sa tim prstencicem!
Moj mali Ajdin ima 4,5 mjeseca i planirali smo ga sunetiti aBd odma nakon Bajrama.Sta ste vi obukli djetetu nakon toga,smije li mu se staviti pelena,hoce li ga zuljati.Znam da su prije djecaci nosili suknjice da im bude udobnije I kako se kasnije ta rana tretira, da li treba cistiti i cime Hellp ja stvarno nemam pojma
ja nemam pojma sta da radim zao mi sad (nemislim sad odma danas nego kad je skroz mali) jos zalije ce bit kasnije neznam stvarno ... inace nisam bas osjetljiva na vakcine i to ali sunet mi je nekako strasan al i to ce proci ako bog da samo neznam kad
gvendolina, gdje ste vi to mislili raditi? Mi ćemo za cca 1 mjesec aBd, baš sam danas uzela uputnicu da izvadimo nalaze (uzela bez datuma, kad budemo zakazali termin, da ne ganjam uputnicu). Ja sam mislila na Koševu, mada ne znam koja je procsedura, vjerovatno se ode jednom prije da se zakaže termin A za oblaćenje..... ma obući ću ga "normalno" , mislim bez ikakvih suknjica
Na prethodnim stranicama imaš iskustva nakon obrezivanja, pa pročitaj kako su žene kasnije tretirale čindi-lindi Ja sam sve pomno pročitala i počela sam se psihički pripremati..... Biće aBd sve dobro!
Ja to mogu obavit sad poslije podne bez ikakvih nalaza al mi nepada napamet a jos se nisam psihicki pripremila ... najbolje je samo uradit zgrusavanje krvi nalaz i ako znate dobrog hirurga koji to radi otic u nocnu smjenu il popodne i bez iakkve procedure sve gotovo za 10 min, bar kod nas tako moze
Može li jedno pitanje? Nemojte misliti da je zlonamjerno, zaista (još uvijek me je strah da će mi netko zamjeriti a to bih zadnje željela). Sve mame plaču i stavljaju ove neke uplakane likove kad pišu o obrezivanju, što u potpunosti razumijem. Znam i da je to dio tradicije nekih ljudi, i to poštujem. Ali zar bi zaista bilo jako strašno to ne uraditi? Pridržavate li se svih propisa Islama, pa onda i to radite kao pravi vjernici, ili samo jer je to tradicija (što je po meni velika razlika). I treće- vidjela sam dijete čija majka mi je pričala da se mjesecima poslije budio vrišteći i u znoju. Zašto to raditi djetetu? Može li se sačekati da odraste bar do nekih 10-ak godina, odgajati ga u vjeri, a odluku prepustiti njemu? Piše li to igdje? Ponavljam, molim vas, ovo je čisto jer sam neinformirana, i jer nikada to ne bih uradila. Da se razumijemo, ja sam vjernik, krštena sam, ali mislim da su moji roditelji trebali meni preppustiti odluku u šta ću vjerovati a izložiti me informacijama, kako bi ta odluka bila ispravna za mene. I da, znam da pola civiliziranog svijeta to radi i sve- moja pitanja nemaju veze s tim.
Razumijem pitanje i postujem tvoj stav,ali sunet nikome nije ucinio zlo :) vjeruj mi,djetetu koje dolazi iz bosnjacke nacije je vece zlo biti neosunecen..znam jednog(on je iz mjesanog braka doduse,otac musliman ),citavo djetinstvo je patio od kompleksa jer nije osunecen,uvijek je to sakrivao od djece,jos gore je bilo kada je postao momak(ne mozes od svakoga kriti da si neosunecen haha),na kraju se kao momak osunetio sam..a krivio je oca sto ga nije osunetio ranije.a i otac kaze..pogrijesio sam
neke stvari se rade jer su dio tradicije i ne mozes djete izbaciti iz okruzenja jer imas tamo neki svoj princip,imas kcerku kako vidim,,ipak vjerovatno postoje neki obicaji koje namjeravas ispuniti bez obzira sto je ona jos mala
Samo cu kratko reci da ne bih duljila: Svakom normalnom covjeku nije bitno i ne brine se o cuni drugog covjeka! Morala sam biti ovako prosta jer se neke stvari nekim osobama ne mogu drukcije objasniti.
Ja to mogu obavit sad poslije podne bez ikakvih nalaza al mi nepada napamet a jos se nisam psihicki pripremila ... najbolje je samo uradit zgrusavanje krvi nalaz i ako znate dobrog hirurga koji to radi otic u nocnu smjenu il popodne i bez iakkve procedure sve gotovo za 10 min, bar kod nas tako moze
moj ti je savjet da to uradis dok je djete jos malo,kasnije ce biti teze kada i ono zna sta se radi,,,ovako mu nista nece biti,nece se ni sjecati,a naravno prije toga obaviti sve nalaze i nece nista biti inshaAllah
hej draga enisice hvala pogledacu na prethodnim stranicama. Joj mene je vec evo trema uhvatila.Mislili smo mi to i ranije uraditi,ali smo odlucili sacekati dok prodje Ramazan.Mislim da treba sto prije,jer vec sad je svjesniji i nemirniji.Mi smo se dvoumili izmedju Skake i bolnice.Isprva mi je to sa Skakom djelovalo primitivno,ali ima i to prednosti sto ne moras vozikati dijete.Odlucili smo ipak raditi na Kosevu.Idemo preko preporuke,kao sto neko rece ode se u smjenu kad dr radi.Sa njim cu provjeriti da li treba vaditi nalaze i ostalo.samo aBd da to sve prodje dobro
Hej pa super, pošto ćete vi to prvi raditi , molim te javi mi kako je bilo i svu proceduru plizzzzzzz, šta kako.... Javi se molim te i nakon tog razgovora sa dr. pliz, pliz, pliz
ja ti samo kazem kako vecina funkcionise,niti sam rekla da to podrzavam niti da ne podrzavam
ma danasnje majke su previse osjetljive,i ja sam takva,nemam sina jos ali kada budem imala ako Bog da vjerovatno cu biti ista,ali znam da je to priodan majcin instikt,a sunnet nije nista opasno...pa uvijek su se djeca sunetila,ne vidim da je nesto falilo nasim ocevima, dedama i pradjedovima...a sunetili su se
Sa njim cu provjeriti da li treba vaditi nalaze i ostalo.
Mi idemo u ponedjeljak na Koševo. Trebaju vam nalazi o vremenu koagulacije i vremenu krvarenja, ali važe samo sedam dana. Uputnicu za laboratoriju tražite kod svog pedijatra u Domu zdravlja. I da, između sunećenja i vakcine mora biti razmak sedam dana.
Hej pa super, pošto ćete vi to prvi raditi , molim te javi mi kako je bilo i svu proceduru plizzzzzzz, šta kako.... Javi se molim te i nakon tog razgovora sa dr. pliz, pliz, pliz
hocu,hocu,hocu e izgleda da cemo morati jos malo pricekati,vakcinu je primio pocetkom ovog mjeseca.Hajd bar da se malo rasteretim,bas me trema spucala.Mozda je i bolje sto cemo malo odgoditi,prvo frka oko Bajrama pa sunecenje
malena_t sretno na sunecenju,da aBd sve dobro prodje.Javi nam kako je bilo.A koji pon. idete,ovaj je neradni? Moj djever kad je sunetio sina nije vadio nikakve nalaze,ali ja bi volila da to odradimo ipak je sigurnije.Zato ne znam sta ce dr.reci.Jel vi idete isto preko preporuke,jer sam cula da ne rade malim bebama ako nemas nekoga
malena_t sretno na sunecenju,da aBd sve dobro prodje.Javi nam kako je bilo.A koji pon. idete,ovaj je neradni? Moj djever kad je sunetio sina nije vadio nikakve nalaze,ali ja bi volila da to odradimo ipak je sigurnije.Zato ne znam sta ce dr.reci.Jel vi idete isto preko preporuke,jer sam cula da ne rade malim bebama ako nemas nekoga
Sad u ponedjeljak i jeste preporuka u pitanju, a nalaze koje sam navela trazili su nam upravo s klinike.
Mi smo malenoga sunetili na Koševu, uz lokalnu anesteziju i jedino nisam mu smjela obuci nista sto ima kopcice, pa se preporucuje samo potkosuljica i mozda neke minijaturne gacice koje ce moci preko pelene. Oni odmah cunu zamotaju zavojem i obuku bebi pelenu, a svakako treba nesto prakticno obuc, mozda neku siru trenerkicu! Da bi ga smirila, ponjela sam mu smoki, koji ludo voli. Tako da sam to odmah pripremila da mu dam da se malo smiri. Doduše koliko mogu vidjeti vaši bebači su dosta manji, mi smo našeg sunetili sa oko 10 mjeseci To vam je puno bolje dok su mali, jer se ne vrte puno kad spavaju
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.