Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Ja sve malo, malo pa provirim na ovu temu, i nas ovo uskoro čeka
Nego, sve str. sam pročitala ali nigdje nisam našla pojašnjenje ovog "postupka" na Koševu. Molim mame koje su svoju djecu vodile na Koševo da mi odgovore:
- je li potrebna uputnica od pedijatra? - gdje se nalazi rade, može li u DZ kojem pripadamo ili trebamo na Koševu? - šta je od nalaza neophodno, i krv i urin ili samo krv (prst ili vena?)? - jeste li zadovoljne sa dr. koji je to obavio (ime i prezime ako jeste ) - da li rade sunećenje djece mlađe od 6 mj.? - koja je cijena?
Izvinite ako previše pitam al' bih vam bila jakooooooooo zahvalna na odgovorima
Nisam iz Sarajeva pa ti ne mogu reći ništa o tome što pitaš ali želim da te utješim nema potrebe da brineš vjeruj mi!!! To je skoro kao i kad ga vodiš na vakcinu plače tad ali čim mu daš neku igračku ili nešto što voli..zaboravi na bol! Nema ni muke sad je to lako nije ko nekad kad su ne stručno radili...Zavoj spadne isti dan a samim tim i ne boli više.Više ostane strah kad ga kasnije pereš dole ali moj je imao 7mj.pa je znao tvoj neće ni to znati ako ćeš ranije... Puno sreće i ne brini zbog toga to je tvoj i njegov ponos!
joj što je mene strah tog sunećenja ajde kad je beba mala negdje do 5 mjeseci al kasnije bebica je jaka i može sama sebe povrijediti Sretno svim mamama koje će u narednom periodu sunetiti svoje sinčiće a dječacima koji su to već obavili želim brz oporavak
Baš ti hvala na lijepim riječima! Od njegovog rođenja se psihički pripremam na to.... Mislili smo, aBd, idući mjesec, kad bude imao 4 mj. dok je još mali i dok se nije počeo pravo vrtiti i puzati.... Biće to, aBd, sve superiška...nadam se.
joj što je mene strah tog sunećenja ajde kad je beba mala negdje do 5 mjeseci al kasnije bebica je jaka i može sama sebe povrijediti Sretno svim mamama koje će u narednom periodu sunetiti svoje sinčiće a dječacima koji su to već obavili želim brz oporavak
Stvarno nema razloga za brigu jer iako mali oni odlično znaju da sebe ne povrijede... Kažem baš kao vakcina ako ih boli rukica neće je pomjerati iako imaju samo par mjeseci.. P.S.Veseela ne znam što ti brineš koliko sam shvatila kod tebe je curica
Nego, sve str. sam pročitala ali nigdje nisam našla pojašnjenje ovog "postupka" na Koševu. Molim mame koje su svoju djecu vodile na Koševo da mi odgovore:
- je li potrebna uputnica od pedijatra? - gdje se nalazi rade, može li u DZ kojem pripadamo ili trebamo na Koševu? - šta je od nalaza neophodno, i krv i urin ili samo krv (prst ili vena?)? - jeste li zadovoljne sa dr. koji je to obavio (ime i prezime ako jeste ) - da li rade sunećenje djece mlađe od 6 mj.? - koja je cijena?
Ni ja ti ne mogu pomoci, duugo nisam citala ovu temu....ali sad si me zbunila...Nije valjda da to sve trebate obaviti da bi osunetili dijete??? Ako ce ti pomoci, kdo nas se to nista ne radi, cak ne sunete djecu u bolnici(zvanicno), osim ako nije neophodno....Ali mozes odvesti i placas 50KM.... I isto kosta ako odvedes privatniku.....
Evo mene Treba ti uputnica iz tvog DZ(tamo gdje dijete i vodis)...Nalaze radis isto u tom DZ,bitna je kolagulacija i vrijeme krvarenja,ako je to ok,onda mozes sunetiti dijete,sto ce ti oni gore na Kosevu i potvrditi;dakle dodjes njima sa nalazom i uputnicom...Ja sam cula da se gore na Kosevu ne placa,ali ti mozes pocastiti doktora...Ne znam kako gore rade,ali mi je prijateljica nedavno sunetila bebu i sve je super proslo.A ne znam da li gore rade bebe mladje od 6mj.
Btw, da se nadovezem na temu....i ujedno pohvalim....Mi smo sunetili mladjeg nedavno i sve je HB proslo za 10-ku...mashallah....Nista nisam radila kao sto mi je doktor preporucio, vec sam slusala svoju babicu, koja je to radila na najbolji i najlogicniji moguci nacin...(po ovom pitanju, oni stvarno veze nemaju o tome sta i kako dalje).....
E sad, moje iskustvo...Vidim da puuno vas razmislja kao i ja sa prvim djetetom...sto je manji-to je bolje....iz mog iskustva je to GRESKA! I kada bih ponovo rodila sina, pricekala bih da "naraste", pa onda...ZASTO? Prvog sina osunetili sa 8mjeseci(nije puzao, niti hodao jos)....i zalijepila mu se ona gazica...Zive muke...Znam jos par slucajeva koji su osunetili i jos manje(sa4,6mjeseci), pa prokrvari ranica..... Drugog sina, kao sto rece nedavno osunetili,a ima 22 mjeseca...Dakle hoda, trci....ali, zene drage, kako se dijete samo cuva, to je za ne povjerovati i koliko je lakse to podnijo...necete vjerovati da je iz sobe(gdje se osunetio(vodili privatniku)), izasao sam svojom nogom...skroz normalno!!!....I kada je kuci dosao, sve super, hodao, samo kada bi sjedao, malo sporije je to radio....i kada dohvaca nesto sa poda...I puuno brze je to sve proslo...Mislim da se manje dijete vise napati iz razloga, sto cak mama mora vise paziti da se dijete ne povrijedi nogicama ili kada se prevrce potrbuske i bar dva dana , naredna,djete nogice drzi ukocene....A kada je dijete vece, ono to SAMO radi...Nevjerovatno, ali je tako....I za to sam da dijete i prohoda i sve, pa tek onda sunecenje....
< Poruku je uredio batterfly -- 11.9.2009 1:12:21 >
neki hvala ti punooooooooooooo što si na svako pitanje odgovorila, ma si!!!
batterfly, ma mi moramo to prije obaviti jer se ja ubrzo vraćam na posao a eto svi nekako i predlažu da se to uradi dok je beba mala..... Ma kako, jedino što znam je da će biti , makar što se mene tiče.....
Zelim vam srecu obadvjema i da vasi bebachi to sto lakse podnesu, i, naravno, i mame ...Znam kako vam je....nista mi nd morate pricati, ali meni sad to i nije neki bauk, kako je bilo sa prvim....sa drugim mi je bilo puuno lakse i jednostavnije...I opet bi, cini mi se, bez problema...Tako i vama zelim da prodje, od srca...
P.S.Neki, sad sam se vratila malo unazad i citala i vidim da si i ti "morala" osunetiti malog radi infekcije...Samo da znas, i mi smo taj isti problem imali.....bilo je uzasno....Gore mi je to bilo, nego sunecenje...
Ja sam svog vodila da ga obrezu kad je imao 3 mjeseca i tad su otkrili da ima rotaciju penisa, te nisu htjeli, vec je morao na operaciju i to smo zavrsili kad je imao 7 mjeseci. Lezali smo na Kosevu, radio ga je dr. Zvizdic, koji je to i otkrio, vratio penis u normalan polozaj (bilo puno koze koja ga je zarotirala), i usput i obrezao. Iako je znaci bila prava operacija i malo teze njegovanje sve je proslo odlicno. Tako da je moja preporuka da svakako to uradi pravi hirurg, a ne neko ko to onako radi. Bolje je malo dijete jer samo obrezivanje lakse podnese, a i manja sansa da se povrijedi, iako se i veca sama cuvaju, ipak ne dovoljno. Svakako preporucujem dr. Zvizdica sa djecije hirurgije na Kosevu, a radi i privatno u Sanasi.
Može li jedno pitanje? Nemojte misliti da je zlonamjerno, zaista (još uvijek me je strah da će mi netko zamjeriti a to bih zadnje željela). Sve mame plaču i stavljaju ove neke uplakane likove kad pišu o obrezivanju, što u potpunosti razumijem. Znam i da je to dio tradicije nekih ljudi, i to poštujem. Ali zar bi zaista bilo jako strašno to ne uraditi? Pridržavate li se svih propisa Islama, pa onda i to radite kao pravi vjernici, ili samo jer je to tradicija (što je po meni velika razlika). I treće- vidjela sam dijete čija majka mi je pričala da se mjesecima poslije budio vrišteći i u znoju. Zašto to raditi djetetu? Može li se sačekati da odraste bar do nekih 10-ak godina, odgajati ga u vjeri, a odluku prepustiti njemu? Piše li to igdje? Ponavljam, molim vas, ovo je čisto jer sam neinformirana, i jer nikada to ne bih uradila. Da se razumijemo, ja sam vjernik, krštena sam, ali mislim da su moji roditelji trebali meni preppustiti odluku u šta ću vjerovati a izložiti me informacijama, kako bi ta odluka bila ispravna za mene. I da, znam da pola civiliziranog svijeta to radi i sve- moja pitanja nemaju veze s tim.
emma,evo ja cu ti pojasniti svoj slucaj...Naravno prvo zbog higijenskih,i naravno zbog vjerskih razloga sunetim svoje momcice Nas mame je uvijek strah da se ne daj Boze nesto ne iskomplikuje... Sa prvim sinom smo odugovlacili sunet,hocemo,necemo,pa on prehladjen,pa ovo,pa ono...Cistila sam mu sve,navlacila kozicu(koliko je moglo) da bi moj Sead dobio groznu infekciju,kao sto batterfly rece,to mi je vjeruj bilo gore od sunecenja...Dijete je bukvalno vristelo kad bi htio piskiti,ma to su bile muke,bolje da ti ne pricam,uzasno Cistim ja sad i Saidu naravno sve kako treba,ali cu i njega aBd osunetiti,i to ubrzo sigurno... Niko se nece ljutiti na tebe sto pitas i sto imas svoje misljenje
Emma.L ja nisam dijete obrezivala iz bilo kakvih vjerskih razloga ili obicaja, vec znam dosta slucajeva kad se upali pa nastanu pravi problemi, tako da sam to uradila bas zato sto mu mislim dobro, i u Islamu ako je receno da se to uradi, sve se to svodi na dobrobit djeteta, da nema kasnijih problema. Imam dosta priajtelja kojima su bas roditelji ostavili tu odluku i kad je nastao problem svi do jednog su kukali sto im to nisu uradili dok su mali, jer kasnije kao vecem djetetu ili covjeku je to jako tesko podnijeti.
Hvala na odgovorima, i što niste naopako shvatile . Kako rekoh, ostavila bih djetetu odluku, a ako bi bilo problema, zna se da je moralo tako biti. Ali ipak, poštujem svačije- samo ja ne bih nikada mijenjala dijete preventivno (iako mase to rade i tko sam ja da osuđujem, samo iznosim mišljenje). Nekako mislim, onda bi im odmah vadili slijepo crijevo i krajnike, jer je lakše dok su mali. Ali eto, htjedoh čuti mišljenja i razloge. Nego, što htjedoh reći- pa razvukoh svašta nešto, je da mi je žao ovih mama i dječaka s jedne strane (mogu samo zamisliti stres- Emi smo vadili krv radi laktacijskog žutila, pa su me poslali vani jer sam plakala ), a s druge, mislim da se treba čestitati i radovati sa svima koji su završili s tim, jer je to ipak događaj .
Hvala na odgovorima, i što niste naopako shvatile . Kako rekoh, ostavila bih djetetu odluku, a ako bi bilo problema, zna se da je moralo tako biti. Ali ipak, poštujem svačije- samo ja ne bih nikada mijenjala dijete preventivno (iako mase to rade i tko sam ja da osuđujem, samo iznosim mišljenje). Nekako mislim, onda bi im odmah vadili slijepo crijevo i krajnike, jer je lakše dok su mali. Ali eto, htjedoh čuti mišljenja i razloge. Nego, što htjedoh reći- pa razvukoh svašta nešto, je da mi je žao ovih mama i dječaka s jedne strane (mogu samo zamisliti stres- Emi smo vadili krv radi laktacijskog žutila, pa su me poslali vani jer sam plakala ), a s druge, mislim da se treba čestitati i radovati sa svima koji su završili s tim, jer je to ipak događaj .
Eto kako se sve moze lijepo reci,objasniti i shvatiti,svaka cast
Moje misljenje glede ove teme je da se ipak vise praktikuje obrezivanje djeteta kod ljudi islamske vjeroispovjesti... Osim naravno onih djecaka koji imaju problem i zbog toga im se radi obrezivanje... Ne znam kako je vani ali kod nas katolika ja mislim malo ko to radi, zapravo o tome se uopce i ne govori... Moj rodak ima sina i bas nikada o tome nije bilo price, moje prijateljice koje imaju bebe to nikada nisu spomenule i opcenito sto se tice vjere mislim da se zaista to ne praktikuje kod ljudi katolicke ili pravoslavne vjeroispovjesti, bar na ovim prostorima... U proslosti je to bio obicaj i kod krscana, ali je ne znam tocno kada donesena odluka u krscanstvu da obrezivanje muske djece vise nije nuzno ili potrebno, naravno ako za to ne postoji zdravstveni razlog... Pa tako da i ja imam sina sigurno o tome izmedu mm i mene nebi bilo price, jer mislim da mm nebi ni pomislio na to...
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.