|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar
19.10.2015 11:51:18   
Farah 00

IZVORNA PORUKA: ziel

E zene moje , ja otisla na UKC i zovemo mi dr.da kazemo da smo tu, kaze covjek PA REKAO SAM M POSLIJE PODNE, NE MOGU VAS SAD PRIMITI, U POSLU SAM. Joj otac se iznervira jer je mama s dr.dogovarala da dodjem i skontala pogresno umjesto poslije podne ona nama rekla prije podne...pa smo dzaba isli, pa oca zovu nekim poslom, pa nema parkinga, pa kisa, obidjosmo citav UKC pjesice ja se toliko umorila pocela drhtati...jer nisam bila ni doruckovala. Sad sam malo bolje,napunila se kalorijama heh. I tako da cemo kad mm dodje s posla otici ponovo na UKC tako nam je rekao oko 5, taman da moj otac ne dolazi ponovo, uzela sam br.telefona da zovemo kad budemo gore...

LTM a moze li se to na porodiljsko odmah zakaciti godisnji? Zar ne mora se raditi 6 mj.pa da se ostvari pravo na jedan dio godisnjeg? Hmm...

Ziel i poslije bolovanja i poslije porodiljskog mozes odmah uzeti godisnji odmor, jer ni bolovanje ni porodiljsko nije prekid radnog odnosa, i dalje ti ide staz kao i sva prava i obaveze. Ko ima prekid duzi od 8 dana ( to znaci kad te odjave sa sa PIO/MIO i ZZO) pa stupi u radni odnos kod drugog poslodavca, tada se ima pravo na godisnji tek poslije 6 mjeseci.

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 901
19.10.2015 11:57:02   
ziel
Hvala LTM i Farah na tom razjasnjenju oko godisnjeg nakon porodiljskog moze se i to zakaciti odmah da.se sto.duze bude s dijetom user posted image

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 902
19.10.2015 11:57:59   
Elastigirl

IZVORNA PORUKA: Leena

IZVORNA PORUKA: ninuska

IZVORNA PORUKA: LieToMe

potpuno tacno izuzev kad si na cuvanju trudnoce (kao ja oba puta zbog grlica) pa onda si na tom bolovanju do porada a porodiljsko otvaras danom poroda. inace poostrili su pravo ta bolovanja. ja sam iskoristila isto cijeli godisnji za 2015tu i onda sam bila na tom bolovanju i danom poroda mi mm otvorio porodiljsko. kasnije cu aBd vezati godisnji na kraj porodiljskog pa da budem jos malo sa curama.

A zna li neko sta treba za porodiljnu ovu kad zena ne radi? Proslu trudnocu sam bila prijavljena na poslu, sada nisam, a ne sjecam se sta mi je sa E trebalo, davno je to bilouser posted image

Svasta user posted image . Napisacu ti kasnije dok mali popusti. Svakako smo i na istoj opcini. Imas 200 KM gratis :)

Pa, krasno, kono, imas mi sve informacije user posted image

Vjerujte da odbrojavam minute do 1, tada idem ORL-u... Vise me ne boli uho, boli me grlo malo i slinava sam, da prostiteuser posted image , ali mi smeta biti gluha vise... Ja apsolutno nista na lijevo uho ne cujem.. Dovoljno da kazem da kad se u snu okrenem na desni bok, djeca mogu plakati do iznemoglosti, prije ce im komsinica doci, nego sto cu ja cutiuser posted image Sreca im je, pa mm dobro cuje i ima lagan sanuser posted image
[/quote

Leena ja sam imala isti problem sa uhom, sreca procula sam sama od sebe, ali sto kazes kad legnem na lijevi bok i zatvorim to jedno uho na koje sam cula mogu svi alarmi za posao da zvone user posted image user posted image user posted image

Ja sam jedan dan tako jako zijevnula i nesto mi je "propucketalo" u uhu i nakon togaj e svaki dan bilo bolje user posted image user posted image user posted image zamisli.

Zijevaj i ti user posted image

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 903
19.10.2015 11:59:14   
Elastigirl
Leena ja sam imala isti problem sa uhom, sreca procula sam sama od sebe, ali sto kazes kad legnem na lijevi bok i zatvorim to jedno uho na koje sam cula mogu svi alarmi za posao da zvone user posted image

Ja sam jedan dan tako jako zijevnula i nesto mi je "propucketalo" u uhu i nakon togaj e svaki dan bilo bolje user posted image

Zijevaj i ti user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 904
19.10.2015 12:00:53   
Leena

Probalauser posted image Kod mene je ovo hronicno, svako malo se javlja.. ali nesto bas potrajalo ovaj put. Obicno mi nesto pomogne, sada nista, dodijalo vala... Bas se glupo osjecam, nista ne cujem, non stop ponavljam: Molim?! Sta?!
Dosta da ti kazem da sam poslala najboljoj drugarici da ne mogu na pauzu s njom, jer moram dokotru, a ona odgovorila: Jupiii napokonuser posted image Kaze: Ili se deres ili sapces, nikako normalno progovoriti s tobomuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Leena -- 19.10.2015 12:06:45 >

<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)

*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)

Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu Elastigirl)
Neposredna veza do poruke: 905
19.10.2015 12:02:44   
Farah 00
Leena bas me nasmija za te dvije zeneuser posted image user posted image user posted image A cuj tog advokata, ma stvarno ne znam kako ljudi uzimaju sebi za pravo tako nesto😠

LTM ti i ja smo ista opstina, znaci da se naoruzam strpljenjemuser posted image A sto se tice ugovora o radu apsolutno si u pravu, ja sam se isto zacudila kad sam vidjela spisak potrebne dokumentacije sto ce im ugovor kad traze obrazac JS3100, odnosno prijavu na obavezno osiguranje i jos potvrdu. Gdje je tu zastita licnih podatakauser posted image

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 906
19.10.2015 12:12:16   
LieToMe RR

IZVORNA PORUKA: Farah 00

LTM ti i ja smo ista opstina, znaci da se naoruzam strpljenjemuser posted image A sto se tice ugovora o radu apsolutno si u pravu, ja sam se isto zacudila kad sam vidjela spisak potrebne dokumentacije sto ce im ugovor kad traze obrazac JS3100, odnosno prijavu na obavezno osiguranje i jos potvrdu. Gdje je tu zastita licnih podatakauser posted image

ma fuj ovo kod nas u opstini
mani sa L dali rjesenje tad na 461 KM dok su u drugim opstinama po 350 tad bile naknade. i malomalo isplate manje nego sto treba. kad sam na kraju sjela i sabrala zakinuli mi dijete za 80 KM. to sad sad ovoj rekla kad mi je rekla znate eto nije u redu da porodilje nisu u istoj sutuaciji, da neka bude povlastane neka ne (aludirajuci na to da meni poslodavac isplacuje platu a ja jos uzimam i naknadu) e tad joj se ja kulturno nagovorih: reko nemojte vi meni o povlastenim situacijama i povlastenim porodiljama, kolegica i ja u isto vrijeme se porodile, ona u opstini centar, dobija razliku plate a naknada joj 360 i isplate joj po 400, 420 zavisi kako opstina ima para a vi moje dijete zakinuli za 80 KM niste u stanju bili da isplatie ni ono sto ste propisali i za sta ste dali rjesenje. i nedam ugovor o radu user posted image
kasnije je bila fina pravo user posted image valjda vidjela da ima posla sa ludjakinjom user posted image

...od nakita je nosila jedino oči!
Leona 2.1.2013. Mamina slika i prilika
Nora 24.8.2015. Voli tata svoju Noru najvise na svijetu!

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 907
19.10.2015 12:17:04   
Leena

mani sa L dali rjesenje tad na 461 KM dok su u drugim opstinama po 350 tad bile naknade. i malomalo isplate manje nego sto treba. kad sam na kraju sjela i sabrala zakinuli mi dijete za 80 KM. to sad sad ovoj rekla kad mi je rekla znate eto nije u redu da porodilje nisu u istoj sutuaciji, da neka bude povlastane neka ne (aludirajuci na to da meni poslodavac isplacuje platu a ja jos uzimam i naknadu) e tad joj se ja kulturno nagovorih: reko nemojte vi meni o povlastenim situacijama i povlastenim porodiljama, kolegica i ja u isto vrijeme se porodile, ona u opstini centar, dobija razliku plate a naknada joj 360 i isplate joj po 400, 420 zavisi kako opstina ima para a vi moje dijete zakinuli za 80 KM niste u stanju bili da isplatie ni ono sto ste propisali i za sta ste dali rjesenje. i nedam ugovor o radu user posted image
kasnije je bila fina pravo user posted image valjda vidjela da ima posla sa ludjakinjom user posted image

user posted image user posted image user posted image ma bolje da smo lude, nego da na sve sutimo...
Meni juce kaze drugarica kako njena kolegica u Banja Luci isto kao ja ceka trece i da je po zakonu u RS dobila 2 godine porodiljnog i 75% od plate pune te dvije godine... Pa majku mu, nije to Pariz, a ovo Mrduša Donja, pa da razumijem da je tolika razlika u zakonu... U Federaciji ako te ne kazne sto si trudna, a osjetih vec dva puta to na kozi, nagradit te nece sigurno.

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu LieToMe RR)
Neposredna veza do poruke: 908
19.10.2015 12:18:34   
araj

LTM tako su i meni u opcini Novi Grad trazili ugovor o radu. Ja sam odnjela, jer nemam zivaca se sa njima raspravljati. I onda mi postom urucili plavu kovertu, kako mi je ugovor koji sam im dostavila od 1.7.2015 god. da im dostavim ugovor koji dokazuje da radim u toj furmi duze od godinu dana, da bi dobivala iznos od 360 KM. Zovnem pravnika u opcini NG i kazem, zar vi nemate evidenciju da ja u toj firmi radim od 2002 godine, i da su mi placeni porezi doprinosi itd bez prekida. Kaze, mi radimo za dobrobit vas :) Da smo vam dali rijesenje od 180 KM, tad nista ne biste mogli uraditi. Ma uzas. I muz odnjeo drugi ugovor :) Samo traze nacina, da ti ne daju ono sto ti pripada.

Neposredna veza do poruke: 909
19.10.2015 12:25:38   
LieToMe RR

user posted image user posted image user posted image ma bolje da smo lude, nego da na sve sutimo...
Meni juce kaze drugarica kako njena kolegica u Banja Luci isto kao ja ceka trece i da je po zakonu u RS dobila 2 godine porodiljnog i 75% od plate pune te dvije godine... Pa majku mu, nije to Pariz, a ovo Mrduša Donja, pa da razumijem da je tolika razlika u zakonu... U Federaciji ako te ne kazne sto si trudna, a osjetih vec dva puta to na kozi, nagradit te nece sigurno.

ma hej kolegica i ja isti kanton samo druge opstine pa nidje veze. njoj od plate oduzimali 350 a dobijala po 400, 420 a meni oduzmu 461 KM (jos ne znam gdje nadjose onu 1 marku) i plus me opstina zakine svaki put za po malo. e nisam halalila, to su mi bila 2 paketa pelena i krema za guzu user posted image
i kaze ordi, odgajaj... da ga handri ovdje ko god stigne i kako stigne. a oljubomori i zavisti necu da pricam. ospem se svaki put na samu pomisao.

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 910
19.10.2015 12:29:49   
LieToMe RR

IZVORNA PORUKA: araj

LTM tako su i meni u opcini Novi Grad trazili ugovor o radu. Ja sam odnjela, jer nemam zivaca se sa njima raspravljati. I onda mi postom urucili plavu kovertu, kako mi je ugovor koji sam im dostavila od 1.7.2015 god. da im dostavim ugovor koji dokazuje da radim u toj furmi duze od godinu dana, da bi dobivala iznos od 360 KM. Zovnem pravnika u opcini NG i kazem, zar vi nemate evidenciju da ja u toj firmi radim od 2002 godine, i da su mi placeni porezi doprinosi itd bez prekida. Kaze, mi radimo za dobrobit vas :) Da smo vam dali rijesenje od 180 KM, tad nista ne biste mogli uraditi. Ma uzas. I muz odnjeo drugi ugovor :) Samo traze nacina, da ti ne daju ono sto ti pripada.

mene vise nisu zvali, to je bilo prije 2 sedmice. mm odnjeo M obrazac i to rjesenje da primam razliku plate (privremeno rjesenje koje mi je firma dala dok ovi ne izdaju trajno) ugovor nece dobiti user posted image niko me vise nije zvao, valjda ce sad i koverta. evo sad ce 2 mjeseca kako sam se porodila za koji dan.

neko je ono pitao za papirologiju. znam da vecini treba ista dokumentacija:
treba rodni list djeteta, cips, uvjerenje o drzavljanstvu i rodni list majke, potvrda o kretanju ili neki cips obrazac, kopija licne karte ovjerena, otpusna pisma, to je ovo sto 100% ide
meni trazili ugovor o radu, izjavu poslodavca da ne primam punu platu tj da primam razliku plate umanjenu za naknadu (ja prilozila privremeno rjesenje), onda potvrda da sam u stalnom radnom odnosu, da su izmerena potrazivanja user posted image pio, mio i te djidje... ma vala bruka nekih papira treba

(odgovor članu araj)
Neposredna veza do poruke: 911
19.10.2015 12:32:35   
Leena

ma hej kolegica i ja isti kanton samo druge opstine pa nidje veze. njoj od plate oduzimali 350 a dobijala po 400, 420 a meni oduzmu 461 KM (jos ne znam gdje nadjose onu 1 marku) i plus me opstina zakine svaki put za po malo. e nisam halalila, to su mi bila 2 paketa pelena i krema za guzu user posted image
i kaze ordi, odgajaj... da ga handri ovdje ko god stigne i kako stigne. a oljubomori i zavisti necu da pricam. ospem se svaki put na samu pomisao.

U pravu si za to skroz... I meni je tako kad pomislim koliko su me zeznuli... Ali hajde. Njima na dusu. I ovima na poslu i ovima u opstini... Neka su nama pilici nasi zivi i zdravi.

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

Neposredna veza do poruke: 912
19.10.2015 12:36:20   
LieToMe RR

U pravu si za to skroz... I meni je tako kad pomislim koliko su me zeznuli... Ali hajde. Njima na dusu. I ovima na poslu i ovima u opstini... Neka su nama pilici nasi zivi i zdravi.

ma stoji to sve sto ti kazes. nek su oni zivi i zdravi, sve ostalo se namiri. ali klapi jednom usima, klapi drugi put usima, sve nesto ja fina,lijepo vaspitana, necu da se svadjam. onda skontam hej ja sam mama dvije bebe (ova prva je jos u kategoriji bebe) necu vise nikome da cutim narocito ne onima sto me zajebavaju (da prostite) tako da sad izvucem pocesto kandze user posted image a hormoni me i onako drmaju user posted image dovoljno da me vidis kad mi oci zasjaje user posted image
sem toga porodilja ne odgovara pred zakonom user posted image milina

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 913
19.10.2015 12:55:25   
blue moon

ma stoji to sve sto ti kazes. nek su oni zivi i zdravi, sve ostalo se namiri. ali klapi jednom usima, klapi drugi put usima, sve nesto ja fina,lijepo vaspitana, necu da se svadjam. onda skontam hej ja sam mama dvije bebe (ova prva je jos u kategoriji bebe) necu vise nikome da cutim narocito ne onima sto me zajebavaju (da prostite) tako da sad izvucem pocesto kandze user posted image a hormoni me i onako drmaju user posted image dovoljno da me vidis kad mi oci zasjaje user posted image

Evo i ja ovih dana gledam da pripremim bar nešto od te dokumentacije što traže za porodiljsku naknadu da bude spremno kad beba dođe, fakat nisu normalni...naročito taj dio vezan za ugovor o radu, zar to ne bi trebao biti privatni dokument, i zar uopšte imaju pravo da traže kopiju lične karte sad kad je na snazi onaj zakon o zaštiti ličnih podataka...?

Neposredna veza do poruke: 914
19.10.2015 13:05:37   
Leena
Ma i mene to uhvati, ali rijetko, u svim
Ostalim slucajevima presutim, pa se danima sa sobom svadam sta sam trebala reciuser posted image
Ali kad mi prekipi, izgovaram rijeci i ne mogu da vjerujem da iz mojih usta to izlaziuser posted image

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu blue moon)
Neposredna veza do poruke: 915
19.10.2015 13:47:20   
Leena
Napokon cujeeeeemuser posted image a ljepote... Stvarno nam malo za srecu trebauser posted image

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu Leena)
Neposredna veza do poruke: 916
19.10.2015 14:03:05   
Isha

Da te pitam, a mozda sam vec jednom pitala user posted image
Na bolovanju sam, mirovanje i poslodavac mi je isplatio 80%plate, je li to moze tako? Na doznakama je sifra z35 , komplikacije u trudnoci i tako.

I zanima me za vrijeme porodiljskog je li posl.uplacuje penziono? Koliko znam moj nista ne placa, ni razliku do pune plate, barem nije prethodna 2 puta. Hoce li po novom zakonu trebati? Gdje ovo za staz da provjerim?

Leena, super sto cujes user posted image

Neposredna veza do poruke: 917
19.10.2015 14:12:55   
maya25
pozdrav drage moje... vidim komentarisete o naknadama za porodilje pa me zanima imaju li porodilje koje su na birou neko pravo na naknadu....

27.03 rodila se moja srecica Semir

08.08 trudni ponovo :)

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 918
19.10.2015 14:29:04   
ziel
Joj ja nisam u toku nikako, jel ima neka naknada za porodilje koje su u radnom odnosu? Vidim neko vam trazi ugovor o radu, pa jel to kad ste ganjale tu naknadu ili? I ja sma u Federaciji... Koliko se para moze dobiti? user posted image

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu Isha)
Neposredna veza do poruke: 919
19.10.2015 14:29:28   
UmmuHamza2305
maya25 koliko je meni poznato imaju pravo na naknadu u iznosu od 180KM , godinu dana.. Mislim da je ninuska rekla napisati kako i šta ide.. Ja sam u Novom gradu, ako neka zna, bila bih zahvalna kada bi mi napisala šta će mi trebati od papira user posted image

(odgovor članu maya25)
Neposredna veza do poruke: 920
19.10.2015 14:53:21   
Elastigirl
Leena user posted image user posted image user posted image user posted image znam kako ti je. Sta su ti uradili da ponovo procujes user posted image user posted image

(odgovor članu UmmuHamza2305)
Neposredna veza do poruke: 921
19.10.2015 15:03:38   
*pcelica*
Dobar dan drage moje
Kako ste mi sve redom. Slusaju li vas bebice? Ja sam danas bila na ctg-u. Za dva dana opet. Kad sam dosla kuci ukljucila masinu vesa, pripremila kesu s bebinim stvarima za iznosenje iz bbolnice dami je i to spremno user posted image Rucak se pece a ja sad odmaram.Zene moje iskocili su mi hemoroidi. Ne bole ali smetaju, kako je ruzan osjecaj. Bas zulja. Stavila sam obloge od krompira i kantarionovog ulja. Citala sam na netu da se ljudi kunu u krompir.user posted image
Nisam prijavila. U bolnici sam srela nasu ninusku. Da vidite zene kako izgleda. Ne bih joj dala da se porodila prije pola godine a ne prije mjesec dana. Prava zgodnica. Nisam je odmah prepoznala dok je nisu prozvali user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu Farah 00)
Neposredna veza do poruke: 922
19.10.2015 15:03:56   
ninuska

IZVORNA PORUKA: maya25

pozdrav drage moje... vidim komentarisete o naknadama za porodilje pa me zanima imaju li porodilje koje su na birou neko pravo na naknadu....

Imaju. 180 KM mjesecno. A, opcina Stari Grad daje i jednokratnu pomoc svim porodiljsma u izosu od 200 KM.

Za porodiljsku naknadu trebaju slj. Dokumenta:

1,. Rodni list djeteta
2. Uvjerenje o drzavljanstvu za porodilju
3.potvrda sa biroa
4. Kucna lista
5. Cipsove prijavnice i kopija licne karte za oba roditelja

2011 ??
2015 ??

(odgovor članu maya25)
Neposredna veza do poruke: 923
19.10.2015 15:08:39   
ziel

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Dobar dan drage moje
Kako ste mi sve redom. Slusaju li vas bebice? Ja sam danas bila na ctg-u. Za dva dana opet. Kad sam dosla kuci ukljucila masinu vesa, pripremila kesu s bebinim stvarima za iznosenje iz bbolnice dami je i to spremno user posted image Rucak se pece a ja sad odmaram.Zene moje iskocili su mi hemoroidi. Ne bole ali smetaju, kako je ruzan osjecaj. Bas zulja. Stavila sam obloge od krompira i kantarionovog ulja. Citala sam na netu da se ljudi kunu u krompir.user posted image
Nisam prijavila. U bolnici sam srela nasu ninusku. Da vidite zene kako izgleda. Ne bih joj dala da se porodila prije pola godine a ne prije mjesec dana. Prava zgodnica. Nisam je odmah prepoznala dok je nisu prozvali user posted image

Cao Pcelice user posted image
Pa otkud hemoroidi, jesu li sami iskocili ili si se napinjala sta user posted image
Znaci Ninuska pisi nam nacin ishrane, kako da dovedemo liniju ponovo u red, nakon poroda user posted image

novembar 2015 -
decembar 2017 -

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 924
19.10.2015 15:18:57   
blue moon
IZVORNA PORUKA: ziel

Joj ja nisam u toku nikako, jel ima neka naknada za porodilje koje su u radnom odnosu? Vidim neko vam trazi ugovor o radu, pa jel to kad ste ganjale tu naknadu ili? I ja sma u Federaciji... Koliko se para moze dobiti? user posted image

IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305

maya25 koliko je meni poznato imaju pravo na naknadu u iznosu od 180KM , godinu dana.. Mislim da je ninuska rekla napisati kako i šta ide.. Ja sam u Novom gradu, ako neka zna, bila bih zahvalna kada bi mi napisala šta će mi trebati od papira user posted image

Evo iz mog ličnog iskustva zasad, na trudničkom bolovanju sam već treći mjesec, na doznakama je šifra uzroka bolovanja 05, a od firme dobijam 100% platu, bez toplog obroka i naknade za prevoz. E sad svaki kanton ima svoj zakon o porodiljskim naknadama. Porodiljska naknada se isplaćuje za vrijeme porodiljskog odsustva koje se otvara najranije 28. dana prije predviđenog termina poroda, može ali ne mora, najbolje je sa danom poroda pa onda imaš fore godinu dana sa bebom. Za to vrijeme porodiljskog odsustva općine isplaćuju porodiljsku naknadu koja se razllikuje od toga da li ste do poroda bili u radnom odnosu i koliko dugo, pa se zavisno od toga definiše iznos naknade. Da bi dobijali porodiljsku naknadu morate podnijeti zahtjev za ostvarivanje iste u opštini u kojoj imate prebivalište, uz taj zahtjev se prilaže kamara nekih papira od kojih je većinu spomenula Ltm, a koje manje više određuje svaka općina za sebe. Kad općina obradi vaš zahtjev dobijate rješenje o porodiljskom odsustvu i stičete pravo na porodiljsku naknadu. Rok za podnošenje zahtjeva je max 60 dana od dana poroda. Za to vrijeme od firme dobijate 70% ili 80% plate ili neki drugi iznos kako je interno određeno, a koliko vidim neke firme ne isplaćuju ništa za vrijeme porodiljskog odsustva tako da neke žene imaju samo porodiljsku naknadu od opštine. Kod moje firme se dobija naknada plate koja predstavlja razliku između pune plate i naknade koju bi trebala dobijati od opštine, tako da opet mjesečno imam punu platu s tim da dio dobijam od firme dio od opštine.

Za one koji su u općini N.Sarajevo ovi zahtjevi u elektronskoj formi se mogu naći na ovom LINKU. One porodilje koje nisu u radnom odnosu a ispunjavaju neke uslove imaju pravo na neke druge jednokratne pomoći npr naknada za opremu za bebu, na mlijeko i dohranu, dječiji dodatak i slično.

(odgovor članu ziel)
Neposredna veza do poruke: 925
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  35 36 [37] 38 39   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *