Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 5.9.2015 21:06:04
Leena
IZVORNA PORUKA: rose
IZVORNA PORUKA: Isha
Rose, bas je to nezgodno, ali sta ces, vi ste se uhodali i prosli put. Moja seka u Americi ima 6 sedmica, inace mi je sve prije godine strasno
amerikanci su posebna prica sa svojim porodiljskim mada je i kod njih od firme do firme..eno google ili yahoo daje 18 sedmica...ima neplaceno, ima malo placeno pa izaberi...strasno je jednom smo to prosli..ovaj put imamo drugaciji aranzman koji ce nadam se uspjeti i raniji polazak u vrtic...trebamo samo 9 mjeseci da izdrzimo
Ja sam, ipak, rekorder, oba puta mi je porodiljno bilo po 42 dana. Samo sam se prvi put prvo vratila na pola radnog vremena, a sa Lejlom 3 dana sedmicno, ali puno... E dojila 6 mj, L 15. A sada ako ne dobijem barem 3 mjeseca, poludjet cu... A onda cu dobiti neki odmor na Jagomiru kazu nije ni lose, sumarak, tisina
<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)
*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)
Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)
All I ever wanted All I ever needed Is here in my arms
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 5.9.2015 21:14:50
Carobno jutro
IZVORNA PORUKA: Leena
Rose, bas je to nezgodno, ali sta ces, vi ste se uhodali i prosli put. Moja seka u Americi ima 6 sedmica, inace mi je sve prije godine strasno
amerikanci su posebna prica sa svojim porodiljskim mada je i kod njih od firme do firme..eno google ili yahoo daje 18 sedmica...ima neplaceno, ima malo placeno pa izaberi...strasno je jednom smo to prosli..ovaj put imamo drugaciji aranzman koji ce nadam se uspjeti i raniji polazak u vrtic...trebamo samo 9 mjeseci da izdrzimo
Ja sam, ipak, rekorder, oba puta mi je porodiljno bilo po 42 dana. Samo sam se prvi put prvo vratila na pola radnog vremena, a sa Lejlom 3 dana sedmicno, ali puno... E dojila 6 mj, L 15. A sada ako ne dobijem barem 3 mjeseca, poludjet cu... A onda cu dobiti neki odmor na Jagomiru kazu nije ni lose, sumarak, tisina
E sjecam se kad si govrila da ti je ugovor na neodredjeno da dobijes porodiljsko sa L, da ne bude kao sa E. Eto vidis, iisto se ponovilo. Nadat se da ce sad konacno biti drugacije. Stvarno bi bio red
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 5.9.2015 21:24:56
ziel
A ja mislim po ovom novom zakonu o radu da su i u drzavnim firmama i u privatnim poslodavci duzni dati porodiljsko od 1 god. Ili grijesim? Nisam to citala nego cula negdje usput nezz ni gdje
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 5.9.2015 22:41:14
Farah 00
Ziel i u bivsem Zakonu o radu porodiljsko je bilo godinu dana, al taj Zakon nije bio obavezan ni kao ovaj sadasnji za strane firme, nevlafine organizacije i sl. Ali i neke banke, i druge privatne firme su takodjer davale samo 6 mjeseci.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 1:33:49
hexe
Hvala drage moje ohrabrile ste me. Lala88 hvala za savjete ponijet cu zvake. Ako imas jos kakvu bitnu info pisi mi u inbox. Sve ce mi dobro doci. Carobno jutro ja zaboravila jesi i ti iz tz? Ninuska kod mog sina isto tako bili dobri nalazi urina i urinokultura sterilna. Na kraju je dobio dijagnozu nebakterijski uretritis. Dr kaze da to jako boli i zato djeca ne piske. Jednostavno prehlade se. Isto mi je rekla da pratim da piski onoliko koliko popije. Uglavnom ne brini kod nje je to vec i proslo a za svaki slucaj trazi da uradis urinokulturu. Sto se tice bolovanjanja u tk, ja sam u obje trudnoce od prvog dana otvorila bolovanje i primala 100% platu naravno bez toplog obroka. A porodiljsko 90% plate. U privatnom sam sektoru ali to nema veze zakon je svima isti. Porodiljsko sam koristila godinu dana i tako cu i sada. Ziel ne znam zasto ti odbijaju 20%. Fino pise na stranici od zavoda za zdravstvo da se trudnicama isplacuje 100%. A na komisiju sam i ja isla stalno.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 6:24:39
Isha
Ne znam kakav je novi zakon po potanju naknade za vrijeme porodiljskog, ali ova dva puta imala sam kantonalnu naknadu od 360, poslodavac nikakvu obavezu nije imao prema meni.
Leena, kada ces znati koliko ces ostati na porodiljskom? Suvisno je komentarisati 6 sedmica
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 6:32:56
ziel
IZVORNA PORUKA: hexe
Hvala drage moje ohrabrile ste me. Lala88 hvala za savjete ponijet cu zvake. Ako imas jos kakvu bitnu info pisi mi u inbox. Sve ce mi dobro doci. Carobno jutro ja zaboravila jesi i ti iz tz? Ninuska kod mog sina isto tako bili dobri nalazi urina i urinokultura sterilna. Na kraju je dobio dijagnozu nebakterijski uretritis. Dr kaze da to jako boli i zato djeca ne piske. Jednostavno prehlade se. Isto mi je rekla da pratim da piski onoliko koliko popije. Uglavnom ne brini kod nje je to vec i proslo a za svaki slucaj trazi da uradis urinokulturu. Sto se tice bolovanjanja u tk, ja sam u obje trudnoce od prvog dana otvorila bolovanje i primala 100% platu naravno bez toplog obroka. A porodiljsko 90% plate. U privatnom sam sektoru ali to nema veze zakon je svima isti. Porodiljsko sam koristila godinu dana i tako cu i sada. Ziel ne znam zasto ti odbijaju 20%. Fino pise na stranici od zavoda za zdravstvo da se trudnicama isplacuje 100%. A na komisiju sam i ja isla stalno.
To mi je rekla jedna doktorica koja radi te komisije za bolovanja i kako nista nije promijenjeno, odbija se 20% ali opet kaze ZAVISI OD FIRME DO FIRME. A ja radim u drzavnoj firmi. Tek je druga sedmica kako sam na bolovanju, pa cu da vidim na plati. A i ne znam gdje to mogu provjeriti prije? U socijalnom?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 6:37:33
ziel
IZVORNA PORUKA: Farah 00
Ziel i u bivsem Zakonu o radu porodiljsko je bilo godinu dana, al taj Zakon nije bio obavezan ni kao ovaj sadasnji za strane firme, nevlafine organizacije i sl. Ali i neke banke, i druge privatne firme su takodjer davale samo 6 mjeseci.
Joj gluposti, napravili zakon a taj zakon nije obavezan.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 6:42:04
ziel
Ja ispratila mm na posao, pa udjoh da vidim ima li sta novo i da se ponovo zavucem pod dekicu Kaze mm nije dobro spavao, a meni bas godilo ovo zahladjenje pa sam bolje spavala sinoc i imam osjecaj da cu i sad kad legnem spavati makar jos sat i po ili 2 A kako sad spavam na boku, u zadnjih 10-ak dana primjetim da beba udara cesto i vise puta na donju stranu, onu do kreveta, dal se igra ili mu smeta moj polozaj, nemam pojma...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 8:40:54
ninuska
Draga, bas malo . Nada sam da ces ovaj put ostati duze . Haha.i ja cesto spominjem jagomir
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 8:44:05
ninuska
hexe hvala ti. Sinoc je piskila ali je nije boljelo. Tako mama kaze jer je ostala kod nje. A, i ja sam za to da uradimo urinokulturu jer sigurno nije bezveze vristala i trpila tako dugo . Sutra je ponedjeljak i radi njen pedijatar pa cu otici aBd. Valjda mogu bez nje sa ne pokupi kakav virus Mada i jucer je piskila oko 11 ujutro i tek navece opet. A pila je tecnosti. Kad ce ti raditi cr, znas li?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 9:25:36
hexe
IZVORNA PORUKA: ninuska
hexe hvala ti. Sinoc je piskila ali je nije boljelo. Tako mama kaze jer je ostala kod nje. A, i ja sam za to da uradimo urinokulturu jer sigurno nije bezveze vristala i trpila tako dugo . Sutra je ponedjeljak i radi njen pedijatar pa cu otici aBd. Valjda mogu bez nje sa ne pokupi kakav virus Mada i jucer je piskila oko 11 ujutro i tek navece opet. A pila je tecnosti. Kad ce ti raditi cr, znas li?
Ma mozes bez nje i ja sam cesto. Sutra idem na ukc da se dogovorimo ali rekla mi je vec na proslom pregledu da ce to biti srijeda 9.9. Jer je tada dezurna. Kako si ti jesi se otvorila, jel imas nekog gore u porodilistu?
Ziel zavod priznaje 100% platu trudnicama na bolovanju do 700 KM. Ako imas vise od 700 bez toplog obroka mozda ti zato odbijaju. Moja prijateljica radi u DZ kao sestra i ima manje od 700 i zato prima punu platu na trudnickom. Trudnicko poslodavac naplacuje od zavoda za zdravstvo a porodiljsko od ministarstva za socijalni rad tk.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 9:40:41
*pcelica*
Dobar vam dan drage moje. Ja sam Od sinoc mi je muka. Izgleda da je i na nas presao ovaj virus. Ajla se isto zali da joj je cudan osjecaj u stomaku i da joj je muka, mm juce dosao lose se osjecao. Sinoc povracao.Evo i meni muka. Jos mi sinoc nekakav pritisak u stomaku bio tako tvrd da sam mislila da ce eksplodirati Jedva sam se oko 12 smirila i zaspala.Probudila se oko tri na dezuru, i onda sam opet zaspala u dnevnoj na uglu do osam. Malo se provrtila po kuci i sad opet legla. Ne mogu nikako da se namjestim. Da li mi sebebica ruzno namjestila ali kad stojim ili kad sjedim toliki mi je pritisakdole na rodnicu i ledja. Da je jos ovih 8 sedmica izgurati da se razrahatim
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:01:22
Leptirica87
IZVORNA PORUKA: ziel
Ja ispratila mm na posao, pa udjoh da vidim ima li sta novo i da se ponovo zavucem pod dekicu Kaze mm nije dobro spavao, a meni bas godilo ovo zahladjenje pa sam bolje spavala sinoc i imam osjecaj da cu i sad kad legnem spavati makar jos sat i po ili 2 A kako sad spavam na boku, u zadnjih 10-ak dana primjetim da beba udara cesto i vise puta na donju stranu, onu do kreveta, dal se igra ili mu smeta moj polozaj, nemam pojma...
Sad vidjeh da i kod tebe isti slucaj kad spavas na boku pa beba udara na toj strani,i kod mene je isto il udara il imam osjecaj kao da nesto mi rovi hehe po tom dijelu,ja sam se bas zapitala jel to OK sl eto sad znam da jest cim nije samo kod mene....Nama prva trudnoca pa svaka promjena il osjecaj nepoznat pa se odmah zapitamo jel to normalno 😊...bit ce sve lakse InsaAllah sa druglm trecim dijetom
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:14:55
rose
joj to je bas malo, ko ih je cuvao?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:16:07
rose
IZVORNA PORUKA: Farah 00
da u zakonu postoji minimum od 40 dana ...pa kako poslodavac odluci
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:18:41
ziel
IZVORNA PORUKA: Leptirica87
Sad vidjeh da i kod tebe isti slucaj kad spavas na boku pa beba udara na toj strani,i kod mene je isto il udara il imam osjecaj kao da nesto mi rovi hehe po tom dijelu,ja sam se bas zapitala jel to OK sl eto sad znam da jest cim nije samo kod mene....Nama prva trudnoca pa svaka promjena il osjecaj nepoznat pa se odmah zapitamo jel to normalno 😊...bit ce sve lakse InsaAllah sa druglm trecim dijetom
Hehe bas tako svaki cudan osjecaj ili pokret nama je novina i cudjenje...
Ja imam toliko poblema sa ovom.svojom proobavom nezz sta da radim sad me i stomko boli, jutros 2x isla na wc i nenormalna stolica da radim koprokulturu ne bih mogla uzeti uzorak.... i najgore sto me boli stomko od toga, sad evo gladna nezz sta da jedem... jucer jela buraniju i ribu pohovanu sa salatom nije nista tesko za probaviti...
Hexe provjericu ja to detaljno sutra pa ti kazem, bas me zanima hoce li se meni odbijati...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:20:23
rose
okrenuo se na glavu
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:40:38
ziel
okrenuo se na glavu
A nece valjda sad promjeniti polozaj, kad je do sad dubio na glavi nek izdrzi jos 2 mjeseca
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 10:41:45
rose
okrenuo se na glavu
A nece valjda sad promjeniti polozaj, kad je do sad dubio na glavi nek izdrzi jos 2 mjeseca
obicno tako bude...prva djeca se rano okreu i ostano na glavi do poroda..meni se ova druga kasnije okrenul pa sam u 9-om utripovala da se vratila na guzu..al nije
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 11:09:54
Leena
Jutrooo Isha, ne znam jos kad cu znati, trebala bih do kraja oktobra, a opet, pitanje je Ninuska, hocemo li zajedno tamo kazu ima i likovna sekcija, mozda naucimo i crtati Rose, moja mama ih je cuvala, hvala Bogu na njoj, ne znam sta bih da nije mogla, ko bi cuvao bebu od 42 dana...
<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)
*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)
Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)
All I ever wanted All I ever needed Is here in my arms
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 11:35:58
rose
Jutrooo Isha, ne znam jos kad cu znati, trebala bih do kraja oktobra, a opet, pitanje je Ninuska, hocemo li zajedno tamo kazu ima i likovna sekcija, mozda naucimo i crtati Rose, moja mama ih je cuvala, hvala Bogu na njoj, ne znam sta bih da nije mogla, ko bi cuvao bebu od 42 dana...
da super pa je mogla
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Septembar 6.9.2015 11:48:15
ninuska
Vala mozemo :)...ma organizovat cemo se mi, ne sekiraj se .