alman
|
IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: alman IZVORNA PORUKA: ninuska IZVORNA PORUKA: LieToMe IZVORNA PORUKA: Carobno jutro Ma ja najvise volim tursku. Nju litrima mogu popiti. Na poslu sam znala ujutro napraviti ogromnu solju i onda cijeli dan po malo pijuckati, onako hladnu. U mene u kuci bio ritual ta kafa/kahva. Mama cijeli zivot radila u Vispaku, bas na toj kafi pa ti je to kod nas procedura dok voda prokuha, dok se zalije pa digne pa slegne elem bas ritual. Naviknuh se bez cigara. Imala sam srecu da mi je muka bilo od njih. Pa i nije bio problem da ih bacim. A poznavajuci sebe, kada bih uzela jednu, ja bih kutiju ispusila. Nisam karakter nikako Ja volim tursku i mi isto imamo ritual (moj tata i ja), provri voda pa zalijes pa da se digne pa vratis jos dva puta tako svi se ibrete. Ali tata je nekad davno negdje vani bio i vidio da se tako prava kafa pravi, ono zaljevas i vratis 2-3 puta da se podigne do vrha kasnije sa par kapljica hladne vode odozgo pospes (e za to ima i hemijsko objasnjenje vruce-hladno talog se brze spusti ) Tata i ja smo nauku napravili od kafe E jedino sto ja kafu pijem skroz gorku bez grama secera. Bas cu probati ovako da napravim. I ja vratim na kolo ali samo jednom...vidis, mozda je bas fol u 2-3 puta i hladnom vodom . bosansku ne secerim, pijem je sa mlijekom, a espreso sa natrenom cula sam za ovo da se na kraju malo doda hladne vode, i probala sam par puta i fakat ima nesto u tome, al ja to ono kad mi je neki cejf, inace kad je brzo pravim onda samo jednom vratim da sto bi se reklo "kihne" a jednom sam gledala kako turci prave i oni zaspu malo pa dobro izmjesaju, pa vrate na vatru da krene, pa opet dodaju vode i mjesaju i tako 2-3 put, samo sto to zna zeznuti pa iskipi, al kafa bude bas super Ma da samo sto malo ljudi zna da turci nisu bas puno poznati po pravljenju kafe nego vise po caju, i tamo se puno caja pije (isto kao egipat, maroko - zbog velikih vrucina oni piju vise cajeve nego kafu, i kod njih je taj gust u tom posebnom caju, cak imaju i one predivne nazovimo ih fildzane za caj). fazon je da ne sipas svu vodu u dzevu nego od prilike 2/3 tako da imas prostora za to spustanje i dizanje, ja obavezno smnanjim ringlu na najmanje (plinska je) i onda laganini se ona dize, sklonim da se spusti i opet tako sve skupa 3 puta. Onda stavim na tacnu, pustim da se slegne dospem vruce vode i na samom kraju dodam dvije tri kafene kasike hladne vode ali ono skoro kao kap po kap. Na taj nacin se talog brze slegne i ostane ona divna zlatno-zuta pjena E sad mi se pije kafa a nisam je od vikenda popila kad smo pravili pauzu u krecenju majstor i ja ma znam da su poznatiji po caju, kad sam bila u Turskoj kupila sam sebi i cajnik i soljice, ja bas volim turski caj i uvijek imam barem pola kg u kuci, mm nije ljubitelj kafe tako da ga cesto pravim, a ni meni nije na pocetku kafa nikako prijala, pa sam sve pila caj
_____________________________
09.02. 2010. H mamin prvacic 26.06. 2015. A veliki nestasko
|