milenium
|
ženice ja ne mogu da spavam,neće san na oči pa neće... probudila se prije sat i samo se vrtim. za strije...evo ja se dosad nisam ničim mazala i nemam nijedne(dosad) bebelina,kad bi iz straha svi tražili cr onda bi svaka žena rađala na cr. tebi je prva beba koliko sam upratila i razumljivo je da imaš tremu(strah od nepoznatog i sl). da ti je druga trudnoća pa da si prošla neku traumu(kao npr marincii-3 puta kiretaža itd onda bi se možda i dalo razmišljat o cr).strah je normalan, imam ga i ja iako mi nije prva beba. ruku na srce,ja bih na cr jer sam imala težak porod,kod mene čim trudovi krenu,dok su još na 5 min ja ne mogu ni da hodam ni da pričam...užas.a i sitna sam.nemam široke bokove tj nemam ih skoro nikako pa me baš evo zanima kako to da neke žene idu na procjenu zdjelice da vide hoće li moći na prirodno ili ne ? kod nas to ne postoji,niti mi je itko to spominjao. a ja kad sam čula za to,čudila sam se pa kako sam ja onda uopće rodila ovako uske zdjelice(ako to ima veze s građom ) evo sinoć sam baš čitala o indikacijama za cr pa ću kopirat tekst: koje su sve indikacije za carski rez i u kojim je slučajevima to jedina mogućnost poroda: " Apsolutne indikacije su one kod kojih je vaginalni porod nemoguć i uvijek se porod mora dovršiti carskim rezom. To su nisko sijelo posteljice, prijevremeno odljuštenje posteljice (abrupcija), uska zdjelica, disproporcija u veličini djeteta i zdjelice, ispadanje pupkovine, prijeteća i započeta djetetova patnja pri nezrelom nalazu, poprečni položaj djeteta, abnormalni stavovi glavice, prijeteći razdor maternice, zdjelični tumori". Postoje i situacije kada je vaginalni porod teoretski moguć, no zbog sigurnosti majke i bebe ipak se preporučuje operativni završetak trudnoće. Primjerice, relativne indikacije su prethodni carski rez, prethodne operacije na maternici, distocija, produljeni porođaj više od 12-18 sati, teška preeklampsija, eklampsija, stav zatkom kod prvorotke, zadak i veliko dijete, višeplodne trudnoće, stav zatkom prvog blizanca, kondilomi u rodnici, infekcija HPV-om i herpesom u trudnoći. Kao i kod svake operacije, i kod carskog reza moguće su komplikacije poput ozljede susjednih organa (krvnih žila, crijeva, mokraćnog mjehura, mokraćovoda), a moguće su i male posjekotine djeteta prilikom otvaranja maternice ili pak jako nekontrolirano krvarenje koje zahtijeva transfuziju krvi. Moguće komplikacije uspješno se sprječavaju rutinskom upotrebom preventivnih lijekova (npr. antibiotici, heparin) i mjera (urinarni kateter, restrikcija unosa hrane) neposredno nakon operacije. "Moramo imati na umu da su sve navedene komplikacije iznimno rijetke i da su neke jednako tako moguće i tijekom vaginalnog poroda", ističe iskusni porodničar. Što se tiče mogućih komplikacija za bebu, beba nije izložena dodatnim rizicima u usporedbi sa spontanim porodom. Jedino se, objašnjava liječnik, kao posljedica opće anestezije može javiti pospanost i odgoda početka spontanog disanja novorođenčeta. To ili razlozi zbog kojih je operacija bila potrebna na prvom mjestu, povremeno zahtijevaju produljeni medicinski tretman.
< Poruku je uredio milenium -- 15.10.2014 2:45:48 >
|