|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  241 242 [243] 244 245   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: problemi sa dojenjem...
2.3.2014 19:55:27   
reallove

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: reallove

Mi se mucimo sa dojenjemuser posted image ..danas nam je punih 7 dana i nekad nam ide,a nekad nikako..Meni jednostavno nestane mlijekauser posted image ..Stalno joj nudim siku,ona doji,izdoji sto ima,nekad joj je dovoljno,a nekad moramo dodati AD,30 mluser posted image ..ja se trudim max,pazim na ishranu,stvarno se zdravo hranim,nije mi jasno zasto nemam dovoljno mlijekauser posted image

Kako znaš da nema?

Pa postavim je da doji,ona izdoji koliko ima,poslije toga vidim da cucla "na prazno" kad stisnem rukom,jedva da izadje kap mlijeka..ja pored toga ne odustajem,stavljam je svako malo da doji,ali me strah da mi je dijete gladno user posted image

Merylin draga i sama sam takva,sve kazem,ma nadohranu cemo,sto da patim dijete,pa odustanem,sve tako...kada vidim da stvarno ne ide vise,dam joj 30 ml, tako mi pedijatrica rekla,ali nakon sto izdoji sve od mene..hvala na podrsci :*

Imam strasnu zelju da uspijem,a ne znam ,sve me pomalo plasi,strah me da mi je gladna i da se muci user posted image user posted image

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6051
2.3.2014 20:13:01   
Lejla Ka
Ovako, to što ti iscjediš kap nakon što ti se čini da cucla na prazno, ne znači da u dojkama nema. Dojka nije posuda koja se napuni, i kojoj treba vrijeme da se napuni. U dojci se mlijeko stalno stvara. Kad podojiš na jednoj iz masaže koje sam gore opisala uredno daš drugu, i opet masiraš. Ako ti nakon bebe možeš da iscjediš makar i jednu kap onda u dojci ima puno više, već beba ne sisa dovoljno snažno i efikasno da pokrene novi refleks otpuštanja. Jer da je ona ispraznila dojku do nivoa da su kanalići prazni i mlijeko je samo u žlijezdama, ti bi morala masiarati i masirati da dotjeraš tu kap :)

Tvoj strah je normalan, ima ga svaka tek porođena žena, pa i one koje su uredno dojile prijašnju djecu, i to je instinktivni starh za dobrobit djeteta. Uzmi u obzir i stres i umor koji imaš jer imaš još jedno dijete pored bebe.

P.S. Vidjela sam bumbu na FB-u, i pomislila kad se je ovako brzo zbumbala user posted image )

Organizuj se da se što više odmaraš sa bebom, lezi i doji (ako možeš) drijemaj pri tom. Zagrij dojke prije podoja toplim oblogama, masiraj dok beba doji.

Bebe vam nisu gladne, i beba se nikad ne muči dojenjem!

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 6052
2.3.2014 20:58:41   
reallove
Lejla,hvala ti na savjetima...Evo danas smo pocele oko 7,doji,pa zaspe,spustim je u krevet,nakon 10- tak min opet dojenje,sada je skoro 10 sati..i da je dovoljno jela od prve nebi se vAljda budila stalno i trazilauser posted image

Ona je rodjena sa 3.800 i jos na slikama izgleda malo krupnije user posted image

"Majke se rađaju u istom trenutku kada i djeca. Ona prije toga nije postojala. Žena je postojala, ali majka, nikad. Majka je nešto potpuno novo"

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6053
3.3.2014 10:38:17   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: reallove

Lejla,hvala ti na savjetima...Evo danas smo pocele oko 7,doji,pa zaspe,spustim je u krevet,nakon 10- tak min opet dojenje,sada je skoro 10 sati..i da je dovoljno jela od prve nebi se vAljda budila stalno i trazilauser posted image

Ona je rodjena sa 3.800 i jos na slikama izgleda malo krupnije user posted image

Da, budila bi se i stalno tražila i ako je dovoljno jela. Jer majčino mlijeko je jako lako varljiva hrana, a bebin želudac je sad još jako mali da bu u njega stalo puno hrane i da bi duže držalo bebu sitom.

I beba se ne budi i traži samo da bi jela, ona traži tebe i dojku zato što se tako osjeća dobro i sigurno, zaštićeno i poznato.

Jesi li upratila koliko stolica ima u toku dana?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 6054
3.3.2014 21:10:21   
Merylin
Lejla, još samo odgovor na ovo moje pitanjeuser posted image
hvala!

IZVORNA PORUKA: Merylin

Sad me samo interesuje, jel normalno da beba često štuca nakon dojenja i kako ga stimulisati da podrigne? Rijetko kad mi uspije i toliko ga nosam, namještam da ga na kraju skroz razbudim i unervozimuser posted image Je li uopšte neophodno da beba nakon svakog podoja podrigne? Nisam upućena, a pitanje je možda smiješnouser posted image

18.02.2014. Mali Princ

I dva-tri osmijeha tiha i prosta... Sve je to ponekad tako malo, sve je to, vidjet ćeš, sasvim dosta :)

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6055
3.3.2014 22:37:30   
reallove
Sto se tice stolice,pokaka se po 2-3 puta dnevno,uglavnom,uprlja dosta pelenica,sutra cu bas da brojim...Stolica vise nije zelena,sada je zuta....Danas je fino dojila,samo meni se cini da ona voli da bude na siki..evo bas veceras,dojila pa zaspala,hocu da je spustim,poce plakati,dok sam je vracala na dojku,podrignu 2 puta,to bi valjda trebalo znaciti da je sitauser posted image ..i jos mi se to desilo maloprije,podrignula je dok je bila na siki,ali nije pustila....

I mene zanima ovo u vezi stucanja i podrigivanja..

Hvala Lejlauser posted image

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6056
   RE: Problemi sa dojenjem...
3.3.2014 23:09:17   
azra666
uskoro me ceka i vec me strah ali evo nesto da se razonodite meni je bas bilo slatko kad sam citala preslatki i prezanimljivi su -http://www.backstage.ba/moja-4-zida/hatidza-i-eldin-nuhic-ponekad-ne-znamo-ko-je-zamislio-a-ko-razvio-neku-zamisao-i-da-nismo-jedna-kuca-bilo-bi-puno-problema-oko-autorskih-prava/

(odgovor članu bellma)
Neposredna veza do poruke: 6057
4.3.2014 0:43:47   
idana_85
Evo i mene
Uspjesno dojimo, svaka 2-3h, on nekad stalno trazi, ali regulisemo to.
ja imam problem sa bolnim bradavicama. Sa prvom bebom to nije bio veliki problem,mazala sam svojim mlijekom i susila 10-ak min i prestalo bi. Sada me uzasno boli, placem dok dojim. Probala sam sa slikonskim bradavicama, boli i s njima,a on puno slabije doji i odbija ih. Sta da radim, vidim nekih krema, ja imam aventovu mazem ali nista.

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu azra666)
Neposredna veza do poruke: 6058
4.3.2014 10:07:51   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Merylin

Sad me samo interesuje, jel normalno da beba često štuca nakon dojenja i kako ga stimulisati da podrigne? Rijetko kad mi uspije i toliko ga nosam, namještam da ga na kraju skroz razbudim i unervozimuser posted image Je li uopšte neophodno da beba nakon svakog podoja podrigne? Nisam upućena, a pitanje je možda smiješnouser posted image

Normalno je da štuca, jer je dijafragma jako osjetljiva, i još nedovoljno razvijena kao i sve ostalo kod novorođenčadi. A to se posebno dešava kad se beba naguta zraka pa želudac pogura dijafragmu prema gore. Štucanje nije ništa zabrnjavajuće, i možeš bebi opet ponuditi da malo podoji da bi to riješila.

Što se podrigivanja tiče, progutani zrak može stvarati dosta "problema" i nervoze kod bebe. Može uzrokovati bljucanje, neugodu, put kroz crijeva će bebi sigurno smetati. Načini kako bebi pomoći da podrigne su različiti, i svakoj bebi odgovara nešto drugačije. Da vam ja sad ne bih objašnjavala, skoro sigurno neuspješno i komplikovano potražite na youtubu "how to burp a baby" https://www.youtube.com/results?search_query=how%20to%20burp%20a%20baby&sm=3

Probajte različite načine pa će te vidjeti šta vašoj bebi odgovara.

Nije neophodno da podrigne poslije svakog podoja, naročito je to nepraktično kad dijete zaspe tokom dojenja. Bebu ne treba "mučiti" i razbuđivati sa podrigivanjem, samo je bitno da je se polegne na stranu da bi se u slučaju eventualnog bljuckanja tekućina izlila iz usta. Neke su bebe jako osjetljive na zrak u želudcu i on će ih mučiti pa ako vidite da je beba u snu nervozna ili se budi brzo nakon zaspivanja pokušajte joj pomoći da podrigne.

Možete bebi i skupljanjem nogica, savijanjem u koljenima i prema stomaku pomoći da izbaci zrak iz crijeva, s tim da se ovo ne radi neposredno nakon jela.

Dijete se može podići na podrigivanje i tokom podoja, jer će zrak sigurno zauzeti mjesto u želudcu i tako smanjiti prostor za punjenje mlijekom, pa ovo što kažeš reallove, kad podrigne u toku jela to znači da sad ima još mjesta da se popije mlijeko.

Reallove, vaš broj stolica u toku dana je OK, super što je stolica žuta, samo tako nastavite, sve to ide dobro. Pokušaj se što više odmoriti, hvataj svaku moguću priliku.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6059
4.3.2014 10:12:06   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: idana_85

Evo i mene
ja imam problem sa bolnim bradavicama. Sa prvom bebom to nije bio veliki problem,mazala sam svojim mlijekom i susila 10-ak min i prestalo bi. Sada me uzasno boli, placem dok dojim. Probala sam sa slikonskim bradavicama, boli i s njima,a on puno slabije doji i odbija ih. Sta da radim, vidim nekih krema, ja imam aventovu mazem ali nista.

Idana ako to ne ide na bolje, ako rane sporo zacjeljuju najvjerovatnije beba ne hvata dojku kako treba. Znaš li kako treba da uhvati, na šta treba jako obratiti pažnju?

Ima li cuclu, daješ li išta na flašicu?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6060
4.3.2014 10:16:24   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: azra666

uskoro me ceka i vec me strah ali evo nesto da se razonodite meni je bas bilo slatko kad sam citala preslatki i prezanimljivi su -http://www.backstage.ba/moja-4-zida/hatidza-i-eldin-nuhic-ponekad-ne-znamo-ko-je-zamislio-a-ko-razvio-neku-zamisao-i-da-nismo-jedna-kuca-bilo-bi-puno-problema-oko-autorskih-prava/

Nema te čega biti strah. Nemoj čitati negativna iskustva nego nađi tekstove i izvore koji nude praktične informacije. Ništa nije strašno kad nešto znaš u naprijed, i kad imaš koga da pitaš kad ti nešto nije jasno user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu azra666)
Neposredna veza do poruke: 6061
4.3.2014 13:01:58   
Merylin
Hvala puno Lejla!user posted image

18.02.2014. Mali Princ

I dva-tri osmijeha tiha i prosta... Sve je to ponekad tako malo, sve je to, vidjet ćeš, sasvim dosta :)

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6062
4.3.2014 13:05:48   
idana_85

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Evo i mene

Idana ako to ne ide na bolje, ako rane sporo zacjeljuju najvjerovatnije beba ne hvata dojku kako treba. Znaš li kako treba da uhvati, na šta treba jako obratiti pažnju?

Ima li cuclu, daješ li išta na flašicu?

Lejla, nadam se da znam, prvo sam dijete dojila 17 mjeseci. Trudim se da je bocno okrenut, da zahvati sto vise bradavice, cuvam mu prstima da mu ne ide vazduh, usne su mu izbacene...ne znam da li jos nesto propustam.
Jutros je bila patronazna, kaze da su te rane jer on spava na siki, ima jake desni i grize,da mu ne dam. Nekad podoji super a nekad bi cejfio.
Dvali smo mu 3-4 puta pola doze dohrane, nikad nije pojeo cijelu, jucer nismo dodavali. Flasica je avent. Ima i cucu nuk 0-3 mjeseca

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6063
4.3.2014 14:03:26   
Lejla Ka

Lejla, nadam se da znam, prvo sam dijete dojila 17 mjeseci. Trudim se da je bocno okrenut, da zahvati sto vise bradavice, cuvam mu prstima da mu ne ide vazduh, usne su mu izbacene...ne znam da li jos nesto propustam.
Jutros je bila patronazna, kaze da su te rane jer on spava na siki, ima jake desni i grize,da mu ne dam. Nekad podoji super a nekad bi cejfio.
Dvali smo mu 3-4 puta pola doze dohrane, nikad nije pojeo cijelu, jucer nismo dodavali. Flasica je avent. Ima i cucu nuk 0-3 mjeseca

Patronažna lupa, jer kad beba dobro zahvati dojku, kad bradavica ode na meko nepce, na sam početak grla ništa joj ne smeta, a desni je i ne dodiruju.

Trebaš se truditi da zahvati što više onog kruga oko bradavice, da bradavica sama ode što dublje u grlo. To postižeš tako da kad beba zine bradavicom kreneš prema gornjoj usni, a ne prema otvoru usta. Dio dojke koji se pri tom naslanja na donju usnu pogurat će usta još malo da se šire otvore. Bradavica će prilikom bebinog usisavanja kliznuti po nepcu do samog grla. Na ovaj način će donji dio areole biti više u ustima, a bebin nosić će biti taman slobodan da ne moraš ti paziti.

Pogledaj ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=6Hdhiii573A

U svemu ovome vas jako može zezati sisanje cucle i flašice (ne postoji na svijetu ni jedna koja simulira pravilno zahvatanje dojke, ma šta proizvođač tvrdio), a nemate nikakve potrebe za tim, pa slobodno to sve izbaci.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6064
5.3.2014 11:57:03   
idana_85
Lejla hvala ti
Trudim se sto vise da zahvati i dio oko bradavice. Nisam znala to za stavljanje bradavice prema gornjem nepcu. Cucu dajemo kad vise ne znamo sta cemo :) Ali cim se umiri vadimo je, ni prvo dijete nije bas volilo cucu samo da ga malo prevarimo da pusti siku i zaspe. Nadam se da ce tako biti i sa ovim.
Mene bradavice jos bole user posted image Mazem sa d3 kapima, naravno ispirem prije podoja pa vidjet cemo, muz ce danas kupiti u dm-u kremu, jer mi aventova bas nije pomagala.

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6065
5.3.2014 12:05:51   
reallove
I ja imam problema sa bradavicama,boli pravo,mazem kremu,trpim nekako..trudim se da sto bolje zahvati,ne znam...meni je samo bitno da doji,pa kako god...

Mamino sunce Ameen

11.08.2009. <3

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6066
5.3.2014 13:23:54   
Merylin
Ja sam kupila Multi-Mam kompresice u apoteci i meni su odlične. Istina, jesu skuplje, ali meni su pomogle na samom početku dojenja. Pored toga koristim i onu kremicu iz dm-a i hvala Bogu nemam problema prilikom dojenja.

18.02.2014. Mali Princ

(odgovor članu reallove)
Neposredna veza do poruke: 6067
5.3.2014 13:25:43   
Lejla Ka

Lejla hvala ti
Trudim se sto vise da zahvati i dio oko bradavice. Nisam znala to za stavljanje bradavice prema gornjem nepcu. Cucu dajemo kad vise ne znamo sta cemo :) Ali cim se umiri vadimo je, ni prvo dijete nije bas volilo cucu samo da ga malo prevarimo da pusti siku i zaspe. Nadam se da ce tako biti i sa ovim.
Mene bradavice jos bole user posted image Mazem sa d3 kapima, naravno ispirem prije podoja pa vidjet cemo, muz ce danas kupiti u dm-u kremu, jer mi aventova bas nije pomagala.

Idana što više zrači, to znaš. D3 ne moraš prati prije podoja, a zapravo bi trebala koristitit AD uljane kapi za tu svrhu. Lanolinska krema (to je ova iz DM-a, ili Purelan) je zapravo najbolja, a i ne treba ispirati, samo obrišeš prije dojenja.

Znači, kad se dojenje završi, ostavi malo dojku na zraku, eventualno hladnim zrakom iz fena ako ti nije zgodno da si nepokrivena, a onda namažeš deblji sloj.

Preporučila bih ti još i školjkice za prsa (nisu to silikonske bradavice) koje bradavicu i u vešu drže odvojenu od tkanine i pospješuju zarastanje.

Ovo sve važi i za tebe realove.

Kod svakog podoja se trudite što bolje staviti bebu na dojku. Ako ne uspje od prve uz pomoć prsta odvojite bebu (nikako nemojte odvajati a da ne prekinete vakuum) i započnite ponovo.

https://www.google.ba/search?hl=hr&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1680&bih=946&q=avent+prsne+skoljke&oq=avent+prsne&gs_l=img.1.0.0i24.1382.7419.0.8579.11.8.0.3.3.0.187.1068.2j6.8.0....0...1ac.1.36.img..2.9.732.axNdXZTVsWY#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ExpJyVD5T9ZE_M%253A%3BXX9A-4Avgj0elM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lekarnar.com%252Fspree%252Fproducts%252F3686%252Foverlay%252Fprsne_skoljke_.jpg%253F1363351617%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lekarnar.com%252Fizdelki%252Favent-prsne-skoljke-comfort%3B800%3B794

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 5.3.2014 13:26:29 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6068
6.3.2014 20:49:14   
newborn
Cure,za probleme sa bradavicama ima Medela krema koja se ne mora prati prije dojenja,a kao vosak je pa i tokom dojenja se ne skida nego stiti bradavicu.Jedini problem je sto je nema u BiH,meni je seka donijela iz Hrvatske,a moze biti duuuugo.Znaci,pravi je spas,ne znam sta bih bez nje.

Sada znam da je mome srcu nebo granica,
Tvoja ljubav mu je zadnja stanica,
Vise se ne bojim otkad tebe poznajem,
Ti si taj,moja dusa samo tebe osjeća,
Neka stane cijeli svijet i pogleda
Moje oči pune ljubavi.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6069
7.3.2014 10:24:00   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: newborn

Drage moje,
bebi je gotovo vec 4mj.i naravno dojimo od pocetka.Bilo je problema sa mastitisom i visokom temp.cak 3x i antibiotika sam se najela.Medjutim,zadnjih mj.dana primijetim da mmi u lijevoj dojci ima vidno i znatno manje mlijeka nego u desnoj.Kada beba spava 5h desna bude preppuna,dok lijeva nije ni upola tako puna :/ Ima li neko iskustva s tim?Je li moguce da postoje kakva zacepljenja i je li moguce rijesiti ovaj problem?

Da je začepljenje u pitanju začepljena dojka bi se baš prepunjavala, imala bi tvrda područja i na kraju bi završila sa mastitisom.

Da li je to što ti se lijeva dojka ne prepunjava za razliku od desne tebi neki signal da se radi o problemu. Da li beba iskazuje nezadovoljstvo nakon podoja na toj dojci? Na kojoj si strani imala mastitise?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu newborn)
Neposredna veza do poruke: 6070
7.3.2014 12:05:12   
idana_85
I ja imam problem. Beba slabo hoce desnu dojku. Do sada se fino punila, ali od prekjucer osjetim da se manje puni, on kad je na njoj samo spava, a na lijevu kad ga stavim doji, jedva dise :) Uvijek mu prvu nudim desnu i bas me brine.

Isto sam te Lejla htjela pitati za stolicu. Bebac ima tvrdu stolicu? Ne znam zasto? Ja pijem kompot,sok od jabuke jedem supu na koljenici, malo pite,corbice,saft i pire....ne znam otkud mu to. U peleni komadici, a on se nateze i stenje kad kaki kao veliki. Sta da radim?

Je li ima negdje spisak sta treba prvih mjeseci izbjegavati od hrane zbog dojenja?

< Poruku je uredio idana_85 -- 7.3.2014 12:07:21 >

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6071
7.3.2014 12:24:31   
Lejla Ka

I ja imam problem. Beba slabo hoce desnu dojku. Do sada se fino punila, ali od prekjucer osjetim da se manje puni, on kad je na njoj samo spava, a na lijevu kad ga stavim doji, jedva dise :) Uvijek mu prvu nudim desnu i bas me brine.

Isto sam te Lejla htjela pitati za stolicu. Bebac ima tvrdu stolicu? Ne znam zasto? Ja pijem kompot,sok od jabuke jedem supu na koljenici, malo pite,corbice,saft i pire....ne znam otkud mu to. U peleni komadici, a on se nateze i stenje kad kaki kao veliki. Sta da radim?

Je li ima negdje spisak sta treba prvih mjeseci izbjegavati od hrane zbog dojenja?

Jsu li komadići u okolnoj rijeđoj stolici, ili su baš komadi sami bez ikakvog rjeđeg sadržaja?

Kolko puta beba doji u toku 24h, od prilike?

Imate li problema sa žuticom?

Ne brini za desnu stranu, nastavi je nuditi prvu, malo je izmasiraj dok doji, pogledaj na predhodnoj strani onaj moj kilometarski post, i kako se rade kompresije.

Ti teoretski možeš dijete hraniti samo na jednoj dojci, pa nema razloga da se brineš. To da je jedna "dobra", a druga "slabija" je sasvim normalno i vrlo uobičajeno, sve smo mi u principu nesimetrične.

Što se tiče hrane, ja bih ti u ovoj situaciji samo savjetovala da prestaneš koristiti kravlje mlijeko koliko god možeš (jer se nalazi praktički u svemu), a da se više orjentišeš na jogirt i ostale prerađevine. Ništa ne treba izbjegavati u toku dojenja, samo probaš neku umjerenu količinu i vidiš da li beba ima kakvih smetnji u toku 4-5 sati. Ovo izbjegavanje mlijeka bi trebalo potrajati makar 7 dana da bi se pokazali ikakvi efekti.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6072
7.3.2014 12:57:25   
idana_85
Pisem par puta post ne prolaziuser posted image
Okolo je rijedja stolica, sa tvrdim komadicima u njoj. Kaki skoro nakon svakog podoja ali vrlo malo. Prva dva dana mu je bila crna stolica, onda dva dana nije imao, i od tad je imao jednu obilnu i kaki pomalo a cesto. Bas se nateze i prije toga na minut-dva pocinje plakati.
Zuticu nema, patronazna je rekla prvi put kad je dolazila da ga hvata, te smo ga osuncavali,ja ga cesto dojila,budila, i sad kad je bila prije dva dana rekla je da nemani traga od zutice,da je opasnost prosla.
Dojimo se svako 2-3h, ako se uspava razbudim ga. Opet mi jucer pomalo kunja na siki. Ovu desnu samo lize :) iz lijeve jede.
Jucer sam ga dojila oko pola 3h i nakon toga nikako nisam osjetila da mlijeko nadolazi. Od pola 6h se on unervozio stalno se budio i plakao,cim ga stavim da doji smiri se i zaspe, ne povuce ni 2-3 puta. Na kraju smo mu dali hapu u pola 11h pojeo je cijelu dozu i zaspao. Spavao jutros do pola 5h, pa mi je i to pretjerano.
Ja znam da je kod mene to povezano sa umorom i pospanoscu. S prvim djetetom smo pred spavanje hapu davali,kad sam ja pospana nema mlijeka :( Na to bas ne mogu utjecati,ima li ikakav nacin da kad sam pospana stimulisem dolazak mlijeka? Inace prij podoja operem i izmasiram dojke toplom vodom.
Bradavice me jos bole, posebno ova lijeva koja mu je omiljena. Pomognu mi d3 kapi, jucer sam uzela i uljane ad stavljam, ona dm krema nista mi ne pomaze, kao ni avnet. dojke susim koliko mogu :(
Sto se hrane tice,jela sam sarmu,naravno samo meso i jedan dan je bio nemiran,tako da sada ne smijem vise nista da jedem u sto nisam sigurna. Kravlje mlijeko ne pijem,jednom sam casu popila za ovih 10 dana, jogurt sam pila, jedem ove mlijecne namaze...ne znam sta da jedem da je zdravo,a da mu ne smeta. Inace danas nam je 10 dana

R, 08.10.2008....
A, 25.02.2014.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6073
7.3.2014 13:27:41   
Lejla Ka
Ako dodaješ formulu od toga su ti tvrdi komadići.

Osjećaj da mlijeko nadolazi, tj, osjećaj da grudi nabreknu ne znači da mlijeka ima dovoljno nego da ga ima previše, a to u krajnoj liniji nije dobro.
Nema potreb da sumnjaš u količinu koju proizvodiš ti sigurno proizvodiš više nego mu treba, samo je bitno bebu animirati da što više pojede.

Način da mlijeko krene kad si umorna je da legneš sa bebom, i da ti spavaš dok on doji user posted image , ovo ti je najbolji način. E sad, realizacija je različita od žene do žene, no opet se može organizovati.

Ti mlijeka imaš i kad si umorna, ali vjerovatno ti onda šteka refleks otpuštanja mlijeka, koji jako zavisi od umora i stresa. I nije rijedak slučaj da je refleks otpuštanja kod nekih žena jako osjetljiv, kao što je kod tebe.

Ako se svaki put trudi da se poloaj na dojci priblii idealnom, rjeit će se te bolne bradavice, samo da beba nauči da dobro zahvati. Ti koristi ono to tebi pomae.

< Poruku je uredio Lejla Ka -- 7.3.2014 13:28:46 >

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu idana_85)
Neposredna veza do poruke: 6074
7.3.2014 14:16:10   
Merylin
Ja dojim zadnjih nekoliko dana otprilike sat vremena. Na početku krene fino, beba halapljivo prihvati dojku, toliko da se zagrcne. Pet do deset minuta aktivno jede. Onda ispusti dojku i počne se koprcati i okretati glavu, tražeći dojku. Preznojimo se i on i ja dok mu bradavicu ponovo stavim u usta. Povuče par puta i opet je ispusti, počne je halapljivo tražiti i nikako da uhvati bradavicu. Zacrveni se, počne me odarati rukicama po prsima, izvijati se i plakati. Sve se to ponavlja... Ja ga dignem da podrigne, malo ga smirim i izmasiram stomačić i ponovo mu ponudim dojku. Prihvati je i jede 2-3 minute i priča se ponavlja. Ponudim mu drugu dojku. Počne fino jesti kao na početku podoja i onda sve isto. Svi me ubjeđuju da je sit i da ga pustim da kenjka i plače. Onda on ostane budan po sat vremena, ponekad i više, plače, nervozan je, cucla sve što mu dotakne usne. Ja ga opet pokušam dojiti. Sve se ponovi. Plač i nervoza. Na kraju mu dam hapu, pojede između 60 i 90. Prestane naravno plakati, ponekad zaspi, a ponekad mu moram prinijeti dojku koju samo uzme u usta, pocucla dva tri puta i zaspi odmah. Tako sit spava oko 3-4 sata. Ako mu ne dam hapu, a on zaspi, spava par minuta ili max sat vremena i onda sve ispočetka.
Ja vjerovatno griješim što mu dajem hapu, to si mi pisala a i sama znam, ali srce mi se kida kad znam da je gladan, a dojku neće.
Zaista nam je dobro išlo, sedam dana mu nisam davala dohranu, lijepo je jeo i onda odjednom sve ovo. Je li do mlijeka, količine ili nešto baš radim pogrešno?

18.02.2014. Mali Princ

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6075
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  241 242 [243] 244 245   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  241 242 [243] 244 245   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *