|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  239 240 [241] 242 243   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Problemi sa dojenjem
16.2.2014 0:04:04   
Lejla Ka
Može biti od mlijeka ako si povećala unos u odnosu na ranije, i to baš zbog svega što si navela, i problema sa stomakom i promjenom stolice.

Kiselkast miris bebine stolice je jedan od simptoma i gljivične infekcije soor (krupica, mlječac) ali ne kao samostalan već u kombinaciji sa još nekim simptomima (bijele naslage po ustima bebe, bolne bradavice kod majke, probadajući bolovi u dojkama, ...)

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu dambolina)
Neposredna veza do poruke: 6001
19.2.2014 21:51:20   
Naida8
Vecer..
citam ovu temu vec dugo, i dosta mi je pomogla u uspostavljanju dojenja. Sada mi se cini da mi ponestaje mlijeka.. To je moja slobodna procjena user posted image
Naime, kcerkici je nepuna 2 mjeseca, i skoro od pocetka se znala buniti dok doji, trzati glavom.. ali sada doji cca 4-5 min na jednoj dojci i pocne plakati i izbaci siku iz usta, pa ponovo pokusava, ja tada stisnem dojku i po kap zna izaci, ne strca kao ranije.. onda je prebacim na drugu siku i smiri se dok se opet ne dogodi isto. Je li moguce da izdoji obje sike, ili meni zaista ponestaje mlijeka? Masiram grudi dok ona doji, tj. dok mlijeko tece ne diram, nego kada ona pravi pauzu.. sry ako je pitanje banalno.. Zaboravih napisati da doji cca svako 3 sata, raspon je duzi u toku noi, tada zna dojiti na 4;5 sati..

< Poruku je uredio Naida8 -- 19.2.2014 21:52:49 >

27.12.2013.
Mamina i tatina princeza
<3 Naja <3

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6002
20.2.2014 16:03:08   
ellene
evo ja ću ovdje kopirati svoj sinoćni post da čujem stručno mišljenje:

Hej žene, ja umorna user posted image Moju L sam danas zadnji put dojila oko 16 sati, oko 18 pokušala da joj dam, vriska, onda joj uvalim počne baš vuć vidim da je gladna ali nije dva gutljaja i ispadne joj i neće onda nikako samo plače Bože dragi, jedva sam je nekako uspavala ninajući, onda kad se probudila mm bio kod nje jer sam ja prala kosu, kad sam završila uzmem ja nju da je nahranim. Ma čim sam je približila plače okreće glavu, ma vrišti user posted image Na kraju izdojim malo u bočicu jedno 80 ml i to prihvati i popi skoro sve ostalo joj možda oko 5 ml nije mogla više. Nisam je dosad hranila na bočicu, nekad bi joj ponudila malo vode kad bi štucala ali je odbijala, nije volila bočicu. Poslije opet krivljavina jer je pospana ali uspavala sam je ninajući... leđa mi otpadoše user posted image

Dakle preko noći fino jede kroz san, danas ista priča odbija čim se približim okreće glavu i počne plakati, onda ja kleknem na koljenja iznad nje i uvalim joj bradavicu, tad počne sisati. Dijete ima 3 ipol mjeseca.

(odgovor članu Naida8)
Neposredna veza do poruke: 6003
20.2.2014 22:02:43   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: ellene

evo ja ću ovdje kopirati svoj sinoćni post da čujem stručno mišljenje:

Hej žene, ja umorna user posted image Moju L sam danas zadnji put dojila oko 16 sati, oko 18 pokušala da joj dam, vriska, onda joj uvalim počne baš vuć vidim da je gladna ali nije dva gutljaja i ispadne joj i neće onda nikako samo plače Bože dragi, jedva sam je nekako uspavala ninajući, onda kad se probudila mm bio kod nje jer sam ja prala kosu, kad sam završila uzmem ja nju da je nahranim. Ma čim sam je približila plače okreće glavu, ma vrišti user posted image Na kraju izdojim malo u bočicu jedno 80 ml i to prihvati i popi skoro sve ostalo joj možda oko 5 ml nije mogla više. Nisam je dosad hranila na bočicu, nekad bi joj ponudila malo vode kad bi štucala ali je odbijala, nije volila bočicu. Poslije opet krivljavina jer je pospana ali uspavala sam je ninajući... leđa mi otpadoše user posted image

Dakle preko noći fino jede kroz san, danas ista priča odbija čim se približim okreće glavu i počne plakati, onda ja kleknem na koljenja iznad nje i uvalim joj bradavicu, tad počne sisati. Dijete ima 3 ipol mjeseca.

Pročitaj prvi post na ovoj temi: http://www.ringeraja.ba/forum/%C5%A0trajk_dojenja/m_353823/tm.htm

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ellene)
Neposredna veza do poruke: 6004
20.2.2014 22:33:08   
emef
Evo uputise i mene na ovu temu, tako da cu ja odma reci svoj problem, od iscitavanja sam se sva zbunila.
Porodila sam se na carski rez i u bolnici su mi malom odma poceli davati flasicu jer je rodjen sa niskom tezinom 2,5 kg (nedonosce). Cijelo vrijeme dok sam pokusavala dojiti, davali su mi i flasicu, da bi nadoknadio tezinu tako da smo isto tako nastavili i kod kuce. Problem je sto moj E sad nikad ne doji duze od par minutica i to najvise lijevu dojku, dok se sa desnom bori (nit ja znam dobro da ga drzim u desnoj ruci, a i dojka je dosta kruca u odnosu na lijevu) Ne moze da lijepo uhvati ustima i doji kao lijevu dojku. On se iznervira i pocne se trzati, lomiti, izvijati i plakati. Uz sve to ima i grceve. Dodajem mu novalac hranu, po 90 ml svaki put. Ne znam vise sta da radim, nit sam pametna kako da ga hranim ispravno.
Da dodam, cesto puta nakon dojenja povrati i nastavi plakati. Najgore mi padaju ti njegovi grcevi, evo dva dana jadnik po cio dan kenjka, place, grci se, dusa me moja boli a i izmori se.
Izvinjavam se na dugom postu, al pokusala sam da objasnim sto bolje moj problem. Dodajem, malom je sad mjesec i po.
Hvala unaprijed na savjetu.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6005
21.2.2014 0:29:18   
Hannan

IZVORNA PORUKA: emef

Evo uputise i mene na ovu temu, tako da cu ja odma reci svoj problem, od iscitavanja sam se sva zbunila.
Porodila sam se na carski rez i u bolnici su mi malom odma poceli davati flasicu jer je rodjen sa niskom tezinom 2,5 kg (nedonosce). Cijelo vrijeme dok sam pokusavala dojiti, davali su mi i flasicu, da bi nadoknadio tezinu tako da smo isto tako nastavili i kod kuce. Problem je sto moj E sad nikad ne doji duze od par minutica i to najvise lijevu dojku, dok se sa desnom bori (nit ja znam dobro da ga drzim u desnoj ruci, a i dojka je dosta kruca u odnosu na lijevu) Ne moze da lijepo uhvati ustima i doji kao lijevu dojku. On se iznervira i pocne se trzati, lomiti, izvijati i plakati. Uz sve to ima i grceve. Dodajem mu novalac hranu, po 90 ml svaki put. Ne znam vise sta da radim, nit sam pametna kako da ga hranim ispravno.
Da dodam, cesto puta nakon dojenja povrati i nastavi plakati. Najgore mi padaju ti njegovi grcevi, evo dva dana jadnik po cio dan kenjka, place, grci se, dusa me moja boli a i izmori se.
Izvinjavam se na dugom postu, al pokusala sam da objasnim sto bolje moj problem. Dodajem, malom je sad mjesec i po.
Hvala unaprijed na savjetu.

Koliko je beba sad teska, jeste li ga vodili na pregled?

Pokusaj malo eksperimentisati sa polozajem dojenja, ne mora biri samo jedna poza, lezeci, djedeci, stojeci namjesti ga da i tebi i njemu odgovara.
Pokusaj tu desnu dojku malo olaksati, d ane bude tako tvrda pa palcem i kaziprstom pritisni oko bradavise i prinesi bebinim ustima bice joj lakse uhvatiti.
Bebe placu iz hiljadu jednog razloga, mozda mu je toplo, mozda samo zeli mazenje i tvoju blizinu...odvoji vrijeme i pusti ga neka je zu tebe, nema veze na koliko jede, moze biti i na 5 i 50 min svejedno je, i totalno je nebitno da l iti osjecas ima li u dojici mlijeka, mlijeka uvijek ima.Dojka nije posuda iz Koje se prazni mlijeko, ono se uvijek stvara. Kad prestane jesti iz jedne ponudi drugu pa opet prvu i ukrug.
Ovo sam nabrzaka "nabacala" jer ti od srca zelim da uspijes da izbacite flasicu.
Budi pozitivna, znam da si svasta prosla, ali gledja naprijed, ja vam drim fige...VI TO MOZETE!

»Gospodaru, Ti moje znanje povećaj«

30.1.2007
23.06.2013

(odgovor članu emef)
Neposredna veza do poruke: 6006
21.2.2014 21:03:13   
Merylin
Možda ima već nešto na ovu temu, ali pošto sam friško porođena, utorak, nemam baš vremena za iščitavanjeuser posted image
Naime, još uvijek nemam mlijeka. Beba doji kolostrum, dojim svaka dva sata, obje dojke. Fino vuče, dojim oko pola sata, iako vjerovatno nema za tim potrebe, ali bebica vuče pretpostavljam čak i kad nema više, pa nakon nekon vremena pusti bradavicu i traži drugu. Mene zanima trebam li koristiti dohranu dok se ne javi mlijeko, jer su mi tako preporučili babica i patronažna? Beba ponekad plače nakon dojenja, ali ne znam je li to zato što je gladna ili je nešto drugo. Poslije se umiri i zaspi. Vaš savjet?

18.02.2014. Mali Princ

I dva-tri osmijeha tiha i prosta... Sve je to ponekad tako malo, sve je to, vidjet ćeš, sasvim dosta :)

(odgovor članu Hannan)
Neposredna veza do poruke: 6007
21.2.2014 21:40:07   
hanabanana
Ja nisam davala dohranu. Beba je navukla mlijeko 4 dan.
Stavljala sam je da doji kad god je htjela.
Bez gledanja na sat.

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6008
21.2.2014 21:46:39   
Mrvica_83
Merylin Nema potrebe za dohranom iako u rodilistu tako savjetuju user posted image Mlijeko ce nadoci a do tada je samo potrebno da stavljas bebu na prsa sto cesce !Meni je nadoslo vec 2 dan od poroda .. Kad je patronazna dosla , pritisnula mi siku / mlijeko fino izlazi .. Kaze ne brini nista , curica ima jak nagon za sisanje, mlijeka imas samo je stavljaj da doji kad god zatrazi . Rekla je i jednu nebulozu / da joj dajem dohranu 1 jer je veca beba ( 4.500 gr ) user posted image To naravno nisam uradila i beba ok napreduje iako iskljucivo dojim .. Bas neki dan kazem MM da sam fino pratila program na TV/u jer je podoj trajao duze sto je normalno . Sretno i cestitke za rodjenje bebice user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

24.10.12 Jedan anđeo
26.11.13 u 00:09 - Ljubav za sva vremena ..Ceza H. je rodjenjem obasjala nas zivot !!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 6009
21.2.2014 22:06:57   
Bella.88
IZVORNA PORUKA:Merylin

Možda ima već nešto na ovu temu, ali pošto sam friško porođena, utorak, nemam baš vremena za iščitavanjeuser posted image
Naime, još uvijek nemam mlijeka. Beba doji kolostrum, dojim svaka dva sata, obje dojke. Fino vuče, dojim oko pola sata, iako vjerovatno nema za tim potrebe, ali bebica vuče pretpostavljam čak i kad nema više, pa nakon nekon vremena pusti bradavicu i traži drugu. Mene zanima trebam li koristiti dohranu dok se ne javi mlijeko, jer su mi tako preporučili babica i patronažna? Beba ponekad plače nakon dojenja, ali ne znam je li to zato što je gladna ili je nešto drugo. Poslije se umiri i zaspi. Vaš savjet?

cestitke na rodjenju bebiceuser posted image
meni je radjena sekcija i nisam imala ni kolostrum 2 dana,valjda zato sto je porod bio ranije,ali je moj sin i nakon flasice u porodilistu visio na (.) po sat vremena i tako sebi navukao mlijeko,sada ga uspesno dojim 8mj.hvala Bogu.
Ne brini,mlijeko ce nadoc samo ti nju doji,i nemoj gledati na sat,doji kad god bebac trazi i koliko god dugo zeli.
Ni slucajno dohranu,nek podoji jednu do kraja,pa drugu i ako hoce jos opet je vrati na prvu jer mlijeko se stvara dok beba doji i ako je sika praazna(nikad nije prazna).
Nosila si je 9mj.mozda samo hoce tvoju blizinu,mozda ima grceve,a mozda je i gladna,ja sam svom kada god podje plakati ponudim siku i on ako je gladan podje dojit,ako nije opet ostane konektovan,ne doji ali tako se smiri,samo ti nju doji i sve ce biti u redu
sretno

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu Mrvica_83)
Neposredna veza do poruke: 6010
21.2.2014 23:59:28   
newborn
Bitno je samo dati bebi da doji kad god zatraži,ne nasjedajte na price o uobrocavanju-sa dojenjem to ne ide,samo za flasicu vrijedi.Beba zna svoje potrebe i kako ne znamo koliko uzme mlijeka nekad pravi veće razmake,nekad manje razmake izmedju podoja.Ne brinite se mlijeko ce nadoći,samo pustite bebu da navlaci sebi mlijeko.Moja beba je stara 3,5mj.i još uvijek doji na 2sata,ali dobija na tezini-to je bitan pokazatelj napredka.Ovo kazem jer je jedna mama napisala da misli da nema mlijeka dovoljno,to je nemoguće mlijeka ima dovoljno.Takodjer,je jedna mama napisala problem sa odbijanjem sise.ja trenutno imam istu situaciju,noću OK doji prihvati sisu za cas,ali preko dana je to procedura.Ja sam skontala da je beba SAD bas radoznala i sve joj okolo odvlači pažnju.Nego fino odem u spavaću sobu,zamracim je,pustim laganu muziku i bebu na ruke.Prvo je umirim ljuljanjem na rukama dok hodam i onda hodajući ona prihvati sisu.Čekam da krene mlijeko i onda se udobno smjestim i ona doji bez problema.I zaista upali svaki put :-) Drugi problem koji može nastati da beba zaista odbija sisu jest kombinovanje flasice s dojenjem.Ja sam,konkretno,davala na flasicu caj od komoraca i bebi se vise svidjelo manje napora oko cuclanja,na flasici lakše i onda je počela odbijati sisu.Sreća,bila je stara mjesec dana kad sam prekinula sa flasicom pa se brzo ponovo vratila na sisu.

Sada znam da je mome srcu nebo granica,
Tvoja ljubav mu je zadnja stanica,
Vise se ne bojim otkad tebe poznajem,
Ti si taj,moja dusa samo tebe osjeća,
Neka stane cijeli svijet i pogleda
Moje oči pune ljubavi.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 6011
22.2.2014 10:56:31   
Merylin
Ja ga pustim da doji dok ne izbaci bradavicu i neće više da je prihvati. Kad pritisnem bradavicu da vidim ima li još, ništa ne izlaziuser posted image tako uradim sa obje dojke. Međutim, često imam osjećaj da mu to nije dovoljno, jer i dalje kao da traži. Brinem se da mi ne počne gubiti na težini.
Još me zanima da li je ok da često kaki? Svaki put kad mu mijenjamo pelene on je kakio, a često kaki i dok ga presvlačimo, kad ga operemo, pa mijenjanje pelena traje i po pola sata. Stolica mu je senf boje.
Hvala vam na svemu napisanom, znači mi punouser posted image

18.02.2014. Mali Princ

I dva-tri osmijeha tiha i prosta... Sve je to ponekad tako malo, sve je to, vidjet ćeš, sasvim dosta :)

(odgovor članu newborn)
Neposredna veza do poruke: 6012
   RE: problemi sa dojenjem...
23.2.2014 16:06:21   
17.12.2013.
Drage zene,
Imam veliki problem. Imam bebicu staru dva mjeseca koja je u prvih 7 dana zbog nenadolazenja mog mlijeka izgubila 600grama! Nakon toga je mlijeko nadoslo ali je patronazna ipak savjetovala Aptamil po 30ml 7 puta dnevno. I beba je u mjesec dana dobila tih izgubljenih 600g i jos 500g. Medjutim od tada su prosle skoro 3 sedmice i beba je jedva dobila 150g! U tom periodu smo isli na vakcinu i dvije pedijatrice su savjetovale da izbacim Aptamil sto sam uradila, pa kad sam vidjela da je odnio vrag salu, opet sam ga ukljucila.
Ali najveci problem je sto beba samo spava na dojci, nece sa doji, i tako se mucim od rodjenja. Budim ga mokrom krpom, presvlacenjem, masiranjem kicme, zacepim kratko nosic, golicam uho, masiran ruke i tabane, i sve moguce i nemoguce radim, ali ga je nemoguce probuditi. Pedijatrice kazu da doji po pola sata, a on je po cijeli dan na grudima, pa kako da doji pola sata, kad on u pola sata spava 28min a doji 2min! A kad ga spustim, vriska! Trazi opet da jede i zacaran krug!
Napominjem da sam imala i uzasne ragade i soor, pa sam dojila i sa sesiricima, a sad ga ne mogu odvici, ma uzas!
Uglavnom postajem ocajna i razmisljam o flasici jer je cinjenica da dijete ne napreduje. Ima li iko bilo kakav savjet ili da se ne igram i ukljucim mu bocicu?????
Pokusala sam izmusti mlijeko da mu dajem. Cak kupila i aventovu rucnu pumpicu, ali to meni tako sporo ide, treba mi sat da izmuzem 30-40ml!
A ima mlijeka napretek i to da napomenem, obje pedijatrice gledale!
HELP!!!!!!!!!
Hvala

(odgovor članu triplemama)
Neposredna veza do poruke: 6013
23.2.2014 21:43:45   
Bella.88
Mame koje doje, često brinu dobiva li njihova beba dovoljno mlijeka za pravilan rast i razvoj. Dojka nije bočica i nemoguće je izmjeriti koliko je mililitara mlijeka u njoj - stoga nikad nećemo znati koliko je beba popila mlijeka tijekom jednog podoja. U današnje vrijeme kada smo svi pomalo opterećeni brojkama, vjerujemo samo onome što možemo izmjeriti. Važno nam je znati koliko litara tekućine dnevno treba unositi u organizam, koliko kalorija ima obrok koji upravo jedemo, koliko dnevno treba pojesti beba od mjesec dana, koliko puta dnevno treba dojiti, koliko minuta treba trajati podoj...? Gotovo svaka majka koja isključivo doji, okružena je sa barem dvije, tri rođakinje, prijateljice ili znanice koje svoje bebe hrane adaptiranim mlijekom na bočicu i uvijek točno znaju reći koliko je mililitara mlijeka pojela njihova beba za vrijeme jednog obroka. Mame koje isključivo doje nerijetko su baš zato nesigurne pojede li njihova beba dovoljno jer je nemoguće izmjeriti koliko je beba popila mlijeka tijekom podoja.Dugoročno gledano, prirast u težini je najbolji pokazatelj bebina zdrava napretka. No, kako se opet ne biste previše opterećivali brojkama, trebate znati da dijete može na početku sporije napredovati pa kasnije to nadoknaditi; i obrnuto, neka djeca na početku jako brzo namiču kilograme, a kasnije se njihov nagli rast znatno uspori. Također, ne zaboravite da su krivulje rasta, tzv. percentilne krivulje, izrađene na uzorku beba koje su hranjene nekim od nadomjestaka majčinom mlijeku ili kombinacijom dojenja uz dodatak nadohrane. Po tim krivuljama, isključivo dojeno dijete može odstupati od "normalno očekivanog" prirasta težine i izgledati kao da zaostaje u namicanju kilograma.

Ovdje pročitajte koliko bi vaša isključivo dojena beba trebala dobivati na težini. Prosječni prirast u visini, prva 3 do 4 mjeseca, je 2,5 cm, a glavica naraste u opsegu 1,27 cm mjesečno u prvih 6 mjeseci.

No ne opterećujte se čestim vaganjem i mjerenjem svoje bebe. Vage su baždarene različito pa su moguća velika odstupanja koja vas mogu nepotrebno zabrinuti. Ne zaboravite da puna pelena može težiti i do 250 grama. U većini slučajeva dovoljno je da se vaganje i mjerenje rasta u dužinu obavi prilikom redovitih posjeta pedijatru tijekom prvih mjeseci bebina života.

Postoje pokazatelji koji jasno pokazuju napreduje li vaša beba dobro isključivim dojenjem, a možete ih osobno pratiti i kontrolirati svaki dan:

Učinkovito sisanje - gutanje mlijeka

Beba koja učinkovito doji i prima dovoljnu količinu mlijeka na prsima siše na vrlo specifičan način. Pazite! To što beba ima dojku u ustima i radi pokrete ustima kao da siše, ne znači nužno i da guta mlijeko. Podoj započinje brzim neujednačenim pokretima vilice. Nakon nekoliko sekundi ili nakon minute, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano micanje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to, mama u tišini može čuti zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pauza...". Beba bi trebala bar nekoliko minuta po podoju gutati točno na ovaj način.

Jednom kada naučite prepoznati znakove učinkovitog sisanja, shvatit ćete koliko je pogrešan savjet majci da doji 20 minuta na jednoj dojci. Beba koja tijekom podoja ima periode kada samo "žvače" dojku, u tih "20 minuta" može ostati gladna.

Broj i izgled pokakanih pelena

Prvih nekoliko dana nakon rođenja beba će imati tamno zelenu, gotovo crnu stolicu. To je mekonij koji se nakupio bebinim crijevima tijekom trudnoće. Od 3. dana života stolice postaju sve svjetlije zbog sve više konzumiranog majčinog mlijeka. Obično od 5. dana stolica počinje izgledati kao "normalna": kremaste do vodene konzistencije, boje senfa i bez mirisa. Međutim, može i varirati od ovoga opisa, te biti zelenkaste ili narančaste boje, sadržavati malene ugruške ili malo sluzi, ili biti pjenasta (zbog mjehurića zraka). Različitost boje i konzistencije ne mora značiti ništa loše. Kod isključivo dojene djece, kada stolica nakon navršenog 3. dana života postaje sve svjetlija, to znači da beba prima dovoljno majčinog mlijeka i napreduje dobro. Oprez! Bebu koja 4. i 5. dan nakon rođenja još uvijek ispušta mekonij, treba odmah odvesti liječniku.

Uz prepoznavanje znakova gutanja kod podoja, praćenje učestalosti i količine stolica je jedan od najboljih dokaza prima li beba dovoljno mlijeka.

U periodu od 4. dana života do kraja 1. tjedna, beba bi trebala postepeno povećavati broj pokakanih pelena, te bi od 1. do 6. tjedna života trebala imati barem 3-4 stolice dnevno. Mnoge bebe će se pokakati odmah poslije ili čak tijekom svakog podoja. Ako beba mlađa od 6 tjedana, tijekom 24 sata nema barem 3 pokakane pelene, to može biti znak da ne prima dovoljno zadnjeg, hranjivijeg mlijeka te bi bilo dobro provjeriti dobitak na težini, a ako je on premalen, vidjeti zašto dojenje ne funkcionira kako treba. Većina isključivo dojenih beba nakon 6. tjedna od rođenja naglo promijene broj pokakanih pelena: neke kakaju i više puta dnevno, neke jednom dnevno, a neke svaka tri dana ili čak i rjeđe. Kod nekih beba će proći i po dva tjedna dana bez stolice. Ovo stanje je normalno tako dugo dok beba dobro napreduje u težini, općenito izgleda dobro, a stolica koja se naknadno pojavi je uobičajene konzistencije i boje. Nikakvi postupci za nasilno stimuliranje pražnjenja crijeva nisu poželjni.

Broj popišanih pelena

Ako vaša beba starija od 5 dana isključivo doji i ima barem 6 popišanih pelena unutar 24 sata, možete biti sigurni da prima dovoljnu količinu mlijeka. Nažalost, današnje "super suhe" jednokratne pelene često izgledaju suhe čak i kad su prepune urina pa je mami ponekad teško ustanoviti je li beba smočila pelenu. "Mokra pelena" je težine kao da ste u suhu jednokratnu pelenu dodali 1-2 žlice vode.

Ako djetetu uz dojenje dajete vodu ili bilo kakvu drugu tekućinu, (što je inače potpuno nepotrebno dok dojite), broj popišanih pelena ne može biti siguran indikator doji li beba dovoljno.

Bebin urin bi trebao biti gotovo bezbojan, premda vas ne treba zabrinuti ni ako je povremeno nešto tamniji.

Sljedeće situacije vas možda mogu zabrinuti, a NE ZNAČE da imate "premalo" mlijeka, niti da vaša beba premalo doji:
1. Dojke vam djeluju mekane i prazne

Mama koja se navikla na punoću i težinu svojih grudi, te stvorila sliku u kojoj u grudima ima puno mlijeka samo ako su dojke pune i teške, može se zabrinuti što su joj dojke odjednom postale meke i djeluju prazno. Prva pomisao je da više nema dovoljno mlijeka i da "to malo što ima u prsima" ne može biti dovoljno za njezinu bebu. Ne dopustite da vas ovo zabrine! Nakon početne prepunjenosti dojki, a osobito nakon nekoliko tjedana dojenja, vaše tijelo se savršeno prilagodi bebinim zahtjevima. Ako dojite na zahtjev svoje bebe, proizvodite točno onoliko mlijeka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostave ravnoteže između ponude i potražnje.

2. Beba se noću budi nekoliko puta

San većine novih roditelja je beba koja spava cijelu noć. Iskreno, to je prilično nerealno očekivanje! Ako beba stara 10-ak dana prespava cijelu noć, vjerojatnije je da će primati manje mlijeka.

3. Beba plače nakon podoja

Istina je da bebe plaču zbog gladi, ali postoje mnogi drugi razlozi za plač. Ne ograničavajte vrijeme trajanja podoja! Dovršite podoj na jednoj strani (neka beba sasvim isprazni dojku) prije nego ponudite drugu dojku.

4. Podoji su učestali i dugo traju

Što je jednoj majci prečesto, drugoj može biti prerijetko. Jedna će podoj u trajanju pola sata smatrati predugim, a druga prekratkim. Ne zaboravite: NEMA PRAVILA KOLIKO ČESTO I KOLIKO DUGO TREBAJU TRAJATI PODOJI. Prema istraživanjima, nije istina da beba popije 90% mlijeka u prvih 10 minuta. Dopustite svojoj bebi da sama uspostavi svoj raspored hranjenja i da doji koliko želi. Zapamtite: beba može biti na prsima i 2 sata, a pritom svega 2 minute učinkovito sisati (gutati). U tom slučaju beba vam može ostati gladna i nakon dvosatnog podoja. Ako beba zaspi na dojci nedugo nakon početka podoja, radite kompresije dojke da potaknete brži protok mlijeka.

5. Ne uspijevate izdojiti "mnogo" mlijeka

Ovo ništa ne znači i ne bi vas trebalo zabrinjavati. Ne izdajajte se zato da biste saznali koliko mlijeka imate u dojkama, jer vas rezultat može zabrinuti i navesti na pogrešne zaključke. Vi zasigurno imate onoliko mlijeka koliko vaša beba svojim sisanjem izvlači iz dojki. Problem može nastati ako mlijeko koje imate u dojkama ne dolazi do bebe jer:

dojite u lošem položaju;
beba nepravilno prihvaća dojku;
beba neučinkovito doji (ne guta mlijeko);
zakočen je refleks otpuštanja mlijeka.

Svi ovi problemi se relativno lako mogu riješiti. Nazovite Rodin SOS telefon.

6. Beba nakon podoja prihvaća bočicu s nadohranom

To nikako ne mora značiti da je beba nakon podoja još uvijek bila gladna. Beba može zbog izražene potrebe za nenutritivnim sisanjem prihvatiti dudu na bočici. Ne zaboravite da se uporaba bočice može umiješati u uspješno dojenje i učiniti ga manje uspješnim.

nadam se da se ne kosi sa pravilima i da ce posluziti Merylin i 17.12.2013.

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu 17.12.2013.)
Neposredna veza do poruke: 6014
24.2.2014 11:47:02   
Merylin
Mlijeko nam je nadošlouser posted image
Sada se neprestano pitam ima li ga dovoljno i jede li beba finouser posted image
Dojim isključivo u ležećem položaju, na boku, zbog rane, još uvijek ne mogu sjediti, a i nisam se baš ispraksala u držanju bebiceuser posted image Iščitala sam postove o dojenju, položajima i trudim se da ih slijedim, mislim da beba fino zahvati bradavicu, jer me ne boli dok vuče, a kad zaboli pokušamo ponovo. Ono što me brine jeste što beba krene halapljivo jesti i tada baš glasno čujem gutanje. Nakon minute beba se malo umiri i počne ritmično sisati, ali nisam sigurna kako da prepoznam da li i dalje guta. Jako teško mi je poslije čuti to gutanje. Onda on ostane na dojci oko 20ak minuta, pa je ispusti, ja mu dam drugu. Ista stvar se desi i tu. Dojimo oko 45 minuta. On se uspava, kad ga podignemo da podrigne, on podrigne i nekad nastavi spavati, nekad se uznemiri i plače. Sinoć sam ga dojila od 2-4, sa pauzama, između podoja je plakao, na kraju sam mu dala flašicu, popio je 60, a meni se plakalo, bila sam tako isfrustrirana što ne mogu svoje dijete nahranitiuser posted image
Ne znam da li se radi o tome da ja nemam dovoljno mlijeka, jutros sam se probudila i mlijeko je curilo, ili se radi o tome da ga ne dojim kako treba, da on slabo vuče ili šta.
Molim vas pomozite!

18.02.2014. Mali Princ

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 6015
24.2.2014 12:42:02   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Merylin

Mlijeko nam je nadošlouser posted image
Sada se neprestano pitam ima li ga dovoljno i jede li beba finouser posted image
Dojim isključivo u ležećem položaju, na boku, zbog rane, još uvijek ne mogu sjediti, a i nisam se baš ispraksala u držanju bebiceuser posted image Iščitala sam postove o dojenju, položajima i trudim se da ih slijedim, mislim da beba fino zahvati bradavicu, jer me ne boli dok vuče, a kad zaboli pokušamo ponovo. Ono što me brine jeste što beba krene halapljivo jesti i tada baš glasno čujem gutanje. Nakon minute beba se malo umiri i počne ritmično sisati, ali nisam sigurna kako da prepoznam da li i dalje guta. Jako teško mi je poslije čuti to gutanje. Onda on ostane na dojci oko 20ak minuta, pa je ispusti, ja mu dam drugu. Ista stvar se desi i tu. Dojimo oko 45 minuta. On se uspava, kad ga podignemo da podrigne, on podrigne i nekad nastavi spavati, nekad se uznemiri i plače. Sinoć sam ga dojila od 2-4, sa pauzama, između podoja je plakao, na kraju sam mu dala flašicu, popio je 60, a meni se plakalo, bila sam tako isfrustrirana što ne mogu svoje dijete nahranitiuser posted image
Ne znam da li se radi o tome da ja nemam dovoljno mlijeka, jutros sam se probudila i mlijeko je curilo, ili se radi o tome da ga ne dojim kako treba, da on slabo vuče ili šta.
Molim vas pomozite!

Merlyn, da li jede dovoljno pročitaj u gornjem postu o broju stolica i upiškenih pelena.

Radiš kako treba, osim davanja flašice, to vam je u ovom prvo periodu zakleti neprijatelj. Bebe ne plaču samo kad su gladne. Nudi i daji dojku kad god plače, ako to bebu tješi. Bilo bi dobro ako možeš driujemati dok doji, tako ćeš se i ti ospustiti pa će beba lakše doći do mlijeka, a i odmorit ćeš se.

Imaš dovoljno mlijeka, a najvjerovatnije i više nego što treba. Beba na početku halapljivo sisa zato što na taj način daje stimulaciju dojci da otpusti mlijeko, kad mlijeko krene da teče ritam sisanja se uspori, i prave se pauze da se proguta. Baš kako opisuješ. Kad beba počne da drijema i ne sisa aktivno stisni dojku rukom blizu rebara, a palcem kreni niz dojku da potakneš tok mlijeka i bebu da nastavi sisati. Na taj način će se dojka temeljitije isprazniti, a beba će popiti više na jednoj dojci. Pri slijedećem podoju započinješ onom koja je bila zadnja dojenja.

Merlyn vama to u suštini ide odlično. Samo zaboravi na tu flašicu i dohranu, izbaci je kao mogućnost, samo će vam zakomplikovati život.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6016
24.2.2014 13:48:09   
Merylin
Prvo hvala na brzom odgovoru!
Beba jako često kako, presvlačimo je svaka 2-3 sata, otprilike kad je i hranimo i pelena je uvijek pokakljena, nekad više, nekad manje.
samo me brine to neaktivno sisanje, jer imam osjećaj da i pored toliko vremena provedenog na dojci ona ostaje gladna. Pokušat ću sa vašim savjetomuser posted image

18.02.2014. Mali Princ

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6017
24.2.2014 13:58:18   
17.12.2013.
Hvala lijepo Bella 88, sve sam ja ovo iscitala, ali kod mene ipak ostaje problem bebe koja nazalost ne napreduje. Dobio je izmedju 100 i 150grama za skoro 3 sedmice. To je tako malo da postajem ocajna, a svim silama zelim dojiti i ne zelim mu davati flasicu, jer znam da je gotovo sa dojenjem ako mu je dam.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 6018
24.2.2014 14:03:59   
Lejla Ka

Beba jako često kako, presvlačimo je svaka 2-3 sata, otprilike kad je i hranimo i pelena je uvijek pokakljena, nekad više, nekad manje.
samo me brine to neaktivno sisanje, jer imam osjećaj da i pored toliko vremena provedenog na dojci ona ostaje gladna. Pokušat ću sa vašim savjetomuser posted image

Po čemu ovo zaključuješ, zašto imaš taj osjećaj?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6019
24.2.2014 14:05:59   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: 17.12.2013.

Hvala lijepo Bella 88, sve sam ja ovo iscitala, ali kod mene ipak ostaje problem bebe koja nazalost ne napreduje. Dobio je izmedju 100 i 150grama za skoro 3 sedmice. To je tako malo da postajem ocajna, a svim silama zelim dojiti i ne zelim mu davati flasicu, jer znam da je gotovo sa dojenjem ako mu je dam.

Da li si dobila ikakve savjete za poboljšavanje tehnike dojenja, masažu dojki, zagrijavanje prije dojenja ...

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 6020
24.2.2014 15:53:40   
17.12.2013.
Pedijatrica mi je pokazala polozaj za dojenje, a jedini savjet koji mi je dala jeste da budim
Bebu (kao da ja volim da mi je beba 18sati mlna grudima i pritom ne napreduje). Pokusala sam
Objasniti da je nemoguce da ga drzim budnim, ali vise nije bila zainteresovana da slusa.
Mislite li da ce obloge pomoci?

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6021
24.2.2014 17:43:51   
Merylin

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Prvo, teško mi je prepoznati gutanje dok sisa. Jako rijetko sam od sebe ispusti dojku, najčešće je ja polako izvučem, jer mu refleks sisanje pospusti. Čak i nakon što podrigne zna se desiti da usnama traži dojku, trlja usne o rame, otvara usta i diže glavu.

18.02.2014. Mali Princ

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6022
24.2.2014 21:59:56   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: 17.12.2013.

Pedijatrica mi je pokazala polozaj za dojenje, a jedini savjet koji mi je dala jeste da budim
Bebu (kao da ja volim da mi je beba 18sati mlna grudima i pritom ne napreduje). Pokusala sam
Objasniti da je nemoguce da ga drzim budnim, ali vise nije bila zainteresovana da slusa.
Mislite li da ce obloge pomoci?

Vidi, dijete može provesti sate na dojci, a da efektivno pojede jednu čašu. Znači boravak na dojci nije mjerilo. Mjerilo je broj stolica i popišanih pelena i mjerilo su periodi u toku podoja kad dijete guta.

Da li ti primjećuješ kad dijete guta, da li možeš prepoznati kad sisa dobro, kad mlijeko ide i beba guta, kad sisa sasvim slabo (više glođe dojku)?

Imaš li sad problema sa bradavicama?

Da li je beba imala žuticu?

Kako daješ dohranu, nakon podoja ili kao poseban obrok?

Da li je beba brže napredovala uz dohranu?

Da li beba pojačano bljucka?

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

Neposredna veza do poruke: 6023
24.2.2014 22:03:39   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Prvo, teško mi je prepoznati gutanje dok sisa. Jako rijetko sam od sebe ispusti dojku, najčešće je ja polako izvučem, jer mu refleks sisanje pospusti. Čak i nakon što podrigne zna se desiti da usnama traži dojku, trlja usne o rame, otvara usta i diže glavu.

Novorođenčad žele majku i žele sisati jer im je to jedini poznati osjećaj i jedini osjećaj sigurnosti u novom svemiru u kojem su se od jednom našle. Ne znači da je beba gladna, a pogotovo što kažeš da su stolice česte i uredne.

Gutanje možeš i primjetiti, ako ne možeš čuti. Kad mlijeko teče u usta beba sisa sporije, široko otvori usta pa čeka, onda proguta (skupi vilice) pa opet raširi i čeka. Pogledaj video: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-reallygood

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Merylin)
Neposredna veza do poruke: 6024
25.2.2014 11:01:30   
17.12.2013.
LejlaKa, prvo da se zahvalim na pomoci!
Sto se tice gutanja, on stalno sisa par sekundi pa guta, pa odmara par sekundi i sve tako.
Ne znam da li ikad kod mene to mlijeko curu samo oa da on samo guta, kod njega to nisam vidjela (a kad se izmuzam osjetim da krene samo). To gutanje dobro bas i nisam u stanju da raspoznam jer on stalno upada u san, pa ga bukvalno stalno moram buditi iz sna jer prekida sa dojenjem. On stalno glodje dojku u snu!
Na svu srecu su se bradavice zalijecile jer sam nosila sesirice, samo sto sad nece da doji bez njih, bukvalno pljuje bradavicu iz usta ako nema sesirica.
Nisam uopste sigurna koliko on onog zadnjeg mlijeka koje se teze izvlaci moze izvuci preko sesirica. U pocetku vidim puno mlijeka kad ga odmaknem u sesiricu, a kasnije samo kapljice.
Beba nije imala zuticu na svu srecu (kazu da je dobila zuticu uz izgubljenih 600grama na pocetku da bi morala u bolnicu).
Dohranu dajem nakon podoja, u pocetku sam davala 30ml, sad 45. Dijete se i oporavilo od ovog gubitka kg zbog dohrane i jer san ga 22 sata drzala na grudima i budila iz sna. Ali taj tempo je nemoguce meni izdrzati duze vrijeme i sad kad ga prisiljavam da previse jede kdnah bljucne i povrati. A inace kad ga normalno hranim rijetko kad bljucka i povraca.
Uh, zacarani krug.
Nije mlijeko nadolazilo prvih 7 dana-dijete previse smrsalo i dehidriralo, poceo dojiti i uvela nadohranu-ragade i soor, nakon mjesec mucenja uvela sesirice i po preporuci pedijatrice izbacila nadohranu-prestao da napreduje na 3sedmice, ne da izbaciti sesirice, i stalno spava na dojkama.
Eto ukratko. A nikako da se pocne debljati zadnje 3 sedmice.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 6025
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  239 240 [241] 242 243   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  239 240 [241] 242 243   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *