Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Merylin Draga Lejla, naš problem se izgleda javlja samo navečer. Tokom dana je manje-više miran, doji, nekad se sam probudi jer je gladan, nekad ga mi budimo nakon 2,5-3h, ali u svakom slučaju pojede. Problem se evo već treći put javlja navečer. Presvučemo ga i uzmem da ga podojim, on se sav uznemiri, ubrzano diše, maše rukicama, okreće glavu desno lijevo, a otvorena mu usta, udara me rukicama po prsima. Čim širom otvori usta pokušam mu staviti bradavicu, on i dalje drži usta otvorena i neće da je prihvati, onda je uhvati, pa ispusti, pa počne plakati. To se ponovi par puta i počne sisati. Ali to sisanje se oduži. Sinoć se probudio u 15 do 10h, u 10 i 15 počeo dojiti i dojila sam ga do 12. Toliko je bio nemiran, plakao je, mogla sam da mu čujem krčanje stomaka. Nije htio dojku, a i kad je prihvati, samo je cucla. Na kraju je toliko plakao opet smo mu morali dati flašicu. Zaista ne znam šta da radimo. Patronažna kaže da uzmem pumpicu pa izdajam i dajem mu naveče, ako ga ne uspijem podojiti. Ali to je opet flašica Zaista imam mlijeka, bradavice koje me ne bole, znači sve za predivno dojenje, ne želim da to zamijenim flašicom!!!! "Problem se evo već treći put javlja navečer." Znam ja da je to tebi problem, zato što su majke fizički programirane da jako senzibilno reaguju na bilo kakve znakove djetetove nelagode, al ovo je jako česta i uobičajena pojava među novorođenčadi, i ne treba da te plaši Vidi, novorođenče, u normalnim uslovima, sa majkom kao ti, nikad ne dođe u stanje da mu crijeva krče od gladi. Crijeva se rađaju nezrela, treba im majčino mlijeko da sazriju do kraja. Svakakve stvari ih iritiraju, i to kruljenje koje čuješ može biti posljedica progutanog zraka od predhodnog podoja koji se nije izbacio, od gasova koji su možda nastali probavljanjem mljeka, od normalne aktivnosti crijeva pri transportu stolice do izlaza. Večernje nervoze su jako česta pojava. Nama najdosadniji mogući dan je novorođenčetu eksplozija stimulacija što zvuka, što svijetla, što dodira. Na večer to sve krene u procesiranje u mozgu. I zamisli da je tebe neko bacio na Mars, i da ti je se novo od osjećaja gladi, potrebe da piškiš, kakiš, jedeš, trpiš dodire, hladnoću kod presvlačenja .... milion stvari. I ti bi bila umorna i nervozna, bez strpljenja za bilo šta. Šta konkretno možeš uraditi. Prije tog večernjeg rituala presvlačenja polako smirite atmosferu, ugasite TV, smanjite svjetla. Kad krene rutina presvlačenja sve radite polako, u blago zamračenoj prostoriji, uz blage glasove i nježne dodire. Kad je dijete spremno, umjesto da ga odmah nudiš obrokom pronosaj ga malo naokolo, pjevuši, ljuluškaj, nešto što znaš da mu odgovara. Kad je dijete mirno, ponudi dojenje. Ovo umirivanje bi mogao da odradi i otac, dok ti možda odeš u wc, udahneš duboho nekoliko puta, protegneš se, pokušaš na neki tebi ugodan način da se opustiš. Ne znam koliko vam je izvedivo, otac bi možda mogao preuzeti čitav ritual presvlačenja, a ti da odeš par minuta pod topao tuš. Znači, na večer je problem u preopterećenosti i umoru i majke i bebe, i ide se na to da se ostvare što mirniji uslovi bez puno stimulacije za bebu. Ti za početak možeš kad beba prihvati dojku i krene sisati malo stisnuti dojku da mlijeko krene, da bi bebi olakšala i ubrzala tok mlijeka, jer se dešava da zbog i majčinog umora kasni tzv. refleks otpuštanja mlijeka pa se bebe i zbog toga nervoze. Topli tuš ili tople obloge na dojkama opuštaju tkivo i olakšavaju tok mlijeka. Merlyn, zaboravi da imaš tu flašicu u kući! Vaša patronažna izgleda ne zna dati pravi savjet za pomoć dojenju, i ovaj koji ti je dala je za vaš slučaj pogrešan.