aariel
|
IZVORNA PORUKA: lajlac Aariel draga jeli imas strah od bakterija, da se ne zarazis ili nesto tako? Ja nisam imala ove simptome, moram priznati, ali mislim da se sve svodi na isto...prisilne misli, a one su najgore. Ja bih zamolila nekoga ko je imao slicna iskustva kao nasa draga aariel da napise i podijeli s nama tako da pomognemo jedni drugima. Ja sigurno znam jedno, svi vi koji imate "fizicke manifestacije" anksioznosti, proci ce, ne brinite, ima nas dosta koji su prosli sve to i evo nas zivi i zdravi jos uvijek. Ta mantanja, gusenja, misli o bolestima, i sve ovo sto ste prethodno navele ce proci. Emocije dolaze i odlaze van nase kontrole, ponavljam se znam, ali je to uistinu tako. Aariel vidjela sam na jednom dokumentarcu o OKP-u da se osobe namjerno izlazu, da ti sada ne pametujem o tehnici koja ima svoj naziv u psihologiji, ali polako se izlazes svemu sto te plasi. Znaci ako imas stalnu potrebu da peres ruke, cistis, strah te bakterija i da se ne zarazis, jedan po jedan dan idi, korak po korak, danas jedi sve mozda ces imati nagon na povracanje, ali nakon nekoliko puta neces vise, ne cisti cisto a pa ces se uvjeriti da ce sve biti uredu i bez stalnog ciscenja, ili nemoj se kupati cesto pa ces vidjeti da ti se nista nece desiti. osjecat ces anksioznost i to jaku, ali znaj da ce i to proci. Znam da je s mislima puno teze...uvijek sam navodila da su fizicki simptomi mnogo jednostavniji za nositi se s njima, dok psihicki imaju svoje vrijeme i zna potrajati. Pokusaj bez tableta, citaj pozitivnu literaturu, ne njuskaj po internetu i ne trazi savjete ljudi koji pojma nemaju. Internet zaobidji, jer izbaci najnegativnije stvari....Sigurna sam da imas i dana kad si dobro i kad barem malo zaboravis na ovo i nemas toliku potrebu za svim tim...proci ce te draga. Tu smo uz tebe. Disi duboko, pokusaj to manje ciniti (znam da je tesko reci) i pusti da te to muci dok se ne izivi u tebi. Posjeti doktora... Znam draga moja da se izlazu imam psihoterapeuta ali sada u trudnoci ne smijem se izlagati zbog prevelike anksioznosti...okp me prati u stopu par godina ali su uvijek to misli bile tipa o Bogu,drugim ljudima,sta ako ovo,ono i tako... a ova nova opsesija je krv ...fuj...ne znam odakle mi sada to....mislim da sam jedno vrijeme u zivotu(i ako smatram za sebe da nisam ovca)bila podlozna odredjenim pricama u kojim se nisam nalazila nego samo skupljala strah koji je rezultirao ovom fobijom u stilu okp-a,jer mislim da je to sve neki odredjeni religiozni okp, i tako sam ja vjerovatno u ovom stanju intezivirala taj strah...izbjegavam javne toalete,perem slavine da slucajno neko nije dirao prljavim rukama-u mom slucaju krvavim i takooo perem ruke u svojoj kuci milion puta jer sam uzela mlijeko,sir ....umorna sam naravno anksioznost je tu ...i tako u krug...... Hvala vam zene moje na pomoci i rijecima ohrabrenja
|