Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 7:18:06
berni
Jedna je majka, i svi ostali stariji od mene su na Vi cisto iz postovanja. Kad dodju djeeca .mogu im biti nane i dede. Muka mi je kad cujem da snaha svekrvu zove mama, a poslije o njoj drvlje i kamenje.. Za 3 godine braka nisu mi rekli da im smeta, a i moj mm se isto ponasa prema mojoj mami i nemamo problema.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 7:20:14
ananas_ze
ma hajde de, jedna je majka i ovo i ono, kad mm moju mamu bude zvao mama i ja cu njegovu
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 8:09:13
dambolina
moja mama je preselila prije 10 godina i ja stvarno ne mogu zamisliti okolnosti pod kojima bih neku drugu - bilo koju - zenu zvala mama. Svekrvu pogotovu. Ona je dobra zena, ali iz postovanja prema svojoj majci tu titulu ne bih mogla nikome drugom pripisati.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 8:48:38
MicoTico
Ni ja ne mogu zamisliti da svekrvu zovem mama. Mislim da bi i ona umrla od šege kad bi je tako nazvala, jer je ni mm ne zove "mama" nego imenom. Ja je zovem "baka", od kada se M. rodila, a do tada teta V. Svekra sam zvala "deda".
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 12:11:17
ananas_ze
IZVORNA PORUKA: SREĆNA
IZVORNA PORUKA: ananas_ze
ma hajde de, jedna je majka i ovo i ono, kad mm moju mamu bude zvao mama i ja cu njegovu
Bogami neću ni tada
to kazem jer ce to biti Nikada
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 12:59:58
aazra
IZVORNA PORUKA: ljiljo
na pocetku sam ih persirala, kada se rodio A svekrvu sam pocela zvati imenom a svekra dedo i imenom
Meni ovo bas nije ok, to izbjegavam, ako su dedo i nana mom djetetu nisu meni...mozda to nekome i ne smeta, ali ja izbjegavam, posebno je ruzno kad djeca svoje vlastite roditelje pocnu zvati "dedo i nana"..ali, to je sve do odgoja i kulture...
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 13:12:26
niki83
Azra izvini..ali kakve veze odgoj ima s tim da i svoje roditelje zovemo nenama i dedama ako su to postali Pa nekima je to jedna od najljepsih titula koju su za zivota stekli! I na kraju krajeva sta bi rekla "djeci" koja i svoje roditelje zovu imenom..sve je to stvar izbora ili mozda sredine u kojoj zivimo!
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 14:09:55
idana_85
Ja sam svojima prvi dan rekla da ih ne mogu zvati mama i babo, jer ja imam mamu i tatu i tesko mi je nekog drugo tako zvati i da bih osjecala da mi je mm brat,ako bi nam bili isti mama i babo. Njima je bilo svejedno, i sami su rekli zovi ti nas imenom i mi cemo tebe. Na pocetku sam ih persirala, ali je svekar insistirao da prestanem i s njim sam vrlo brzo bila na ti,a svekrvu sam persirala sve do poroda. Nakon sto je prisustvovala mom porodu bilo mi je vise glupo da joj govorim vi, ipak sve je vidjela :) Nekad kazem nani ili deda, ako nesto govorimo o R, u sustini ih zovem imenom. Mene svekar uglavnom zove nevjesta ili imenom,a svekrva imenom.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 14:11:39
MicoTico
IZVORNA PORUKA: niki83
Azra izvini..ali kakve veze odgoj ima s tim da i svoje roditelje zovemo nenama i dedama ako su to postali Pa nekima je to jedna od najljepsih titula koju su za zivota stekli! I na kraju krajeva sta bi rekla "djeci" koja i svoje roditelje zovu imenom..sve je to stvar izbora ili mozda sredine u kojoj zivimo!
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 14:11:43
aazra
Moji to ne vole...ni ja tako ne bih zvala roditelje od muza sve i da njima ne smeta. Sta ja znam , to je tako. Recimo, tetka mi je pricala da ju je majka (moja nana rahmetli) bas "naruzila" kad ju je zovnula nanom..i da joj rekla "Nana sam tvojoj djeci, a ne tebi, tebe sam rodila" i od tad se to prenosi s generacije na generaciju...
P.S. Nemam nista ni protiv cijeg i bas me briga ali meni je ruzno i ne dozivjela da me vlastito dijete zove "nanom"
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 14:12:59
MicoTico
IZVORNA PORUKA: aazra
Moji to ne vole...ni ja tako ne bih zvala roditelje od muza sve i da njima ne smeta. Sta ja znam , to je tako. Recimo, tetka mi je pricala da ju je majka (moja nana rahmetli) bas "naruzila" kad ju je zovnula nanom..i da joj rekla "Nana sam tvojoj djeci, a ne tebi, tebe sam rodila" i od tad se to prenosi s generacije na generaciju...
P.S. Nemam nista ni protiv cijeg i bas me briga ali meni je ruzno i ne dozivjela da me vlastito dijete zove "nanom"
Pa dobro tebi je ružno, ali nije nekulturno. Ili možda jeste Ja bih voljela da dočekam da jednog dana postanem baka, pa neka me zovu kako god hoće
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 26.11.2013 14:22:20
aazra
IZVORNA PORUKA: MicoTico Pa dobro tebi je ružno, ali nije nekulturno. Ili možda jeste Ja bih voljela da dočekam da jednog dana postanem baka, pa neka me zovu kako god hoće
Da se ispravim...naravno da to nije najvaznije.
No ja sam iz cudne porodice, tj. muhanate, svi imaju svojih nekih musica pa se prenijelo i na mene valjda...
Ali, naravno, ostajem pritom da me niko nece zvati "nanom" osim unuceta ako ga budem imala, a ko zna kakva su vremena ne zivim u pretjeranoj nadi da cu ga docekati
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 27.11.2013 8:43:18
anandi
svekra nemam,a svekrvu i ne zovem evo 5-ta godina cekam da se pogledi susretnu Zahtjeva da je zovem mama, zato sto je ona mene prihvatila ko da sam joj kcerka,a ja ne mogu preko jezika da si pita bez obzira sto je ona dobra zene. I da kako da je zovem kad sam vec 5-ta god u braku a meni moja sveki nije nikad dosla, ne zna ni gje joj sin zivi. To je postovanje prema nasem braku.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 27.11.2013 9:11:09
idana1812
IZVORNA PORUKA: anandi
svekra nemam,a svekrvu i ne zovem evo 5-ta godina cekam da se pogledi susretnu Zahtjeva da je zovem mama, zato sto je ona mene prihvatila ko da sam joj kcerka,a ja ne mogu preko jezika da si pita bez obzira sto je ona dobra zene. I da kako da je zovem kad sam vec 5-ta god u braku a meni moja sveki nije nikad dosla, ne zna ni gje joj sin zivi. To je postovanje prema nasem braku.
Ne nerviraj se oko ovoga, zaista nije vrijedno. Bitno ti je da svom muzu objasnis da ti ne zelis da je zoves mamom, da je ona njegova majka i da ces je zvati imenom. Ja sam tako u startu napravila. Oni, i svekar i svekrva, zovu imenom, kad me zezaju zna biti ono snajka, ja tad vratim u javnosti svekrvo i na tome ostane. Sad kako je dijete rodjeno, znam reci dido i nana jer tako ih dijete zove. To sto ti nije dosla, sta ces. To je jos manje vrijedno. Pokusaj ne nervirati ni sebe, ni muza, a ni nju oko toga. Uzivaj u zivotu.
RE: Kako zovete svekrvu i svekra? 27.11.2013 9:22:22
anandi
Mene je moja vec upozorila da je ne zovem nena kad se aBd porodim Mi i ne zivimo u istom gradu, a mm nema ni brata ni sestru, jedinac i sad kad dodem jednom u mjesecu na konak ona ocekuje da je zovem. Muz samo suti, ma mojoj je strani, al et kaze de molim te zeno jednom u mjesecu reci joj mati da me spasis svade i zbog mira u kuci. Zovnula sam je par puta i ona hoce da se skine s pameti od dragosti, znaci od Bajrama do Bajrama Moja mama nenu zove neno, a ne mati. Kaze nena sama rekla neka svako svoju mater zove mati, i nisam navikla.Hvala Bogu nemam nikakvih problema s mm, i ne zivim s njom pa cu pokusat zamislit svoju mamu i reci mati, to kad joj dodem samo zbog mm. Opet kad skontam ona je njega odgojila i lijepo vaspitala, ne pravi razliku izmedu nas i dala ga meni. A sta se moze ona je onaj stari tip svekrva, to je ono kad kolegice u firmi sjedu i podu glabat snahe a ona mene uvijek hvali, pa je sad spopadaju snaha nema postovanja.