Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
I ja sam u centru, predala sam krajem novembra i nista, a porodila se pocetkom oktobra. Znam dvije forumasice isto iz centra koje su dobile nakon sto je rjesenje stiglo. Meni je stiglo 3 dana nakon predavanja, ali jos love nema....
Citam ovih nekoliko zadnjih stranica koje ste ispisale. Ja sam u Zenici i vec sam dobila naknadu za 10 dana novembra. Platu za prvih 20 dana novembra sam dobila oko 28.12., a naknada je kasnila za platom samo 3 dana. Kod nas je to dobro regulisano. Meni novac liježe na banku. Inace moja naknada je 641 marka, a dok sam bila na cuvanju trudnoce( oko2,5 mjeseci) primala sam puni iznos plate. Kod vas brate dragi to nesto malo?!??
blago vama. koliko je god dobro je. ja sam iz mostara i nas kanton ne daje ni marke porodiljne naknade. sad ocekujemo drugo dijete, a ja na porodiljnom necu imati nikakvih primanja. nepravda je to velika. isto nam se svima uzima za davanja na placu, a od kantona do kantona drugi propisi. gade mi se. ovi su nasi u prosloj godini prvo jednoglasno izglasali povecanje svojih placa.
A jeste cule ovaj novi zakon, da se zenama na porodiljskom ne uplacuju doprinosi ni plata od nove godine. Ne mogu vjerovat. Uzas. Sve kontam pa sto nam sve za jedan dan ne ukinu.
A meni se učinilo da sam danas na vijestima u 7 na ntv Hayat čula da se zbog "bijele kuge" donosi novi zakon da se ženama porodiljama koje su u radnom odnosu isplaćuje puni iznos plate za vrijeme porodiljskog odsustva ne bi li to promijenilo natalitet u BiH.
Zakon da se ženama na porodiljskom odsustvu ne uplaćuje niti plata, niti doprinosi, važi samo na državnom nivou, dok u entitetima je još to uređeno tako-tako. A što se tiče, enisa_sara, tih Vijesti u 7 - Hayata- upravo se o gore navedenom raspravljalo, a kao podsticaj su napomenuli naš drugi entitet, gdje upravo da bi podstakli porast nataliteta, isplaćuju ženama porodiljama cjelokupni iznos plate.
kod nas u rh je naknada največa porodiljna je oko 400eura...ako su primanja u tom rangu ili veča...ako ne onda pola ili manje sve ovisi o stažu...ja imam maxsimum...ali s obzirom na cjene neznam što bi da mm ne zarađuje puno više od mene... sad su uveli naknade i za žene koje nisu nikada radile...iznos je mali ali opet je dobro što su to uveli...jedino je problem onoj ženi koja ima veča primanja od toga pa ti uvijek fali...ja sam jedna od njih...uh baš mi fali još taj mali dio...ali što je tu je...
< Poruku je uredio mamina princeza -- 19.1.2009 22:25:46 >
Zakon da se ženama na porodiljskom odsustvu ne uplaćuje niti plata, niti doprinosi, važi samo na državnom nivou, dok u entitetima je još to uređeno tako-tako. A što se tiče, enisa_sara, tih Vijesti u 7 - Hayata- upravo se o gore navedenom raspravljalo, a kao podsticaj su napomenuli naš drugi entitet, gdje upravo da bi podstakli porast nataliteta, isplaćuju ženama porodiljama cjelokupni iznos plate.
U Republici Srpskoj stvarno po zakonu svaka porodilja ima pravo da tokom porodiljskog odsustva prima platu u iznosu od 3 prosjecne zadnje plate /bez TO+P/,no malo poslodavaca postuje tu uredbu.Ja,doduse, dobijam platu, ali zna kasniti po 3 sedmice...Zene koje rade u trgovinama,trafikama i sl ako su prijavljene veoma cesto dobijaju otkaz kad poslodavac sazna za trudnocu...
Pa bilo je na vijestima na Hayatu, u nedjelju u 19:00. I rekli su da je kod nas ukinuto, a u RS da je ostalo. I bile su gosti dvije zene, majke na porodiljskom koje su nazvale kolegice s posla i rekle da se vise za njih ne uplacuju doprinosi dok su na porodiljskom. Jedna radi u nekom ministarstvu, nisam sigurna u kojem, a za drugu ne znam. Mene licno ne dotice ovaj zakon, ali mi smeta nepravda prema zenama. Bila bi srertna da sam u krivu i da sam nesto pogresno skontala.
Da vas pitam nesto. Ja sam na po zavrsetku fakulteta bila prijavljena na biro. Inace mm radi vani pa sam i ja sa njim tako da se na biro nisam mogla jaljvati redovno. Sada treba da se porodim i ne znam da li ja imam nekih prava na porodiljsku nadoknadu. Znaci niti sam zaposlena a niti sam na birou. Da li se mogu opet prijaviti na biro?
Pa bilo je na vijestima na Hayatu, u nedjelju u 19:00. I rekli su da je kod nas ukinuto, a u RS da je ostalo. I bile su gosti dvije zene, majke na porodiljskom koje su nazvale kolegice s posla i rekle da se vise za njih ne uplacuju doprinosi dok su na porodiljskom. Jedna radi u nekom ministarstvu, nisam sigurna u kojem, a za drugu ne znam. Mene licno ne dotice ovaj zakon, ali mi smeta nepravda prema zenama. Bila bi srertna da sam u krivu i da sam nesto pogresno skontala.
rade u Graničnoj policiji mislim.bila je već emisija na tu temu.jedna se mislim zove Maja