AAvalon
|
IZVORNA PORUKA: choirgirl Zdravo svima! Da li bi mi neko mogao tacno objasniti zbog cega i kako IR nepovoljno utice na zatrudnjivanje? Ja sam u svom zadnjem IVF potupku imala 5 embriona jako dobrog kvaliteta, ali nijedan se nije primio. Sad se spremam za novi postupak, pa malo istrazujem o svemu vezano za implantaciju, pa me zanima da li je ovo mogao biti razlog? U tom periodu sam se, uglavnom zbog ogromnog pritiska na poslu, hranila dosta nezdravo, uopste se nisam kretala jela ogromne kolicne secera (ali stavrno OGROMNE), nisam se bavila sportom; ukratko katastrofa. U julu 2012 imala sam 65 kg, da bih dogurala do 72 kg sada. Dobro, tu su i hormoni koje sam uzimala tokom postupaka odigrali svoju ulogu. Ali ono sto me brien i kako sam uopste dosla na ovu temu je cinjenica da nakon 4 sedmice internzivnog vjezbanaj i poptpunog izbacivnaja secera i brasna iz prehrane ja nisam smrsala, ali nista! Da li da predlozim dr da radim neki test na IR? Dosad nije nikad nista spominjao, jeste mi rekao d abih trebaal ove 'nove kiel' skinuti do slijedeceg IVFa. Ali ne ide mi bas:( Hvala! Choi, kako je neko vec rekao, IR u konacnici uzrokuje povisen nivo androgena (muskih hormona) zbog kojih su nastale JS losije kvalitete. U principu, JS pocinje svoj ciklus sazrijevanja dva mjeseca prije ovulacije (znaci, ne samo u ciklusu u kojem ta JS bude izbacena nego i u ciklusu prije pocinje njen proces sazrijevanja). Hormonski balans je potreban u cijelom tom ciklusu sazrijevanja. Medjutim, koliko sam ja razumjela svoju dr i sve studije koje sam citala, lijekovi za stimulaciju ovulacije mogu takoreci "nadjacati" IR tako da i bez metformina JS bude dobre kvalitete. Ako si imala dobre embrije, onda su JS bile OK, po meni, a ja naravno nisam doktor. Naravno, hormoni moraju biti balansirani i za implantaciju, ali pretpostavljam da o tome vode racuna prije ET. Sto se tice mrsanja, dijeta kod IR ne podrazumijeva samo izbacivanje secera i brasna, vec neku vrstu modifikovane dijabetske ishrane - u principu, pravilnu kombinaciju proteina i karbohidrata. Mozes ti izbacivati brasno koliko hoces, ako ne pijes metformin, onda moras sa svakim obrokom jesti dovoljno proteina da drzi nivo secera u normali i jesti kompleksne karbohidrate umjesto onih jednostavnih, jesti po malo svaka 2-3 sata i sl. Ja sam bila u trudnoci na ovoj dijeti, i licno mi je bas prijalo, nije mi opadao secer, nikad nisam bila gladna, a secer uvijek bio super, i na porod otisla sa +9 kg sto je super za trudnicu sa blagim oblikom GD, i beba bila taman velicine, ne prevelika kao sto se desi kod GD. Ali, da ne nagadjas, ti mozes valjda zatraziti da ti urade OGTT i IRI pa ces vidjeti... Sretno u svakom slucaju, choi moja mila