Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 15.3.2013 7:17:04
ena0002
Evo da i ovdje napisem....nakon godina borbe konacno sam ugledala .....ono sto je bilo drugacije u odnosu na dosad jeste da sam radila OGTT i IRI....iako je dr rekla da je nalaz OK propisala mi je fordex kao eto da probamo....e sad je li do toga ili ne ne znam ali ja sam hvala Bogu ostala ....fordex i dalje pijem....dr je rekla da bez obzira sto je nalaz bio OK ne smije se iskljucivati jer moze dovesti do spontanog, ne daj Boze......dozu cemo kako trudnoca bude odmicala lagano smanjivati
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 16.3.2013 7:45:07
ena0002
Hvala Smarija.....od srca iskreno zelim svim zenama koje se trude da sto prije uspiju . Nego ja iscitah ovu temu i vidim da je dosta zena nastavilo sa sioforom u trudnoci....ja pijem fordex i iskreno ne znam koja je razlika izmedju fordexa i siofora...dr je rekla da ne prekidamo sa fordexom....pa se nadam da je to OK
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 16.3.2013 18:56:52
smarija
ne znam jeli to isti lijek kao siofor ali se obicno pije bar do 12 nedelje pa onda kako nalaz pokaze,ako ima potrebe nastavlja se ako ne postepeno se ukida.To ce ti doktorica sve reci ti nista ne brigaj samo opusteno i uzivaj
ja ''''''''83.g. PCOS,IR,MTHFR homozigot,PAI heterozigot MM ''''''''78.g. Normospermia 1.2009 IUI beta 64 - spontani,3xIUI beta 0 1.2010 i 2. 2012 VTO(Medico S)HS spopntani,3.2013 fet beta 0 4.2014 VTO Maribor HS-bingo beta 410
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 16.3.2013 19:26:39
mamaajna
i meni je propisan fordex ali moja divna dr.u abulanti mi da siofor,kaze da od fordexa se imaju jaki prolivi,popijem prvo pakovanje siofora i sad sam na fordexu jer mi je dr.zelia tako rekla da moram.uglavnom fordeex je nas a siofor je njem ili eng nisam sigurna.sto bi rekli isto s... samo drugo pakovanje.i nemam bas prolive ali imam stolicu 2 puta dnevno,dok od siofora nisam izlazila po par dana.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 16.3.2013 23:48:07
M kao Mama
IZVORNA PORUKA: ena0002
Evo da i ovdje napisem....nakon godina borbe konacno sam ugledala .....ono sto je bilo drugacije u odnosu na dosad jeste da sam radila OGTT i IRI....iako je dr rekla da je nalaz OK propisala mi je fordex kao eto da probamo....e sad je li do toga ili ne ne znam ali ja sam hvala Bogu ostala ....fordex i dalje pijem....dr je rekla da bez obzira sto je nalaz bio OK ne smije se iskljucivati jer moze dovesti do spontanog, ne daj Boze......dozu cemo kako trudnoca bude odmicala lagano smanjivati
ja sam cijelu trudnoču uz šaku drugih lijekova pila i siofor, do 4 mjeseca stalnu dozu, a onda po pola doze i dok sam dojila pola doze, sada sam opet na punoj dozi
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 21.3.2013 21:37:42
Mia
aboni ja mislim da se u Sarajevu moze uraditi u laboratoriji Eorofarm. Potrazi ih na internetu pa provjeri. A znam da i u poliklinici Sanasa rade puno nalaza i pretraga, pa pokusaj se i tu informisati. Sretno!
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 22.3.2013 10:54:10
pepika
IZVORNA PORUKA: aboni76
Zna li neko gdje se privatno u Zenici ili Sarajevu, može uraditi OGTT SA INZULINSKOM REZISTENCIJOM?
Unaprijed hvala
Ja sam privatno radila OGTT u poliklinici Sunce,a inzulinemiu sam radila u bolnici jer nije niko radio od privatnika. Sad ne znam jel to inzulinska rezistencija.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 23.3.2013 19:38:26
aboni76
Hvala vam puno . Pepika ja mislim da je to, a razlog što bih to htjela da uradim je što trebam na VTO, neke cure su mi savjetovale da bih to trebala napraviti, tako da nemam na osnovu čeka tražiti uputnicu, pa sam mislila privatno da to uradim i da sam mirna...
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 10.4.2013 14:45:05
novi kolacic
Evo da se i ja javim sa iskustvom... Nemam vremena iscitavati temu ali sam zatrudnila zahvaljujuci metforminu. Sklona sam debljanju i u trudnoci imam Gestacijski dijabetes. Unatoc tome da su me ginekolozi traumirali eventualnim malformacijama i trazili amniocenteze (radi metformina), poslusala sam dr.Zeliju Veliju i nisam ga ukidala u trudnoci jer mi je rekla da bih u tom sl.vjerovatno pobacila. Nasla sam studije sprovedene "vani" sa zenama koje su pile Siofor, Glugormin tokom cijele trudnoce bez problema. Cak sta vise, kad mi se u 7.mj.trudnoce pogorsalo stanje sa secerom, ja nisam smanjivala dozu kao sto mi je dr.preporucila - do postepenog izbacivanja pred kraj trudnoce- vec sam uredno pila 3x dnevno po 500 mg (jer mi se secer poslije obroka znao popeti i na 20!!!). Kako god, rodila sam zivu i zdravu curicu koja bas danas puni 7.mjeseci. Eto javih se samo da zene imaju iskustvo zdravog djeteta pred sobom, da se ne plase metformina u trudnoci!
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 4.5.2013 13:55:58
Ma_Ja
Na sioforu sam od 04.04. zajedno sa prenatalom + sam sama sebi uvela od tog dana crveni zdravac. Siofor pijem 2/dan po 500mg i potrebno je da ga pijem 2 mjeseca radi blage IR i blago povecanog testosterona.
E sad me zanima da li mi ta terapija moze produziti ciklus jer dobivam svaki 28. dan, a evo vec mi kasni 2 dana..? I jos nesto..od prvog dana koristenja siofora ja sam prestala da jedem slatko - za cim sam bukvalno bila narkoman.Da li je to ok sto sam uradila?
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 4.5.2013 18:42:15
ena0002
Mislim da ti je OK sto si izbacila slatko...jer slatko utice na kavlitet JS...i ja sam bila manijak za slatkim ali kad covjek rascisti sam sa sobom moze se i bez njega ili da se znatno smanji. Ako ti se bas jede uzmi 2-3 kockice crne cokolade....ili eventualno u par dana nesto malo. A ako ti bude jos kasnila uradi test, nikad se ne zna
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 4.5.2013 21:58:44
Ma_Ja
Vjeruj da mi se nikako ne jede slatko, pa sam se malo zbog toga i bojala - nije da sam najmerno tako naglo prestala vec jednostavno mi se vise nije jelo odmah nakon prve tablete. Nevjerovatno ali je tako. I eto izdrzah vec 31 dana bez slatka. A sto se tice kasnjenja..nije 2 dana, maloprije sam skontala da mi je danas vec 3. dan Inace nemam problema sa kasnjenjem - pa sam mislila da mi je organizam uzburkan od silnih vitamina, siofora i zdravca pa zato kasni.
I da..veceras su mi se na momente grcevi podnu stomaka pojavili toliko jaki da sam skoro bez dana ostala... ali bolova drugih nemam osim onako malo zigucanje podnu ledja.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 5.5.2013 10:35:29
palma
To ti je super što si izbacila slatko i ja sam pila siofor prije trudnoće 2x500 ali sam se opet malo debljala jer sam jela slatko, u trudnoći nastavila piti istu dozu ali izbacila slatko doktro mi savjetovao, i sa blizancima dobila samo 7 kg. Trudnoća super prošla mada su neki govorili da bi prekinuli sa sioforom ali ja sam slušala dijabetologa i ginekologa bebe rođene žive i zdrave sad će im ako Bog da 5 mjeseci.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 4.7.2013 10:54:45
malena27 RR
IZVORNA PORUKA: amarela82
zdravo novi sam clan i nadam se razmjeni mnogih iskustava na ovom forumu. zanima me da li je neka od vas prekinula sa sioforom naglo i bez savjeta doktora? ja sam pila siofor 3 godine, medjutim desavalo mi se sve i svasta imala sam jake glavobolje nagon na povracanje vrtoglavice i svasta jos da ne nabrajam.... jednostavno sve mi je toga preko glave i odlucila sam prestati sa sioforom... nadam se da nisam jedina i da nece biti nekih posljedica zato vas molim da ako neko ima slicnih ili istih iskustava podjeli to samnom ili da neki savjet da li sam pogrijesila?
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 4.7.2013 11:29:20
amarela82
malena 27 hvala na odgovoru nisam imala puno vremena da trazim po forumu gdje da nadjem neki odgovor pa sam otvorila novu temu ali ti svejedno hvala na prebacivanju pitanja jer se iskreno nadam nekom pametnom odgovoru.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 5.7.2013 10:36:27
ena0002
sta znam ja bih se ipak savjetovala sa dr koji ti ga je propisao...jednostavno kazes da ne zelis da ga pijes i cao....ja sam pila Fordex i u toku trudnoce dr mi ga je postepeno smanjivala da bi na kraju ukinula skroz...a znam slucaj covjeka koji ga je pio zbog secera i dosta je radio na regulisanji ustog i kad mu se ustabilio sam sebi ukinuo tablete...e sad opet kazem ja bih se posavjetovala sa dr
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 5.7.2013 16:19:34
amarela82
i ja sam mislila da je najbolje tako kako ti kazes ali jednostavno nisam vise mogla... svaki put kada bi rekla doktorici ona bi mi rekla da moram da pijem nisam se vise mogla natezati suvise dugo sam u svemu ovome tako da sam sad odlucila malo da pauziram od svega... onda sam mislila ponovo izvaditi sve nalaze pa otici na konsultaciju u bacheci u Sarajevu hvala na odgovoru i sretno sa
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 7.7.2013 22:33:35
narin3
IZVORNA PORUKA: ena0002
sta znam ja bih se ipak savjetovala sa dr koji ti ga je propisao...jednostavno kazes da ne zelis da ga pijes i cao....ja sam pila Fordex i u toku trudnoce dr mi ga je postepeno smanjivala da bi na kraju ukinula skroz...a znam slucaj covjeka koji ga je pio zbog secera i dosta je radio na regulisanji ustog i kad mu se ustabilio sam sebi ukinuo tablete...e sad opet kazem ja bih se posavjetovala sa dr
Draga Ena, a jesi li ti pila te tablete, zbog šećera, ili? Znam da si zatrudnila poslije njihovog uzimanja, ali jel bio veliki razlog, mislim, je li ti bilo nešto povišeno, pa si ih pila? Ja bih trebala piti Siofor 3 puta dnevno od 480mg, pa mi nije jasno smijem li tako veliku dozu odjednom početi koristiti, jer mi nije šećer povišen...Nisam kod dr. Velije, pa me interesuje kako si ih ti pila i zbog čega, jer meni ova moja dr. nije ništa objasnila...samo mi je rekla, da ih tako pijem i da vježbam i hranim se zdravo... Mene sad to kopka, ne znam smijem li ih pit...a tako želim i smršati i zatrudniti...imam pcos i ne redovne menstruacije... Bila bih ti zahvalna, ako bi mi mogla malo pojasniti te stvari, oko fordeksa i siofora...
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 7.7.2013 22:59:51
malena ze
Ja siofor trosim zbog visokog stupnja inzulinske rezistencije,dakle inzulin skace u visine,a secer je normalan.Mislim da sve mi koje ga trosimo da bi uz pomoc njega i zatrudnile je upravo povisen inzulin,iako je siofor lijek koji koriste i dijabeticari.
RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete 7.7.2013 23:02:41
malena ze
I kod mene je pcos i neredovne menstruacije i pijem 3*1 i to od 850 mg,dakle ako ti je doktor propisao tako,to je to.Moguce da budes imala mucnine i proliv dok se organizam ne navikne.Ja ga dobro podnosim od pocetka.Neka ti je sretno!!!