Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.5.2013 17:00:19
SREĆNA
Ja mislim da je sve isto u 5 deka što se kaže.Mi smo sa hipa prešli na aptamil, djeca imala grčeve paklene i mi se vratili na hip, zadovoljni smo sad na combiotic 1, vjerovatno ćemo tako do 6 mj.akoBogda.ne znam na šta bih prešla uopšte, zasada.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.5.2013 20:14:52
vila_7
kako bebu "nagovoriti" da jede slano? Vocne hoce, povrtne ni naopako. Dam ja njoj i slanu ali moram bananu ili sljivu ubaciti i tad je pojede,drugacije ne ide
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.5.2013 22:59:25
Lalali
vilo mi smo imali problema sa slanom hranom pa sam joj morala stavljati voce da bih joj zamaskirala pa je jela tikvicu sa bananom ali sam joj sad pocela uz slanu hranu napravim rizu i kukuruz (hip ili nestle) i bude puno bolje, tako da sad jede, a ne znam da li voli puru, moja bebara je jako voli pa ja stavim nekad puru nekad rizu i kukuruz.
Kad se smije davati teletina, mislila sam joj napraviti supicu na mesnoj vodi, ali me zanima da li joj smijem i tog mesa malo smiksati, jela je piletinu i puretinu.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 7:59:09
almondray
IZVORNA PORUKA: vila_7
kako bebu "nagovoriti" da jede slano? Vocne hoce, povrtne ni naopako. Dam ja njoj i slanu ali moram bananu ili sljivu ubaciti i tad je pojede,drugacije ne ide
ja sam svom juče skuhala proso i ubacila maslinovo ulje , dodam mrvu banane i sve super . A neki dan kod svekrve se najeo krompira sa rižom i lukom a da sam mu ja pripremila ne bi jeo.Samo nase voli.Kao da zna....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:06:34
Marija13
Almondray koji proso kupujes, ja uzela neki "babylove" koji se pravi s mlijekom a moze i vodom, dodali u to bananu i pojede, a samo nece nikako, danas cemo probati mrkvu i krompir zajedno... Koliko obroka tvoj djecak ima dnevno?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:07:50
Mirkica
IZVORNA PORUKA: Lalali
vilo mi smo imali problema sa slanom hranom pa sam joj morala stavljati voce da bih joj zamaskirala pa je jela tikvicu sa bananom ali sam joj sad pocela uz slanu hranu napravim rizu i kukuruz (hip ili nestle) i bude puno bolje, tako da sad jede, a ne znam da li voli puru, moja bebara je jako voli pa ja stavim nekad puru nekad rizu i kukuruz.
Kad se smije davati teletina, mislila sam joj napraviti supicu na mesnoj vodi, ali me zanima da li joj smijem i tog mesa malo smiksati, jela je piletinu i puretinu.
a kako pravite puru ?? Mislite na ono zuto brasno mljeveno od zita ??? Teletinu dajem od 6 mejseca , ono mali komadic ubacim u povrce akd se skuha ispiriram .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:11:07
Mirkica
IZVORNA PORUKA: mo girl
moja beba ima 4 mjeseca i doktorica je rekla da pocnemo sa bananom,jabukom i mrkvom.eh sad mene zanima posto smo tek poceli sa sokicima da li da se prvo navikava na sokice il moze i kasice i sokice u isto vrijeme i da li moraju biti od istog voca i sok i kasica.inace idem ono razmaka 3 dana izmedju vocki
CEMU SOKICIII . pa beba je 4 mjeseca moj stariji sin je prvi put sok probao sa 10 mjeseci ovaj mali isto tako jos ga nije probao , podvalila sma par puta u flasicu ne bil povukao . SOK NISTA DOBRO NE DONOSI DJETETU SAMO STETU . pa mom je skoro 3 godine ja mu ne dam sok naspem punu flasicu vode i malo soka samo da zamirise i zaboji :).
JA sam stavrnoo storga na izhrani svoej djece , posbeno do godinu dana , moj malica jede masallah super sve sto spremim bilo voce bilo povrce , sada jede cak i makarone hahahhaa ja kupim one sitne za supu ma najede se kao veliki.
Kod nas je ovako tok dana otprilike ujutro dobije Vocnu kasu sa nekom zitaricom umejsanom
doji doji doji
Rucak skuham povrcce s mesom ili bez preskacem dan , niakda samo uvjek riza, krompir ili tjestenina vecera nekada skuham rizu u mlijeku i extra mrkvu brokoli i nahranim ga a inace one kase od HIPP za laku noc .
Mi se ovog pridrzavamo nema sokova nema nista zasladjeno , poslonjeno i bebaca je masallah i jede sve sto spremim pune zdjelice djete pojede
< Poruku je uredio Mirkica -- 31.5.2013 8:21:04 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:17:57
Alannah
Mirkice ja puru/palentu pravim i sa vocem i povrcem,u malo vode zakuham kasiku palente i dodam recimo jabuku,krusku,blitvu,tikvicu.Bilo sta ili kombinaciju dvije namirnice.Sa svime se slaze.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:23:53
Mirkica
IZVORNA PORUKA: Alannah
Mirkice ja puru/palentu pravim i sa vocem i povrcem,u malo vode zakuham kasiku palente i dodam recimo jabuku,krusku,blitvu,tikvicu.Bilo sta ili kombinaciju dvije namirnice.Sa svime se slaze.
dodas li butter u to ??? E bas ti hvala danas isprobavam jer je pura jako zdrava a ja nisam znala kako i sta s njom.
Nego zanima me onaj recept zumanca u mlijeku kako se pravi to sam pravila starijem al sam poboravila ako neko zna ????
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 8:29:27
Marija13
od kojeg mjeseca ste pocele sa palentom...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:10:06
almondray
IZVORNA PORUKA: Marija13
Almondray koji proso kupujes, ja uzela neki "babylove" koji se pravi s mlijekom a moze i vodom, dodali u to bananu i pojede, a samo nece nikako, danas cemo probati mrkvu i krompir zajedno... Koliko obroka tvoj djecak ima dnevno?
Ja sam kupila alnaturin, pravim sa vodom al mu se ne sviđa nikako...Kad dodam bananu onda ide.A palentu sam koristila od početka onu običnu , zlatnu.Ako je rijetka ne voli a gustu voli.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:29:48
Lalali
Ja sam kupila u DM-u palentu onu bio bez glutena, malo vode da prokuha i dodas palentu i mijesas ali da ti ne bude bas pregusto, jer kad se ohladi ona se jos vise stisne. Posebno napravim neku povrcku, skuham je i onda zajedno sa purom izblendam i dam. Moze od samog pocetka a jako je zdrava, narocito je dobra za probavu. Ne znam koliko ti je bebi, ja cu sad kupiti obicnu u kojoj ima glutena, ako je beba dojena ne treba puno odugovlaciti sa glutenom
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:31:28
almondray
Zaboravi napisati za broj obroka, ima za doručak voćnu kašicu i ručak povrće i žitarice.Znači ja uvijek gledam da jede onda kad i mi jedemo.A ako jedemo nesto sto nije za njega tipa jagode onda se krijemo jer on grabi , plače i traži svoj dio obroka.A doji kao i uvijek , to ne preskače.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:33:09
Lalali
Sto se tice sokica, ja isto ne dajem, napravim kompot od suhih sljiva, krusaka, grozdjica i svjeze jabuke i dajem, naravno bez secera. Sljive su dobre kad beba ne moze kakiti ili ima tvrdu stolicu. Ali pored tog kompota obavezno dajem vode i vodu koristim ovu sa cesme s tim da je prokuham.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:35:48
Lalali
I ja dajem dva obroka, vocni i povrtni ali joj jos nisam nikad zamijenila skroz obrok. Doji otprilike svaka 3-3.5 sata a kad jede cvrstu hranu dojenje odgodimo za sat-sat i po. Ona jednostavno trazi da doji, a i ja uzivam u dojenju.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 9:40:42
almondray
Evo nađoh zanimljiv članak a posebno mi je dobar ovaj dio za bebe koje imaju roblema sa željezom ,(kao moj bebi ) ovo sam isto čula i u bolnici.Kao mlijeko poništava djelovanje željeza .
...u stupcu 6. mjeseca djetetova života, kalendar navodi MESO! Meso je nezaobilazan dio djetetove prehrane. Ono je u prvom redu najbolji i najpotpuniji izvor bjelančevina, odnosno aminokiselina koje su gradivno tkivo organizma te izvor nekih vrlo bitnih mikronutrijenata kao što su željezo i vitamin B12. Budući da kalcij ometa vezanje željeza, savjetuje se da se tzv. neslatki obroci sastavom: meso (kasnije riba) / povrće / krumpir ili žitarice, ne mješaju s mlijekom i/ili mliječnim prerađevinama.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 10:05:04
Mirkica
E da vam kazem kako stoji kdo nas u knjizi za dohranu sto smo dobili od doktora
SA sest mejseci djetetu treba 2 obroka rucak i vecera , MESO je obavezno od 6 mjeseci , zitarice takodje treba djetetu davati
OD osam mjeseci djete treba da ima tri obroka dorucak rucak i veceru i da ne dojena djeca moraju popiti tecnosti 500 ml a dojena malo manje s ozirom jer doje
OD godine dana djete treba da jede kao i odrasli bez puno zacinjenog i ljutog jela .
MO GIRL jos jednom molim te ne daji djetetu sokice , ja citav dan mislim na tvoju izjavu da naviknes djete na sokice ne treba joj to NIKAKO
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 10:21:44
megi
Mirkice ne znam koliki je bebac ali vecinom djeca vole puru
samo da kazem u vezi pure sa glutenom ili bez mi smo odmah krenuli sa obicnom purom jer kako sam citala sada preporucuju da se gluten uvodi kad je dojenje najintenzivnije mi smo puru kombinovali sa tikvicama, sa spinatom, blitvom, sa bananom super ide, i nista nisam blendala jer je sve to lagano i moze se izgnjeciti poslije naravno sa sirom i pavlakom
sto se tice sokica mi pijemo ali pomalo vise u flasici bude vode, a sok da oboji malo doduse mi smo veci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 10:28:25
Alannah
Mirkice ne dodajm puter,vec prije blendanja sa povrrcem dodam malo maslinovog ulja.Palenta pomijesana sa mojim mlijekom je prvo sto je prihvatio,a poceli sa punih 6 mjeseci.Z par dana ce mu 8 i prije 7 dana smo uveli drugi obrok,pa jedan je vocni,drugi povrtni,plus zitarice.U principu,sto se tice tabela dohrane,u svakoj knjizi je razlicito i savjeti su razliciti od pedijatra do pedijatra.Ja se drzim tablice sa rodinog foruma plus imam jednu knjigu dohrane nekog srbijanskog autora,koja se poklapa sa ovom tablicom.Meso i to piletinu smo uveli sa 7 i po mjeseci.Inace doji na zahtjev.Ova knjiga je zapravo elektronska,gledam je online,ne moze se skinuti na komp,pa ako kome treba,javite.Ne znam smijem li postaviti ovdje link.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 14:47:45
Marija13
Alannah ako mozes posalji na pp tu knjigu, bas me interesuje jer smo nedavno krenuli sa dohranom... a istina ima mnogo razlika, npr nama sto je dala pedijatrica kalendar dohrane, banana ne ide nikako u prvoj godini, stoji na listi sa jajima, paradajzom, narandzama itd...