Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.5.2013 14:25:20
ajla86
nisam,bila nekakva ljuta kad sam rekla sta mi djete jede napala me da sam nemarna i da do sad trebala jesti krompir,mrkvu jabuku i bananu samo....da sam pitala za narandzu zvala bi socijalnu sluzbu da mi oduzmu djete
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.5.2013 15:33:00
Alannah
Recimo ova tri dana sam ga uvodila,ocistim ga,isjecem na komade i kuham u malo vode sa jos necim,danas sa kruskom i jabukom i prosom.Gotovo bude za nekih 10-15 minuta( krusku i jabuku na kraju dodala,jer su najmekanije),a zatim sve izblendala i gotovo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.5.2013 21:52:33
bebaa
IZVORNA PORUKA: almondray
Ajla jesi li pitala doktoricu za narandžu? Bebaa na šta je alergičan?Kako si primjetila alergiju? Kako da znam da je alergičan na gluten npr? Ja sam svom starijem, kad je bio beba dala monte i boga mi nikad više... Bljucao je svaki put a smrdi na "užeglo".Znate ono kad kajmak ili maslac od toplote neki miris poprime.E sad ne znam kakve veze ima al' znam da mu nije sjelo. Sad smišljam šta danas da mu ponudim za ručak.Ima neko ideju?
sad čitam tamo do 1. rođ pa da ti se javim...ne znam kakve su reakcije na gluten ali za sve ostalo dobije osip strašan po koži...u početku sam mislila da je od vrućine...centr. grijanje ja ga još možda i toplila ali nije to...tačno kad šta pojede što mu ne odgovara izaspe se...evo sam gore pisala da smo radili analize na mlijeko i da nije alergičan...ja mu juče skuham griz na mlijeku ma osuo se nakon par minuta...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.5.2013 22:17:08
almondray
IZVORNA PORUKA: bebaa
IZVORNA PORUKA: almondray
Ajla jesi li pitala doktoricu za narandžu? Bebaa na šta je alergičan?Kako si primjetila alergiju? Kako da znam da je alergičan na gluten npr? Ja sam svom starijem, kad je bio beba dala monte i boga mi nikad više... Bljucao je svaki put a smrdi na "užeglo".Znate ono kad kajmak ili maslac od toplote neki miris poprime.E sad ne znam kakve veze ima al' znam da mu nije sjelo. Sad smišljam šta danas da mu ponudim za ručak.Ima neko ideju?
sad čitam tamo do 1. rođ pa da ti se javim...ne znam kakve su reakcije na gluten ali za sve ostalo dobije osip strašan po koži...u početku sam mislila da je od vrućine...centr. grijanje ja ga još možda i toplila ali nije to...tačno kad šta pojede što mu ne odgovara izaspe se...evo sam gore pisala da smo radili analize na mlijeko i da nije alergičan...ja mu juče skuham griz na mlijeku ma osuo se nakon par minuta...
Jel bude osip po cijelom tijelu?Mom iskoči po rukama i nogama pa sad ne znam jeli od hrane. Inače tek uvodimo hranu pa nisam sigurna šta i kako se javlja.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.5.2013 22:28:37
bebaa
iza koljena,po listovima,po podlakticama,najgote oko usana,po vratu malo,ispod pazuha užas...ali se brzo povuklo ovo od juče...neću mu više davati bar za sada jer on je jako podložan alergijama zbog AD-a...i trave pokošene na sve strane pa i od nje bukne... ako mu uvodiš hranu tek onda prati pa ako se pojavi nemoj 2-3 dana ništa davati pa ponovi...ao se pojavi isto ne daji dok malo ne ojača...ma nisam ni ja više pametna sa svom ovom ishranom i alergijama...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.5.2013 22:38:21
bebaa
upravo pročitah na chatu da je jednoj forumašici pedijatrica rekla da osip na hranu se izbacuje po trupu i licu a osip od vanjskih faktora po udovima...pa eto prati i to...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.5.2013 12:09:58
Daliyah92
IZVORNA PORUKA: Alannah
Recimo ova tri dana sam ga uvodila,ocistim ga,isjecem na komade i kuham u malo vode sa jos necim,danas sa kruskom i jabukom i prosom.Gotovo bude za nekih 10-15 minuta( krusku i jabuku na kraju dodala,jer su najmekanije),a zatim sve izblendala i gotovo.
Ja imam komorac kao caj, mislim kupila ga da pravim bebi kad je imao grceve pa mi ostalo, al izgleda ovako
pa ne znam mogu li njega kako upotrijebiti da ga kako stavim u neku kasicu, jer ga ovako ne pijemo? Mozda da skuham kao caj pa caj umijesam u kasicu..?
< Poruku je uredio Daliyah92 -- 23.5.2013 12:11:25 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.5.2013 14:52:03
Aida Bosnia
Hvala vam drage moje. Ovako, nemam vremena bas cesto tipkati ali citam i hvala na savjetima. Moj malac je sa nepunih 6 mj. dobio rota virus, silni enterokolitis i bili smo 15 dana u bolnici. Neko mu ga je prenio. Hajde, bilo-proslo. napatio se, smrsavio, ali evo ga hvala Bogu vratio se i napreduje. Svako zlo za neko dobro....izmedju ostalog radili su mu alergo testove na sve nutriente i pouzdano znam da nije ni na sta alergican. Dajem mu svasta po malo, naravno pazeci na njegovu dob itd... Imala sam se priliku savjetovati sa gastro-enterologom i covjek kaze od 7-og mjeseca bebe uglavnom smiju svasta po malo, sem ako su alergicne... Ja bebi dajem uvijek svjeze kuhano i domace...on jednostavno nece pahuljice i te stvari.... hoce supicu, tikvicu, bananicu, kajsiju, blitvu, tikvu i poslije svega mislim da je tako i najbolje.... Cak je poceo da jede male mrvice hljeba u supici... eto.. Jos jednom, hvala vam...
pa ne znam mogu li njega kako upotrijebiti da ga kako stavim u neku kasicu, jer ga ovako ne pijemo? Mozda da skuham kao caj pa caj umijesam u kasicu..?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 12:49:01
Mirkica
TREBA MI SAVJET
ovako moj djecak je 9 punih mjeseci star , pridrzavamo se nacina ishrane po preporuci doktora znaci sve kako treba biti :))) i naravno dojimo . Eh sada postoji jedna problem u svemu ovome moj sin NECE ama bas nikako NECE flasice tako da VODU dobija sasvim rijetko zanima me jel moje mlijeko dovoljna zamjena za tecnost ili moram mu davati extra vodu , caj .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 14:39:43
ajla86
IZVORNA PORUKA: Mirkica
TREBA MI SAVJET
ovako moj djecak je 9 punih mjeseci star , pridrzavamo se nacina ishrane po preporuci doktora znaci sve kako treba biti :))) i naravno dojimo . Eh sada postoji jedna problem u svemu ovome moj sin NECE ama bas nikako NECE flasice tako da VODU dobija sasvim rijetko zanima me jel moje mlijeko dovoljna zamjena za tecnost ili moram mu davati extra vodu , caj .
moja nedoji a opet nece sok-vodu-caj na flasicu flasica je za hapu a na kasiku poje drugu tecnost
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 14:39:55
Alannah
Mirkice, ne brini,tvoje mlijeko mu je dovoljno,samo doji na zahtjev. Imam isti problem,prvi put mu sa punih 6 mjeseci ponudim vodu i to u flasici,i zamalo nije povratio od flasice,pokusavala par puta. Dajem mu na kasikicu,pomalo iz soljice,i pomalo na casu kljunasicu.Kasikicom ipak najvise popije,ali i to je desetak.Pelene su ipak pune,a dojim na zahtjev.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 20:32:23
Lalali
Ja sam razgovarala sa doktoricom u vezi sa davajem vode, soka, caja i sl. bebi koja jede cvrstu hranu. Razlog je kao i vas jer moja beba nije htjela flasicu. Dr. kaze da tecnost mora piti, dojenje ne moze nadomjestiti potpuno tecnost koju organizam trazi. Osim toga voda je jako bitna za razvoj mozga. Prijedlog je da probate sa kasikicom ili spricom. Ja sam npr. kupila nekoliko flasica sa razlicitim oblikom pipe, u DM-u sam nasla flasicu koja ima jako mali dio koji beba treba sisati i tako je prihvatila flasicu. Ona je jednostavno dobivala nagon za povracanje od pipe. Znaci taj dio koji beba vuce je jako kratak i ne moze izazvati gadjenje, drugo sto sam radila, stavim je da legne a onda se sa njom pocnem igrati i spricati joj vodu iz flasice u usta, to je zabavi i onda je pocela sama sebi tako dok nije prelomila i fino pocela piti. Eto, zelim vam od srca da bebe pocnu piti tecnost.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 23:01:07
Mirkica
Lalali to je ono sto me je i brinulo ja dajem pomalo al ne tako puno i ne tako cesto na kasiku ili iz case , on jednostavno NE ZNA da povuce nego je samo grize , od sada cu morati uvesti cesce davanje vode , joj ova djeca znaju samo sikirati :)))).
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 27.5.2013 23:27:11
Lalali
I kad je grize, stisne pipu i izadje vode, daji cesce, neka ti je uvijek na vidiku vode pa pomalo, koliko god popije zauhar je. Meni je na pocetku pljuvala vodu i kad bih joj nekako uspjela dati samo je pljune, sad se vec navikla. Takodjer probaj joj dati sokica ili caja mozda joj se svidi pa ce tako i vodu htjeti. Ja stalno pravim kompot od suhih sljiva i stavim jabuku, valjda joj slatkasto pa hoce, a vjeruj da sad smlati 120 ml u sekundi. Pogotovo sad kad ove vrucine budu treba im vise tecnosti. A i zbog stolice je vazno.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.5.2013 12:20:53
mo girl
moja beba ima 4 mjeseca i doktorica je rekla da pocnemo sa bananom,jabukom i mrkvom.eh sad mene zanima posto smo tek poceli sa sokicima da li da se prvo navikava na sokice il moze i kasice i sokice u isto vrijeme i da li moraju biti od istog voca i sok i kasica.inace idem ono razmaka 3 dana izmedju vocki
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.5.2013 16:38:54
Daliyah92
Konacno moja beba fino jela i najela se Dok sam mu kuhala tu slanu kasicu mislila sam da cu je samo baciti, a on mashaAllah skoro sve pojeo. Krenula sam brojati zalogaje kad je poceo jesti jer je uvijek malo jeo pa rekoh da vidim koliko ce pojesti. A sad je pojeo puno vise nego inace, negdje oko 30 zalogaja sto je super u odnosu na prije Jeo je on i prije dovoljno ali samo slatko a slano nikako.
Kasnije cu postaviti link sa nekim recepticima za bebe do godinu dana