Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 16:07:30
Mirkica
JA to radim ovako , udjem u DM vidim koje kase i od cega imaju za bebe od mjeseci koliko mi treba i dodjem i skuhama djetetu , spinat dajem mada mali ne jede rado. NE znam kako se moze reci da banana ne ide u prvoj godini , imas i sok od bananae za bebe cak o 4 mjeseca i kase i one hape u prahu kao sa dodatkom banane
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 17:33:03
Alannah
Visnjice,spinat i blitvu sam ja dala u sedmom mjesecu,ali oboje domace iz baste,tek ubrano i napravljeno.Ako nemas domace,daj sto kasnije,jer stajanjem i spinat i blitva koji sadrze nitrate,prelaze u nitrite,koji mogu izazvati baby blue.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 17:59:45
visnjica1
Ja nisam nista dobila bebi sam napravila palentu ali je samo pljuvala juce sam pravila vocnu kasicu banana,kajisija,marelica,mrkva Dajete li vi vasim bebama smoki
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 18:04:15
almondray
IZVORNA PORUKA: visnjica1
Ja nisam nista dobila bebi sam napravila palentu ali je samo pljuvala juce sam pravila vocnu kasicu banana,kajisija,marelica,mrkva Dajete li vi vasim bebama smoki
Ne
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 18:10:18
Lalali
Alanah molim te posalji mi na pp tu stranicu Visnjice ti si vec davala kajsiju? ja i ne znam kad se smije ali bas bih htjela jos nesto dati od voca. I ja po DM-u hodam i gledam od cega su kasice da bi mi dake ideju izbjegavam ih maksimalno, a i kad dajem, dajelm samo vocne. Pogotovo s mesom i krompirom zaobilazim
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 18:17:58
almondray
IZVORNA PORUKA: Lalali
Alanah molim te posalji mi na pp tu stranicu Visnjice ti si vec davala kajsiju? ja i ne znam kad se smije ali bas bih htjela jos nesto dati od voca. I ja po DM-u hodam i gledam od cega su kasice da bi mi dake ideju izbjegavam ih maksimalno, a i kad dajem, dajelm samo vocne. Pogotovo s mesom i krompirom zaobilazim
Ja samo kupim od marelice i sa breskvom , jer toga bas sad i nema za kupit.Sve ostalo kupujem. A bas sam se iznenadila kad sam prije par dana vidjela kasicu sa jagodama ...mislim kako to? I danas čitam na frutekovoj , 65 % breskve 2% riže , šećer , modificirani škrob , sok od limuna i vitamin C
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 18:20:48
visnjica1
Da dala sam joj juce i pojela je par punih kasika, zasto zaobilazis krompir i meso ja svojoj nisam jos pravila iskuhan meso u supici ali sam joj dala povrtnu supu i bas je fino paala,, a krompir joj dajem
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 18:33:10
Lalali
Dajem i ja meso, piletinu, puretinu sam davala evo sutra cemo abd i teletinu. Bas sam nekidan gledala breskve, ko teniske loptice Zaboravih reci da smoki ne dajem, neko mi je rekao da bas i nije dobar, ali ako uzmes u obzir koliko je slan, ima kikirikija koji je najveci alergen poslije jagoda ne znam... A bas sam i ja vidjela na nekim staklenkama od 5 mjeseci borovnice i jagode
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.5.2013 19:16:02
Arminaa
IZVORNA PORUKA: Alannah
Mirkice ne dodajm puter,vec prije blendanja sa povrrcem dodam malo maslinovog ulja.Palenta pomijesana sa mojim mlijekom je prvo sto je prihvatio,a poceli sa punih 6 mjeseci.Z par dana ce mu 8 i prije 7 dana smo uveli drugi obrok,pa jedan je vocni,drugi povrtni,plus zitarice.U principu,sto se tice tabela dohrane,u svakoj knjizi je razlicito i savjeti su razliciti od pedijatra do pedijatra.Ja se drzim tablice sa rodinog foruma plus imam jednu knjigu dohrane nekog srbijanskog autora,koja se poklapa sa ovom tablicom.Meso i to piletinu smo uveli sa 7 i po mjeseci.Inace doji na zahtjev.Ova knjiga je zapravo elektronska,gledam je online,ne moze se skinuti na komp,pa ako kome treba,javite.Ne znam smijem li postaviti ovdje link.
Zamolila bih te za link knjige koju spominjes. Hvala unaprijed
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.6.2013 0:19:44
Alannah
Eto zene,poslala sam vam pp.I nju naravno uzmite sa rezervom i uporedite sa osalim tablicama dohrane koje imate. Smoki nisam dala i ne planiram,radije neka pojede komadic voca. Kajsije,kao i breskve mislim da idu od 7 mjeseca.Ja sam dala suhe marelice,super prihvatio i super mu regulisu stolicu.Od kupovnih kasica sam davala samo mrkvu,jabuku i krusku od babylove,kas smo isli na more. Citala sam sastave na etiketama,kasica od sljive imala oko 50%voca,ostalo riza i dodaci.Ipak sam vise za domace kasice,a ove kupovne samo u nuzdi.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.6.2013 9:05:23
Alannah
Kad pravim vocnu kasicu,a jos uvijek kuham voce,ubacim obicno dvije marelice, a kad sve omeksa,nakon najvise pet minuta,izblendam.Jutros npr. skuhala proso,i predkraj kuhanja ubacila jabuku i marelice.Tako isto i suhe sljive.Neki namoce i preko noci u vodi,pa ne kuhaju,bitno da omeksaju.I marelice i suhe sljive kupujem zapakovane,ne u rinfuzi,suhe sljive imaju i bez kospe,pa njih obicno uzmem.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 11:10:32
bebaa
ja jutros kuhala malom kompot i naravno uvijek skuhano voće izblendam i dodam rižolino tako da jednim udarcem dvije muhe...ali su mi živci otišli totalno jer sam pokušavala oguliti suhu šljivu naravno skuhanu ili bar povaditit malo onog mesa...kako to vi rješavate kad dajete suho voće ili izblendate sve zajedno....mene nešto strah te korice a opet kad se skaši nema šanse da se udavi time.... kad ste počele davati pomalo hljeba u supicu...da li moja beba (8 mj i 3 dana) smije jesti keksiće.....smijem li kupiti mljevenu plazmu pa mu dodat u kašice..... inače jede voće i povrće,puru,rižu,pavlaku,mladi sir....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 11:17:03
Lalali
prije nego sto sljive skuhas, potopi ih jedno 15 muniza u toplu vodu, one nadodju i kad se skuhaju lakse ih je oguliti. Mi smo mslo mladji pa ti ne znamo reci za hljeb
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 16:31:35
Full Moon
Iskreno, sa drugim djetetom sam pocela dohranu od 5 navrsenih mjeseci, sa prvim sam 6 iskljucivo dojila Probali smo mrkvu, tikvicu, krompir i neku mjesavinu mladog povrca Hipp, bilo je graska i karfiola, probali smo i brokulice Hipp, od voca sve sto smije, i na pocetku, kad dijete jos uvijek samo testiram na moguce alergije, kupujem kasice, a onda polako kuham, a tabele, uhhhh, stvarno ne kontam otkud tolika odstupanja, posebno me cudi ovo sto u kupovnim vidim od 4-5 mjeseci sastav sumsko voce
< Poruku je uredio Full Moon -- 2.6.2013 16:33:42 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 16:39:18
Arminaa
Ja sam svojo bebi juce i danas prvi put dala nesto drugo osim hape, u pitanju je skuhana tikvica, ali je on nece, ne pravi grimase, ali je izbaci, ako mu sta ostane u ustima, otvara ih kao da hoce da povrati. U stvari se ponasa kao sto pise u onoj divnoj knjizi sto je Allanah dala link, u poglavlju kad je beba spremna za dohranu, ako se ponasa kao sto se moj bebac ponasa, pise da jos uvijek nije spreman i da treba sacekati 7 dana pa opet pokusati. Da li da nastavim dok ne prihvati ili da napravim pauzu, kontam ako pauziram opet ce biti isto?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 16:44:09
Lalali
Armina, ne znam jesi li ti probala tu tikvicu, stvarno je katastrofa , probaj da dodas nesto u nju jer ni moja bebara je nije htjela, bas je takve face pravila kao da ce povratiti, pokusaj sa palentom ili rizom, bananom. Sretno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 18:11:53
Lalali
Ja sam na pocetku rizu pripremala tako sto bih stavila da prokuha ali ne puno vode, pustis je da malo vise kuha i ostane sluz, to procijedim kroz gazu i dam. Naravno mozes to pomijesati sa tikvicom, izblendati ili dobro izgnjeciti i dati. E sad posto je bebara tek na pocetku a riza zna napraviti zatvor, mozda bi bilo bolje sa purom pomijesati.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.6.2013 21:13:56
Alannah
I moj tikvicu nije htio samu,mijesam je sa krompirom,danas sa palentom i blitvom,super je i sa bananom ili batatom. Armina,mozda da sacekas joj malo sa dohranom,mislim da ti beba govori da nije spremna. bebaa,moj ima 8 mjeseci,nije probao plazmu,niti bilo koji drugo keks. To su ti secer i prazne kalorije,koje ce samo zasititi bebu,ali u prnicipu nista zdravo u njima.Probaj rizinie pahuljice,proso,amaranth, ja ih pravim i sa vocnim i povrtnim kasicama,a proso sa jabukom uvijek napravim vise i za sebe .Te zitarice su ti zdrave,pune minerala i ostalih tvari koji su bebama potrebni za rast,a i ukusne su.
Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva,
Anketa
Ljetovanje calahoe
Koliko novaca potrosite na ljetovanje?Imam osjecaj da je postalo skoro pa nemoguca misija otici na odmor:(Znaci koliki je vas fond,budzet za ljetovanje bilo da je u pitanju Jadran ili neka dalja destinacija.
1000 km (64%)
1500 km (11%)
2000 km (11%)
3000 km (5%)
5000 km (4%)
vise od navedenih iznosa (5%)
Broj svih glasova: 218
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!