|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  425 426 [427] 428 429   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
13.4.2013 13:07:02   
ajla86
iscitah temu od pocetka......
nadzoh svasta....pavlaku,jaja,3-4 mala obroka vocna....svasta nadzoh za 6,5 mj....i vidim da pola nedajem

koju pavlaku dajete,mislim na masnocu,koliko ad dnevno mora da popije sa ovim obrocima...mi samo imamo 1 obrok cvrsti.....uvest cu joj i drugi....jeli jedan mora vocni a drugi povrtni biti.....

hajmo mame kuharice dajte recepte svoje....

(odgovor članu simba00)
Neposredna veza do poruke: 10651
13.4.2013 19:32:48   
chuci
ja dajem mileram 30% mm, jer njega i inače koristimo.
jaje nemoj cijelo, prvo ide četvrtina žumanca kuhanog tvrdo, pa sljedeće sedmice polovina, i tako povećavaš. bjelance je jak alergen a i teže se vari pa njega probaj još malo odgoditi.

ja kad uvodim obroke gledam da to bude budući obrok. tako da imamo doručak, ručak i večeru. a ne planiram mu u budućnosti davati voće za ručak tako da mu tada i ne dajem. plus dva dnevna dojenja koji su sad za sad na mjestu budućih međuobroka. plus večernje dojenje prije spavanja i 3-4 noćna dojenja. a ne znam koliko je to mlijeka ukupno.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10652
14.4.2013 9:58:06   
ajla86
pa meni je vise i jabuke i banane na vrh glave......
a povrce ....malo pavlake da stavim da malo da neki okus ....

hvala chuci.....

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10653
14.4.2013 22:53:01   
Angie84
Almondray i Ajla86, ja moj deckic vec mjesec dana otprilike klopa cvrstu hranu. Ja idem po onom principu 1 obrok dnevno do 8 mjescea, onda 2 obroka dnevno i polako sa 10 mjeseci uvesti i 3. Nista od kravljeg mlijeka do godine niti agrume bilo kojeg tipa. Na sve strane citam kako je kravlje mlijeko alergeno i ima razlicit sastav od majcinog ili formule (logicno na kraju krajeva, predvidjeno je za telad). A i za citruse isto kazu ne prije godine. Elem, sto se tice stolice, mom djecaku se poremetila naravno, kad je poceo polako jesti cvrstu hranu. On i dalje doji, a iskljucivo je dojio do mjeseca. Sada ne kaki po 3-4, pa i 5 dana, u sustini nista mnogo ne radimo osim davati dovoljno vode i masiramo pupu. To je jako bitno kad se pocne jesti cvrsta hrana da se daje dovoljno vode koja je bitna za sam proces probave i da razrijedi sadrzaj u crijevima.
Jos sam citala da je za pokretanje crijeva dobra "voznja bicikla", ono ko za grceve, i topla kupka.
Ja licno ne bih davala sok od narandze jer samo to da ga protjera znak je da to zeludac i crijeva ne vole, tj. izazivaju proljev/rijetku stolicu. Ali, naravno svako radi sta misli da je najbolje :)
Uglavnom, sto se tice dohrane mi smo poceli sa jabukom i onda su slijedile banana, rizine pahuljice (Holle, ima ih u Makroviti u BBI), pura, keleraba, tikvica (sve po 3 dana jednu namirnicu). Kazu isto da ne treba uvoditi vise od 6 namirnica u jednom mjesecu. Tako da sad kombinujemo: riza+jabuka ili tikvica, purom i kelerabom nismo bas odusevljeni pa cemo probati opet za par dana. Procitah isto da ako im se ne svidja neka namirnica, napraviti pauzu pa im opet ponuditi, jer cesto se predomisle :)

Mali cvjetak - 05.10.2012.

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10654
15.4.2013 21:58:13   
bebaa
može li mi neko reći da li je rano da bebi od 6.5 mj. uvedem griz i na koji nacin s obzirom da ne smije piti kravlje mlijeko a AD ne smije vriti...može li se dodati u kašu od povrća da ga zgusne...najviše me interesuje jeli on alergen...hvala...

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu Angie84)
Neposredna veza do poruke: 10655
15.4.2013 22:18:17   
Lejla Ka
Ako koristite AD, skuhaš griz na vodi na gusto, a onda razrijediš ADom da bude rijetka kašica. Možeš ga dodati u u povrtne i voćne kašice da ih zgusne, kuhati zajedno ili isto dodati već skuhan na vodi. Pšenični griz sadrži gluten koji se smatra alergenom i ne preporučuje se u ishrani prije (čini mi se) 9-10 mjeseca. U zadnje vrijeme (4-5 godina) postoje neke preporuke da se isključivo dojenim bebama gluten može uvesti i odmah na početku dohrane. Postoji i kukuruzni griz ili palenta koji sadrži vrlo malo glutena ili ga možeš naći sasvim bez glutena pa ga koristiti.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10656
15.4.2013 22:22:00   
bebaa
znači kukuruzni griz...ima li neki poseban za bebe ili da kupim onj zlatni-palenta...hvala ti na brzom odgovoru..

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 10657
15.4.2013 22:22:19   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: ajla86

hvala chuci.....

Ajla ti dohranjuješ bebu, ne sebe user posted image Bebe ne vole promjene, niti im trebaju. Povrću ne treba dodavati okusa, beba treba da nauči na izvorni okus. I ako nekad neće da jede, ne mora. AD je i dalje glavna grana, i ostalo je samo učenje. Ne sekiraj se. Jedan vam je obrok sasvim dovoljan u vašem uzrastu. Eventualno neka voćna užinica u toku dana pored toga. Jaja i pavlaka, definitivno prerano za 6,5 mjeseci.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10658
15.4.2013 22:23:25   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: bebaa

znači kukuruzni griz...ima li neki poseban za bebe ili da kupim onj zlatni-palenta...hvala ti na brzom odgovoru..

Ima taj gluten free u DM-u, ali mislim da možeš i obični, jer gluten na palenti dolazi samo u tragovima zbog procesa obrade.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10659
17.4.2013 13:21:16   
ajla86

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

hvala chuci.....

Ajla ti dohranjuješ bebu, ne sebe user posted image Bebe ne vole promjene, niti im trebaju. Povrću ne treba dodavati okusa, beba treba da nauči na izvorni okus. I ako nekad neće da jede, ne mora. AD je i dalje glavna grana, i ostalo je samo učenje. Ne sekiraj se. Jedan vam je obrok sasvim dovoljan u vašem uzrastu. Eventualno neka voćna užinica u toku dana pored toga. Jaja i pavlaka, definitivno prerano za 6,5 mjeseci.
[/

jaje nebi jos nema sanse,i onako pati je stomacic...nesmjem se igrati sa tim.nju muce pzitarice....sto nije logicno ali ona nekaki niti ima vjetrove kad ih jede....kakav je griz za probavu

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 10660
27.4.2013 17:06:04   
bebaa
beba će za 3 dana napuniti 7 mj. ...juče sam mu prvi put skuhala palentu...običnu zlatnu,ne iz DM-a---i posebno skuhala jabuku i ocijedila zatim sve izmiksala pa bili je taman za dva obroka...mali je jeo i da nisam sama prekinula sve bi to pojeo koliko mu se svidjelo...nisam nista dodavala...znaci samo voda,palenta i jabuka...user posted image lejla hvala ti...

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10661
27.4.2013 18:03:38   
visnjica1
Drage moje mojoj bebi je punih 5 mjeseci i kad joj mogu uvoditi sokice ja sam danas kupili neki od 4 mjeseca pa rekoh opet da pitam vas, beba ne doji na Ad je

Moje Sunce 25.11.2012

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10662
27.4.2013 20:13:49   
chuci

beba će za 3 dana napuniti 7 mj. ...juče sam mu prvi put skuhala palentu...običnu zlatnu,ne iz DM-a---i posebno skuhala jabuku i ocijedila zatim sve izmiksala pa bili je taman za dva obroka...mali je jeo i da nisam sama prekinula sve bi to pojeo koliko mu se svidjelo...nisam nista dodavala...znaci samo voda,palenta i jabuka...user posted image lejla hvala ti...

da bezveze ne bi prljala dvije posude kada mu kuhaš jabuku smao na kraju kad je jabuka kuhana i još ima vode dodaj palentu i za 2 minute gotovo. ona zlatna je instant znači treba joj 2 minute samo. nema potrebe da posebno kuhaš

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10663
2.5.2013 10:09:00   
bebaa

IZVORNA PORUKA: chuci

da bezveze ne bi prljala dvije posude kada mu kuhaš jabuku smao na kraju kad je jabuka kuhana i još ima vode dodaj palentu i za 2 minute gotovo. ona zlatna je instant znači treba joj 2 minute samo. nema potrebe da posebno kuhaš

e hvala na savjetu...
a inače danas sam mu skuhala grašak mislim nekoliko boba ubacila u rižu i mrkvu pa ću vidjeti kako će prihvatiti...
i stalno hoću da pitam...čitam majke dodaju maslinovo ulje i ranije nego što on ima mjeseci pa me interesuje koliko je to ok da i ja probam,znam da je zdravo pa valjda ne bi loše uticalo na dijete...i koliko je to količinski,kap-dvije ili...user posted image

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10664
2.5.2013 15:08:36   
ajla86
mame kuharice......a jogurt kad uvodimo.obzirom na ajšinu probavu smije li ona probati npr. bio aktiv ili sensiu?

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10665
2.5.2013 15:14:05   
Mya_81 RR
Jogurt ide oko 10 mj. Mislim da smo mi mrvicu ranije, a mislim da te sensie i slicna ***** nemaju efekta i da je sve to isto. Jogurt je jogurt user posted image

< Poruku je uredio Mya_81 RR -- 2.5.2013 15:15:37 >

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10666
2.5.2013 16:27:45   
ajla86
pa jbg tako dodze....nisam imala problema sa probavom nikad pa iste nisam ni konzumirala....
znaci jos je rano,hvala

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 10667
2.5.2013 20:42:06   
chuci

e hvala na savjetu...
a inače danas sam mu skuhala grašak mislim nekoliko boba ubacila u rižu i mrkvu pa ću vidjeti kako će prihvatiti...
i stalno hoću da pitam...čitam majke dodaju maslinovo ulje i ranije nego što on ima mjeseci pa me interesuje koliko je to ok da i ja probam,znam da je zdravo pa valjda ne bi loše uticalo na dijete...i koliko je to količinski,kap-dvije ili...user posted image

za grašak je rano sa 7 mjeseci po većini kalendara dohrane. on je malo teži za stomačić pa zato ide od 9 mj obično. što se tiče maslinivog ulja možeš ga uvesti, ja sam stavljala onu malu kašičicu za miješanje kafe na jedan obrok. i dodaje se nakon kuhanja tako je zdravije.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10668
2.5.2013 20:44:52   
chuci

pa jbg tako dodze....nisam imala problema sa probavom nikad pa iste nisam ni konzumirala....
znaci jos je rano,hvala

one sensia i slične stvari su ti samo marketinški trik i ništa više. jogurt je jogurt što kaže mya.
ako si joj davala druge mliječne proizvode onda joj možeš uvesti jogurt jer je on najlakši od svih mliječnih proizvoda. ako nisi ništa davala od mliječnih proizvoda onda najbolje sačekaj još sa njima, a kad budeš uvodila prv o jogurt ide. ja sam davala obični jogurt.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10669
2.5.2013 21:04:30   
bebaa
sreća pa ne stavih puno boba graška...a evo nije mu ništa ni bilo,hvala bogu,imao i urednu stolicu i gasove standardno...ali ću ipak onda sačekati mada ja ne pratim taj kalendar ishrane i štošta jede sto možda ne bi smio ali je napredan i nemamo problema...e jedino alergije...čekam alergotestove sledeće sedmice da vidim smije li konačno kravlje mlijeko piti...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10670
2.5.2013 21:50:28   
chuci

sreća pa ne stavih puno boba graška...a evo nije mu ništa ni bilo,hvala bogu,imao i urednu stolicu i gasove standardno...ali ću ipak onda sačekati mada ja ne pratim taj kalendar ishrane i štošta jede sto možda ne bi smio ali je napredan i nemamo problema...e jedino alergije...čekam alergotestove sledeće sedmice da vidim smije li konačno kravlje mlijeko piti...

a zašto radite alergotestove, jel imate alergija na mlijeko u porodici.
kravlje mlijeko je i pojako za tako malu bebu. ja mu ne bi davala da pije. možda samo npr kad griz praviš da staviš pola vodu pola mlijeko ili tako nešto. ad ili dojenje mu je i potrebno i dovoljno

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10671
2.5.2013 21:58:38   
bebaa
ja sam njemu rano u 5 mjesecu uvela skoro sve pa i mlijeko pola pola vode...alergotestove radimo jer ima AD pa da se zna od čega može dolaziti do pogoršanja stanja...npr. neki dan sam stavila špinat u hapu i izasuo se a i tada kad se osipao je to jeo...kad se izasuo prvi put sva hrana mu je bila ukinuta sem hipoalergene formule pa postepeno uvodila voće i povrće ali nema to vze sa osipom zasad...sem špinata ali dr. nam je rekla da je špinat težak za osobe sa AD-om...morala sam probati da se uvjerim...

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10672
2.5.2013 22:08:45   
chuci
ok
ne znam ti oko AD nisam se susretala s tim. ali milsim da ima dosta mama na chatu kojima djeca to imaju pa se posavjetuj s njima ako ti zatreba nešto vezano za to.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10673
2.5.2013 22:14:47   
bebaa
znam sve tamo dontvori...user posted image

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10674
3.5.2013 11:57:26   
ajla86

znaci jos je rano,hvala

one sensia i slične stvari su ti samo marketinški trik i ništa više. jogurt je jogurt što kaže mya.
ako si joj davala druge mliječne proizvode onda joj možeš uvesti jogurt jer je on najlakši od svih mliječnih proizvoda. ako nisi ništa davala od mliječnih proizvoda onda najbolje sačekaj još sa njima, a kad budeš uvodila prv o jogurt ide. ja sam davala obični jogurt.

uvela sam pavlaku ,jako malo i rijetko je dajem.cisto da ukus neke hrane popravim sekundicu.a htjela bih puretinu uvesti al nemam nigdje kupiti domacu.....kako vi uzimate....
evo imam i domacih jaja sve se omisljam dali da dam ili ne......
nisam pametna sa ovom hranom vise......

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10675
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  425 426 [427] 428 429   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  425 426 [427] 428 429   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

mast ili krema
skorpi

Da li ste koristile mast ili kremu za bradavice i koliko ste prije poroda pocele da je koristite,molim Vas da mi date savjet koju da kupim

mast (69%)

krema (31%)

Broj svih glasova: 32

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *