|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  426 427 [428] 429 430   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
3.5.2013 12:00:00   
bebaa
evo i mi kupili ono extra djevičanso m. ulje pa ću mu probati ukapati u hranz malo kako chuci reče...user posted image

"U laži su kratke noge ! "

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10676
3.5.2013 13:45:16   
Mir@H
Ja svaki dan za rucak i vecreru stavim po jednu kafenu kasicicu tog ulja,to je po preporuci pedijatra i po kasicicu parmezana sto starijeg. Imamo 9 mjeseci al jos ne koristimo pavlaku niti jaja. Kada je uopste vrijeme za zumanjce,znam da za bjelance kazu oko 12 mjececa. Koristim jogurt i sir,neki kao zdenka,oboje je NESTLE MIO.

Nase sunce stiglo je 23.07.2012
Mamina maza 24.01.2015

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10677
3.5.2013 16:35:29   
chuci

IZVORNA PORUKA: ajla86

IZVORNA PORUKA: chuci

pa jbg tako dodze....nisam imala problema sa probavom nikad pa iste nisam ni konzumirala....
znaci jos je rano,hvala

one sensia i slične stvari su ti samo marketinški trik i ništa više. jogurt je jogurt što kaže mya.
ako si joj davala druge mliječne proizvode onda joj možeš uvesti jogurt jer je on najlakši od svih mliječnih proizvoda. ako nisi ništa davala od mliječnih proizvoda onda najbolje sačekaj još sa njima, a kad budeš uvodila prv o jogurt ide. ja sam davala obični jogurt.

uvela sam pavlaku ,jako malo i rijetko je dajem.cisto da ukus neke hrane popravim sekundicu.a htjela bih puretinu uvesti al nemam nigdje kupiti domacu.....kako vi uzimate....
evo imam i domacih jaja sve se omisljam dali da dam ili ne......
nisam pametna sa ovom hranom vise......

nemoj mjeriti ukus hrane za bebu po sebi. njeni okusni pupoljci nisu probali haman ništa osim mlijeka. njoj je sve novo i treba da proba ukus brokule a ne brokule pomješane sa pavlakom, itd. nemoj joj još jaja. njen organizam nema potrebu za tom vrstom hrane još uvijek. a i jak su alergen, izražen na našem podneblju.

ako je tebi dosadilo da joj spremaš nekoliko vrsta povrća i voća njoj nije vjeruj. nemoj toliko žuriti s dohranom.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.
ako ih ne čujem... u zijanu su garant

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10678
3.5.2013 19:16:10   
Mya_81 RR
Ajla, nemoj zuriti. Znam da si vjerojatno nestrpljiva, i ja sam bila. Jer mi je nekako sve to bilo toliko super i toliko uzbuljivo. Svaka nova namirnica nam je bila kao da se moje dijete popelo na M.Everest user posted image Blesave mame, sta ces...ali stvarno nema potrebe da zuris, jer probleme s probavom mogu uzrokovati i sve te namirnice na koje jos nije spremna. Mali su oni da bi sve to ponijeli. Probaj joj uvesti čaj hipp za probavu. To sada u ovom periodu moze konzumirati, a sa namirnicama polako. Sve u svoje vrijeme, a i to vrijeme dodje brzo. Vjeruj user posted image

< Poruku je uredio Mya_81 RR -- 3.5.2013 19:17:54 >

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10679
4.5.2013 10:04:29   
ajla86
mya i ja sam ista user posted image user posted image user posted image
samo sto ona puno toga kad pojede muci je stomacic,nekaki pa se vrtimo u krug sa ostalim namjernicama.
riza,proso i sve ostale zitarice,cokolino i te hapice,banana,kruska,palenta....hmmmm neznam sta jos joj haus napravi u stomaku....
pa rreko jbg dodze da mi djete jede jednolicnu ishranu.....
od voca ssamo jabuka,kupim hipp breskvu i marelicu

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 10680
6.5.2013 15:28:40   
almondray
Ajla , kako misliš muči je stomačić? Kako se očituje? Moj recimo kad jede šljivu , hippovu , podriguje i bljucka sir.Jel to to?
Može li mi ko preporučiti namirnice koje su dobra za probavu 6-to mjesečne bebe?
Redovno mu dajem jabuku svježu , kamilicu i sok od narandže ali kaki samo jednom sedmično.Zadnji put je bilo u čvrstom stanju.

I am one of those people who constantly needs to have something toDO and DO.MZT

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10681
6.5.2013 22:48:13   
bebaa

IZVORNA PORUKA: almondray

Ajla , kako misliš muči je stomačić? Kako se očituje? Moj recimo kad jede šljivu , hippovu , podriguje i bljucka sir.Jel to to?
Može li mi ko preporučiti namirnice koje su dobra za probavu 6-to mjesečne bebe?
Redovno mu dajem jabuku svježu , kamilicu i sok od narandže ali kaki samo jednom sedmično.Zadnji put je bilo u čvrstom stanju.

zar tako mala beba smije piti sok od narandže,jeli cijeđeni ili je kakav kupovni...
nije mi jasno kako samo jednom sedmično ima stolicu...jeste li na dohrani...možda da promjeniš AD...
ja npr. kuham jabuku,nekad ubacim i krušku pa kadje kuhano procijedim pa mu dođe kao kompot a ostalo ispasiram i dodam rižolino da se zgusne...kompot ga baš očisti...

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 10682
7.5.2013 0:33:17   
animagical
to smije/ne smije je opet samo mamina odluka,a citrusi se nikako ne preporucuju prije navrsene godine dana. kao ni kivi, jagode, cokolino, monte, smoki, so, vegeta, posecerena hrana, jaja, kravlje mlijeko i masa drugih stvari. ja sam pratila tablice dosta dosljedno, ali mi se desilo iza prvog rodjendana da beba dobije alergijsku reakciju na sokic na slamku, dvojni c... donijeli gosti, ja ni skontala nisam...maleni se osuo po guzi, izgledao je kao pecen...

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10683
7.5.2013 8:22:44   
almondray

IZVORNA PORUKA: bebaa

IZVORNA PORUKA: almondray

zar tako mala beba smije piti sok od narandže,jeli cijeđeni ili je kakav kupovni...
nije mi jasno kako samo jednom sedmično ima stolicu...jeste li na dohrani...možda da promjeniš AD...
ja npr. kuham jabuku,nekad ubacim i krušku pa kadje kuhano procijedim pa mu dođe kao kompot a ostalo ispasiram i dodam rižolino da se zgusne...kompot ga baš očisti...

Bebaa sa 2,5 mj je počeo piti svježi sok od narandže , po preporuci pedijatra.Pio je ferrum i to ga zatvorilo.U početku na kašičicu pio sok , sad popije i do 75ml na flašicu.Voli ga pravo.Nisam primjetila da mu smeta kao npr. šljiva.Pitala sam pedijatricu jer mi je ovdje par mama reklo da narandža ne smije prije godinu i ona kaže da je to bolje neko kilogrami šećera u kamilici.On nikad nije imao čvrstu stolicu , tek prije par dana posle lineksa i banane.Jer je dobio proliv.
On je dojena beba a moje mišljenje je da se treba pridržavati unutrašnjeg instinkta a ne tolko tabela.Kad mu ponudim novu namirnicu i ima probleme naravno da mu neću davati više.A ako je prihvati normalno mali stomačić onda zasto ne..Ja često pogledam na hippovim kašicama od kojeg mjeseca sta ide i to mu kupim.
Animagical , sigurno mu nikad više nisi dala dvojni c?
Danas ću da probam kuhano voće , možda uspijemo.Voljela bi da nađem neku namirnicu koja nije u obliku soka da pomaže guzi.Jer kad pije puno soka onda manje doji a to ne želim.
Još me zanima dali je bolje uzeti kupovnu kašicu nekog voća , možda smrznuto ili u trgovini svježe a prskano?

(odgovor članu bebaa)
Neposredna veza do poruke: 10684
7.5.2013 12:24:17   
Lalali
almondray, za stomacic je najbolja sljiva, to sto bljucka sir moze biti ako ubrzo nakon dojenja/hape dajes da jede jer je vec sit. Uzmi suhih sljiva pa ih skuhaj ono kao kompot samo bez secera i daj mu nekoliko puta na dan.
Mi smo imali problema sa stolicom kad smo uveli cvrstu hranu, isto po nekoliko dana nema stolice ali nam je pomogao linex i malo smoizbjegavali rizu i bananu tih dana.

Neposredna veza do poruke: 10685
9.5.2013 16:22:53   
jele85dr
mame sa bebama na ad-u, koliko vam popiju mlijeka dnevno, ako imaju dva obroka dohrane, ujutro voce/zitarice, za rucak povrce/zitarice?

ima li zob glutena? negdje sam citala da ima, negdje da nema..
vidim za palentu da su neki pisali da ona "obicna" ima glutena u tragovima. znaci li to da ako sam joj davala palentu da nema alergiju na gluten? pokusala sam prvo sa onom alnaturinom bez glutena, ali nekako mi se ne moze fino skuhati, ostane mi previse zrnasta, pa ju bebara nije htjela. ovu obicnu je jela. (obicno mijesam sa povrcem za rucak).

(odgovor članu Lalali)
Neposredna veza do poruke: 10686
9.5.2013 16:31:03   
jele85dr
stvarno ima svakakvih pedijatara.. ne mogu da vjerujem da su savjetovali sok od narandze bebi od 2mj. svasta. i stvarno ne treba zuriti sa namirnicama. ja sam nakupovala svega i svacega, ali sve stoji, nikako da dodje na red user posted image jer ako 3 dana postepeno uvodim jednu namirnicu, onda moram napraviti pauzu bar dan-dva. ponekad po 7 dana ne uvedem nista.
moja beba sad ima 6 mjeseci i 20 dana. dohranu je pocela jesti sa 5mjeseci (iako smo pokusavali i ranije. i dosad smo uveli:
rizine pahuljice, prosene pahuljice, palentu, mrkvu, krompir, brokulu, tikvicu, karfiol, maslinovo ulje, krusku, jabuku i bananu. danas pravila cveklu koja nije bas slavno prosla user posted image i probala je 2 instant mlijecne kasice. kupila sam 3-korn, 4-korn, griz, rizolino, frutolino, grisolino (ovo joj nne planiram dati do 10mj haha to sad ja isprobavam da vidim kakvo je user posted image ), oko 7-7.5mj planiram uvesti meso. toliko toga ima, stvarno ne treba zuriti.
kupovne kasice dam samo ako nemam vremena da napravim, ili ako idemo negdje a ne stignem napraviti prije polaska. inace cesto napravim pa ponesemo da jede.

e da, kako pravite telecu supu s tim povrcem? kakav komad mesa? jel stavite kost ili bas komad s mesom (sorry, nisam bas neka kuharica, pa moram pitati user posted image )

(odgovor članu jele85dr)
Neposredna veza do poruke: 10687
9.5.2013 16:33:51   
jele85dr
e da, jel mozete napisati rasporede hranjenja sa recimo 6-7mj?
kod nas je recimo oko 6-7ujutro mlijeko oko 100-120ml. voce/zitarice oko 9, oko podne 150-200ml ad, zatim rucak oko 15h povrce/zitarice, oko 18h 150-200ml ad i oko 21.30h 150-200ml ad. da li bih trebala nesto promijeniti?

(odgovor članu jele85dr)
Neposredna veza do poruke: 10688
9.5.2013 17:09:25   
ajla86
jele mojoj bebi je 7,5 mj i jedde jedan cvrsti obrok jedan ad. znaci ima 3 cvrsta obroka i 3 flasice,rijetko 4.
cveklu ja jos nisam davala.....vidis mogla bih ovih dana.
ja napravim teleci temeljac i sve kuham na tome.filete sam joj davala nisu joj se bas svidjele...jede svasta naravno sto je dozvoljeno i neke namjernice stomacic joj nepodnosi

(odgovor članu jele85dr)
Neposredna veza do poruke: 10689
9.5.2013 17:43:39   
chuci

IZVORNA PORUKA: jele85dr

stvarno ima svakakvih pedijatara.. ne mogu da vjerujem da su savjetovali sok od narandze bebi od 2mj. svasta. i stvarno ne treba zuriti sa namirnicama.

ovo je vanredan slučaj bebe okoja je dojena a imala jeproblema sa stolicom, nije to nešto što je svakome preporučeno. regularna situacija sa dohranom je jedno, a vanredna drugo. pedijatri to običnno dobro procijene, ne rade ništa bezveze. i ja sam prije za davanje soka od narandže u porodici u kojoj nema alergija, nego za davanje zašećerene kamilice ili hemijskih pripravaka.

IZVORNA PORUKA: jele85dr

rizolino, frutolino, grisolino (ovo joj nne planiram dati do 10mj haha to sad ja isprobavam da vidim kakvo je user posted image ), oko 7-7.5mj planiram uvesti meso. toliko toga ima, stvarno ne treba zuriti.
kupovne kasice dam samo ako nemam vremena da napravim, ili ako idemo negdje a ne stignem napraviti prije polaska. inace cesto napravim pa ponesemo da jede.

e da, kako pravite telecu supu s tim povrcem? kakav komad mesa? jel stavite kost ili bas komad s mesom (sorry, nisam bas neka kuharica, pa moram pitati user posted image )

možeš uzeti koljenicu (ako inače koristiš jer ima ljudi koji to ne koriste ako te interesuje pitaj AnLu ona će ti to fino objasniti), ili možeš uzeti kremenadlu (ja imam malih telećih kremenadli pa jednu stavljam u jedan obrok za oboje djece, dodajem povrće i žitarice kad je malo iskuham), ili možeš kupiti rep, ili u principu bilo koji dio mesa (nećeš dobiti neki dobar temeljac ako staviš samo krto meso, tj but ili nešto tako).
ja iskuham, ostavim da se malo ohladi, procjedim i onda sipam u onu lesu za led iz DM,

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu jele85dr)
Neposredna veza do poruke: 10690
9.5.2013 22:52:20   
vila_7
da i ovdje pitam:

Krenuli smo sa dohranom,ali ne znam kada vodu dati - npr.ja dam odmah poslije kasice na kasiku vode-ali ne znam koliko dati - koliko hoce ili je dovoljno par kasika?

P.S. I da li dajete odmah na pocetku dohrane maslinovo ulje?

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10691
9.5.2013 23:48:42   
ajla86
kontam sutra kuhat koljenicu pa smijem li joj mesa dati

u biti koje se daje....tel. ili june. ......snicle nemaasne ili.....prosvjetlite me

i dajte mi ideju za dorucak sutra....

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10692
9.5.2013 23:52:03   
ajla86
ovo sa narandzom mi je primamljivo
mojoj vise ni kamilica nepomaze ni sljiva koju ima svaki dan dal u kasici dal kompot al nista.....kontam sa jogurrtom probat?
ili supice od temeljca.....
smijem li neku tjestaninu,fidoline staviti pa pravu supu napraviti ono na kasiku

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10693
10.5.2013 11:07:50   
vila_7
ajla jel to ima problema sa tvrdom stolicom? Mojoj je UVIJEK pomagala kasica od marelice ali samo kupovna HIPP - i tu sam jedino uvijek imala u frizideru

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10694
10.5.2013 14:08:41   
almondray

mojoj vise ni kamilica nepomaze ni sljiva koju ima svaki dan dal u kasici dal kompot al nista.....kontam sa jogurrtom probat?
smijem li neku tjestaninu,fidoline staviti pa pravu supu napraviti ono na kasiku

Ajla , prvo pročitaj na upustvu da slučajno nema cijelo jaje u tjestenini.A za narandžuuser posted image već sam rekla i hoće da me kamenuju.Ja sam opet jutros svom komadić banane izgnječila , nastrugala pola jabuke i na to iscijedila narandžu.Sve smazo.
Ja mislim da bebama ide teletina...
Vilo , ja dam posle obroka , a ponekad i između dojenja, vruće je , znoje se , i njima treba tekućine dodatno, posebno jer jedu i krutu hranu.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10695
11.5.2013 10:56:53   
bebaa
juče smo dobili nalaze alergotestova i pokazalo se da nije alergičan na mlijeko ali mi je ukupni ieg visok 43...
mene zanima smijem li mu uvesti piletinu ili teletinu u ishranu...njemu je sada 7 mj. i 11 dana ali ima AD...više ništa ne znam i skroz sam zbunjena s ovim alergijama...user posted image

Neposredna veza do poruke: 10696
11.5.2013 22:07:31   
chuci

kontam sutra kuhat koljenicu pa smijem li joj mesa dati

u biti koje se daje....tel. ili june. ......snicle nemaasne ili.....prosvjetlite me

i dajte mi ideju za dorucak sutra....

mislim da je preporučljivije bebama davati nemasno meso. sad ne mogu tačno da se sjetim razloga ali sam čitala da je bolje juneće meso, da li zbog željeza ili tako nešto ne znam. proguglaj ako hoćeš o tome. ja sam uvodila prvo piletinu pa teletinu pa kasnije junetinu. i ribu tu negdje između i puretinu ali nju rjeđe koristim.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10697
11.5.2013 22:11:31   
chuci

kakva ti je ona sada sa stolicom?
ja bi se za tvoj slučaj konsultovala sa pedijatricom opet oko dohrane i uvođenja narandže ili nečega drugog. da se ne bi ulijenila crijeva ako ih stalno stimuliraš na rad, bolje popričati sa dr kako da joj uvodiš dohranu.
mojima npr nikad jogurt nije neka čuda činio, doduše nisu ni imali problema nekih značajnih sa stolicom, ali nije im nešto vidljivo mekša nakon jogurta.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu ajla86)
Neposredna veza do poruke: 10698
11.5.2013 22:13:26   
chuci

IZVORNA PORUKA: vila_7

da i ovdje pitam:

Krenuli smo sa dohranom,ali ne znam kada vodu dati - npr.ja dam odmah poslije kasice na kasiku vode-ali ne znam koliko dati - koliko hoce ili je dovoljno par kasika?

P.S. I da li dajete odmah na pocetku dohrane maslinovo ulje?

ja sam u početku davala kašikom odmah iza hranjenja.
kada je naučio da sam nagne čašu s kljunom naspem vode i uvijek mu je nadohvat ruke. a kad jede dodatno mu ponudim da se napije i uvijek hoće.

mrvica 22.9.2009.
mravić 4.6.2012.

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 10699
12.5.2013 12:40:46   
ajla86

IZVORNA PORUKA: chuci

kakva ti je ona sada sa stolicom?
ja bi se za tvoj slučaj konsultovala sa pedijatricom opet oko dohrane i uvođenja narandže ili nečega drugog. da se ne bi ulijenila crijeva ako ih stalno stimuliraš na rad, bolje popričati sa dr kako da joj uvodiš dohranu.
mojima npr nikad jogurt nije neka čuda činio, doduše nisu ni imali problema nekih značajnih sa stolicom, ali nije im nešto vidljivo mekša nakon jogurta.

moja chuci svaki dan je gore cini mi se user posted image vise nam nista nepomaze.nisam pametna sta da radim vise majke mi...da nismo radili uz stomacica mislila bih da nesto nije ok....ludim vise.....

(odgovor članu chuci)
Neposredna veza do poruke: 10700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  426 427 [428] 429 430   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  426 427 [428] 429 430   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Znak poroda?
Doraa

Koji su vam bili zadnji simptomi pred porod na taj dan il dan-dva prije? Ako ste imali neki simptom?

Imala sam simptom..(navedi koji) (61%)

nisam imala/ne sjecam se (39%)

Broj svih glasova: 94

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *